Lauréats du Concours français voyage 2014: Verslag Parijs

Door: Alessia, Sonja, Wieke en Esther - Christelijk Gymnasium Utrecht.

Nadat wij (Sonja, Alessia, Esther en Wieke) de wedstrijd van de Ronde Tafel Frans van de 2e jaarlaag gewonnen hadden, waren er audities voor de 2 andere kaartjes naar Parijs die over waren gebleven van onze prijs. De winnaars van deze audities waren Puck en Judith, twee meisjes uit de andere 2e klas.

En daar was de dag al aangebroken, 11 april, voor iedereen bekend als de ‘Parijs dag’. Om half zes verzamelden we ons allemaal op Utrecht Centraal om met de trein naar Rotterdam te reizen. Eenmaal aangekomen op Rotterdam Centraal zagen we de mooie rode Thalys al staan. Van meneer Baron (onze leraar Frans en begeleider die dag) kregen we onze kaartjes, en samen met de andere winnaars uit de 3e jaarlaag en Manel (onze Franse gids) stapten we de trein in. De trein was erg luxe en we daarom geen enkel probleem hadden met de reis van 3 kleine uurtjes.

Voor we het wisten waren we er al, Paris - Gare du Nord, het prachtige station, die over de hele wereld bekend is en zelfs Mr. Bean is hier gefilmd. Op Gare du Nord kocht Manel een stapeltje metrokaartjes en konden we vertrekken, op weg naar het museum le Cité des Sciences et de l’Industrie. Hier konden we allerlei videogames spelen en kwamen we meer te weten over de geschiedenis van deze spelletjes. In andere woorden: een erg interessant museum.

Na een paar uur gingen we weer verder en gingen we naar een Franse Boulangerie om onze Franse lunch te kopen. We werden overrompelt  door de geur van verse stokbroden en andere lekkernijen. We namen onze broodjes mee en zijn gaan zitten in het mooie park Place de Vosges. Hier deden we een aantal opdrachten uit ons opdrachtenboekje, die we hebben gekregen van Manel. We kwamen te weten dat we ons bevonden bij het huis van Victor Hugo, de schrijver van ‘les Misérables’ en ‘Notre-Dame de Paris’.

Na onze leerzame en rustgevende lunch gingen we met de metro naar de Champs Elysées, de beroemde winkelstraat met dure restaurant en winkels van exclusieve merken. We genoten van de zon en zagen de Arc de Triomphe in de verte terwijl we een wandeling maakten. In een zijstraatje gingen we naar een klein cafeetje waar we het zusje van meneer Baron ontmoetten. Francoise was heel erg aardig en beantwoorde de vragen, die we van te voren al hadden bedacht, erg duideljk. We kwamen meer te weten over haar en haar leven in Parijs. Meneer Baron heeft ons getrakteerd op een Diabolo, een typisch Frans drankje dat bestond uit een soort limonade, die te krijgen was in meerdere smaken, bijvoorbeeld perzik, granaatappel, aardbei en zelfs karamel. Dit was een ongelofelijk lekkere verfrissing, en helaas verkopen ze dit drankje niet in Nederland…

Helemaal opgewekt begonnen we aan onze sight seeing tour. Als eerst gingen we naar de Arc de Triomphe en bleven we even staren naar het prachtige bouwwerk. Met de metro vertrokken we naar de Eiffeltoren waar we bleven om het bouwwerk te bewonderen en heel veel foto’s te nemen. Hierna reden we naar het Louvre en relaxten we met een beeldschoon uitzicht over de veeltallige fonteinen. Het was al avond, dus liepen we over de Pont Neuf en keken we naar de levendige Seine. Ook liepen we langs de Notre Dame en uiteindelijk kwamen we bij een crêperie, waar we heerlijke crêpes met salades en frietjes aten. Met onze volle buikjes waren we toch een beetje verdrietig dat deze super dag al tot zijn einde kwam…

Met nog maar een half uur tot de Thalys weer vertrok haastten we ons snel weg en propten we ons in de overvolle metro die ons weer naar Gare du Nord bracht. Hier namen we een laatste blik op prachtig Parijs en stapten de Thalys in. Met gedachtes over wat een geweldige, leerzame en vreugdevolle dag dit was, reden we weg uit Parijs en kwamen we met een kleine vertraging weer aan op Rotterdam Centraal. Hier splitste onze groep zich op en namen we afscheid van elkaar.

Dit was een dag om nooit meer te vergeten, we hebben erg genoten en we hebben nu één doel; Volgend jaar ook winnen!

Door: Alessia, Sonja, Wieke en Esther - Christelijk Gymnasium Utrecht.

Carte de Bord