Zero waste-expeditie: hoe zijn culturele instellingen ecologischer te maken? Een grote uitdaging die de deelnemers van de Amsterdamse creathon op briljante wijze zijn aangegaan (22 t/m 24 mei 2019)

Van 22 t/m 24 mei 2019 vond de creathon met als thema “culturele instellingen en afval, hoe kunnen we dit beter aanpakken?” plaats in de emblematische wijk rond het Amsterdamse Leidseplein. Deze creathon stond centraal in het zeer uitgebreide “Rendez-vous Paris-Amsterdam 2019”-programma dat de banden van de twee Europese hoofdsteden versterkt in het kader van een veertigtal culturele evenementen dat in beide steden wordt georganiseerd.

 

 

Amsterdam, waar 1.000 culturele locaties te vinden zijn en waar jaarlijks 16.000 concerten en festival plaatsvinden, is een befaamde culturele hoofdstad waar, net als in Parijs, het beheer van afval dat van evenementen afkomstig is een grote uitdaging vormt. De stad is begonnen met het aanpakken van deze kwestie door meerdere maatregelen te nemen, zoals de invoering van “Green Certificates” voor culturele instellingen waarin meerdere criteria betreffende goed milieugedrag staan.

In deze context kwamen Nederlandse en Franse jongeren bijeen voor de Creathon in Amsterdam om een antwoord te geven op de cruciale vraag: “Hoe kunnen culturele instellingen hun doelstellingen met betrekking tot zero waste bereiken?” Het evenement werd georganiseerd in samenwerking met de gemeente Amsterdam, het Institut Français des Pays-Bas, het Réseau Franco-Néerlandais (RFN), de NUFFIC en What Design Can Do (WDCD). In teams van 3 of 4 creathoniers hebben ze projecten kunnen ontwikkelen om deze uitdaging van onze westerse samenleving het hoofd bieden.

Vier grote emblematische culturele instellingen uit Amsterdam namen deel aan de creathon: Paradiso, het Internationaal Theater Amsterdam (ITA), Cinecenter en De Balie. Elke instelling presenteerde een specifiek aspect met betrekking tot haar afvalbeheer, waardoor de creathoniers een idee konden krijgen van de hoeveelheid afval die deze instellingen produceren. Bij Paradiso ging het om plastic, bij het ITA om papier, bij Cinecenter om filmaffiches en bij De Balie om organisch afval. Paradiso produceert jaarlijks bijvoorbeeld 70.000 kg plastic afval in de vorm van plastic bekertjes en het ITA 35.000 kg aan papierafval in de vorm van folders. De gemeente Amsterdam is in het kader hiervan gestart met het “Zero Waste Program”, waarmee instellingen zich kunnen richten op het recyclen van specifiekere producten. Dit geldt voor het Cinecenter en zijn grote plastic filmaffiches, die als voorbeeld dienden voor de creathoniers.

Agenda
Op de kaart
Op Facebook

Op Twitter