In Gesprek met Nicolas Mathieu, prix Goncourt 2018 & Niña Weijers | 12 maart 2020 | OBA, Amsterdam

Credits  : Nicolas Mathieu © Bertrand Jamot | Niña Weijers © Iris Duvekot

12 maart 2020 | 20:00 | OBA Amsterdam (Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam)

Inschrijving > Link

Gesprek in het Frans en Nederlands, simultaan vertaald. Na het gesprek is er een boekenverkoop en een signeersessie. In samenwerking met de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

 

De Frans schrijver Nicolas Mathieu (Prix Goncourt 2018) gaat in gesprek met zijn lezers, en wordt samen met de Nederlandse auteur Niña Weijers geïnterviewd door Margot Dijkgraaf.

 

Focus | Nicolas Mathieu

 

De weg naar het schrijverschap was niet gemakkelijk voor Nicolas Mathieu. Hij wist altijd al dat hij schrijver wilde worden, maar kwam in het begin vele obstakels tegen. Hij moest veel vooroordelen overwinnen over zijn sociale en geografische afkomst alvorens hij zijn eerste roman kon publiceren. Dat was Aux animaux la guerre (2014, Actes Sud Noir), een thriller die goed is ontvangen door de kritiek en verfilmd is voor televisie. Met zijn tweede roman Leurs enfants après eux (2018, Actes Sud) won hij de meest prestigieuze literaire prijs in Frankrijk, de Prix Goncourt.

Leurs enfants après eux is een fijnzinnige roman over een ambitie: « een aanklacht tegen sociale ongelijkheid, waar de onzichtbaren in onze samenleving vaak het slachtoffer van zijn”, zoals Pierre Assouline opmerkt. Nicolas Mathieu schrijft met veel empathie over het lot van zijn personages die bekneld zitten in een uitzichtloze situatie. Hij dompelt de lezer onder in het leven en de muziek van de jaren 1990 in Frankrijk. Het boek is in 2019 in Nederland verschenen bij Meulenhoff onder de titel De Uitzichtlozen.

 

Focus | Niña Weijers

Niña Weijers debuteerde in 2014 met de roman De consequenties.  In kundig en boeiend proza vertelt ze het verhaal van Minnie 

Panis, een jonge en getalenteerde conceptuele kunstenaar die navigeert tussen haar liefdesaffaires, het onverwachte succes in de kunstwereld en haar relatie met een emotioneel afstandelijke moeder. Een intieme en vaak humoristische verkenning waarin thema’s als dood, wedergeboorte en toeval met elkaar worden verweven. De Consequenties is een roman die tot ver voorbij de laatste bladzijde door resoneert. De roman wordt in Nederland veel geprezen en heeft enkele prestigieuze literaire prijzen in Nederland ontvangen, zoals de Anton Wachterprijs en de Gouden Boekenuil Publieksprijs. En het was genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. Het boek werd in 2017 in Frankrijk gepubliceerd door Actes Sud onder de titel Les conséquences.

In juni 2019 verscheen van Niña Weijers KAMERS ANTIKAMERS, een roman over de poreuze grenzen tussen herinnerde, verzonnen en mogelijke levens. Over de keuzes die je maakt en niet maakt. Over liefde en vriendschap en manieren waarop mensen elkaar vinden en verliezen.

Ze schrijft voor de De Groene Amsterdammer en is redacteur bij De Gids.

Agenda
Op de kaart
Op Facebook

Op Twitter