Xavier Dectot, directeur van het Louvre- Lens op het Institut français op 26-11-2011

In navolging van het Guggenheim Museum in Mexico, Brazilië en Bilbao, de Tate Gallery in Liverpool en het Centre Pompidou in Metz opent het Musée du Louvre een vestiging in Lens.

Er ontstaat een bijzonder museum en een economisch project in Lens, gelegen in Pas-de-Calais, een gebied dat aan economische vitaliteit verloor in de jaren ’70 na de sluiting van de kolenmijnen en textielfabrieken. Maar het is desondanks een gebied met een groot potentieel, waar het Louvre-Lens ook op inspeelt. Het museum bevindt zich in het centrum van de grootste stedelijke regio van Europa en is uitstekend te bereiken per vliegtuig, trein en auto. Er worden minstens 500.000 bezoekers per jaar verwacht, zo niet meer – het Centre Pompidou-Metz bereikte minder dan anderhalf jaar na de opening de grens van één miljoen bezoekers.Het museum wordt omgeven door een landschapstuin ingericht als een grote recreatieruimte voor iedereen toegankelijk is en de bezoekers informeert over milieubescherming.

Xavier Dectot was tien jaar lang conservator van het Franse nationaal museum van de middeleeuwen, Musée de Cluny, en werd afgelopen maart benoemd tot directeur van het Louvre-Lens. Hij was op 26 november bij ons te gast. De directeur presenteerde het ambitieuze ontwerp van het Japanse architectenbureau SANAA, dat zich voor het eerst in Europa manifesteert met een uitgekiende inrichting, schitterende tentoonstellingen en een uitgesproken streven het publiek een kijk achter de schermen van het museum te gunnen.

Het museum gaat over 374 dagen open en zal ongetwijfeld veel Nederlandse bezoekers trekken, vooral door de uitmuntende kwaliteit van de collectie, maar ook door de korte afstand : Lens is maar 3,5 uur verwijderd van Amsterdam.

Misschien zal dat een reden zijn voor het Louvre om samen te werken met de grote collecties van de Nederlandse musea…
Goed nieuws: in het eerste jaar is de toegang tot het museum gratis!

 

Agenda
Op de kaart