Vernissage van de tentoonstelling "Ambachtkunst" op 30 oktober 2012

De vernissage van de tentoonstelling met ambachtelijke kunst die op 30 oktober plaatsvond, bood gelegenheid om in een informele sfeer in gesprek te gaan met de kunstenaars.

Er vond ook een tweede dialoog plaats : een dialoog van de materialen. Die materialen stonden deze avond centraal bij de tentoonstelling in Institut Français, die drie weken duurt tot en met 23 november.

Als een dominospel lijken de voorwerpen met elkaar verbonden : email verstrengeld met metaal, ruw metaal, metaal dat zich in het glas spiegelt, doorzichtig glas op een sokkel van donker hout, en tenslotte het hout zelf, eenzaam en majestueus.

De blik van de toeschouwer dwaalt omhoog, richting de hangende metalen mobiles, of naar de krommingen van de beelden van tulpenhout die zich oneindig ver uitstrekken.  De verbeelding wordt geprikkeld, maar uiteindelijk keert onze aandacht weer terug tot de materie.

De beeldende kunst in de tentoonstelling heeft ook een “praktisch” oogmerk : dat blijkt duidelijk uit de ingenieuze lampen en de salontafel in vorm van een trommel.

De gebruikte materialen hebben een indrukwekkende uitstraling. Wie aandachtig naar de tentoonstelling kijkt, merkt dat de artiesten het materiaal volledig respecteren. Allen hebben ervoor gekozen om de ruwe, ongepolijste schoonheid van het materiaal te bewaren, en deze slechts aan te vullen met verspreide kleurtoetsen en subtiele spellen met de geometrie (krommingen, versieringen of kaarsrechte totems).

In de ogen van de kunstenaars, maar ook voor het publiek bij de vernissage, is het materiaal dus koning.

Géraldine Bouvry

De kunstenaars :

- Atelier Emaux : Marie-Hélène Amilien (email) www.emauxamilien.free.fr  

- Alain-Marie Sculpteur : Alain-Marie Parmentier (gemengde materialen, hout, klei) www.alain-marie.fr

- Elie Hirsch : Elie Hirsch Buchwald (metaal, keramiek) www.eliehirsch.com

- Sophie et Guillaume Le Penher (hout en glas) www.atelier-lepenher.com

Proto Form : Eric Sanchez en Virginie Lelièpvre (glas en metaal) www.proto-form.net

Onze partners :

-          Ubifrance

-          Ateliers d’Art de France

-          Nederlandse Galerie Associatie

Tentoonstelling Ambachtskunst

30 oktober - 23 november 2012
woensdag- donderdag 9.30 – 20.00
vrijdag 9.30 – 17.00

Expositie : Unieke creaties (hout, metaal en glas)

In het kader van een handelsmissie voor Franse kunstenaars vindt er een tentoonstelling plaats met unieke creaties uit de kunstnijverheid, in samenwerking met Ubifrance en Ateliers d’art de France.

Agenda
Op de kaart