Opinie: Leer Frans als je meer wilt verdienen (Dagblad Noorden)

De Franse taal heeft het net als het Duits moeilijk als vak op de middelbare school. Wie het laat vallen is echter een dief van zijn eigen portemonnee.

Frans leren spreken is niet alleen handig om een fijne vakantie te kunnen vieren in de Provence, maar ook om zaken te doen. Frans is ook voor Nederlanders een handelstaal, ook al associëren veel mensen het vooral met plezier. Om maar iets te noemen: tachtig procent van de containers die Frankrijk binnenkomen of verlaten, komt door een haven die gelegen is in de Benelux.

Zee

Nederland ligt aan zee en eigenlijk alleen daarom al moeten Nederlanders Frans leren: het grootste deel van de kustlijn van de wereld wordt namelijk bevolkt door Franstaligen! Frankrijk maakt bovendien deel uit van de op een na grootste Exclusieve Economische Zone, die landen omvat als Madagaskar, Mauritanië, Canada en Marokko. Franstaligheid is dus nauw verbonden met de zee die de Nederlanders zo dierbaar is en die zij ook zo goed kunnen bedwingen.

In de grote noordelijke landen spreken nog veel mensen Frans: 14,5% van de Duitsers en 16,8% procent van de Engelsen. Maar ook 1 miljoen Zweden en veel Amerikanen. Nog verbazingwekkender is dat de Chinezen zelfs een informatieve tv-zender in het Frans hebben (http://fr.cctv.com), net als de Russen (https://francais.rt.com).

Mogelijkheid

Het belang van het Frans is dus een economisch gegeven, wereldwijd studeren momenteel 116 miljoen mensen Frans of in het Frans. In 2015 waren er 284 miljoen Franstaligen en hun aantal zal in 2050 de 700 miljoen benaderen. Dat is 8 procent van de wereldbevolking, een geweldige mogelijkheid voor marketeers en zakenmensen.

In dit opzicht is Afrika een Eldorado, vergelijkbaar met het China van de jaren tachtig van de vorige eeuw, maar dan zonder tijdsverschil en zonder taalbarrière. Met de brexit raakt het Verenigd Koninkrijk in Afrika uit beeld en Europa kan die plek innemen. Afrika is een groot continent met in economisch opzicht nog veel ongebruikte mogelijkheden.

Afrika

De economie van Afrika groeit 6 procent per jaar. Het continent kent 550 miljoen mobiele telefoons met meer dan 120 miljoen Franstalige gebruikers. Dat zullen er over tien jaar nog 50 miljoen meer zijn. Dus als je een smartphone-applicatie wilt verkopen, zou je je niet in de eerste plaats op vijf miljoen Deense consumenten moeten richten, hoe rijk die ook zijn, maar eerder op Afrika, een continent vol gretige Franstaligen. Ook al is hun salaris niet hetzelfde als in Europa, ze hebben genoeg geld om uw computerprogramma, uw online boek of uw advies voor nieuwe ondernemers aan te schaffen.

Franstalig Afrika biedt geweldige mogelijkheden voor marketeers

De moderne consument is 24 uur per dag actief en kent geen grenzen. Frans is daarbij samen met het Engels de enige taal die actief gebruikt wordt op vijf continenten. Een web-applicatie in het Frans heeft potentieel 220 miljoen gebruikers. Hetzelfde geldt voor de online handel. De Franse taal is alom aanwezig: in Quebec, Genève, Casablanca, Djibouti, Abidjan, Beiroet, of de Indische Oceaan.

En waarom vestigt Google een onderzoekscentrum voor kunstmatige intelligentie uitgerekend in Frankrijk? Misschien omdat de daaruit voortvloeiende Franse octrooiaanvragen zo onder het Europees burgerlijk recht vallen en niet onder het Angelsaksische gemeenschappelijk recht?

Salaris

Frans spreken biedt mogelijkheden bij geweldige economische spelers, van Renault-Dacia-Nissan tot Michelin en Citroen, van L´ORÉAL tot Chanel, van Airbus tot Bombardier, van RTL tot Air France-KLM, van Crédit Suisse tot Remi-Cointreau, van Total tot Nestlé en Danone...

Er zijn zo tal banen met uitstekende salarissen beschikbaar in steden als Luxemburg, Brussel, Monaco, Genève en Parijs, maar zij vereisen wel de beheersing van de Franse taal. Dus een tip voor studenten: leer Frans en verhoog je kansen op een goed salaris!

Professor Bruno Bernard is schrijver van Zaken Doen-Parlons affaires en is export consultant van de Europese Unie. Hij spreekt woensdag om 10.00 uur in het Academiegebouw in Groningen in het kader van de Dag van de Francophonie. Het volledige programma is te vinden op de site van het Institut Français

http://www.dvhn.nl/Meningen/Opinie-Leer-Frans-als-je-meer-wilt-verdienen-22990442.html

Agenda
Op de kaart