Een Bibliothèque Descartes vol met ideeën (31 januari 2019, OBA Amsterdam)

Op 31 januari 2019 hebben het Institut français des Pays-Bas (IFPB) en de Openbare Bibliotheek van Amsterdam (OBA) samen de Bibliothèque Descartes geopend, gecombineerd met de allereerste editie van ‘La Nuit des Idées’ in Nederland. Beide evenementen, waar zowel Nederlands als Frans publiek op afkwam, waren een groot succes.

‘La Nuit des Idées’, opgezet door het Institut français Paris en de Fondation de France als internationaal platform voor uitwisselingen over grote actuele vraagstukken, had dit jaar in Nederland de gedeelde ambitie van het IFPB en de OBA om de dialoog tussen zowel Franse als Nederlandse artiesten en intellectuelen te stimuleren en tegelijkertijd een gezamenlijk project op te starten: de Bibliothèque Descartes.

Tijdens de opening van de bibliotheek citeerde de ambassadeur van Frankrijk Philippe Lalliot de schrijver Tahar Ben Jelloun die iedere bibliotheek als een kamer vol vrienden beschouwde, ter illustratie van de verbanden die ten grondslag liggen aan de samenwerking tussen het IFPB en de OBA.

De Bibliothèque Descartes, die grotendeels uit de collectie van het IFPB bestaat, is voor een zo groot mogelijk aantal gebruikers toegankelijk gemaakt dankzij het interbibliothecair uitleensysteem tussen 27 OBA-vestigingen in Amsterdam en andere bibliotheken in Nederland. In het kader van de collectie, die zich niet alleen richt op hedendaagse literatuur, stripboeken, jeugdliteratuur, maar ook op Franstalige muziek en film, zullen er het hele jaar door verschillende ontmoetingen met Franse en Nederlandse artiesten en intellectuelen worden georganiseerd.

Een zeer geslaagd begin, aldus de 250 gasten die aanwezig waren, en een uitdaging voor ‘La Nuit des Idées’ in 2020!

Inauguration bibliothèque Descartes - Discours prononcé par Philippe Lalliot
Inauguration bibliothèque Descartes - Discours prononcé par Martin Berendse, directeur de l’OBA
Nuit des idées - Toespraak van Wethouder Touria Meliani
Agenda
Op de kaart