Hommage in Ciné Club : Isabelle Huppert | 16 en 30 juli - 13 en 27 augustus | Groninger Forum

Naar aanleiding van het Isabelle Huppert retrospectief dat het EYE Filmmuseum in Amsterdam deze zomer organiseert, presenteren wij in de Ciné Club in het Groninger Forum een aantal films met dit icoon van de Franse cinéma.

De titels die vertoond worden zijn:

  • 16 juli : Les Valseuses (Bertrand Blier, 1974)
  • 30 juli : La Cérémonie (Claude Chabrol, 1995)
  • 13 augustus : La Dentellière (Claude Goretta, 1977)
  • 27 augustus : La Pianiste (Michael Haneke, 2001)

Lees hier het artikel van EYE over het uitgebreide retrospectief in Amsterdam:

"Intiem en afstandelijk, koud en brandend: deze zomer staat de actrice Isabelle Huppert in de spotlights in Eye Filmmuseum. Met meer dan dertig films, interviews, gasten en Q&A’s brengt Eye in juli en augustus een hommage aan deze fenomenale actrice. Naast het retrospectief brengt Eye een aantal hoogtepunten uit in de filmtheaters, waaronder Les valseuses, La céremonie en La pianiste.

Ik hou ervan om ongewone personages zo normaal mogelijk te maken, omdat we allemaal weten dat het tragische en abnormale zich altijd verbergt achter het normale." Isabelle Huppert

Iedere zomer kun je in Eye terecht voor een uitgebreid programma rond een filmster of regisseur. Na Steven Spielberg, Martin Scorsese en Billy Wilder zet Eye de zalen open voor de films van Isabelle Huppert (1953, Parijs), een van de grootste Franse actrices van de afgelopen decennia. Haar personages houden vaak de touwtjes strak in handen om plotseling iets schokkends en impulsiefs te doen. Achter een gladde façade worstelen ze met neurosen en obsessies, vol ingehouden emoties – een vulkaan die op uitbarsten staat.

Mondain, melancholiek, misantropisch: met haar raadselachtige aantrekkingskracht is Huppert er niet op uit om te charmeren. Volgens Patrice Chéreau, die haar regisseerde in Gabrielle (2005), is Huppert 'intiem en afstandelijk, intelligent, koud, brandend – en bereid om alles te doen voor haar rol'.

Vanaf haar kleine maar indrukwekkende rol in Les Valseuses (1974) en haar internationale doorbraak La Dentellière (1977, Hupperts lievelingsfilm) speelde ze in meer dan 110 films. Ze werkte samen met vele grote regisseurs, van Godard tot Tavernier en Chabrol, van Michael Haneke tot Paul Verhoeven. Huppert won de prijs voor de beste actrice in Cannes, een Golden Globe, twee Césars, drie European Film Awards en vier acteerprijzen op het Filmfestival van Venetië, en werd voor Elle genomineerd voor een Oscar.

Eye Filmmuseum vertoont in juli en augustus een selectie van dertig titels, waarvan Eye er vier uitbrengt in de landelijke theaters. Vanaf 18 juli is Hupperts nieuwe film Claire’s Camera (regie Hong Sang-soo, distributie Contact Film) te zien."

 

Agenda
Op de kaart