een lezing over de mondiale invloed van het Franse recht. Charlotte Pavillon

Woensdag 2 mei hield mevrouw Charlotte Pavillon, hoogleraar aan de rechtenfaculteit van de rijksuniversiteit Groningen, een lezing over de mondiale invloed van het Franse recht.

Mevrouw Pavillon begon met het Franse recht onder Napoleon, toen het erg dominant was. In de loop van de tijd werd de invloed minder.

Haar lezing bevatte een aantal hoofdpunten: invloed van het Franse recht, wat het belang hiervan is, wat de beperkingen zijn en hoe het in de toekomst zal evolueren

 

Mevrouw Pavillon stelde hierbij enkele vragen:

. heeft het Franse recht zijn prestige kunnen behouden?

. waarom is het belangrijk dat het Franse recht zijn invloed doet gelden?

. wat zijn de grenzen?

. welke toekomst heeft het Franse recht?

De lezing leerde  veel over het belang van het Franse rechtsysteem in het buitenland en de voor –en nadelen dat het internationale prestige met zich meebrengt. Vooral in het commerciële recht zitten er nadelen aan het vrij strikte Franse model, in tegenstelling tot het veel flexibeler Common Law, het angelsaksische model.

De volgende lezing is op 17 mei, dan houden Lucie Potier en Henri Vasseur communicatiemedewerkers van het Institut français des Pays-Bas, een exposé over de muziek in Frankrijk, in het bijzonder de electronische muziek van de jaren negentig

Agenda
Op de kaart