Lezing: Découverte de l'opéra et du théâtre français aux Pays-Bas avec Mme Frédérique Chauvet (Zernikezaal Academiegebouw Groningen, 13.12.2018)

13 december, van 14.00 tot 16.00 uur, lezing over Franse opera en theater in Nederland. Door Frédérique Chauvet, dirigent en fluitist uit Frankrijk. Zij blikt alvast vooruit op haar komst naar De Stadsschouwburg in Groningen op 13 januari.

Inschrijving: institutfrancais@rug.nl

Tel: 050 363 6106

*** 

Frédérique is een Franse dirigent en fluistist woonachtig in Nederland. Zij dirigeert haar ensemble BarokOpera in prestigieuze plekken als het Concertgebouw in Amsterdam, de Opéra Bastille in Parijs, de opera’s van Rennes, Avignon, Reims en vele andere theaters en festivals (http://frederiquechauvet.com/index.php/fr/10-categorie-fr-fr/49-accueil). 

Begin 2017 heeft mevrouw Chauvet in Groningen een lezing gegeven over de begintijd van de opera met Monteverdi, Lully, Händel, Purcell en Rameau, de grote componisten van de Barokopera. Zij zet haar betoog voort met de opera’s van Mozart uit eind 18e eeuw en de komische opera in Frankrijk, Duitsland en Italië in de 18e en 19e eeuw, met de nadruk op die opera’s die zo succesvol waren dat ze ook in Nederland werden opgevoerd. Mevrouw Chauvet zal het ook hebben over een onbekende link tussen Frankrijk en Nederland, namelijk de collectie van het Franse theater in Den Haag. Gedurende bijna drie eeuwen, van 1660 tot aan 1919, werden succesvolle Franse voorstellingen opgevoerd in wat vanaf 1804 de Koninklijke Schouwburg van Den Haag heet, tegenover de vroegere locatie van de Franse ambassade. Deze theater- en operavoorstellingen werden soms ook opgevoerd in andere steden, met name in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. De partituren en libretto’s van dit repertoire vormen een enorme schat die wordt bewaard in de archieven van de stad Den Haag.

“Toen er nog geen televisie was, ging de gegoede burgerij meerdere keren per week naar het theater en naar de opera. Daar ging men naar toe om plezier te hebben, maar ook om gezien te worden en mensen te ontmoeten. Ik hou erg van deze muziek- en theatervoorstellingen waar kleine juweeltjes tussen zitten. Door mijn ervaring met het produceren van voorstellingen die ik heb gecreëerd en geregisseerd voor mijn gezelschap BarokOpera Amsterdam kan ik hierover meepraten.”

 

In 2019 wil mevrouw Chauvet met haar ensemble BarokOpera Amsterdam graag de aandacht van Francofiele Nederlanders richten op dit onbekende Frans-Nederlandse erfgoed, met bijna drie eeuwen van partituren en libretto’s van het Franse theater en opera dat is gespeeld in Nederland.

 


Plus d'informations sur le spectacle: 

Cliquez iciici et ici 

Voorstelling 2019: Peter de Grote, de tsaar ontmaskerd

Wie was tsaar Peter de Grote? Wat leert hij ons over de Russische ziel en de moeizeme verhouding tussen Rusland en het westen? Peter de grote slaagde erin om Rusland in korte tijd te moderniseren, maar sindsdien is het land verdeeld in twee kampen: de russofielen en de pro-westers. Dit slepende conflict duurt al eeuwen en is voedingsbodem voor de spanningen tussen Rusland en (West-)Europa.

  

Muzikale leiding: Frédérique Chauvet

Mise-en-scene: Nynke van den Bergh

Kostuums en decorontwerp: Sanne Puijk - Licht en techniek: Lukas Petow

Dramaturgie: Dasha van Amsterdam

6 zangers: sopraan, alt, tenor 1, tenor 2, bariton, bas-bariton

10 instrumentalisten, specialisten in oude muziek en oude instrumenten


 Teaser Opéra http://www.barokopera.nl/kopie-van-king-arthur-1?language_id=3 

Agenda
Video
https://youtu.be/hI1lTVN87Z8
  • BarokOpera
Op de kaart