In Making Things Happen: Young Artists in Dialogue avec Sylvie Bonnot & Zhu Hong

2 februari tot 25 maart

Curatoren en bijdragers aan de catalogus: Marsha Plotnitsky, oprichter en artistiek directeur van TMH, en Hubert Besacier, kunstcriticus

 

Hoe koppelt een jonge kunstenaar haar werk aan de geschiedenis van de fotografie? The Merchant House (TMH) opent de cyclus Making Things Happen: Jonge kunstenaars in dialoog met Zhu Hong (1975, geboren in China, wonend in Frankrijk) en Sylvie Bonnot (1982, Frankrijk). Voor beide kunstenaars is fotografie zowel een uitgangs- als constant referentiepunt. In TMH kozen ze ervoor een dialoog tussen hun werken aan de wand centraal te stellen, gebaseerd op hun benadering tot kunst als een rondreizende activiteit die zich nu naar Amsterdam uitstrekt.

 

De kern van de dialoog zijn de karakteristieke bruggen van Amsterdam, gefotografeerd door Bonnot. Door kundig gebruik te maken van de “mue”-techniek, die ze tot in de puntjes beheerst, kan ze de afdrukken in een laag gelatine direct op de muur aanbrengen. Op de tegenoverliggende muur geeft Hong antwoord door een ultradun geschilderd gebaar aan te brengen, wit op wit, als een interpretatie van de beeltenis van Bonnot in deze letterlijke fotoshoot. Het resultaat is een complexe tentoonstelling die vanuit een gewaagde, kortstondige opstelling zijn stralen diep laat doordringen in de domeinen van de fotografie en de schilderkunst.

 

In de tien jaar na hun afstuderen aan de ENSA in Dijon (beiden cum laude) zijn deze kunstenaars veel op verkenning uit geweest – fysiek, te voet, maar ook door het verplaatsen van de blik – als basis voor hun werk: Als student maakte Sylvie Bonnot onderzoeksreizen met haar camera. De natuur- en stadslandschappen van Australië, Japan, Ierland, Noorwegen, Rusland en de hoge valleien van de Savoie hebben haar veelzijdige oeuvre een eigen gezicht gegeven. In de tentoonstelling Surimpressions in de Quai des Arts in Cugnaux liet ze

haar werken letterlijk uit de wand steken. Doorscheurd met lijnen en gestold als beeldhouwwerken, vertonen deze haar unieke visie en techniek. Door ruimte te maken voor een veelvoud aan perspectieven buiten de rechte vlakken van de frontale opname, vangen haar werken waarnemingen op die de relatie tot haar eigen lichaam en fysieke beweging uitdrukken.

 

Zhu Hong kwam naar Frankrijk op zoek naar een contrast met haar klassieke schildersopleiding in Shanghai.

TMH opent met haar volledige transcriptie van de 199 bladzijden van La photographie dans l’art contemporain (Franse editie, Thames and Hudson, 2004) uitgevoerd als een lange rij – om langs te wandelen – van 199 tekeningen in potlood op zwarte ondergrond, een draai op het thema positief/negatief. Ook worden een aantal schilderijen en tekeningen getoond uit haar recente tentoonstelling in het Musée de la Roche-sur-Yon, die volgde op haar tentoonstelling in het prehistorische museum in Les Eyzies-de-Tayac-Sireuil. Met deze projecten bestudeert de kunstenaar musea en hun institutionele wijze van kunst tonen, zowel in extreem verfijnde als in alledaagse zin. Volgens Hubert Besacier, die de loopbanen van beiden vanaf het begin heeft gevolgd, waren deze kunstenaars ertoe voorbestemd elkaars pad te kruisen. In de dialoog die plaatsvindt in TMH, richten ze de aandacht op de materialiteit en conceptuele mogelijkheden van hun media met werken die onmiskenbaar verbonden zijn aan hun oorsprong in de werkelijkheid en manier van creatie, en tegelijkertijd simpele interpretatie uit de weg gaan.

 

Making Things Happen gaat verder: Elsa Tomkowiak & Mary Sue Remix I 2 février 2018– 25 maart 2018

 

Boris Chouvellon & Mengzhi Zheng 20 april 2018 – 8 juli 2018

 

Om onze bijeenkomsten te bezoeken verzoeken we u te reserveren: invitations@merchanthouse.nl

Toegang tot alle tentoonstellingen en bijeenkomsten is gratis

The Merchant House is een trotse supporter van www.flagofcompassion.com

 

Photo 

Sylvie Bonnot: Pain de Sucre Rouge II,
St Léger, 2017
Agenda
Bestanden
Op de kaart