15e Erasmus-Descartes Conferentie & Ontmoeting met Jeunes Talents (8-10 november 2017, Amsterdam)

De Erasmus-Descartes Conferentie, een hoogtepunt in de Frans-Nederlandse culturele samenwerking, vond op 10 november plaats in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. Het thema van deze vijftiende editie was "Big Data, toepassingen en uitdagingen", een domein waarin zowel Frankrijk als Nederland bijzonder actief en ambitieus zijn.

De conferentie werd geopend door Philippe Lalliot, ambassadeur van Frankrijk in Nederland, en Dirk-Jan Nieuwenhuis, plaatsvervangend chef de poste van de ambassade van Nederland in Frankrijk. Daarna volgde een presentatie van Jean-Marc Janaillac, CEO van Air-France KLM en vicevoorzitter van het Initiative franco-néerlandaise, over de manier waarop bij Air-France KLM gebruik wordt gemaakt van Big Data. Nozha Boujemaa, Big Data Adviseur van de CEO van INRIA, sprak over wetenschappelijke uitdagingen en Yvo Volman, directeur van de eenheid « Data Policy and innovation » van de Europese Commissie behandelde de invloed van Big Data op de economische en industriële sector. Geoffrey Delcroix van het CNIL, het Franse equivalent van de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens, gaf een presentatie over de relatie tussen Big Data en de bescherming van persoonsgegevens. Overdag vonden zes workshops plaats, met Nederlandse en Franse experts. Tijdens de workshops werd het thema Big Data niet alleen thematisch behandeld - in relatie tot de levenswetenschappen, de geesteswetenschappen en de technische wetenschappen - maar ook vanuit een transversaal perspectief, waarbij discussies werden geopend over de invloed van Big Data op de maatschappij, de economie en het onderwijs.

Op 8 en 9 november organiseerden het Réseau Franco-Néerlandais voor Hoger Onderwijs en het Nuffic de achtste “Jeunes Talents” bijeenkomst, in het Amsterdam Science Park en het Leiden Center for Data Science. 23 jonge Nederlandse en Franse talenten debatteerden twee dagen lang over thema’s die verband houden met Big Data. Hun bevindingen presenteerden ze tijdens de Erasmus-Descartes conferentie.

Aan het einde van de conferentie onthulde Nico Schiettekatte van de Nederlandse ambassade in Parijs het thema van de aankomende Erasmus-Descartes Conferentie die in 2018 plaats zal vinden in Parijs: kunstmatige intelligentie, waarbij we in lijn blijven met de onderwerpen over innovatie.

#EDC17 Discours d’ouverture de Philippe Lalliot
#EDC17 Discours d’ouverture / Openingstoespraak Dirk-Jan Nieuwenhuis
Agenda
Op de kaart