Presentatie door de twee laureaten van de Descartes-Huygensprijs 2018 over de voortgang van hun onderzoek (16 januari 2020, Residentie van Frankrijk in Den Haag)

Op 16 januari 2020 kwamen Katell Lavéant en Marine Cotte, de twee onderzoeksters die in 2018 de Descartes-Huygensprijs wonnen, bijeen op de Residentie van Frankrijk in Den Haag om hun wetenschappelijk onderzoek te presenteren.

Het publiek werd op de Residentie van Frankrijk verwelkomd door Ambassadeur Luis Vassy en Anne-Emmanuelle Grossi, Ambassaderaad voor culturele zaken. Vervolgens kregen de onderzoeksters het woord en vertelden ze over een jaar vol bilateraal onderzoek dat dankzij de prijs kon worden uitgevoerd.


Katell Lavéant is deskundige op het gebied van de Franse taal en literatuur en Marine Cotte is scheikundige, gespecialiseerd in het conserveren van kunstwerken. Dankzij deze specialisatie wist ze een langdurig samenwerkingsverband tussen de Technische Universiteit Delft en het restauratielaboratorium van het Rijksmuseum te versterken. Ook werden tijdens deze avond gemeenschappelijke onderzoeksterreinen belicht, zoals het “Sammelband”-project dat gericht is op uit verschillende drukwerken samengestelde verzamelbanden (van de middeleeuwen tot en met de 17e eeuw), waarbij de technologie van het synchrotron uit Grenoble van pas zou kunnen komen met het oog op een diepgaander onderzoek over het gebruik van de “Sammelband” door hun kopers en over de bevolking in het algemeen.

Het evenement op de Residentie dat in het teken stond van de Descartes-Huygensprijs, waarmee het verblijf voor de gastonderzoeker van in totaal 3 maanden per jaar kan worden bekostigd, illustreerde opnieuw het belang van de Frans-Nederlandse samenwerking in het algemeen, evenals de excellente wetenschappelijke samenwerking tussen beide landen. Deze bilaterale complementariteit werd des te duidelijker door de zeer levendige presentatie van Katell Lavéant en haar collega Malcolm Walsby.

Katell Lavéant is eveneens voorzitter van de Fondation Franco-Sciences, een netwerk dat bedoeld is voor de kennis- en ervaringsuitwisseling tussen Franstalige onderzoekers die aan Nederlandse universiteiten en in onderzoekscentra werken.

 

 

> Présentation croisée Prix Descartes-Huygens - Openingstoespraak van Louis Vassy, Ambassadeur de France aux Pays-Bas (Seul le prononcé fait foi)

Présentation croisée Prix Descartes-Huygens - Discours d'Anne-Emmanuelle Grossi, Conseillère de coopération et d'action culturelle et directrice de l'IFPB (Seul le prononcé fait foi)


Agenda
Op de kaart
Op Facebook

Op Twitter