Jazz Concert Darrifourcq / Hermia / Ceccaldi (Bimhuis, 24.02.2019)

Open, vrijzinnig en vindingrijk springen deze drie Europese maestro’s om met verschillende stijlen en culturen in een bezetting die je niet vaak meemaakt: tenorsax, cello en drums. 

 

Deze geweldige musici kunnen een barokke melodie geleidelijk aan uitwerken tot een donderbui aan klanken die je bijblijft, zeker als je bedenkt dat die voortgebracht wordt met maar drie instrumenten. Het drietal behoudt daarbij altijd de controle, of het nu gaat om verfijnde composities of grenzeloze geluidsexplosies.

Valentin Ceccaldi wordt gezien als de grote cellobelofte van Europa. Hij is actief in zowel klassieke orkesten als jazzensembles. Uit het in Parijs gevestigde Tricollectif kent hij drummer Sylvain Darrifourcq, die eerder samenwerkte met door de wol geverfde improvisatoren als Emile Parisien, Joëlle Léandre en Marc Ducret. Saxofonist Manuel Hermia verwerkt klanken van over de hele wereld in zijn spel, met altijd die herkenbare oerschreeuw van de vrijzinnige jazz.

‘Waanzinnig strak uitgevoerde composities. Ceccaldi en Darrifourcq vormden de ruggengraat, met spel dat gesjeesde kamermuziek en hedendaagse compositie combineerde met invloeden als Tom Cora, Univers Zero en punkenergie. Herhaalde motieven werden stapsgewijs aan de kook gebracht of gevarieerd, waardoor Hermia in een zetel belandde en op tenor- en sopraansax zijn lange lijnen over die ondergrond kon draperen. Een meesterlijk band’ (Enola.be).

Emmanuel Hermia sax, Valentin Ceccaldi cello, Sylvain Darrifourcq drums

 

https://www.bimhuis.nl/agenda/hermia-darrifourcq-ceccaldi/ 

Agenda
Op de kaart