Nuits Film & Science | 23 en 25 september 2020

Het Frans-Nederlandse festival van korte films en debatten is terug voor een derde editie in het teken van de watergerelateerde Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN: een hulpbron, bron van rijkdom en verbinding tussen mensen en continenten, water is een gewild goed.

Hoewel het lang beschouwd werd als een onuitputtelijke bron, is zoet water vandaag de dag steeds schaarser. Het betreft slechts 2,6% van al het water dat op aarde beschikbaar is. Daardoor heeft water in enkele regio's van de wereld al een strategisch belang. Twee opvattingen over water als 'grondstof' staan diametraal tegenover elkaar: de een ziet water als een gemeenschappelijk goed dat openbaar beheer vereist, de ander ziet water als handelswaar binnen een competitieve markt. Deze twee filosofieën leiden tot radicaal verschillende benaderingen van de kwestie. Als water een handelsartikel is, onder welke voorwaarden kan het dan op de markt worden gebracht? Als water een publiek goed is, welke internationale organisatie is er dan verantwoordelijk voor? Hoe kunnen kwetsbaren worden beschermd? Hoe kan water gratis worden geleverd aan degenen die het het meest nodig hebben?

Landbouw, industrie en huisvesting zijn nauw met elkaar verbonden, in Europa, waar elk verantwoordelijk is voor ongeveer eenderde van het watergebruik. Op wereldschaal verbruikt de landbouw ongeveer 70% van de watervoorraden (tegenover slechts 10% voor steden) voornamelijk door irrigatie. Tweederde van dit zoet water ligt vast in gletsjers in de pool- en berggebieden. Dit intensieve gebruik maakt dat de waterreserves drastisch krimpen en draagt bij aan de vervuiling en het "overgebruik" van zeeën en oceanen. Het is dan ook van toenemend belang gewassen te produceren die zijn aangepast aan het klimaat. Op deze manier kunnen lozingen en inname van water, hetzij uit meren, rivieren of zeeën en oceanen, tot een minimum beperkt worden en vermindert de menselijke invloed op de watervoorraden en de kwaliteit van de ecosystemen. Wetenschappers hebben aangetoond dat de steeds frequentere droogteperiodes, een directe invloed hebben op oorlogen en honger in de wereld. Een goed beheer van de watervoorraden is een essentieel onderdeel van elke strategie voor duurzame ontwikkeling en behoud van de biodiversiteit. Het is evenzeer vqn cruciaal belang voor politieke stabiliteit.

In het kader van het Blauwe Jaar van het Institut français des Pays-Bas, biedt de derde editie van de Film & Science Nights twee online avonden rond twee Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties: toegang voor iedereen tot duurzaam beheerde water- en sanitaire voorzieningen (Doelstelling 6) en behoud en duurzame exploitatie van oceanen, zeeën en mariene hulpbronnen voor duurzame ontwikkeling (Doelstelling 4).

Dit essentiële thema van Frans-Nederlandse samenwerking komt aan bod door middel van de vertoning van korte films en interactieve debatten met deskundigen van grote onderzoekscentra, universiteiten en bedrijven die actief zijn op het gebied van oceaan-, zee- en waterbeheer.

Inschrijving

 

PROGRAMMA

Water: bron en gebruiksmiddel in de stad | Woensdag 23 september

Jan Knikker, Associé / stratégie et développement, MVRDV (Nederland) - spreker
Kees van Leeuwen, Hoofdonderzoeker & Hoogleraar, Universiteit UtrechtKWR Water Research Institute & Universiteit Utrecht (Nederland) - spreker
Romain Mauger, onderzoeker, Rijksuniversiteit Groningen & Groningen Centre of Energy Law and Sustainability (Nederland) - moderator

Korte films :

Plastic (2017), Sébastien Baillou (België)
The Last Well (2017), Filip Filkovic (Kroatië-Frankrijk)
Hybrids (2017), Florian Brauch, Kim Tailhades, Matthieu Pujol, Yohan Thireau, Roman Thirion (Frankrijk)
Le pêcheur et l’homme d’affaires (2017), Simon François (Frankrijk)
A Better Tomorrow (2013), Mitsuyo Miyazaki (Japan)

Opgesloten in een ecosysteem | Vrijdag 25 september

Gilles Boeuf, Bioloog, hoogleraar bij UPMC en voorzitter van de Wetenschappelijke Raad, Agence française pour la biodiversité (Frankrijk) - spreker
Christophe Lasseur, projectmanager MELISSA, ESA ESTEC (Nederland) - spreker
Marc Obéron, Directeur, Le Temps presse (Frankrijk) - moderator

Korte films:

Panta Rhei (2018), Wouter Bongaerts (België)
Le secret des glaces (2014), Louis Fontimpe (Frankijk)
Bleu nuit (2012), David Myriam (Frankrijk)
Plastic (2017), Sébastien Baillou (België)
Le pêcheur et l’homme d’affaires (2017), Simon François (Frankrijk)

INFORMATIE

Georganiseerd door: Institut français des Pays-Bas
In samenwerking met: Le Temps presse, Ambassade de France en BelgiqueESA-ESTEC
Taal van de korte films: originele taal, Engels ondertiteld
Voertalen tijden het debat: Frans en Nederlands

VOOR MEER INFORMATIE

Urban Water Atlas for Europe – European Commission

Healthy drinking water ans wastewater treatment for all – The Circonomist

Kees van Leeuwen & SDG 6 – interview

SDG 6 clean water and sanitation 4all. Can we prevent the wasting of USD 22 trillion?

Agenda
Op de kaart
Op Facebook

Op Twitter