La Nuit des idées in Nederland 2021 | 29 januari 2021 | Online

29 januari 2021 - 19:30
Nuit des idées in Nederland

Nuit des idées is een jaarlijks evenement dat door het Institut Français in 2016 ingesteld werd om ideeën in verschillende landen, culturen en generaties op feestelijke wijze ter sprake te brengen. Elke Nacht biedt de mogelijkheid om aan de laatste ontwikkelingen in kennis en cultuur aandacht te besteden en een multidisciplinair gesprek over de belangrijkste thema’s van onze tijd aan te gaan.

Het thema van 2021 is Proches. Het gaat hier om het overbruggen van afstand, het je nabij weten, om solidariteit, verbondenheid en gemeenschap. Die staan op een nieuwe manier onder spanning. Aanleiding is de Covid-19-crisis, een reeks van aanslagen, een diepere oorzaak is het spanningsveld tussen universalisme en gedachten over culturele identiteit en cultureel relativisme.

De Nederlandse filosoof Stine Jensen bevraagt Franstalige en Nederlandse denkers, kunstenaars en schrijvers over de rol van het onderwijs bij het ontstaan ven en burgerschap dat gebaseerd is op gemeenschappelijke warden en vrijheden.

Met: Maarten Doorman (Nederlandse filosoof), Dominique Schnapper (Franse socioloog), Patrick Boucheron (Frans historicus) et Samira Bouchibti (Nederlandse beleidsadviseur burgerschaponderwijs). De videoclips met Franse sprekers zijn samengesteld door Margot Dijkgraaf en Eliane Gerrits verzorgt de live cartooning.

Voertalen: Frans en Nederlands 

Livestream: Deze Nuit des idées is live te volgen op de Facebook-pagina van het Institut français des Pays-Bas of via Zoom op de OBA-website.

Organisatie: Deze Nuit des idées wordt georganiseerd door het Institut français des Pays-Bas in samenwerking met OBA - Huis van alle Talen

 

 

 

> Download hier de persdossier

> Download hier de persbericht

Agenda
Op de kaart
Op Facebook

Op Twitter