Ontmoeting met Marie Darrieussecq

20.00 uur - Gesprek met Margot Dijkgraaf n.a.v. de Nederlandse vertaling van haar roman Clèves (Solange Uitgeverij Meulenhoff). Vertaling Myriam de Veth

donderdag 10 januari 2013 - 20.00 u

Marie Darrieussecq maakte met haar debuut Truismes –een roman over een vrouw die langzaam in een varken verandert- een overdonderende entree op het internationale literaire toneel. Sindsdien geldt ze als een van de origineelste en opmerkelijkste schrijvers van Frankrijk. In 2008 verscheen haar veelgeprezen roman Tom is dood en in 2009 De baby.

Solange is een zeer verontrustende roman waarin Marie Darrieussecq de losbandige fantasieën van het jonge meisje Solange messcherp en wonderschoon weergeeft.

'Het' doen, en de strategieën en verleidingstactieken die daarbij horen, is voor Solange en haar vriendinnen al op tienjarige leeftijd een grote obsessie. Haar ouders zijn bijna altijd afwezig, en op school is iedereen geobsedeerd door seks.Zes jaar later is Solange een aantrekkelijke prooi voor de jongens en mannen uit het dorp. Na wat onbevredigende seksuele ervaringen besluit ze dat het nu haar beurt is om een eigen slachtoffer te vinden. Ze kiest Monsieur Bihotz, een aardige, wat naïeve buurman. Hij probeert haar te weerstaan maar Solange is vastbesloten: zij zal, desnoods ten koste van hem, uitgroeien tot een gewetenloze Lolita.

Marie Darrieussecq beschrijft een veranderende kinderwereld, ver van de volwassenen die nooit iets zien. Een gewelddadige, mooie, grappige en wrede roman.

In samenwerking met Uitgeverij Meulenhoff

Tarieven  € 6/ 4,50/ 3,50

Informatie en reserveren :

danielle.bourgois@institutfrancais.nl / 020-5319535

Signeren: de Nederlandse vertaling wordt aan de zaal verkocht.


Agenda
Bestanden
Op de kaart
Artikelen lezen
Clèves Marie Darrieussecq