Lezing Wilfried Segue

Wilfred Segue, docent aan de Universiteit Lyon Lumière 2 heeft op woensdag 18 april een lezing gehouden aan de rijksuniversiteit Groningen met als onderwerp de invloed van de literatuur op het politieke denken.

Hij begon de lezing met een citaat van de romanist Ernst-Robert Curtius over het belang van de literatuur in de Franse cultuur:

« La littérature joue un rôle capital dans la conscience que la France prend d’elle-même et de sa civilisation. Aucune autre nation ne lui accorde une place comparable. Il n’y a qu’en France où la nation entière considère la littérature comme l’expression représentative de ses destinées. » Essai sur la France, 1931

In de statige Senaatskamer legde Segue een aantal ideeën op tafel. Door de woorden aan te halen van de huidige premier van Frankrijk Edouard Philippe dat < de literatuur meer zegt over een politicus dan zijn politieke engagement> wil hij aantonen dat de belezenheid van een politicus van groot belang is voor zijn politieke keuzes. Verder stelt hij dat literatuur een belangrijke verbindende rol kan spelen. Dit wordt geïllustreerd met het schilderij van Auguste Renoir: La lecture, waarin we twee meisjes zien die samen een boek lezen.

Wilfried Segue illustreerde zijn ideeën met gepassioneerde voordracht van fragmenten uit romans en gedichten en een selectie van videofragmenten. In de pauze ontstond er een levendige discussie en aan het slot van de lezing werden er vele vragen gesteld vanuit het publiek. Segue toonde zich een waar voordrachtskunstenaar die het publiek moeiteloos 2 uur aan zich wist te binden.

De volgende lezing is op 2 mei van Charlotte Pavillon, expert in Frans recht, over de invloed van het Franse rechtssysteem in de wereld.

Agenda
Op de kaart