Programme d’échange d’assistants de langues, témoignage de nos assistantes néerlandaises en poste en Guyane française : une expérience riche d’enseignement et de partage à Apatou !

26 september 2018. Een vliegtuig vanaf het vliegveld Orly neemt ons mee naar het grootste overzeese departement van Frankrijk: Frans-Guyana. Een departement waarover wij beiden, ondanks onze toch niet geringe ervaring met francofone landen, niet veel weten. Het vliegtuigraam onthult na zo'n negen uren te lucht de eilanden die we kennen van Papillon - les Îles du Salut -, en even daarna zien we de Maronirivier als een bruine slinger het groene woud doorklieven en uitmonden in de oceaan. Laat het avontuur beginnen! 

Inmiddels is het november en beginnen we ons hier steeds meer thuis te voelen. De reden waarom we hier zijn is omdat ons dorp Apatou op een steenworp afstand van Suriname ligt, waardoor het Nederlands hier een belangrijke taal is om te kunnen spreken. Wij helpen daarom hier de leerlingen bij het leren van onze moedertaal. Het is voor ons beiden de eerste keer dat we voor de klas staan, en het blijkt ontzettend leuk om de leerlingen te vertellen over onze tradities en taal. Zo leren wij hen bijvoorbeeld wat een kerststol is - en vertellen zij ons op hun beurt wat een flup is (een ijsje in een zakje, vaak kokossmaak). 

 

 Frans-Guyana blijkt zoveel rijker dan we ons ooit hadden kunnen voorstellen: op het gebied van cultuur, natuur, talen en tradities. De lancering van de ESA Bepicolombo-raket in Kourou, het bezoeken van Amerindiaanse dorpen als Awala en Yalimapo, twee dagen lang met een pirogue stroomafwaarts reizen van Maripasoula terug naar Apatou; allemaal belevenissen die ons doen proeven van die rijkdom. Maar ook de kleine dingen in ons leven hier: de alom aanwezige kleurige vlinders en vogeltjes, de elektriciteit die soms een dag uitvalt, de temperaturen van 37 graden iedere dag opnieuw, of piranha voorgeschoteld krijgen op een feestje. 

Kortom, we hebben hier een geweldige tijd en we kijken uit naar de komende maanden waarin we nog meer gaan ontdekken over dit stukje Europa in het Amazonegebied, over haar inwoners en tradities.

 

 

Photos : Melles  Kikki  Udding (école primaire)  et Léonie Koldijk (collège)  , assistantes de langue néerlandaise, Commune d’Apatou, Guyane française.

 

Candidatures du 20 octobre 2018 au 24 février 2019. Postes à pourvoir en France : Académie de Lille et Académie de la Guyane française. Séjour du 1er octobre 2019 au 30 avril 2020 ( 7 mois). https://bit.ly/2QhNpLs 


Agenda
Bestanden
Op de kaart
Op Facebook

Op Twitter


Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven ? Abonneer u dan op onze maandelijkse nieuwsbrief.