Frans-Nederlands Culturfonds: Fragments of Repair en de tentoonstelling van de Franse kunstenaar Kader Attia in BAK, basis voor actuele kunst, Utrecht. Van 17 april tot en met 1 augustus 2021

Fragments of Repair

BAK basis voor actuele kunst (Utrecht) & La Colonie (Paris)

17 april–1 augustus 2021

Opening 17 april |13:30 

Fragments of Repair is een meerdelig project van BAK, basis voor actuele kunst, Utrecht in samenwerking met Franse kunstenaar Kader Attia en dekoloniaal forum La Colonie, Parijs.

Het project bestaat uit meerdere verspreide, onderling verbonden 'fragmenten', waaronder Fragments of Repair/Kader Attia, een tentoonstelling van Attia bij BAK in Utrecht; Fragments of Repair/ La Colonie Nomade, een collectief studieprogramma georganiseerd door politicoloog, feminist en dekoloniaal activist Françoise Vergès bij La Dynamo de Banlieues Bleues, Pantin, Parijs; en Fragments of Repair/Gatherings, een reeks online lezingen, gesprekken, filmvertoningen en assembly forums die BAK organiseert op bakonline.org. Gedurende het programma maakt Attia ook een nieuw werk, in de vorm van een twaalfdelige podcast en geluidsinstallatie.

Over Fragments of Repair
In Fragments of Repair draagt kunstenaar Kader Attia de idee van 'dekoloniaal herstel' aan, als een tactiek om de wereldwijde urgentie van collectieve geestelijke gezondheid voor het voetlicht te brengen in een wereld verwond door de Covid-19-pandemie. Wond, trauma en herstel zijn belangrijke concepten in Attia’s kunstenaarschap, met name in relatie tot de materiële en immateriële onrechtvaardigheden van koloniaal geweld die tot op de dag van vandaag voortduren. De huidige omstandigheden brengen dit onrecht nog scherper in beeld en brengen bovendien nieuwe verwondingen aan: chronische onzekerheid, maatschappelijk isolement, uitputting, verlies en angst. Welke wegen kunnen leiden naar herstel? Niet als een terugkeer naar het verleden, maar een nieuw traject ingegeven door de roep om dekolonisatie en herstelbetalingen. Hoe te leven tijdens en na het virale en psychologische pandemonium?

Meer informatie: https://www.bakonline.org/program-item/fragments-of-repair/

Het programma wordt ondersteund door het Institut français des Pays-Bas in het kader van het Frans-Nederlands Cultuurfonds 2021.

Agenda
Op de kaart
Op Facebook

Op Twitter