Francofonie – Internationale dag van de Francofonie (20 maart) en Week van de Franse taal en de Francofonie (16 t/m 24 maart 2019)

Het Franse ministerie van Europa en Buitenlandse Zaken viert vandaag de Internationale dag van de Francofonie. Het netwerk van culturele samenwerking, de Instituts français en Franse onderwijsinstellingen werken vandaag samen met hun partners en voegen zich bij de Franstaligen in de wereld om de Franse taal in al haar diversiteit te vieren. Het ministerie van Europa en Buitenlandse Zaken neemt ook deel aan de 24e editie van de Week van de Franse taal en de Francofonie, die van 16 t/m 24 maart 2019 wordt gecoördineerd door het ministerie van Cultuur.

Deze dag staat in het teken van de dynamiek van de Franse taal, die in verband met de veranderingen in de wereld van vandaag voortdurend wordt verrijkt met nieuwe woorden. De slogan van dit jaar is “En français… s’il vous plaît ;-)” en werd gekozen door Louise Mushikiwabo, secretaris-generaal van de Francofonie.

Een jaar na de toespraak van de president van de Franse Republiek op het Institut de France, is de uitvoering van de internationale strategie van Frankrijk voor de Franse taal en meertaligheid al aan de gang. Op 20 maart wordt de eerste steen gelegd van het Maison des étudiants de la francophonie in de Cité internationale universitaire de Paris, in aanwezigheid van Frédérique Vidal, minister van Hoger Onderwijs, Onderzoek en Innovatie, en Jean-Baptiste Lemoyne, staatssecretaris onder de minister van Europa en Buitenlandse Zaken. Op 21 maart zal de Haïtiaanse schrijver Yanick Lahens de inaugurele rede houden van de nieuwe “Monde francophones”-leerstoel, die enkele maanden geleden op het Collège de France werd gecreëerd.

Het ministerie van Europa en Buitenlandse Zaken zet ook zijn beleid voort ter bevordering en versterking van het onderwijs van de Franse taal, onder andere door middel van het Fonds de solidarité pour les projets innovants, les sociétés civiles, la francophonie et le développement humain (FSPI, solidariteitsfonds voor innovatieve projecten, het maatschappelijk middenveld, de francofonie en de menselijke ontwikkeling). Dit nieuwe instrument, dat is gericht op Afrikaanse landen, ondersteunt onderwijssystemen om het Franse taalonderwijs aan studenten te versterken en de basis- en vervolgopleiding van leraren en taaltrainers te verbeteren.

Het Frans, dat de op één na meest aangeleerde taal is in de wereld met bijna 130 miljoen leerlingen en 900.000 docenten Frans, is daarnaast de op één na meest gebruikte taal voor internationaal nieuws in de media, de op twee na grootste zakentaal en de op drie na meest gebruikte taal op het internet. Het is een werktaal die van aanzienlijk belang is in internationale organisaties. 300 miljoen mensen wereldwijd delen de Franse taal en dat maakt het de op vier na meest gesproken taal ter wereld. Samen met het Engels is het Frans de enige taal die wordt gesproken op alle vijf de continenten.

- Programma in Nederland

Bron (in het Frans): https://www.diplomatie.gouv.fr/

Op Facebook

Op Twitter