Ontmoeting met Michel Serres

20.00 uur - n.a.v. de nederlandse vertaling van zijn boek Musique (Muziek) door Jeanne Holierhoek.

Maandag 26 november 2012 - 20.00 u

In de twintigste eeuw was Frankrijk het land waar je moest zijn als je filosofie wilde lezen die nieuw en provocerend was. Denkers als Jean-Paul Sartre, Michel Foucault en Jacques Derrida beheersten de debatten. Vandaag de dag zijn de verhoudingen veranderd. Nieuwe denkers treden in de arena, oude verschijnen in een ander licht.

De bundel De nieuwe Franse filosofie (Uitg. Boom) waarin een hoofdstuk over Michel Serres, presenteert het denken in Parijs van de 21ste eeuw. Sjoerd van Tuinen en René Ten Bos  hebben daarover gesproken (in het Engels); vervolgens heeft Karim Benammar een gesprek gehad met Michel Serres (in het Frans).

Michel Serres (1930) is vooral bekend als wetenschapsfilosoof en wetenschapshistoricus. De vraag die zijn hele denken domineert, is op het eerste gezicht simpel: wat kunnen de wetenschappen betekenen voor de samenleving? Het antwoord is ook simpel: zij kunnen alleen maar wat betekenen als ze zich niet isoleren van andere culturele uitingen zoals kunst, poëzie, sport of muziek. Serre’s filosofie kan niet los gezien worden van het werk van wetenschappers als de bioloog Jacques Monod, de natuurkundige Ilya Prigogine en de wiskundige Benoît Mandelbrot.

> In samenwerking met Uitgeverij Boom

www.uitgeverijboom.nl

http://www.uitgeverijboom.nl/boeken/filosofie/muziek_9789461058911/

http://www.liberation.fr/culture/01012357658-petite-poucette-la-generation-mutante

 


 


Agenda
Bestanden
Op de kaart