Film & Science Night : Duurzame en leefbare steden en gemeenschappen | 26 en 27 september 2019 | Groningen en Amsterdam

Het Institut français des Pays-Bas organiseert de 2e éditie van de Film & Science Nights in Amsterdam en Groningen, in samenwerking met de Openbare Bibliotheek van Amsterdam (OBA) en de Rijksuniversiteit Groningen, in het kader van de Europese Nacht van de Onderzoekers.

 

Gedurende de avond zal er een vertoning van korte films plaatsvinden, geselecteerd door het Parijse festival "Le Temps Presse", gewijd aan de 17 doelstellingen van de Verenigde Naties op het gebied van duurzame ontwikkeling. De selectie van korte films die tijdens de "Film & Science Night " van dit jaar worden vertoond, zal zich richten op "Duurzame en leefbare steden en gemeenschappen", om zo deel te nemen aan de grote uitdagingen waar metropolen over de hele wereld voor staan. Na de vertoning volgt een debat over dit thema, onder leiding van Marc Obéron, de directeur van het festival, die vier deskundigen en onderzoekers om zich heen verzamelt. Zij zullen zich vervolgens tot het publiek wenden, om zo hun gedachten met hen te delen. 

 

Korte films ondertiteld in het Engels.

Debat in het Frans en Nederlands, simultaan vertaald.

Gratis toegang.

 

26 september 2019, 18:30

Rijksuniversiteit Groningen

Harmoniegebouw - Marie Lokezaal

Oude Kijk in 't Jatstraat 26, 9712 EK Groningen

 

INSCHRIJVING:

klik hier

 

PROGRAMMA:

18:00 Welkomstcocktail

18:30 Openingstoespraak

18:45-21:00 Vertoning van korte films en debat

 

SPREKERS:

Romain Mauger is sinds augustus 2017 postdoctoraal onderzoeker aan Groningen Centre of Energy Law van de Rijksuniversiteit Groningen. Na een Bachelor in rechten aan de Katholieke Universiteit van Lyon en een Master in rechten en milieubeleid aan de Universiteit van Montpellier werkte Romain Mauger als juridisch adviseur in een dochteronderneming van Engie.Hij is momenteel betrokken bij een H2020-project met de titel SMILE - SMart IsLand Energy Systems, dat als doel heeft het bestaande wettelijke kader in de EU en in sommige van haar lidstatenvoor slimme netwerken (die onder andere elektriciteitsopslag, energie/warmtecombinatie, micronetten etc. bevatten) te evalueren en verbeteringen voor te stellen.

Thomas Perrin is directeur van de Réseau Franco-Néerlandais (vanaf september 2019) en universitair docent ruimtelijke ordening en stedenbouw aan de Universiteit van Lille. Zijn onderzoek richt zich op regio's, regionalisme en territoriale samenwerking, cultuurbeleid en Europese integratie.

Marike Bontenbal adviseert over Unesco’s mandaat voor wetenschap en innovatie en het maatschappelijk belang van wetenschap voor een duurzame toekomst. Behandelt diverse wetenschapsdossiers zoals Samenleving en Innovatie, Open Science en Wetenschapsethiek, en coördineert de Unesco biosfeergebieden, geoparken en leerstoelen in Nederland, alsmede het Nederlandse L’Oréal-Unesco‘for women in science’-programma.

Gilles Bœuf is hoogleraar aan de Universiteit Pierre et Marie Curie, genodigde van het Collège de France om de leerstoel "Duurzame ontwikkeling, milieu en samenlevingen" te bekleden en voorzitter van de Wetenschappelijke Raad van het Franse Agentschap voor Biodiversiteit. Ook is hij actief als gastdocent op verschillende scholen in het buitenland, omtrent de thematiek biodiversiteit in de stad.

  ---------

 

27 september 2019, 18h30

OBA Oosterdok / OBA Theater

Oosterdokskade 143, 1011DL Amsterdam

 

 

INSCHRIJVING: Klik hier

Door deel te nemen aan dit evenement verstrekt u uw persoonlijke gegevens aan beide organisatoren, de OBA en het Institut français des Pays-Bas.


PROGRAMMA:

18:30   Welkomstcocktail en vernissage van portretten van vrouwelijke Nederlandse wetenschappers uit de fotoserie “Infinités Plurielles” van fotograaf Mary Hélène Le Ny.

19:00  Welkomstwoord door moderator Marc Obéron, directeur van het festival Le Temps         Presse

19:05  Openingstoespraak  en presentatie van de projecten die deelnemers aan de gekruisde creathon Amsterdam-Parijs over duurzame ontwikkeling hebben vervaardigd.

19:15   Vertoning van korte films en debat

21:30   Afsluitende cocktail

 

 

SPREKERS:

Samuel Rémy is architect, ingenieur en organisator van participatieve woonvormen. Hij is ook de oprichter van VILLETTE MAKERZ, een FabLab en een gezamenlijk laboratorium voor ontwerp, experimenten en verspreiding.

Virginie Mamadouh is universitair hoofddocent Politieke Geografie aan het Centre for Urban Studies (Universiteit van Amsterdam). De onderzoeksgebieden van Virginie Mamadouh omvatten politieke en culturele geografie, geopolitiek, mondialisering, evenals de bestuurskunde (op meerdere niveaus) in de Europese Unie, altijd in relatie tot stedelijke kwesties die verband houden met ‘’samen leven’’.

Micha Smit Kleine is referentbewoner wat betreft de participatieve aanpak in de Eco-wijk GWL TERREIN in Amsterdam. Hij is een van de zogenaamde expertburgers en organiseert de rondleidingen van internationale groepen onderzoekers en studenten over zowel milieu- als stedelijke kwesties, om zo twee benaderingen te kruisen.

Béatrice Mariolle is architect, stedenbouwkundige en onderzoeker aan het IPRAUS UMR AUSSER. Ook is ze hoogleraar aan de École d’architecture et de paysage van Lille en voorzitter van de vereniging TEPOP. Na dit 30 jaar gedaan te hebben besloot ze zich in te gaan zetten voor het participatieve ontwerp van de stad, het platteland en het herstel van moderne gebieden.

 

In samenwerking met filmfestival Le Temps Presse, OBA, Lycée français Vincent van Gogh, Rijksuniversiteit Groningen en « Paris Amsterdam Rendez-vous 2019 ».

 

 

 

 

Agenda
Op de kaart