Ontmoeting met Olivier Guez voor “Une Saison française” met Olivier Barrot (17 april 2018 in het Lycée français Van Gogh de La Haye, met deelname van la Librairie Nomade)

“Een volk dat zijn verleden vergeet, is gedoemd het te herbeleven”, aldus Churchill, groot verzetsfiguur tegen de barbaarsheid.

Olivier Guez werd op 17 april uitgenodigd in het kader van “Une Saison française” om juist niets van deze Europese geschiedenis te vergeten. Olivier Guez kreeg in 2017 de Prix Renaudot voor zijn schitterende roman La Disparition de Josef Mengele, waarbij de lezer in de voetsporen treedt van de naziarts die gedurende dertig jaar na de oorlog op de vlucht was in Zuid-Amerika.

Olivier Barrot wilde allereerst graag vragen stellen over de persoonlijke visie van de auteur op deze duistere periode. Dit alles vond plaats in het kader van de boeiende gesprekken die elke maand door het Institut français des Pays-Bas worden aangeboden.

De in Straatsburg geboren Olivier Guez (aan de rand van Mitteleuropa, op de grens tussen Frankrijk en Duitsland) bleek inderdaad te worden achtervolgd door het nooit ontrafelde mysterie van de volkomen nieuwe “suïcidaire drang” die Europa bezighield tussen 1914 en 1945, waarbij 85 miljoen slachtoffers zijn gevallen. Zijn personage “de Engel des Doods”, de incarnatie van het absolute kwaad, is in dat opzicht een parabel van de Europese ineenstorting.

Hoewel het duistere leven van de “man die blauwe ogen verzamelde” na de oorlog doorging in Argentinië, Paraguay en Brazilië, zou dat in geen geval de enige erfenis zijn voor het Zuid-Amerikaanse continent.

Olivier Guez beweert integendeel dat “het land van de toekomst”, dat zo waardevol was voor Stefan Zweig, hem zeer nauw aan het hart ligt.

Tijdens het gesprek kwam hij terug op de vele reizen die hij gemaakt heeft, op de complexiteit van anderen en de wereld, op zijn literaire dubbelganger Jacques Koskas, het personage in zijn eerste tragikomische roman.

Het tegelijkertijd bijzonder melancholische en buitengewoon levendige Brazilië is een onuitputtelijke fascinatiebron voor de zelfbenoemde antropoloog. Het land staat centraal in zijn boek Eloge de l’esquive, dat gaat over de voetbaldribbelkunsten van voormalige zwarte slaven.

Er werden verschillende titels te koop aangeboden door la Librairie Nomade, partner van het evenement.

Vóór het evenement zelf ontmoette Olivier Guez studenten van het Lycée français de La Haye om samen met hen te praten over de donkere dagen van de Tweede Wereldoorlog en om tijdens een interview door de webradioclub hun vragen te beantwoorden.

De volgende ontmoeting met Karol Beffa, veelzijdig artiest, vindt plaats op 23 mei om 20.00 uur in Spui 25 te Amsterdam.

 
Agenda
Op de kaart