"Het franse seizoen" met Olivier Barrot

Gedurende het seizoen 2017-2018 organiseert het Frans Instituut i.s.m. Athenaeum Boekhandel ontmoetingen met schrijvers uit diverse categorieën, vertenwoordigers van de bruisende literaire activiteit in het Frankrijk van vandaag.

20/02/2018, Spui25, Amsterdam, 20:00

Pascal Ory, professor hedendaagse geschiedenis aan de Sorbonne, laat zich boven alles leiden door zijn nieuwsgierigheid. Als pionier van het onderzoek naar de donkere jaren van de nazi-bezetting vindt hij zijn bronnen steeds in zeer uiteenlopende en vaak verrassende cultuurhistorische niches; zoals bijvoorbeeld de gastronomie, het zonnebaden, stripboeken en wereldtentoonstellingen. In zijn laatste boek, Peuple souverain (Soeverein volk, Gallimard), richt hij zich op populistische uitwassen – naar het blijkt ook in Frankrijk een dankbaar onderwerp. Maar lees en beluister Ory eerst en vooral als schrijver.

 

 

© C. Hélie / Gallimard

 

 

Inschrijving hier 


21/03/2018, Spui25, Amsterdam, 20:00

Mona Ozouf is naaste medewerker van François Furet, historicus gespecialiseerd in de Franse revolutie. Deze bretonse feministe maakte lange tijd deel uit van de redactie van Le nouvel observateur, gaf les aan een Hogeschool voor sociale wetenschappen en publiceerde werk over de Engelse roman, vrouwelijke filosofen en haar jeugd in Bretagne. Haar autobiografische roman « Composition française » (2009) behoort inmiddels tot de klassiekers in de hedendaagse Franse literatuur.

 

© C. Hélie / Gallimard

 

Inschrijving hier

 

17/04/2018, Lycée français Van Gogh, Den Haag, 20:00

De Franse journalist Olivier Guez, afkomstig uit de Elzas, ontving in november de Prix Renaudot voor zijn roman « La Disparition de Josef Mengele », die in het voorjaar in een Nederlandse vertaling verschijnt. Guez is europeaan in hart en nieren, reporter bij het tijdschrift Le Point en een gepassioneerd voetballiefhebber. Zo schreef hij een roman (L’Esquive) over de geniale Braziliaanse dribbelkoning Garrincha.

Inschrijving hier


 

© JF Paga

 

23/05/2018, Spui25, Amsterdam, 20:00

Het is niet overdreven om Karol Beffa (44) hoogbegaafd te noemen. Als kind vertolkte hij in een beroemde tv-serie de rol van de jonge Mozart, met 14 jaar wordt hij toegelaten op het Conservatorium (waar hij uitblinkt), studeert aan de Ecole Normale Supérieure en in Cambridge, geeft les aan de Polytechnique en het Collège de France. Als pianist begeleidt hij live voorstellingen van stomme films en tekstlezingen (Toni Morrison, Daniel Pennac). Als bekroond componist laat hij zich inspireren door dichters (Baudelaire) en maakt werk dat overal gespeeld wordt (London Symphony Orchestre, Orchestre de Paris). Hij geeft ook les over compositieleer. Daarnaast is hij auteur en schreef hij de biografie van György Ligeti, uitgegeven samen met Cédric Villani onder de titel “Les coulisses de la création”.

 

Inschrijving hierAgenda
Op de kaart