De Nacht van ideeën : Human Being/Being Humane, 19.00 uur | 30 januari 2020 | OBA Amsterdam

De Nacht van Ideeën in Nederland 2020: Opening van het Blauwe Jaar

30.01.2019 | 19:00-22:00 | OBA Oosterdok

Moderator: Margot Dijkgraaf, literatuurcriticus NRC en specialist op het gebied van Europese literatuur.

Inschrijving : Klik hier 


Op naar een marineblauw jaar!

In 2019 waren er meer dan 300 mensen aanwezig bij de eerste Nacht van ideeën: een evenement dat in meer dan 150 landen wordt georganiseerd en dat als doel heeft om een kwalitatief hoogstaand debat te houden tussen Franstalige en internationale stakeholders over belangrijke hedendaagse kwesties.

De 2020-editie van de Nacht van ideeën, die wordt georganiseerd door het Institut français des Pays-Bas in samenwerking met de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), staat in het teken van de zee. Met het thema “Human Being/Being Humane” wordt het belang van maritieme gebieden benadrukt voor Frankrijk en Nederland: levendige gebieden die altijd al hebben uitgenodigd tot ontmoetingen. Ze zijn nu cruciaal voor de toekomst van de mensheid en onze samenlevingen.

Uiteenlopende benaderingen gericht op complexe onderwerpen: dat is waar de Nacht van ideeën om draait!

Tijdens de drie rondetafelgesprekken zullen kunstenaars, onderzoekers, schrijvers, experts en curatoren het enerzijds hebben over in crisis verkerende maritieme gebieden die getroffen worden door uitdagingen van ongekende omvang, en anderzijds over zeeën die worden beschouwd als reëel of illusionair vertrekpunt naar het onbekende.

De zeeën spelen een grote rol in het collectieve gedachtengoed in Frankrijk, Nederland en elders, en prikkelen onze wetenschap en volksculturen. Daarom kunt u zich ook in muzikaal vaarwater begeven met het optreden van het Orchestre Partout en de playlist die aansluit op het maritieme thema.

 

De sprekers:

> Wim Pijbes, directeur van de Stichting Droom en Daad en van het nieuwe landverhuizersmuseum “de Fenix” in Rotterdam, voormalig directeur van het Rijksmuseum.

> Isabelle Renard, conservatrice van de hedendaagse kunstcollectie van het Parijse Musée de l’Histoire de l’immigration.

> Jacques Ferrandez, striptekenaar, auteur van stripversies van de romans van Albert Camus.

> Saskia Bonjour, lid van De Jonge Akademie van de KNAW en coördinatrice van het Migration Network van het Amsterdam Centre for European Studies (ACES). 

> Philippe Rekacewicz, geograaf, cartograaf en journalist;
oud-medewerker van Le Monde Diplomatique.

> Paul Mbikayi, publicist en oprichter van de Refugee Talent Hub.

 

Door deel te nemen aan dit evenement verstrekt u uw persoonlijke gegevens aan beide organisatoren, de OBA en het Institut français des Pays-Bas.

Agenda
Op de kaart
Op Facebook

Op Twitter