Nacht van ideeën 2019 | De multiculturele samenleving - een uitdaging ? (31 januari 2019, OBA Theater)

31 januari 2019, 20.00 – 22.30 uur, Openbare Bibliotheek Amsterdam, Theater (Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam)

 De overdracht van cultureel erfgoed en het stimuleren van de culturele dialoog op een openbare en toegankelijke plek zijn belangrijke taken van het Institut Français des Pays-Bas (IFBP). Hierbij heeft IFPB in de OBA de ideale partner gevonden en is de collectie van Bibliothèque Descartes opgenomen in de OBA. IFBP en de OBA luiden deze Nederlands Franse samenwerking feestelijk in. In het kader van La Nuit des Idées 2019 organiseren zij een debat over de betekenis van culturele uitwisseling. De multiculturele samenleving: een uitdaging? 

Programma

De avond begint met een debat tussen historici Emmanuelle Loyer en schrijfster / publiciste Nelleke Noordervliet over de overeenkomsten en verschillen tussen de Nederlandse en Franse multiculturele samenleving, geplaatst in een historisch perspectief. Daarna gaan sociologe Nathalie Heinich en publicist/hoogleraar Europese studies Paul Scheffer met elkaar in gesprek over de uitdagingen van de hedendaagse multiculturele samenleving. Tot slot spreken de schrijvers Karim Miské en Abdelkader Benali over hoe er in Amsterdam en Parijs een podium aan kan worden gegeven en welke uitdagingen dat biedt.

De avond wordt gepresenteerd door de Nederlandse literatuurcriticus Margot Dijkgraaf.

Na afloop is de bar geopend en is Boekhandel Le Temps Retrouvé aanwezig in de OBA Theater foyer.

INSCHRIJVING: click hier

Er is bij dit programma simultaanvertaling (Frans en Nederlands) via koptelefoons op aanvraag beschikbaar - mail naar g.buijs@oba.nl o.v.v. La Nuit des Idées/koptelefoon.

 De hele maand januari is er een enquête op sociale media om uit te vinden wat in Nederland het meest populaire Franse boek is, zie https://www.oba.nl/descartes.html

Collectie Descartes

Bibliothèque Descartes is vanaf nu beschikbaar op de derde etage van OBA Oosterdok. Speerpunten van de collectie zijn hedendaagse literatuur, menswetenschappen, jeugd- en stripboeken. Zo is het voor iedereen mogelijk om kennis te nemen van de hedendaagse Franse en Franstalige taal en cultuur. De collectie is onderdeel van “Het Huis van Alle Talen” dat een podium wil bieden aan verschillende talen en culturen.

La Nuit des Idées 2019 wordt georganiseerd door het Institut Français des Pays-Bas en de Openbare Bibliotheek Amsterdam, in samenwerking met boekhandel Le Temps Retrouvé. Het concept La Nuit des Idées is een initiatief van het Institut Français Parijs dat jaarlijks wereldwijd intellectuelen, onderzoekers, kunstenaars en publiek samenbrengt. https://www.lanuitdesidees.com/fr/

 

Agenda
Op de kaart