Institut francais - Pays-Bas - Franse Instituut voor culturele zaken http://institutfrancais.nl/rss/ Het Instituut promoot de Franse cultuur in de breedste zin van het woord. Met o.a. taalcursussen, informatie over evenementen en ondersteuning van leerkrachten. U kunt bij ons terecht voor een zeer uitgebreide keuze van cursussen Frans, lezingen, workshop nl-nl <![CDATA[Website Institut français Groningen]]> 2016-10-03 17:41:12 http://institutfrancais.nl/nl/groningen-2/website-institut-francais-groningen/website-institut-francais-groningen.html

Op de site van het Institut français in Groningen te bereiken, klik HIER.

]]>
<![CDATA[Fatima: Ciné Club]]> 2016-08-25 11:44:29 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/films-2/fatima-cine-club.html Fatima

Groninger Forum 3 oktober 19.30 uur

Winnaar van drie Césars: beste film, beste talent actrice, beste boekverfilming

Fatima woont alleen met haar twee dochters, Souad (15) en Nesrine (18). Nesrine begint heel serieus en fanatiek aan een studie medicijnen, Souad daarentegen is een opstandige puber die overal met de pet naar gooit. Fatima, die de Franse taal niet zo goed beheerst, kan maar moeilijk met haar dochters praten over wat hen bezighoudt, wat ze behoorlijk frustrerend vindt. Ze werkt op heel onreguliere uren als werkster en wanneer ze op een dag ten val komt kan ze een tijdje niet werken. Fatima begint dan in het Arabisch dingen op te schrijven die ze anders niet aan haar dochters had kunnen vertellen.

Regie: Philippe Faucon, 2015, Frankrijk, 80 minuten, Engels ondertiteld

Met: Soria Zeroual, Zita Hanrot, Kenza Noah Aïche, Chawki Amari 

]]>
<![CDATA[Les premiers, les derniers: Ciné Club]]> 2016-08-25 11:39:18 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/archives/les-premiers-les-derniers-cine-club.html Les premiers Les derniers

Groninger Forum 19 september 19.30 uur

Op een eindeloze, winderige vlakte zijn Cochise en Gilou, twee onafscheidelijke premiejagers, op zoek naar een gestolen telefoon met gevoelige inhoud. Op hun weg komen ze de gehandicapte Esther en Willy tegen, een stel dat op de loop is. Als tijdens deze ontmoeting ook nog ook nog de plaatselijke bende poolshoogte komt nemen, wordt het echt spannend.  Sfeervolle Belgisch/Franse roadmovie, die eindigt, zo lijkt het, aan het einde van de wereld. Van de hand van multitalent en acteur/regisseur Bouli Lanners (Les géantsEldorado).

Regie: Bouli Lanners, 2016, Frankrijk België, 98 minuten, Nederlands ondertiteld

Met: Bouli Lanners, Albert Dupontel, Suzanne Clément, David Murzgia, Michael Lonsdale

]]>
<![CDATA[L'Homme de Rio: Ciné Club]]> 2016-08-25 11:32:33 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/archives/l-homme-de-rio-cine-club.html L’homme de Rio

Groninger Forum 5 september 19.30 uur

Adrien Dufourquet (Jean-Paul Belmondo) is getuige van de ontvoering van zijn verloofde Agnès, dochter van een beroemde etnoloog, en gaat achter de ontvoerders aan. De vervolging leidt hem naar Brazilië, naar Rio de Janeiro. Zijn zoektocht brengt hem op het spoor van een bende die gespecialiseerd is in inheemse artefacten. Zij zijn op zoek naar een verdwenen beeldje, uit het Amazone-gebied en hopen dat Agnès hier meer van weet.

Maar los van het verhaal, het zijn de adembenemende stunts die de film zijn charme verlenen. Philippe de Broca begon zijn carrière als assistent van Nouvelle Vague regisseurs als Truffaut en Chabrol, maar ging al snel een eigen weg met actiekomedies/avonturenfilms, die zijn handelsmerk zouden worden. Typische avonturenfilm uit de jaren zestig van de hand een regisseur die gespecialiseerd is in het genre.

Regie: Philippe de Broca, 1964 Frankrijk, 113 minuten Engels ondertiteld

Met: Jean-Paul Belmondo, Françoise Dorléac, Jean Servais, Adolfo Celi

]]>
<![CDATA[ Prix scientifique franco-néerlandais Descartes-Huygens ]]> 2016-06-13 10:15:03 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/archief-culturele-agenda/prix-scientifique-franco-neerlandais-descartes-huygens.html Les dossiers et règlement sont disponibles sur  http://www.enseignementsup-recherche.gouv.fr/cid51317/appel-a-candidatures-pour-le-prix-descartes-huygens-2016.html

Le prix Descartes-Huygens est décerné depuis 1995, pour la France, par le ministère chargé des affaires étrangères et le ministère chargé de la recherche et, pour les Pays-Bas, par l’Académie royale des arts et des sciences (www.knaw.nl ). 
Il est attribué en alternance entre les grands secteurs disciplinaires.

Le prix français d'un montant d'environ 23.000 euros permet au lauréat néerlandais d’effectuer, dans le cadre d’un ou plusieurs projets de coopération avec un ou des partenaires français, un ou des séjours de recherche au cours de l’année 2017 dans un ou plusieurs laboratoires de recherche en France. 

Les universités, organismes, laboratoires et institutions de recherche français sont invités à présenter des candidatures de scientifiques néerlandais en vue de l'attribution du prix. 

La date limite pour l'envoi des candidatures est fixée au 12 septembre 2016. 

]]>
<![CDATA[Préjudice: Ciné Club]]> 2016-03-01 16:03:32 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/archives/prejudice-cine-club.html Wanneer tijdens een familiediner de dochter aankondigt zwanger te zijn is iedereen blij, behalve haar broer Cédric. Alles draait nu om zijn zus en was dat eigenlijk niet altijd al zo geweest? Nu is de maat vol, hij laat niet langer met zich sollen en laat dat iedereen ook duidelijk weten. Met als gevolg dat al jaren sluimerende familieproblemen tot een uitbarsting dreigen te komen. Onder aanvoering van de moeder (Nathalie Baye) proberen de familie van alles om escalatie van de ruzie te voorkomen, maar of ze hierin slagen? Intens psychologisch familiedrama en geslaagd debuut met glansrol voor zanger Arno als de zwijgzame vader. 

Regie: Antoine Cuypers | België, Luxemburg, Nederland | 2015 | 105 minuten | Frans gesproken, Nederlands ondertiteld | Met: Nathalie Baye, Arno Hintjens, Thomas Blanchard, Ariane Labed

]]>
<![CDATA[Chorus: Ciné Club]]> 2016-03-01 15:31:48 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/archives/chorus-cine-club.html Het huwelijk van Irène en Christophe was niet bestand tegen het grote verdriet veroorzaakt door de vermissing van hun achtjarige zoontje Hugo, tien jaar geleden. Ze gaan uit elkaar en ieder gaat zijns weegs. Christophe vertrekt naar Mexico en Irène zoekt geborgenheid in de klassieke muziek, bij haar oude koor. Dan komt het nieuws dat de resten van Hugo zijn gevonden, hij is destijds vermoord en de moordenaar heeft bekend. Beide ouders treffen elkaar weer in Montréal om definitief afscheid te nemen van hun zoon. Zijn zij nu in staat om eindelijk vrede te vinden? Zeker niet sentimenteel, maar wel een intens en emotioneel liefdesverhaal.

Regie: François Delisle, Canada 2015, 96 minuten, Frans gesproken Nederlands ondertiteld

Met: Sébastien Ricard, Fanny Malette, Geneviève Bujold, Pierre Curzi

]]>
<![CDATA[Spotlight op Jean-Guihen Queyras celo en Renaud Capuçon viool]]> 2016-02-16 18:18:20 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/archief-culturele-agenda/spotlight-op-jean-guihen-queyras-celo-en-renaud-capucon-viool.html Jean-Guihen Queyras was een lange tijd solo cellist bij het Ensemble Intercontemporain, toen onder de leiding van Pierre Boulez, die hem onder zijn hoede nam.

Hij vervolgt zijn opleiding en zijn repertoire is veelzijdig:  van Bach, Haydn,… tot aan de grote werken van de 20e eeuw.

Hij staat volkomen open aan de hedendaagse muziek, en hij heeft  concertos geschreven.

Hij wordt regelmatig uitgenodigd door de orkesten vanuit de hele wereld, en hij speelt onder de leiding van de grote dirigenten.

Jean-Guihen Queyras is professor aan de Musikhochschule in Friburg -in- Brisgau  en co-directeur van de Rencontres musicales de Haute-Provence in  Forcalquier.

 

Renaud Capuçon won op zijn zeventiende een eerste prijs voor zowel kamermuziek als viool aan het Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris. Hij nam vervolgens deel aan vele concoursen en trad toe tot het Jeugdorkest van de Europese Gemeenschap. Hij heeft tegelijkertijd een carrière als solist en kamermuzikant.

 

Met steun van de Franse Ambassade in Nederland

Voor meer informatie over de programmering, zie  www.concertgebouw.nl

 

 

]]>
<![CDATA[Concert Thomas de Pourquery Supersonic-The music of Sun Ra]]> 2016-02-16 17:57:30 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/podiumkunsten/concert-thomas-de-pourquery-supersonic-the-music-of-sun-ra.html Thomas de Pourquery (geboren in 1977)is een van deze flamboyante musici zoals die in de  jazzwereld af en toe naar voren komen en die van een andere planeet lijkt te komen. Zijn ontmoeting met het zwaar beschadigde ruimteschip Sun Ra, dat eigenlijk in de vergetelheid gevallen is,  valt onder de poetische fataliteit. Pourquery,  een alt saxofonist met een prachtige klank, is vooral een genereuse leider, die in staat is bij de andere musici een hartverwarmende bevlogenheid in te blazen. Zijn Supersonic is een formatie van zes musici die klinken als twaalf man of meer, iedereen speelt zowel een slagwerkinstrument en  laat zijn stem horen. (Télérama)

 

Play Sun Ra is een eerbetoon van deze musici aan de Americaanse pianist en componist. Ze hebben het Album van het jaar bij de Victoires du jazz in 2014 gewonnen.

 

Met steun van de Franse Ambassade in Nederland

 http://bimhuis.nl/concerten/thomas-de-pourquery-supersonic

 

 

 

]]>
<![CDATA[TV5MONDE, het beste in het Frans]]> 2015-08-05 17:51:25 http://institutfrancais.nl/nl/het-frans-onderwijzen/leermiddelen-en-educatief-materiaal-2/tv5monde-het-beste-in-het-frans.html TV5MONDE is een publieke televisiezender en is 100% Franstalig. TV5MONDE is in 1984 opgericht door verschillende Franstalige omroepen. Door deze unieke samenwerking van verschillende omroepen kan TV5MONDE de beste programma’s in de Franse taal selecteren. De zender heeft een brede programmering voor alle leeftijdsgroepen. Het accent van de programmering ligt op nieuws, cultuur, amusement, muziek, sport en films en documentaires. Bovendien wordt ruim 30% van de programma´s ondertiteld in het Nederlands.

TV5MONDE heeft ook haar eigen interactieve lesmethode; Apprendre & Enseigner avec TV5MONDE. Dit platform bestaat uit twee zusterwebsites; apprendre.tv5monde.com en enseigner.tv5monde.com. Eén website voor de studenten en één website voor de docenten. Hier vinden zij gratis online tools en hulpmiddelen, lesideeën, oefeningen en volledige tv-programma’s die te gebruiken zijn bij het leren/doceren van de Franse taal, thuis of op school.

Meer informatie over TV5MONDE in het Nederlands op www.tv5monde.nl.

 

Hoe kunt u TV5MONDE ontvangen?

Kijk op Kanaal: Ziggo 71 • KPN 70 • CAIW 41 • Delta 500 • Vodafone 421

]]>
<![CDATA[geronimo van Tony Gatlif met o.a. Céline Sallette en Rachid Yous]]> 2015-05-26 16:35:56 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/films-3/geronimo-van-tony-gatlif-met-o-a-celine-sallette-en-rachid-yous.html Synopsis

Geronimo moet als sociaal werkster ervoor zorgen dat de jeugd in de grauwe buitenwijk St Pierre van een broeierige stad in zuid-Frankrijk niet in al te grote problemen verzeild raakt.

Op een dag dreigt de vlam echt in het kruitvat te slaan: de dolverliefde Nil en Lucky gaan ervandoor op de dag van haar huwelijk met een veel oudere Turkse man. De familie van de zestienjarige Nil Terzi eist bloedwraak op Lucky Molina's Spaanse Roma-clan. Geronimo schiet het vogelvrij verklaarde stel te hulp, in een ultieme poging om een gewelddadige climax te verhinderen.

Pers

Céline Sallette, de nieuwe aankomende ster van de Franse cinema, doet oplichten de nieuwe film van Tony Gatlif. Temperamentvol . (Le Parisien)

Nederlandse distributeur : Contact Film

 

]]>
<![CDATA[International Stilrefestival]]> 2015-05-26 16:25:45 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/podiumkunsten/international-stilrefestival.html Franse programmering

23 juni 2015 – 10.30 uur – Chassé Theater

Dansvoorstelling die doet denken aan een natuurdocumentaire over de evolutie. In kwetsbare bubbels ontstaan de eerste bewegingen die vervolgens de vorm aannemen van een diepzeelandschap.

Extraits vidéo: http://vimeo.com/115858519

Intégrale: http://vimeo.com/119457003

 http://www.stiltefestival.com

 

]]>
<![CDATA[Jardins de l'Institut français : Chasse aux oeufs]]> 2015-04-01 15:50:47 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/om-terug-te-kijken/jardins-de-l-institut-francais-chasse-aux-oeufs.html <![CDATA[Francophonie dictee 2015]]> 2015-04-01 14:45:12 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/om-terug-te-kijken/francophonie-dictee-2015.html Bilan Dictée de la Francophonie 2015

L’édition 2015 de la Dictée de la Francophonie s’est déroulée le 28 mars 2015 au sein de l’Institut français d’Amsterdam. Les candidats de tout âge ont pu évaluer leur niveau de français selon leur catégorie (francophone, non-francophone et étudiant de l’IFPB). 
La dictée fut rédigée et prononcée par Madame Lenoble-Pinson, professeur émérite des Facultés universitaires Saint-Louis de Bruxelles. Après cet exercice, les amoureux de la plume ont pu apprendre ou réapprendre les pièges et difficultés de la langue française sous les conseils avisés de Madame Lenoble-Pinson.
Cette année, les gagnants sont, pour les non-francophones, den Otter Elisabeth en 3ème place, van Rossum Thomas en 2ème, Lochtenbergh Joke en haut du podium et Annabelle Slingerland pour les étudiants de l’IFPB. Dans la catégorie francophone, les vainqueurs de cette épreuve sont Le Hen Dominique en 3ème position, Chaplet Christophe en 2ème et Bouineau Odile en 1er.
L’Institut français et la Délégation Wallonie-Bruxelles remercient TV5 Monde, Thalys, la Confédération suisse et la librairie Le Temps Retrouvé pour leur soutien ainsi que les participants pour leur bonne humeur ainsi que leur excellente connaissance de la langue française.


]]>
<![CDATA[Dag de Francophonie 2015]]> 2015-03-23 12:16:41 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/archives/dag-de-francophonie-2015.html <![CDATA[Retour à Ithaque van Laurent Cantet met o.a. Isabel Santos, Jorge Perugoria]]> 2015-03-19 10:39:45 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/films-3/retour-a-ithaque-van-laurent-cantet-met-o-a-isabel-santos-jorge-perugoria.html Te zien vanaf 19 maart 2015 in de Nederlandse bioscoop Rialto – Amsterdam
Filmhuis Den Haag
Lux – Nijmegen
LantarenVenster - Rotterdam
Synopsis
vijf vrienden in Cuba verzamelen zich op een terras met uitzicht over Havana. Ze genieten van de zonsondergang en vieren de terugkeer van hun oude vriend Amadeo die na 16 jaar ballingschap is teruggekeerd. Ze kijken terug op hun leven, ervaringen en niet uitgekomen dromen ;

Pers
‘’Ce film grave et drôle, magnifique et amer, offre un moment de cinéma intelligent, émouvant, époustouflant dans sa progressive montée en puissance et universel dans son propos’’. (La Croix)

www.cineart.nl

]]>
<![CDATA[Offre de stage à l’Institut Français des Pays-Bas]]> 2015-01-08 14:30:36 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/archief-culturele-agenda/offre-de-stage-a-l-institut-francais-des-pays-bas.html <![CDATA[France Alumni]]> 2014-12-19 11:06:33 http://institutfrancais.nl/nl/studeren-in-frankrijk-2-2/stage-en-studie-in-frankrijk/france-alumni.html Secretary of State for Higher Education and Research Geneviève Fioraso highlighted how alumni contribute to the intellectual and scientific influence of France.

The digital platform francealumni.fr aims at allowing the ever-growing number of foreign alumni to stay in touch with France, its schools, universities, companies and cultural offer. With francealumni.fr, they will be able to exchange, access training, scholarship, internship or job offers, stay informed of the French cultural and tourist news. This new website is also a good opportunity for the international development of our companies and universities to make new economic and academic partnerships with alumni.

This platform has been long awaited, and it is now powered and managed by Campus France, French operator of higher education mobility and will be arranged around a central site and local sites, which will be gradually launched by French embassies abroad. The Alumni platform will offer services in French and English. Local sites will also be available in local language.

Lien youtube : https://www.youtube.com/watch?v=uNFmleHKU78

]]>
<![CDATA[Vendredi 7 mars. Wolfert Lyceum à Bergschenhoek]]> 2014-05-26 14:54:11 http://institutfrancais.nl/nl/het-frans-onderwijzen/kies-frans-le-francais-voyage/kf-2013-2014/vendredi-7-mars-wolfert-lyceum-a-bergschenhoek.html J'ai également apprécié la gentillesse et l’enthousiasme des élèves. Les différentes suites des aventures de Tintin sont toutes excellentes... de quoi faire de l'ombre à Hergé lui-même.

Manel Yagoubi

Retour au Journal de bord

Découvrir le Wolfert Lyceum

]]>
<![CDATA[Jeudi 6 mars, Teylingen College à Noordwijkerhout]]> 2014-05-26 14:52:14 http://institutfrancais.nl/nl/het-frans-onderwijzen/kies-frans-le-francais-voyage/kf-2013-2014/jeudi-6-mars-teylingen-college-a-noordwijkerhout.html Les élèves ont adoré le jeu du baccalauréat et m'ont demandé de revenir pour jouer une nouvelle fois avec eux. Un grand merci à Malika qui a su m’accueillir avec gentillesse et bienveillance.

Manel Yagoubi

Retour au Journal de bord

Découvrir Le Teylingen College

]]>
<![CDATA[Vendredi 21 février, Overbetuwe College à Bemmel]]> 2014-05-26 14:49:44 http://institutfrancais.nl/nl/het-frans-onderwijzen/kies-frans-le-francais-voyage/kf-2013-2014/vendredi-21-fevrier-overbetuwe-college-a-bemmel.html En plus de défendre l'enseignement du français dans leur établissement, ces deux professeurs se sont énormément impliqués pour ce projet dans leurs classes.

Beaucoup d'élèves ont créé des accessoires et des objets à l'effigie des personnages d'Intouchables. Un grand merci pour le groupe de 2ème année et leur fantastique tour Eiffel qui a eu une place d’honneur lors de la finale à la Haye.

Manel Yagoubi

Retour au Journal de bord

Découvrir le Overbetuwe College à Bemmel

]]>
<![CDATA[Vendredi 7 et lundi 10 février. Vossius Gymnasium à Amsterdam]]> 2014-05-26 14:47:19 http://institutfrancais.nl/nl/het-frans-onderwijzen/kies-frans-le-francais-voyage/kf-2013-2014/vendredi-7-et-lundi-10-fevrier-vossius-gymnasium-a-amsterdam.html L'originalité et l'investissement des élèves est au rendez-vous, ce qui rend difficile la sélection d'un groupe pour le concours bien que j'ai eu un véritable coup de cœur pour le court métrage Joris et le Singe.

Manel Yagoubi

Retour au Journal de bord

Découvrir le Vossius Gymnasium

]]>
<![CDATA[Jeudi 6 février. RSG Wringherlant College à Wringherlant]]> 2014-05-26 14:45:10 http://institutfrancais.nl/nl/het-frans-onderwijzen/kies-frans-le-francais-voyage/kf-2013-2014/jeudi-6-fevrier-rsg-wringherlant-college-a-wringherlant.html Après la distribution des certificats de participation nous avons joué au jeu du baccalauréat. Les élèves étaient conquis et ne voulais plus s'arrêter!

Manel Yagoubi

Retour au Journal de bord

Découvrir le RSG Wringherlant College

]]>
<![CDATA[Mercredi 5 février. Ludger College à Doetinchem]]> 2014-05-26 14:33:34 http://institutfrancais.nl/nl/het-frans-onderwijzen/kies-frans-le-francais-voyage/kf-2013-2014/mercredi-5-fevrier-ludger-college-a-doetinchem.html Une chose est sûre, Stromae a énormément de succès auprès des jeunes néerlandais puisqu’ils adorent les chansons de cet artiste et me disent souvent « sa musique est géniale », « j’aime apprendre les paroles ». Un grand merci à Pia-May qui a été formidable avec moi.

Manel Yagoubi

Retour au Journal de bord

Découvrir le Ludger College

]]>
<![CDATA[Jeudi 30 janvier. Wolfert Lyceum à Bergschenhoek]]> 2014-05-26 12:17:18 http://institutfrancais.nl/nl/het-frans-onderwijzen/kies-frans-le-francais-voyage/kf-2013-2014/jeudi-30-janvier-wolfert-lyceum-a-bergschenhoek.html Pendant cette journée, j'ai principalement animé des classes de 2ème année. L’atelier sur Tintin et les cigares du Pharaon en a enthousiasmé plus d'un !

A la fin de l'heure, les élèves avaient hâte d’écrire les aventures de Tintin aux Pays-Bas.

Manel Yagoubi

Retour au Journal de bord

Découvrir le Wolfert Lyceum

]]>
<![CDATA[Jeudi 12 décembre. RSG Wringherlant College à Wringherlant]]> 2014-05-26 12:12:18 http://institutfrancais.nl/nl/het-frans-onderwijzen/kies-frans-le-francais-voyage/kf-2013-2014/jeudi-12-decembre-rsg-wringherlant-college-a-wringherlant.html Le collège offre ainsi des moyens impressionnants : atelier mécanique, cuisine digne des plus grands chefs, salon de coiffure etc…! Sans parler de la formidable bibliothèque qui offre un grand choix de livre, CD et DVD en français.

Au cours de cette visite, j’ai rencontré l’encyclopédie vivante du football français et une pro des mathématiques. J'ai également fait la connaissance de Tchoupie !

Manel Yagoubi

Retour au Journal de bord

Découvrir le RSG Wringherlant College

]]>
<![CDATA[Vendredi 6 décembre. Amersfoortse Berg College à Amersfoort]]> 2014-05-26 12:08:36 http://institutfrancais.nl/nl/het-frans-onderwijzen/kies-frans-le-francais-voyage/kf-2013-2014/vendredi-6-decembre-amersfoortse-berg-college-a-amersfoort.html J’ai principalement travailé dans des classes de 3ème havo. Un grand nombre d'élève non pas vu le film Intouchables, mais beaucoup me demandent à la fin de l'heure: « madame, on peut voir le film la prochaine fois ? ».

Manel Yagoubi

Retour au Journal de bord

Découvrir le Amersfoortse Berg College

]]>
<![CDATA[Mercredi 27 novembre. Ludger College à Doetinchem]]> 2014-05-26 12:02:23 http://institutfrancais.nl/nl/het-frans-onderwijzen/kies-frans-le-francais-voyage/kf-2013-2014/mercredi-27-novembre-ludger-college-a-doetinchem.html Beaucoup d’élèvent viennent à la fin de l’heure pour me poser des questions « tu aimes la hollande ? », « vous êtes là depuis combien temps ? » ou encore « j’ai parlé français aujourd’hui !

Félicitation à la classe de 2vwo qui en plus d’avoir parlé français pendant tout l’atelier, a fait un sans-faute au jeu de l’Art/naque. Une journée bien remplie mais qui a ravie autant les professeurs que les élèves.

Manel Yagoubi

Retour au Journal de bord

Découvrir le Ludger College

]]>
<![CDATA[Lauréats du Concours français voyage 2014: Verslag Parijs]]> 2014-05-26 11:48:44 http://institutfrancais.nl/nl/het-frans-onderwijzen/kies-frans-le-francais-voyage/kf-2013-2014/laureats-du-concours-francais-voyage-2014-verslag-parijs.html Nadat wij (Sonja, Alessia, Esther en Wieke) de wedstrijd van de Ronde Tafel Frans van de 2e jaarlaag gewonnen hadden, waren er audities voor de 2 andere kaartjes naar Parijs die over waren gebleven van onze prijs. De winnaars van deze audities waren Puck en Judith, twee meisjes uit de andere 2e klas.

En daar was de dag al aangebroken, 11 april, voor iedereen bekend als de ‘Parijs dag’. Om half zes verzamelden we ons allemaal op Utrecht Centraal om met de trein naar Rotterdam te reizen. Eenmaal aangekomen op Rotterdam Centraal zagen we de mooie rode Thalys al staan. Van meneer Baron (onze leraar Frans en begeleider die dag) kregen we onze kaartjes, en samen met de andere winnaars uit de 3e jaarlaag en Manel (onze Franse gids) stapten we de trein in. De trein was erg luxe en we daarom geen enkel probleem hadden met de reis van 3 kleine uurtjes.

Voor we het wisten waren we er al, Paris - Gare du Nord, het prachtige station, die over de hele wereld bekend is en zelfs Mr. Bean is hier gefilmd. Op Gare du Nord kocht Manel een stapeltje metrokaartjes en konden we vertrekken, op weg naar het museum le Cité des Sciences et de l’Industrie. Hier konden we allerlei videogames spelen en kwamen we meer te weten over de geschiedenis van deze spelletjes. In andere woorden: een erg interessant museum.

Na een paar uur gingen we weer verder en gingen we naar een Franse Boulangerie om onze Franse lunch te kopen. We werden overrompelt  door de geur van verse stokbroden en andere lekkernijen. We namen onze broodjes mee en zijn gaan zitten in het mooie park Place de Vosges. Hier deden we een aantal opdrachten uit ons opdrachtenboekje, die we hebben gekregen van Manel. We kwamen te weten dat we ons bevonden bij het huis van Victor Hugo, de schrijver van ‘les Misérables’ en ‘Notre-Dame de Paris’.

Na onze leerzame en rustgevende lunch gingen we met de metro naar de Champs Elysées, de beroemde winkelstraat met dure restaurant en winkels van exclusieve merken. We genoten van de zon en zagen de Arc de Triomphe in de verte terwijl we een wandeling maakten. In een zijstraatje gingen we naar een klein cafeetje waar we het zusje van meneer Baron ontmoetten. Francoise was heel erg aardig en beantwoorde de vragen, die we van te voren al hadden bedacht, erg duideljk. We kwamen meer te weten over haar en haar leven in Parijs. Meneer Baron heeft ons getrakteerd op een Diabolo, een typisch Frans drankje dat bestond uit een soort limonade, die te krijgen was in meerdere smaken, bijvoorbeeld perzik, granaatappel, aardbei en zelfs karamel. Dit was een ongelofelijk lekkere verfrissing, en helaas verkopen ze dit drankje niet in Nederland…

Helemaal opgewekt begonnen we aan onze sight seeing tour. Als eerst gingen we naar de Arc de Triomphe en bleven we even staren naar het prachtige bouwwerk. Met de metro vertrokken we naar de Eiffeltoren waar we bleven om het bouwwerk te bewonderen en heel veel foto’s te nemen. Hierna reden we naar het Louvre en relaxten we met een beeldschoon uitzicht over de veeltallige fonteinen. Het was al avond, dus liepen we over de Pont Neuf en keken we naar de levendige Seine. Ook liepen we langs de Notre Dame en uiteindelijk kwamen we bij een crêperie, waar we heerlijke crêpes met salades en frietjes aten. Met onze volle buikjes waren we toch een beetje verdrietig dat deze super dag al tot zijn einde kwam…

Met nog maar een half uur tot de Thalys weer vertrok haastten we ons snel weg en propten we ons in de overvolle metro die ons weer naar Gare du Nord bracht. Hier namen we een laatste blik op prachtig Parijs en stapten de Thalys in. Met gedachtes over wat een geweldige, leerzame en vreugdevolle dag dit was, reden we weg uit Parijs en kwamen we met een kleine vertraging weer aan op Rotterdam Centraal. Hier splitste onze groep zich op en namen we afscheid van elkaar.

Dit was een dag om nooit meer te vergeten, we hebben erg genoten en we hebben nu één doel; Volgend jaar ook winnen!

Door: Alessia, Sonja, Wieke en Esther - Christelijk Gymnasium Utrecht.

]]>
<![CDATA[Artisanat d'art - fiches pédagogiques]]> 2014-04-07 15:22:25 http://institutfrancais.nl/nl/het-frans-onderwijzen/leermiddelen-en-educatief-materiaal-2/artisanat-d-art-fiches-pedagogiques.html Téléchargez ici les fiches pédagogiques tirées de l'exposition (niveau a1+ à b1).

En savoir plus sur l'exposition

]]>