Frans-Perzische schrijvers

20.00 uur - Ontmoeting met de schrijvers Atiq Rahimi en Nahal Tajadod In gesprek met Margot Dijkgraaf en Esfaindyar Daneshvar

02-04-2012 - 20.00


Nadat in 2010 de van origine Iraanse schrijfster Chahdortt Djavann het Institut Français bezocht om te praten over haar boek La muette, heeft het Institut Français twee andere schrijvers met een Frans-Perzische achtergrond uitgenodigd: Atiq Rahimi en Nahal Tajadod.

Atiq Rahimi werd geboren in 1962 in Kaboel (Afghanistan) en werkt en woont tegenwoordig in Parijs. Hij won in 2008 de Prix Goncourt voor zijn roman Syngué sabour, Pierre de patience, waarmee hij bekend werd bij het grote publiek. In 1984 vertrok hij door de oorlog in Afghanistan naar Pakistan en kreeg vervolgens politiek asiel in Frankrijk. Bij de Sorbonne behaalde hij een doctoraat audiovisuele communicatie. Hij begon documentaires te maken en verfilmde in 2004 zijn roman Terre et cendres, waarmee hij op het filmfestival van Cannes de prijs ‘Regards sur l’avenir’ won.   

De laatste roman van Atiq Rahimi, Maudit soit Dostoïevski is geinspireerd door Misdaad en straf van Dostojevski, hetgeen de titel verklaart. De verhaalstructuur en sommige personages zijn gebaseerd op het boek van Dostojevski. Het is een vrije herbewerking van Misdaad en straf, vertaald naar de huidige Afghaanse realiteit.

Nahal Tajadod (Teheran, 1960) kwam in 1977 naar Frankrijk, volgde een studie aan het INALCO (Institut national des langues et civilisations orientales) en behaalde een doctoraat Chinees. Zij is van jongs af aan bekend met het soefisme, vertaalde vele werken van de dichter Rumi en schreef de roman Roumi le brûlé. Daarna verschenen in 2006 Sur les pas de Roumi in samenwerking met Federica Matta et Jean-Claude Carrière, in 2007 Passeport à l'iranienne en in 2008 Les Porteurs de lumière : l'épopée de l'Eglise de Perse

In haar nieuwste roman Debout sur la terre vertelt Nahal Tajadod via haar personages de geschiedenis van Iran, dat heen en weer wordt geslingerd tussen traditie en moderniteit.

In samenwerking met de Universiteit Leiden.

 


Ontmoeting met Mathias Enard 18-01-2012

In gesprek met Margot Dijkgraaf over zijn boek "Vertel hun over veldslagen, koningen en olifanten"

Agenda
Bestanden
Op de kaart