Opening van de 6e editie van de Dag van de Franse Taal in Nederland (14 november 2019, Christelijk Lyceum Zandvliet in Den Haag)

Sinds 2013 vieren Nederlandse middelbare scholen de Dag van de Franse Taal. Ter gelegenheid hiervan stonden meer dan 500 middelbare scholen in het teken van de Franse taal en cultuur. Docenten Frans organiseerden traditiegetrouw ludieke en educatieve activiteiten en workshops die gericht zijn op het thema, in samenwerking met collega’s uit andere vakgebieden. Zo werden er Franse vooraanstaande figuren uitgenodigd om de leerlingen te ontmoeten en hen te motiveren om de Franse taal te (blijven) leren.

De openingsceremonie, die elk jaar door een Nederlandse onderwijsinstelling wordt georganiseerd, vond dit jaar plaats in het Christelijk Lyceum Zandvliet in Den Haag.

Meneer Den Heijer, rector van de school, en mevrouw Smid-Parmentier, hoofd van de sectie Frans, verwelkomden ter gelegenheid hiervan een grote delegatie, onder wie de ambassadeurs in Nederland van Armenië (Tigran Balayan, tevens voorzitter van de Groep van Franstalige ambassadeurs), van Zwitserland (Heinz Walker-Nederkoorn) en van Frankrijk (Luis Vassy). Vele andere vertegenwoordigers van Franstalige landen, zoals Senegal, Marokko, Oostenrijk, en de Franse gemeenschap van België, evenals een delegatie van het Lycée Vincent van Gogh in Den Haag, waren ook aanwezig.

M. Tigran Balayan

Docenten en hun leerlingen hebben de Francofonie op enthousiaste wijze gevierd tijdens twee workshopreeksen die werden georganiseerd door de Alliance Française de La Haye, de Délégation Wallonie-Bruxelles, het Institut français aux Pays-Bas, en twee van onze taalassistenten Frans die in 2019-2020 in een Nederlandse onderwijsinstelling werken. Een honderdtal jongeren, onder wie de leerlingen van het Franse Lycée Van Gogh in Den Haag, konden ‘s ochtends aan meer dan tien workshops deelnemen over onder andere strips, mode, Francofonie en Franstalige muziek.

Verder konden de leerlingen uitwisselen met twee jeugdliteratuurschrijfsters die door het Institut français aux Pays-Bas waren uitgenodigd:

- De beroemde jeugdliteratuurschrijfster Susie Morgenstern. Van tevoren hadden de leerlingen haar boek iM@mie (2014) gelezen en bestudeerd.

Atelier avec Susie Morgenstern

- Nicole Ostrowsky, auteur van het boek Carnet d’apprenti scientifique, deelde tijdens haar workshop een aantal wetenschappelijke proefjes die geïnspireerd zijn op de La main à la pâte-onderwijsmethode.

Atelier avec Nicole Ostrowsky

Tijdens de openingsceremonie werd de school bedankt voor de hartelijke ontvangst en werd er waardering uitgesproken voor het belangrijke werk van de Nederlandse docenten Frans en partners voor de bevordering van de Francofonie en meertaligheid in Nederland. De korte toespraken die werden gehouden, waren gericht op het motiveren van de leerlingen om de Franse taal te blijven leren, waarbij de nadruk werd gelegd op het plezier dat moet worden overgebracht en op de noodzaak om naast het Engels een tweede vreemde taal te beheersen.

De Dag van de Franse Taal is een initiatief van de Ronde Tafel voor het Frans [1], in samenwerking met TV5MONDE. Deze dag zal in het vervolg op 28 november worden georganiseerd, zodat deze op dezelfde dag valt als de internationale dag van de docent Frans.

Susie Morgenstern en entretien avec TV5 Monde

De Dag van de Franse taal 2019 was een groot succes en werd op feestelijke wijze gevierd in aanwezigheid van TV5MONDE-presentator Ivan Kabacoff. Hij was samen met zijn cameraman door het Institut français des Pays-Bas uitgenodigd om het programma Destination Francophonie op te komen nemen. Ze waren de hele week in Den Haag en Amsterdam om twee afleveringen op te nemen over de Francofonie in Nederland, die onze partner TV5MONDE de komende weken zal uitzenden.

Website : www.dagvandefransetaal.nl

[1Institut français des Pays-Bas, Nuffic, Levende Talen, Alliance française de La Haye, Kenniscentrum Frankrijk-Nederland, Délégation Wallonie-Bruxelles.

Agenda
Op de kaart