Etienne Balibar : voor een ander Europa! (De Balie Amsterdam, 8 maart 2019)

08 maart 2019, 17,00 uur: Etienne Balibar : voor een ander Europa!

TAAL : Engels. IN SAMENWERKING MET De Balie & Uitgeverij Octavo

De wereldberoemde Franse filosoof Étienne Balibar stelt dat de Europese Unie in zijn huidige vorm niet werkt. De monetaire en de migratiecrisis zijn daar harde bewijzen voor.

Met Europese verkiezingen in aantocht waar xenofobe patijen voor het eerst een transnationaal front proberen te vormen en de Brexit die een patstelling creëert, wordt steeds duidelijker dat het Europese project in een politieke en morele impasse verkeert.

Ter gelegenheid van de presentatie van het boek Voor een ander Europa deelt Étienne Balibar zijn ideeën over een Europa op nieuwe grondslagen.

Een weg terug is een illusie en dus staan we voor de keuze: of Europa volhardt in zijn technocratische bestuur of we proberen een nieuw type federaal Europa uit te vinden: een democratisch en solidair Europa van de burgers.

https://debalie.nl/agenda/voor-een-ander-europa-een-middag-met-de-franse-filosoof-etienne-balibar/ 

Over Étienne Balibar

Étienne Balibar is emeritus hoogleraar filosofie aan de Université de Paris-Ouest, en daarnaast verbonden aan Columbia University in New York en Kingston College in Londen.

Hij publiceerde over de grondslagen van de politieke filosofie, o.a. Spinoza et la politique (1985), het wereldberoemde werk Race, Nation, Classe (1988, i.s.m. Immanuel Wallerstein) en La proposition de l’égaliberté (2010).

"Pour une Europe différente", het in 2016 gepubliceerde werk van Etienne Balibar, zal begin maart in het Nederlands verschijnen bij Uitgeverij Octavo onder de titel "Voor een ander Europa". Dit is mogelijk gemaakt door het Institut Français des Pays-Bas in het kader van haar Plan d'Aide à la publication 2016, een programma dat buitenlandse uitgevers financiële ondersteuning biedt bij de vertaling van Franse werken.  

https://octavopublicaties.nl/boeken/voor-een-ander-europa

Foto Christine Delory-Momberger

Agenda
Op de kaart