Finale van de Prix du Jeune lecteur néerlandais 2020 | 25 maart 2019 | Métis Montessori Collège, Amsterdam

De Prix du Jeune lecteur néerlandais 2020 is een creatieve schrijfwedstrijd gebaseerd op de roman “Nos rêves de pauvres" (2017). Middelbare scholieren en de prijswinnaars kunnen op woensdag 25 maart 2020 in Amsterdam kennis maken met de auteur, Nadir Dendoune.

In deze Maand van de Franse Taal en Francofonie 2020 wordt de creativiteit van jonge Nederlanders opnieuw gestimuleerd dankzij de 12e editie van de Prix du Jeune lecteur néerlandais. Dit evenement wordt elk jaar georganiseerd door het Institut français des Pays-Bas en de sectie Frans van de Vereniging van Leraren Levende Talen, met de steun van TV5 Monde.

Na het lezen en een diepgaande bestudering van de roman "Nos rêves de pauvres" (2017) van de Franse auteur Nadir Dendoune, wordt aan middelbare scholieren en studenten gevraagd om een opstel te maken over een bepaald onderwerp. Er wordt per niveau een onderwerp aangeboden.

De finale van deze 12e editie en de prijsuitreiking vinden plaats op woensdag 25 maart in het Métis Montessori College in Amsterdam. Voor de gelegenheid nodigt het Institut français Nadir Dandoune uit voor de prijsuitreiking en een literaire bijeenkomst met Nederlandse middelbare scholieren.

Over de auteur en zijn oeuvre

Nadir Dendoune is een geëngageerde journalist, filmmaker en auteur. In zijn vierde boek, "Nos rêves de pauvres" (2017), vertelt hij het verhaal van een Franse familie, zijn eigen familie. In zijn getuigenissen spreekt hij met veel liefde en humor over zijn Kabylische-ouders van Algerijnse afkomst, die in de jaren vijftig in Frankrijk aankwamen en hun grote familie van 9 kinderen, waarvan Nadir de jongste is. Een typische jongere uit de buitenwijken: geen perspectief op een beter leven, mislukken op school, in aanraking komen met politie en justitie. Hij verliet Frankrijk om de wereld rond te reizen en beoefende verschillende journalistieke en sportieve activiteiten. Terug in Frankrijk ontdekte hij de kracht en de rijkdom van het woord en begon hij met schrijven. Hij is erg verontwaardigd over het label "succesvolle voorstadsjongere"; een label dat collega's met hun burgerlijke hoogmoed op hem plakken. Dit boek geeft ons niet alleen een mooie beschrijving van de Dendoune-clan en het leven van de auteur, maar leidt ons ook tot een reflectie over het begrip burgerschap, of dat nu in Frankrijk is of elders.

Agenda
Op de kaart