Ontmoeting met Leïla Slimani | 2 november 2019, 16:15 | OBA Oosterdok, Amsterdam

2 november 2019 16.15 - 18.20 uur

OBA Oosterdok (Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam)

Gesprek in het Frans en Nederlands, simultaan getolkt. Na het gesprek is er een boekenverkoop en een signeersessie. In samenwerking met Openbare Bibliotheek Amsterdam en de stichting El Hizjra.

Inschrijving


Het Institut français des Pays-Bas nodigt u van harte uit voor de officiële opening van het Huis van alle Talen in de OBA, waar eveneens de Descartes collectie en een nieuwe Arabische collectie zijn ondergebracht. Op het programma staat een literaire ontmoeting met Leïla Slimani. De avond wordt geanimeerd door Margot Dijkgraaf.

De OBA wil met het Huis van alle Talen een podium bieden aan de uitwisselingen tussen de verschillende talen en culturen die in Amsterdam te vinden zijn. De Bibliothèque Descartes, die afgelopen januari werd geopend, is de eerste stap die in het kader hiervan is gezet en heeft de weg vrijgemaakt voor andere talen (Arabisch, Spaans, etc.) De collectie is toegespitst op hedendaagse literatuur, menswetenschappen, en jeugd- en stripboeken. Zo is het voor iedereen mogelijk om kennis te nemen van de hedendaagse Franse en Franstalige taal en cultuur.

Leïla Slimani (Marokko, 1981) is schrijfster en journaliste, en ze is door president Emmanuel Macron benoemd tot ambassadeur voor de francofonie. Ze debuteerde in 2014 met de roman In de tuin van het beest die wordt verfilmd. Met Een zachte hand won ze de Prix Goncourt 2016 en er werden meer dan 600.000 exemplaren van verkocht in Frankrijk. Op reële en indringende wijze beschrijft Leïla Slimani de ergste nachtmerrie van ouders die de zorg voor hun kinderen uitbesteden. Een zachte hand is een eigentijds, sociaal drama met haarscherpe psychologische portretten en een huiveringwekkend plot.

Margot Dijkgraaf is literatuurcriticus en deskundige op het gebied van Franse en Europese cultuur. Daarnaast is ze schrijfster, literair journaliste, debatleidster en intendant literatuurdebat bij de Nederlandse ambassade in Parijs. Ze was directrice van het ‘Centre du Livre’ (Institut français d’Amsterdam) en ze heeft het Academisch-cultureel Centrum SPUI25 opgericht in Amsterdam. Verder heeft ze boeken gepubliceerd over de Franse hedendaagse literatuur, over de Europese literatuur, en over Cees Nooteboom en Hella S. Haasse.

Door deel te nemen aan dit evenement verstrekt u uw persoonlijke gegevens aan beide organisatoren, de OBA en het Institut français des Pays-Bas.

© Catherine Hélie – éditions Gallimard

Agenda
Op de kaart