Prix du Jeune lecteur néerlandais - editie 2018 - terugblik op het evenement

Ook dit jaar werd tijdens de Maand van de Franse taal en de Francofonie de creativiteit van Nederlandse jongeren opnieuw gestimuleerd dankzij de 10e editie van de Prix du Jeune lecteur néerlandais, georganiseerd door de Institut français des Pays-Bas en de sectie Frans van Levende Talen. Zowel havo- en vwo-leerlingen als hbo-studenten hebben de roman Petit Pays gelezen en aan de hand daarvan een schrijfopdracht gemaakt over twee onderwerpen die afgestemd waren op hun niveau.

De finale van deze jubileumeditie en de prijsuitreiking vonden op 14 maart plaats in Gouda bij Lycée GSG Leo Vroman. Het evenement ging van start met de vertolking van een rap van Gaël Faye en twee theateradaptaties door de leerlingen van de Lycée GSG Le Vroman van bepaalde hoofdstukken van de roman.

JPEG - 119.4 kB
Jelle Biegel interprète "Petit pays" / Jelle Biegel draagt "Petit Pays" voor
JPEG - 105.4 kB
Lara den Hollander et Puck van Iersel dans leur adaptation theatrale / De theateradaptatie van Lara den Hollander en Puck van Iersel

De 40 finalisten en hun docenten hebben kunnen genieten van diverse inspirerende, karakteristieke ontmoetingen met Franstalig Afrika. De Burundese bloggergroep Yaga trad via een video in de voetsporen van Gaël Faye in Burundi en nam aan de hand daarvan het publiek mee op reis. In de video lieten ze de plekken zien die in het boek voorkwamen en daarnaast hebben ze een buurman van de familie Faye bezocht. Gratia Ancilla Ndikumana, een jonge Burundese Yaga-blogger die voor de gelegenheid naar Gouda was afgereisd, vertelde haar standpunt over de oorlog in haar land terwijl ze het had over hoop en betrokkenheid. Ten slotte zorgde de Kameroense artiest Tob Juland tijdens het evenement voor een muzikale noot met zijn rap Racines.

JPEG - 126 kB

Gratia et Tob Juland / Gratia en Tob Juland

JPEG - 173.8 kB

Tob Juland anime son public / Tob Juland vermaakt het publiek

Daarna volgde de bekendmaking van de winnaars en de prijsuitreiking. Het leek erop dat de leerlingen hadden genoten van het lezen en het schrijven. De jury had dan ook moeite met het kiezen van de winnaars (dit jaar waren er maar liefst 9!). Er kwamen thema’s voorbij die Gaël Faye’s roman kenmerken, zoals kindertijd, leesvaardigheid en leesplezier, vriendschap, oorlog en ballingschap.

JPEG - 141.6 kB

Les lauréats de cette édition 2018 / De winnaars van de 2018-editie

Het evenement werd op traditionele wijze afgesloten met een drankje.
Het Institut français des Pays-Bas en Levende Talen zouden graag Sophie van Leeuwen, Gratia Ancilla Ndikumana, Tob Juland en het Yaga Burundi-collectief willen bedanken voor hun deelname, evenals TV5Monde en GSG Leo Vroman voor hun steun.

JPEG - 169.9 kB

Les enseignants sans qui le concours ne serait pas possible / De docenten die de wedstrijd mogelijk hebben gemaakt

JPEG - 158.9 kB

Les invités et les organisateurs / De gasten en organisatoren

Agenda
Op de kaart