Six Personnages en quête d'auteur (20-21.04.2018, Stadsschouwburg Amsterdam)

Genre: Toneel / Internationaal
Uitvoerenden: Emmanuel Demarcy-Mota / Théâtre de la Ville
Taal: (met Nederlandse boventiteling op 20 en 21 april)
 
 

Terwijl een groep acteurs en een regisseur repeteren voor een nieuwe voorstelling, komen zes personages binnenvallen: een vader, moeder en vier kinderen. Ze zijn door hun schrijver in de steek gelaten, maar willen hun verhaal doen. De acteurs moeten hen daarbij helpen, door hen te spelen en dus 'echt' te maken. Dat gaat echter niet zonder conflicten, want deze personages laten zich niet echt goed spelen, ze leiden liever hun eigen leven. Tot aan de tragische ontknoping.

 

 
20:00 - 21:50
Zonder pauze
Rabozaal

De Italiaanse auteur Pirandello schreef Zes personages op zoek naar een auteur (in Nederland o.a. opgevoerd door Toneelgroep Amsterdam) in 1921; de eerste opvoering veroorzaakte een groot schandaal. Want Pirandello was in Italië een van de eersten die de perfecte illusie in het theater doorbrak. Door slim en geestig gebruik te maken van de conventies van het melodrama, schreef hij een filosofisch, veelgelaagd en grappig stuk óver theater, die plek van oneindige mogelijkheden. "De regisseur slaagt erin om dit stuk een poëtische adem in te blazen, waarvan we het geheim na Patrice Chéreau leken te zijn kwijtgeraakt.", schreef een Frans recensent.

Deze regisseur is Emmanuel Demarcy-Mota, directeur van het Théâtre de la Ville in Parijs, die voor de tweede keer Pirandello's tekst regisseert en de beschikking heeft over het uitstekende acteursensemble van zijn theater. De Stadsschouwburg heeft al jaren een hechte relatie met het Théâtre de la Ville. De artistieke verwantschap is dan ook groot: beide theaters willen opereren vanuit de eigen stadswijken tot in de wijde wereld, waarbij we interessante theatermakers uit binnen- en buitenland uitnodigen en ondersteunen. We coproduceren samen voorstellingen en kijken naar elkaars praktijk om ervan te leren. En zowel in Parijs als Amsterdam willen we onze verantwoordelijkheid opnemen voor het leven in stad en samenleving.

Dit jaar halen we in het kader van deze samenwerking twee producties naar Amsterdam, naast Six personnages en quête d'auteur ook Deux mille dix sept van choreografe Maguy Marin.

https://stadsschouwburgamsterdam.nl/voorstellingen/12821-six-personnages-en-quete-dauteur

Agenda
Bestanden
Op de kaart