PARIS AMSTERDAM RENDEZ VOUS 2019 | mei - november 2019

In 2019 vieren Amsterdam en Parijs de culturele banden die de twee steden verenigen met de cross-programmering Parijs-Amsterdam Rendez-Vous. Op 15 juni wordt het evenement ingeluid aan de oevers van de Seine en worden Parijzenaars en Amsterdammers uitgenodigd om tot november meer dan 40 artistieke projecten en culturele activiteiten te ontdekken. In het kader van dit programma organiseert het Institut français des Pays-Bas (IFPB) verschillende evenementen.

Na de komst van Lucky Luke en zijn cartoonist Achdé in mei zal de samenwerking tussen Amsterdam en Parijs in de kijker worden gezet door de zogenaamde Créathons. In collectieve werksessies worden groepen studenten en jonge professionals uitgenodigd om na te denken over en innovaties te verzinnen bij een specifiek thema: bij de Amsterdamse Créathon (22-24 mei) gaat het om afvalbeheer in de culturele sector en in de Parijse Créathon (13-15 juni) is het onderwerp de circulaire economie.

Op 27 september vindt de 2e editie van de Film & Science Nacht plaats in Amsterdam. In het kader van de Europese Nacht van de Onderzoekers begint de avond met de vertoning van een aantal korte films die door het Parijse festival "Le Temps Presse" zijn geselecteerd rond het thema "Duurzame en leefbare steden en gemeenschappen". Na de filmvertoning is er een ronde tafel met experts, die in discussie gaan met het publiek.

De programmering van het IFPB zal zich ook richten op Franstalige literatuur. In de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) is sinds 31 januari 2019 de Descartes Collectie van het Institut français des Pays-Bas ondergebracht. In het verlengde van deze Frans-Nederlandse samenwerking zal de OBA op 2 november 2019 het Huis van alle Talen in gebruik nemen, een innovatieve, meertalige en multiculturele bibliotheek. Tevens wordt de Arabische collectie in gebruik genomen, om dit luister bij te zetten is de schrijfster en ambassadeur van de Francofonie Leïla Slimani, uitgenodigd. Op 12 november, in het kader van de Journée de la langue française in Nederland, wordt schrijfster en auteur van jeugdliteratuur Susie Morgenstern geëerd.

Het drukke novemberprogramma wordt afgesloten met de 18e editie van de Erasmus-Descartes Conferentie, het resultaat van een structurele samenwerking tussen de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Frankrijk en de Ambassade van Frankrijk in Nederland. De conferentie wordt op 15 november in de OBA gehouden en zal zich richten op het thema "De uitdaging van de kennismaatschappij ten aanzien van het energievraagstuk". Gedurende een hele dag zullen ongeveer 100 deskundigen en 16 "Jonge Talenten" (jonge studenten/ondernemers) uit Frankrijk en Nederland discussiëren over deze problematiek en welke oplossingen kunnen worden aangedragen om de grote energie-uitdaging waar onze samenleving voor staat het hoofd te bieden.

Andere hoogtepunten in Amsterdam zijn de muzikale show "Le jeune noir à l'épée" van Abd Al Maliks op het Holland Festival in juni, het Isabelle Huppert retrospectief in het Eye Film Museum deze zomer en de tentoonstelling "Migrants à Paris" in het Stedelijk Museum, met werk van onder andere Chagall, Picasso en Mondriaan.

Rendez-Vous Parijs-Amsterdam 2019 is het resultaat van een samenwerking tussen de gemeente Amsterdam, de stad Parijs en het Institut Français en wordt ondersteund door de Ambassade van Frankrijk in Nederland, de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Frankrijk, Amsterdam&partners, het Nederlands Letterenfonds en vele anderen.

Meer informatie over komende evenementen is beschikbaar op de website. www.iamsterdam.com/parisamsterdam

 

 

Op Facebook

Op Twitter