Dominique Moïsi, 2018 Spinozalens Prijs laureaat

De Stichting Internationale Spinozaprijs kent sinds 1999 tweejaarlijks de Spinozalens toe aan een internationaal vermaard denker over ethiek en samenleving. In aanmerking komen internationaal vermaarde wetenschappers, filosofen en schrijvers die hun sporen hebben verdiend in het onderzoek naar de ethische grondslagen van de samenleving.

Binnen een overkoepelend thema (Europa op dit moment) zal het ene jaar het gedachtegoed van een ‘dode’ denker (Jan Patočka in 2017) en het andere jaar het gedachtegoed van een hedendaags denker onder de aandacht worden gebracht.

Vrijdag 24 November 2017 -op de geboortedag van Spinoza-  wordt (?)de Spinozalens laureaat 2018  bekendgemaakt: Het gaat om Dominique Moïsi (1947), een invloedrijke Frans-Joodse politicoloog en een deskundige met wereldfaam op het gebied van internationale relaties. Hij is verbonden aan het Institut Montaigne en hij is mede-oprichter van het Institut français des Relations Internationales. Hij heeft ook in Harvard, College d’Europe and King’s College gewerkt.

Moïsi schreef verschillende veelgeprezen boeken, waarvan wellicht het bekendste ook in het Nederlands vertaald is onder de titel De geopolitiek van emotie – Hoe culturen van angst, vernedering en hoop de wereld veranderen. Dat hoop mogelijk is na angst en vernedering is de boodschap die de jury en de Stichting met de keuze van Moïsi sterk willen ondersteunen.

De Spinozalens laureaat 2018 ontvangt in november 2018 in de Nieuwe Kerk in Den Haag een sculptuur van Spinoza en een geldbedrag van € 10.000.

http://www.spinozalens.nl/

Agenda
Op de kaart