De Frans-Nederlandse Academie (RFN)

Het Réseau Franco-Néerlandais, de Frans-Nederlandse Academie (RFN/FNA) is een bilaterale organisatie gevestigd op twee verschillende plaatsen; in Utrecht en in Lille. Deze Academie speelt een essentiële rol in het versterken van de Frans-Nederlandse samenwerking op het gebied van onderzoek en hoger onderwijs.

Het Frans-Nederlands Netwerk (Réseau Franco-Néerlandais – RFN) heeft als missie de samenwerking tussen Nederland en Frankrijk op het gebied van hoger onderwijs en onderzoek te versterken in het kader van het Bolognaproces en Horizon 2020.

Een aanjager van Frans-Nederlandse samenwerking

De oprichting van het RFN is het directe resultaat van politieke verbintenissen, in februari 2000 door de twee landen aangegaan. Het bestaan van het Netwerk werd door beide ministeries van buitenlandse zaken bekrachtigd in de ‘Déclaration de La Haye’ van 19 april 2005 (Frans-Nederlandse bilaterale betrekkingen: Kader voor een Europese toekomst). Deze verbintenissen zijn nogmaals geratificeerd door de Nederlandse minister-president en de Franse President in de ‘Déclaration de La Haye’ van 20 januari 2014 (Gemeenschappelijke verklaring omtrent het partenariaat tussen de Franse Republiek en het Koninkrijk der Nederlanden, p.4). Sinds 1 januari 2014, is het RFN verbonden aan Nuffic. Het Netwerk is een belangrijke spil in de Nederlands-Franse samenwerking.

 

Twee strategische locaties

Het bilaterale netwerk bestaat uit twee organen die hun respectieve budgetten en personeel inzetten voor het organiseren van gemeenschappelijke evenementen. Het Nederlandse bureau is gehuisvest bij Nuffic in Den Haag, het Franse aan de Universiteit van Lille SHS in Villeneuve d’Ascq. Het Nederlandse bureau wordt gefinancierd door Nuffic. Het Franse (RFN) wordt gesubsidieerd door de Franse ministeries van Buitenlandse Zaken (MEAE) en van Hoger Onderwijs en Onderzoek (MESRI), de Franse ambassade in Nederland en de Universiteit van Lille SHS. Het RFN werkt eveneens samen met de Nederlandse ambassade in Frankrijk voor de organisatie van de Prix d’Amsterdam. Beide bureaus werken nauw samen en organiseren onder andere de Frans-Nederlandse ontmoetingsdagen en de Jong Talent bijeenkomst. Daarnaast hebben ze elk een aantal specifieke landgebonden activiteiten.

Voor meer informatie: www.frnl.eu