De Franstalige strip: een geëngageerde kunstvorm | 05.03.2020, 18h | Pathé Buitenhof, Den Haag

De week van de Franse taal en de maand van de Francofonie 2020 staan in het teken van de 9e kunst.

 

Illustration : © Emile Bravo

Donderdag 5 maart 2020

Pathé Buitenhof | Buitenhof 20, 2513 AG Den Haag

Bijeenkomst in het Frans, gevolgd door eenproeverij uit keukens van verschillende Franstalige landen .

Gratis toegang, schrijf uhier in

Week van de Franse taal en de maand van de Francofonie 2020 :

In het kader van de viering van de Week van de Franse Taal en de maand van de Francofonie 2020 organiseren Franstalige instellingen in Nederland elk jaar een gezamenlijk evenement om de rijkdom en de diversiteit van de Franstalige culturen te vieren. In 2019 werd gekozen voor het thema mode en duurzame ontwikkeling, dat meer dan 350 gasten naar Den Haag trok.

2020, het jaar van het stripverhaal:

In navolging van de wens van het Franse ministerie van Cultuur om het jaar 2020 te wijden aan het stripverhaal, zullen Franstalige ambassades in Nederland, het Institut français des Pays-Bas, de Alliance française de La Haye en het Lycée français Vincent van Gogh, met de steun van TV5 Monde, hun krachten bundelen om een evenement te presenteren rond het thema "De Franstalige strip: een geëngageerde kunstvorm". Het evenement vindt plaats op donderdag 5 maart van 18.00 tot 20.00 uur in Pathé Buitenhof in Den Haag. Aansluitend is er een proeverij uit keukens van verschillende Franstalige landen in de foyer van de bioscoop van 20.00 tot 21.30 uur.

Het stripverhaal: vitaliteit, rijkdom en diversiteit van de Franstalige cultuur:

Al meer dan 20 jaar kent de 9e kunst een uitzonderlijke creativiteit, vooral in de Franstalige wereld (Maghreb, Midden-Oosten, Noord-Amerika). Het vertegenwoordigt een steeds belangrijker wordende culturele uitingsvorm die diverse en gevarieerde thema's weergeeft. Dankzij de aanwezigheid van gerenommeerde auteurs die door de Franstalige ambassades zijn uitgenodigd, zal de avond een gelegenheid zijn voor bijeenkomsten en debatten om deze kunstuiting, die al te lang als een minder belangrijke kunstvorm werd beschouwd, in de schijnwerpers te zetten.

Om dit te illustreren zullen onze Franstalige gasten - striptekenaars, journalisten en specialisten uit de Franstalige wereld - hun werk en hun intellectuele en artistieke aanpak presenteren. De avond zal een gelegenheid zijn om het stripverhaal als geëngageerde kunstvorm te belichten door middel van tweerondetafelgesprekken :

Stripverhalen, een blik op de geschiedenis en de plicht om te herinneren

Stripverhalen, een weerspiegeling van van onze tijd

Met:

- Judith Vanistendael (België)

- Emilie Plateau (Frankrijk)

- Zeina Abirached (Libanon)

- Mayro Strips (Armenië)

- Guy Delisle (Quebec/Canada)

- Jean Auquier, voormalig directeur van het Belgisch Stripcentrum in Brussel (België)

- Emile Bravo, tekenaar van Robbedoes ensponsor van het evenement (Frankrijk)

Moderator:

Sonia Déchamps

 

.

Agenda
Op de kaart
Op Facebook

Op Twitter