Terugblik op de Dag van de francofonie (14.03.2018, Groningen)

14 maart 2018 in het teken van de francofonie !

Professor Bruno Bernard, expert internationale handel en consultant voor de Europese Commissie, spray over het belang van de francofonie voor de handel en voor Nederland.

Momenteel zijn er 274 miljoen mensen in de wereld die Frans spreken, waaronder 150 miljoen Afrikanen. De voorspelling is dat er in 2050 700 miljoen mensen zijn die Frans spreken en dat het aantal francofonen in Afrika exponentieel zal stijgen. De toekomst van de francofonie ligt in Afrika, waar de Democratische Republiek Congo al meer franstaligen telt dan Frankrijk !

Voor een grote handelsnatie als Nederland is het ontzettend nuttig om Frans te spreken. Wanneer een schip aanlegt in een buitenlandse haven, dan heb je een kans van 1 op 2 dat er Frans gesproken wordt, want in de meeste zee-naties spreekt men Frans.

Het Frans is, samen met Engels en Duits, de taal die voor diploma’s en getuigschriften wordt gebruikt. Daarnaast is het gangbaar dat bij veel internationale organisaties en bedrijven Frans wordt gesproken, zoals de G7, Unesco, NATO, Airbus, Carrefour, Rode Kruis, Olympisch Comité en Louis Vuitton, Chanel, Total, Areva, Dassault, Nestlé, Danone, Ubisoft, Universal music, Canal+, Veolia...

Madame Trang Phan-Labays is ‘maître de conférence’ van de Université Jean Moulin Lyon 3 en andjunct-directeur opleidingen bij het Internationaal Instituut voor de francofonie. Zij kwam in Groningen vertellen over de historische en geopolititeke aspecten van de francofonie. Het begrip ‘francofonie’ werd voor het eerst gebruikt in 1880 door de Franse geograaf Onésime Reclus. Daartoe rekende hij iedereen die zich in de Franse taal kan uitdrukken. Als tegenwoordig francofonie met een kleine letter wordt geschreven dan wordt bedoeld dat het gaat om mensen die Frans spreken. Wanneer het met een hoofdletter wordt geschreven dan duidt het op de manier waarop verschillende landen zich hebben verenigd in de Organisatie voor de Francofonie en daarbij een aantal waarden en normen voorstaan.

De organisatie van de Francofonie wil het gebruik van de Franse taal stimuleren en tegelijkertijd streven naar vrede, meertaligheid, goed onderwijs en solidariteit tussen Franstaligen. Zij ziet zich als geopolitieke organisatie die een culturele unie nastreeft waarbij het vooral gaat om een goede verstandhouding tussen mensen op basis van taal en cultuur, zonder vaste grenzen. Tevens staat zij voor een alternatieve mondialisering op basis van mondiale waarden als zorg voor het milieu en de overtuiging dat internationale problemen zo veel mogelijk moeten worden opgelost door samen te werken in internationale organisaties.

Maïlis Boulin, docent FLE (Frans voor niet Franstaligen) bij het Institut français Groningen, leidde een ‘escaperoom’ op basis van de Franse taal voor een groep docenten Frans. Doel was om de docenten ludieke ideeën aan de hand te doen  waarmee zij hun lessen kunnen vernieuwen.

Als afsluiting was er weer de Quiz de la francophonie in Huis de Beurs gepresenteerd door Horia Benmehdi. Het was een fijne avond waarbij de vier winnende teams blijk gaven van hun uitstekende kennis van de Franse taal en de Franstalige cultuur. Zij wonnen daarmee prachtige prijzen zoals een assortiment van Franse lekkernijen, cd’s en goodies. Het was een feestelijk slot van een mooie dag. Tot volgend jaar !

Bekijk de foto’s op onze facebookpagina : : http://bit.ly/2tX0WNI

Georganiseerd door het Institut français Groningen in samenwerking met de Rijksuniversiteit en TV5Monde.

Agenda
Op de kaart