Uitnodiging presentatie 'Lezen in Frankrijk' door Margot Dijkgraaf

Geachte heer/mevrouw, U kunt zich hier aanmelden voor de boekpresentatie 'Lezen in Frankrijk' op 7 juni 17.00 bij SPUI25 te Amsterdam.

De uitgever Amsterdam University Press en SPUI25 presenteren op 7 juni 2018 om 17.00 uur in het Academisch Cultureel Centrum van de Universiteit van Amsterdam het nieuwe boek van Margot Dijkgraaf: Lezen in Frankrijk, een literaire Tour de France (Lire en France, un tour de France littéraire). Margot Dijkgraaf praat over haar boek en gaat vervolgens in gesprek met Lieve Joris, Marc Smeets en Guido Snel. Na afloop is er gelegenheid iets te drinken in aanwezigheid van de auteur. Toegang is gratis.

Adresse: Spui 25-17 1012 WX Amsterdam

Vrij entree | R.S.V.P: klik hier

Lezen in Frankrijk

Frankrijk: iedereen heeft er een beeld van. Een zwerm culturele connotaties bepaalt het imago van het land, maar vaak blijft dat beperkt tot clichébeelden. De culturele identiteit van een land wordt voor een groot deel bepaald door schrijvers. Dit boek laat zien welk beeld van Frankrijk er uit de hedendaagse Franstalige literatuur naar voren komt.

In elk hoofdstuk neemt een Franse schrijver de lezer mee op reis naar een plek die een belangrijke rol speelt in zijn of haar werk. Zo brengt Michel Houellebecq ons naar Rocamadour, een op een rots gebouwde middeleeuwse bedevaartplaats in Zuidwest-Frankrijk, om er de Zwarte Madonna te vereren. We reizen met Patrick Modiano mee naar Nice, en we bezoeken de multiculturele wijk Château Rouge in Parijs met Alain Mabanckou. Vanuit de favoriete plek van de schrijver of schrijfster duikt Dijkgraaf verder het boek in. Zo ontstaat een caleidoscopisch beeld van het hedendaagse Frankrijk en een nieuw portret van de Franstalige literatuur van nu. Een boek voor iedereen die zich voor het huidige Frankrijk interesseert, of je er nu op vakantie gaat of er slechts in gedachten verkeert.

Waakzaam omgaan met informatie, niet te snel oordelen, verder onderzoeken tot je zorgvuldig een plaatje hebt samengesteld. Zo werkt Margot Dijkgraaf ook.’
- Marja Pruis in De Groene Amsterdammer

Deelnemers

Lieve Joris is schrijver van non-fictieboeken als: Terug naar Congo (Mon oncle du Congo) 1987, De poorten van Damascus (Les portes de Damas) 1993, Op de vleugels van de draak (Sur les ailes du dragon: voyages entre l’Afrique et la Chine) 2013. Zij heeft zich gespecialiseerd in de studie van Afrikaans-Chinese handelsrelaties. Haar boeken hebben vele prijzen ontvangen en zijn vertaald in meerdere landen.

Marc Smeets is docent Franse taal en Cultuur aan de Radboud Universiteit in Nijmegen; zijn vakgebied is voornamelijk de negentiende-eeuwse literatuur. Hij publiceerde onder andere Franse literatuur in een notendop, 2007, en werkt nu aan een boek over J.K.Huysmans en Nederland.

Guido Snel is schrijver en docent Europese literatuur aan de Universiteit van Amsterdam. Hij debuteerde in 2004 met Op Drift, gevolgd door de roman De dichter en de dief. In 2014 publiceerde hij  Naar Istanbul. Stadsverhalengids, een autobiografie en toeristengids in een. Binnenkort verschijnt zijn nieuwe roman Mirreberg.

Agenda
Bestanden
Op de kaart