Paris-Amsterdam Rendez-Vous | Louise Bourgeois in de Rijksmuseumtuinen | 24 mei - 3 november 2019

Louise Bourgeois (1911-2010) geniet internationale faam als een van de belangrijkste vrouwelijke kunstenaars van de twintigste eeuw en werd wereldberoemd met haar monumentale beelden van spinnen.

Het komt zelden voor dat het oeuvre van een kunstenaar zo nauw aansluit bij zijn of haar leven dat het bijna lijkt alsof gebeurtenissen en gevoelens een-op-een in het werk zijn verbeeld. De twaalf beelden die vanaf dit voorjaar in de Rijksmuseumtuinen in Amsterdam te zien zijn, kunnen opgevat worden als een intiem dagboek van Louise Bourgeois en geven een overzicht van de kenmerkende thema’s in haar leven en werk. De tentoonstelling is van 24 mei t/m 3 november 2019 en gratis te bezoeken.

Meerdere beelden verwijzen naar haar kindertijd. De metershoge Spider (1996), Spider Couple (2003) en Crouching Spider (2003) zijn een hommage aan de beschermende, wevende moeder van Bourgeois. De hoogglans aluminium beelden Untitled (2004) die aan de takken van de vleugelnootboom zullen hangen, zijn een herinnering aan de gewoonte van haar vader om stoelen hangend te bewaren aan de zolderbalken van haar ouderlijk huis. Het moederschap en haar jeugd zijn terugkerende thema’s in Bourgeois’ werk, evenals angst, vriendschap, materialiteit en het lichaam.

 

Meer Informatie 

 

Kunstwerk : Louise Bourgeois 'Spider' 1996, Easton Foundation.

Foto: Antoine van Kaam © The Easton Foundation/Pictoright, Amsterdam

 

Agenda
Op de kaart