Institut francais - Pays-Bas - Franse Instituut voor culturele zaken http://institutfrancais.nl/rss/ Het Instituut promoot de Franse cultuur in de breedste zin van het woord. Met o.a. taalcursussen, informatie over evenementen en ondersteuning van leerkrachten. U kunt bij ons terecht voor een zeer uitgebreide keuze van cursussen Frans, lezingen, workshop nl-nl <![CDATA[Chopin aan zee, nieuwe festival (22-25 novembre 2018, Panorama Mesdag, Den Haag)]]> 2018-09-18 14:20:42 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/chopin-aan-zee-nieuwe-festival-22-25-novembre-2018-panorama-mesdag-den-haag.html Van 22 tot en met 25 november organiseert de Chopin Stichting Nederland een nieuw muziekfestival: Chopin aan Zee. Vier dagen genieten van de muziek van Chopin in Den Haag.

Met dit festival geeft de stichting invulling aan hun doelstelling: culturele manifestaties organiseren rond werk en leven van Frédéric Chopin en aan hem gerelateerde kunstenaars.

Het festivalprogramma op hoofdlijnen

Chopin op Reis

De programmering van het Chopin festival is geïnspireerd op de vele reizen die Chopin maakte, en laat zien welke invloed hij had op componisten en kunstenaars die hij ontmoette tijdens zijn reizen. Chopin brengt ons met dit festival buiten zijn vaderland Polen: naar Parijs, naar Wenen, naar Mallorca, zelfs naar de Antillen.

Tijdens de concerten wordt een reis door de tijd gemaakt en wordt duidelijk dat de taal van Chopin van alle tijden is en over de hele wereld begrepen wordt. Een interdisciplinair festival zonder grenzen.

Chopin aan zee

Voor deze editie strijkt Chopin neer in Den Haag en wel in het Museum Panorama Mesdag.

Den Haag en Scheveningen vieren in 2018 200 jaar badplaats, met als titel: Feest aan zee! Museum Panorama Mesdag wil dit graag invullen, onder de titel Cultuur aan zee! Een festival met de titel ´Chopin aan zee´ past hier goed bij. Voorafgaand aan de concerten kan het museum bezocht worden en ook is er de gelegenheid voor een rondleiding achter de schermen.

Er worden vier concerten gegeven. Ieder met een eigen thema. Hier alvast een preview:

 • 22-11-2018: Een portret van Chopin - In de Parijse salon
 • 23-11-2018: Een winter op Mallorca - Een panorama van preludes: Nino Gvetadze
 • 24-11-2018: Chopin in Wenen - Van wals tot treurmars: Clara Biermasz & prijswinnaars van Prima la Musica Wien
 • 25-11-2018: Chopin op de Antillen: Lecture-recital door de schrijver Jan Brokken en pianist Marcel Worms

Inschrijving www.chopinstichting.com

]]>
<![CDATA[Tentez de gagner 2 places pour la rencontre avec Edouard Louis - Border Kitchen (05/10/2018, La Haye)]]> 2018-09-14 15:47:55 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/tentez-de-gagner-2-places-pour-la-rencontre-avec-edouard-louis-border-kitchen-05-10-2018-la-haye.html Le 5 octobre 2018, à partir de 20h00, le sociologue et auteur français, traduit dans le monde entier, Edouard Louis sera à Kerkstraat 11, La Haye, pour nous parler de son dernier roman Qui a tué mon père ?. La rencontre se tiendra en anglais.

L’Institut français, en partenariat avec Border Kitchen, vous offre la possibilité de gagner 2 tickets gratuits et 2 boissons à consommer lors de la soirée…

Pour saisir cette opportunité, nous vous invitons à répondre correctement à la question suivante :

 

Quand le dernier roman d’Edouard Louis Qui a tué mon père ? paraîtra-t-il traduit en néerlandais ?

 

Vous avez jusqu’au 20 septembre pour répondre à l’adresse suivante : lucie.potier@institutfrancais.nl.

Le gagnant sera tiré au sort le 21 septembre et annoncé par email aux participants.

Bonne chance !

]]>
<![CDATA[La Prière: Ciné Club]]> 2018-09-13 15:11:17 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/films-2/la-priere-cine-club.html Thomas (22) belandt in een klooster om af te kicken. Het gebouw ligt op een geïsoleerd bergplateau, omringd door het adembenemende berglandschap van de Franse Alpen. Hij woont er samen met andere verslaafde jongens en er is niets. Geen medicijnen, geen drank en sigaretten. Geen contact met de buitenwereld, ook niet met de meisjes die in een ander complex wonen. Er is geen andere afleiding dan bidden, het samenzijn in de groep en hard werken in de buitenlucht.

Aanvankelijk verzet Thomas zich tegen het spartaanse regime en zoekt afleiding bij de mooie Sybille die even verderop in het dorp woont. Mede met haar hulp en die van kloosteroverste Myriam komt hij tot inkeer. Hij geeft zich over aan zijn nieuwe levensritme en haalt steeds meer voldoening uit de krachtige onderlinge vriendschappen. Thomas ontdekt het geloof én de liefde. Maar ook een nieuw dilemma. Kiest hij de weg naar een celibatair leven als geestelijke of geeft hij zich over aan een ontluikende liefde?

De jonge getalenteerde Franse acteur Anthony Bajon won met zijn rol de Zilveren Beer op het Internationale Film Festival van Berlijn.

The Hollywood Reporter 
'Messcherpe regie en uitstekend gekozen cast'

NRC (★★★) 
'In beheerste observaties vertelde film roept actuele vragen op'

Regie: Cédric Kahn | Frankrijk | 2018 | 107 minuten | Frans gesproken, Nederlands ondertiteld | Met: Anthony Bajon, Damien Chapelle, Alex Brendemühl, Louise Grinberg

 

 

https://www.groningerforum.nl/

]]>
<![CDATA[Tentoonstelling Gauguin & Laval op Martinique (Van Gogh Museum, Amsterdam, 5/10/2018-13/01/2019)]]> 2018-09-13 12:52:03 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/tentoonstellingen/tentoonstelling-gauguin-laval-op-martinique-van-gogh-museum-amsterdam-5-10-2018-13-01-2019.html Dit najaar presenteert het Van Gogh Museum de bijzondere tentoonstelling 'Gauguin & Laval op Martinique'. In 1887 woonden en werkten de kunstenaarsvrienden Paul Gauguin en Charles Laval op Martinique. Voor het eerst zijn de kleurrijke werken die ze daar maakten samen te zien.

 

Uit onvrede over het decadente leven in Parijs vertrokken Paul Gauguin (1848-1903) en Charles Laval (1861-1894) naar Martinique. In de korte tijd die ze op het exotische eiland verbleven, maakten ze een reeks bijzonder mooie kunstwerken. De reis zou allesbepalend zijn voor hun verdere artistieke ontwikkeling.

 

In de tentoonstelling Gauguin & Laval op Martinique zijn de warme, kleurrijke schilderijen te zien die Gauguin en Laval op Martinique maakten, samen met hun prachtige voorstudies en grote, uitgewerkte pastels. Dat is bijzonder, want deze werken zijn nog nooit eerder bij elkaar gebracht.

 

https://www.vangoghmuseum.nl/nl/zien-en-doen/tentoonstellingen/gauguin-en-laval-op-martinique

 

 

Foto : Gauguin et Laval piece

]]>
<![CDATA[ Margot Dijkgraaf in gesprek met de Franse schrijfster Alice Zeniter (Spui25, Amsterdam, 8.10.2018)]]> 2018-09-13 12:25:54 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/literatuur-conferentie/margot-dijkgraaf-in-gesprek-met-de-franse-schrijfster-alice-zeniter-spui25-amsterdam-8-10-2018.html In samenwerking met Athenaeum Boekhandel, De Arbeiderspers en Institut Français des Pays-Bas

 

Alice Zeniter spreekt op maandag 8 oktober om 17.00 in SPUI25 over haar met de Prix Goncourt des Lycéens bekroonde roman 'L'Art de perdre' / 'De kunst van het verliezen.' Margot Dijkgraaf interviewt haar.

Let op: de voertaal van dit programma is Frans

 

De deelnemers aan de leesclub Frans van Athenaeum Boekhandel kozen dit boek uit als beste van de vijf met de grote najaarsprijzen bekroonde titels van 2017; Alice Zeniter zal op deze avond de Prix du Club de Lecture Français Athenaeum 2018 ontvangen.

 

Over De Kunst van het verliezen

Het land van herkomst van haar familie – Algerije – was voor Naïma lange tijd een gegeven zonder veel belang. Maar in een tijd waarin identiteitskwesties elk debat domineren lijkt alles haar op haar wortels te willen wijzen.

 

Over de sprekers

Alice Zeniter (1986) is een van de grote beloften van de Franse literatuur. Voor Op een zondagochtend ontving zij in 2013 zowel de Prix du Livre Inter als de Prix de la Closerie des Lilas. Haar roman Juste avant l’oubli werd bekroond met de Prix Renaudot des lycéens. In 2018 verschijnt De kunst van het verliezen.

 

Margot Dijkgraaf is literatuurcriticus, auteur en intendant literatuur & debat bij de Nederlandse ambassade in Parijs. Onlangs verscheen haar nieuwe boek Lezen in Frankrijk. Als pleitbezorger van de Franstalige literatuur in Nederland, werd ze in 2009 onderscheiden met het Légion d'honneur.

 

Evenement in samenwerking met Athenaeum Boekhandel, De Arbeiderspers en Institut Français des Pays-Bas

 

Info : http://www.spui25.nl/gedeelde-content/evenementen/evenementen/2018/10/margot-dijkgraaf-in-gesprek-met-de-franse-schrijfster-alice-zeniter.html

]]>
<![CDATA[Edouard Louis - BorderKitchen 2018 (La Haye, 05/10/2018)]]> 2018-09-11 16:58:23 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/symposia-debatten/edouard-louis-borderkitchen-2018-la-haye-05-10-2018.html Édouard Louis (1992) werd geboren als Eddy Bellegueule en debuteerde met de bekroonde bestseller Weg met Eddy Bellegueule. Zijn tweede boek, Geschiedenis van geweld, werd unaniem lovend besproken en bevestigde zijn reputatie als het grootste hedendaagse talent van de Franse literatuur. Zijn derde boek, Ze hebben mijn vader vermoord, zal 4 oktober aanstaande in Nederlandse vertaling verschijnen. In deze roman probeert Louis met nauwelijks verholen woede te doorgronden wat zijn vader in zijn leven heeft moeten doorstaan. Louis woont en werkt in Parijs. Louis wordt in het Engels geïnterviewd door Margot Dijkgraaf.

‘Dit is het verhaal van mijn vaders leven en de gebeurtenissen die dat leven hebben verwoest, van zijn geboorte tot zijn naderende dood. Het is een poging om hem, en de wereld waarin hij leeft, te begrijpen. Dit is het verhaal van een man uit de arbeidersklasse, wiens verwachtingen, geluk, passies en dromen langzaam maar zeker verpletterd worden door de samenleving en de politiek. Dit is het verhaal van een man, of een persoon, waar het in de literatuur bijna nooit om draait.’

– Édouard Louis

 

Date: Friday 05 October 2018
Start: 20:00
Location: Kerkstraat 11, Den Haag
Entrance fee: € 7,50 (ex. service fee)

http://www.borderkitchen.nl/event/edouard-louis/?lang=nl

 

 De vertaling van de nieuwe roman, Ze hebben mijn vader vermoord, van Édouard Louis verschijnt op 1 oktober.

Louis Édouard (c) Arnaud Delrue

]]>
<![CDATA["European Union[s]: Ambassadors of the Europe of Tomorrow", an exhibition created by the Quai d’Orsay (1.10-31.10.2018, Groningen)]]> 2018-09-10 16:54:09 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/agenda/-european-union-s-ambassadors-of-the-europe-of-tomorrow-an-exhibition-created-by-the-quai-d-orsay-1-10-31-10-2018-groningen.html As part of a partnership between the Ministry and the RATP, the exhibition, located in the exhibition room of the Harmonie building (Groningen university) between the 1st et and 31st October 2018, presents 22 families in a 135-meter-long fresco, displayed along a connecting passageway in the Montparnasse station.

Photographer at the Quai d’Orsay for 32 years, Frédéric de La Mure, traveled through Europe and France to meet binational families whose parents met during their Erasmus study abroad. Each couple warmly welcomed Frédéric de La, allowing him to immortalize and share different moments of their lives.

The graphic universe of the exhibition, chosen for this very European year, is the result of the union of the stars of the European flag and the heavens. Astronomy enthusiasts will perhaps recognize the constellation of Taurus, hidden between the lines that unite these Erasmus generations, a small nod to the myth of Europe.

A shared European consciousness

The exhibition shows the attachment of each individual to the culture of his or her country of origin but also the willingness to appropriate some of the culture of his or her spouse.

For the vast majority of these binational couples, Europe, through the Erasmus program, not only changed their lives but also turned them into pro-European activists, especially in this difficult period.

Everyone, starting with the children of these European unions, expressed their keen awareness that they were fortunate to benefit from two cultures, and sometimes even three cultures, for those who chose to live in a third country.

 

Vidéo introduction (in French) https://www.youtube.com/watch?v=0cnXzfYPwmw

]]>
<![CDATA[Tentoonstelling Actie <-> Reactie: 100 jaar kinetische kunst (Kunsthal Rotterdam, 22.09.2018-20.01.2019)]]> 2018-09-07 15:32:57 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/tentoonstellingen/tentoonstelling-actie-reactie-100-jaar-kinetische-kunst-kunsthal-rotterdam-22-09-2018-20-01-2019.html De tentoonstelling ‘Actie <-> Reactie. 100 jaar kinetische kunst’ in de Kunsthal Rotterdam presenteert een indrukwekkend historisch overzicht van kinetische kunst, de abstracte kunststroming uit de twintigste eeuw waarin licht en beweging centraal staan.

De tentoonstelling is een reprise van de succesvolle tentoonstelling ‘Dynamo’ in Parijs (2013), en komt tot stand in nauwe samenwerking met Grand Palais in Parijs.

 

Circa tachtig werken van de beroemdste kunstenaars, die aan de ontwikkeling van de kinetische kunst hebben bijgedragen, zijn te bewonderen. Van pioniers als Marcel Duchamp, Alexander Calder en Victor Vasarely tot gevleugelde namen als Julio Le Parc, Gerhard von Graevenitz, Christian Megert, Bridget Riley, Yayoi Kusama, Jan van Munster en Dan Flavin en jongere generaties onder wie Jeppe Hein, Žilvinas Kempinas, en Philippe Decrauzat.

oel, kijk, ruik, hoor en onderga de ritmes, flikkering, trillingen, instabiliteit en krachtvelden tot aan de kosmos toe!

 

https://www.kunsthal.nl/nl/plan-je-bezoek/tentoonstellingen/actie-reactie/

 

© Actie – Reactie - Tentoonstelling - Kunsthal Rotterdam (Rotterdam) - WhichMuseum

]]>
<![CDATA[Europese Dag van de Talen (Leeuwarden, 26 september 2018)]]> 2018-09-07 13:53:30 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/europese-dag-van-de-talen-leeuwarden-26-september-2018.html Op 26 september vindt de Europese Dag van de Talen plaats. Dit jaar willen we graag onze buurtalen Duits, Frans én Spaans en het Noorden vieren in de Culturele Hoofdstad van Europa: Leeuwarden, NHL Stenden Hogeschool. 

13.30-14.00

Inloop koffie en thee

14.00-14.45

Welkomstwoord door Willem Eikelenboom + drie korte lezingen over het belang van tweede en derde vreemdetalen

Pitch 1 door Mikko Fritze

Pitch 2 door Siebrich de Vries

Pitch 3 door Joanne Duarte

14.45-16.15

Een spannende culturele workshop voor iedere vreemde taal.

Duits:

Regionale Krimis door Heike en Peter Gerdes.

Krimis uit Ostfriesland zijn erg populair in Duitsland. Heike und Peter Gerdes zijn twee belangrijke auteurs van Noord-Duitse misdaadverhalen. Daarnaast zijn ze verantwoordelijk voor het LEDA-Verlag en de Krimiboekhandel Taraxacum.

Frans:

Atelier Poésie & écriture créative autour de Dieuw Schepel, Christine Vidon & Lea Schepel.

Inhoudsgericht talenonderwijs waarbij het leven en de poésie van Dieuw Schepel centraal staat gekoppeld aan vakdidactische tips en trucs voor het werken met poésie in de les. Mevrouw Lea Schepel, nicht van de auteur, zal bij de workshop aanwezig zijn. We zijn haar erg dankbaar voor haar toestemming enkele gedichten met u te delen.

Spaans:

Mujeres importantes en el mundo del español.

16.15-17.00

Presentatie van de beste leerlingproducten + uitreiking publieksprijs

Slotwoord door Klaas van Veen

17.00-18.00

Borrel en muziek

 
We nodigen u en uw leerlingen van harte uit om deel te nemen aan een wedstrijd ter voorbereiding op deze dag. Dit lesmateriaal kunt u de komende weken in de lessen inzetten.

Voor Frans is er een concours rond het thema LIBRE. U kunt hiervoor een uitgebreide toelichting, docentenhandleiding en lesmateriaal aanvragen bij Christine Vidon: c.vidon@rug.nl. De leerlingen gaan creatief aan de slag met poésie. Wilt u meedoen met het concours, dan kunt u deze link gebruiken om u aan te melden. 

Eindproducten kunnen worden ingezonden tot 18 september. Uiteraard kunt u ook voor de vakantie met uw huidige klassen al producten inleveren. Een jury zal een voorselectie maken van de beste leerlingproducten. Geselecteerde groepen mogen op woensdag 26 september hun werk komen presenteren waarna een  publieksprijs uitgereikt wordt voor de hele klas.

 Aan uw deelname zijn geen kosten verbonden.

Laat het een succesvolle dag zijn: onze vakken hebben het verdiend! Met dank aan het Goethe Institut Amsterdam voor de ondersteuning.

Inschrijving : https://rug.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_8jiP9nSS0ns2I97 

https://www.rug.nl/education/lerarenopleiding/professionalisering/studiedagen/europese-dag-van-de-talen/ 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

In het kader van de Europese Dag van de Talen op woensdag 26 september 2018 zijn leerlingen en studenten van harte welkom in het Lân fan taal in Leeuwarden.

EUNIC Nederland organiseert een speak-dating, als kennismaking met allerlei uiteenlopende talen, zoals: Welsh, Tsjechisch, Kroatisch, Italiaans, Pools, Spaans, Oostenrijks-Duits, Roemeens, Maltees, Catalaans, Hongaars, Frans, Fins, Ests, Reto-Romaans en Turks.

Studenten kunnen (met of zonder hun docent) deelnemen aan het middag- of avondprogramma:

’s Middags:  15:00-16:30 Speak-dating /’s Avonds:   18:30-20:00 Speak-dating

Precieze locaties worden nader bekendgemaakt. Deelname is gratis.

Inschrijving - closed

]]>
<![CDATA[Le Gest présente une comédie pétillante, "Pantoufle" de Alan Ayckbourn]]> 2018-09-04 18:58:05 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/podiumkunsten/le-gest-presente-une-comedie-petillante-pantoufle-de-alan-ayckbourn.html La troupe de théâtre francophone, Le Gest, présente une comédie pétillante, "Pantoufle" de Alan Ayckbourn au DRANG STUDIO en plein centre de la Haye ( très proche de la Denneweg ).

Synopsis : Grégoire, très épris de Julie, rêve de l'épouser. Touchée par cet amour fou, elle décide d'interrompre sa liaison avec Philippe, de 20 ans son aîné et marié à Sheila. Elle doit rencontrer une dernière fois Phiippe chez lui et fait croire qu'elle se rend chez ses parents.Il va secrètement la suivre.... Les quiproquos se succèdent et chacun frôle en permanence la catastrophe...

Alan Ayckbourn est le dramaturge anglais le plus joué dans son pays après Shakespeare. Il anime ce chassé-croisé d'une manière férocement drôle.

Réservation : resagest@gmail.com
Les 10, 11, 12, 11 et 13 octobre 2018 à 20 h et le 14 octobre à 17 h.
Pour plus d'information, vous pouvez consulter notre page facebook !

]]>
<![CDATA[Film by the Sea festival 2018 (7-16 september, Vlissingen)]]> 2018-08-31 17:22:15 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/films-3/film-by-the-sea-festival-2018-7-16-september-vlissingen.html Een festival voor film en literatuur in de havenstad Vlissingen. Al sinds 1999 bestaat het festival en jaarlijks trekt het festival ruim 43.000 bezoekers die zich tien dagen lang kunnen onder dompelen in het beste wat film en boek te bieden heeft.

De Franse en franstalige film is ruim vertegenwoordigd in het programmaonderdeel ‘’Vive la France’’

 • En Guerre door Stéphane Brizé
 • La Prière door Cédric Kahn
 • Nos batailles door Guillaume Senez
 • Première année door Thomas Lilti
 • Un peuple et son roi door Pierre Schoeller
 • 3 jours à Quiberon door Emily Atef

 

 • Kinder Filmboekenbal : Mijn naam is Courgette door Claude Barras

https://www.filmbythesea.nl/
]]>
<![CDATA[Drie dagen / 3 days in Quiberon van Emily Atef met Marie Bäumer, Birgit Minichmayr, Charly Hübner]]> 2018-08-29 15:25:46 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/films-3/drie-dagen-3-days-in-quiberon-van-emily-atef-met-marie-baumer-birgit-minichmayr-charly-hubner.html Synopsis

Portret van Romy Schneider, met de spanningen tussen haar privéleven en haar openbare bestaan. In 1981 brengt de beroemde Duitse actrice Romy Schneider drie dagen door in het kleine Franse kuuroord Quiberon in Bretagne met haar beste vriendin Hilde, om zich daar voor haar volgende filmproject voor te bereiden. Ondanks haar negatieve ervaringen met de Duitse pers, stemt Romy Schneider in met een interview met Michael Jürgs, verslaggever voor het tijdschrift Stern en fotograaf Robert Lebeck. Tijdens deze drie dagen ontstaat een kat- en muisspel tussen de journalist en de actrice. Deze speelfilm is gebaseerd op echte gebeurtenissen in het leven van Romy Schneider.

 

Pers

...Het aangrijpende 3 Days in Quiberon toont haar echte gezicht...voortreffelijk gespeeld...schitterend kwetsbare Romy Schneider...spannend...bewonderenswaardig... (De Filmkrant)

 

Drama

 

Trailer https://www.youtube.com/watch?v=gweI2ArVtNc

Infos https://www.biosagenda.nl/filmagenda_3-days-in-quiberon_33576.html

 

Photo : Marie Bräumer dans "Trois jours à Quiberon", un film d'Emily Atef. © Peter Hartwig / Rohfilm Factory / Prokino Filmverleih GmbH

]]>
<![CDATA[Boekentip van het Institut français - September 2018]]> 2018-08-29 13:31:11 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/tips-cultuur/boekentip-van-het-institut-francais-september-2018.html Philippe Lançon, Le Lambeau

Revenu d’entre les morts après le massacre de Charlie Hebdo, gravement blessé  et une partie du visage déchiquetée, le journaliste Philippe Lançon raconte sa douleur et sa métamorphose. Avec une admirable maîtrise. Alors que s’ouvre l’âpre et long parcours médical qui va mener à la patiente reconstruction de son visage, Philippe Lançon s’engage aussi dans un cheminement mental. Ainsi le suit-on en ces pages bouleversantes où les détails les plus prosaïques de son quotidien hospitalier se mêlent aux souvenirs d’enfance et de jeunesse. Tout cela est tissé de lectures (Shakespeare, Proust, Thomas Mann, surtout Kafka), de musique (Bach). Le Lambeau n’est pas un document sur la violence, encore moins sur le terrorisme. Il s’agit au contraire d’un livre calme, déterminé, en dépit de l’omniprésence de la douleur physique et morale, à sonder, sans culpabilité, « la solitude d’être vivant ».

]]>
<![CDATA[Muziektip van het Institut français - September 2018]]> 2018-08-29 13:13:55 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/tips-cultuur/muziektip-van-het-institut-francais-september-2018.html Programma van Radio France Culture over popmuziek

Van zouk tot blues in de jaren 80 via zangeresjes en Engelse popmuziek, Etienne Menu laat het je allemaal ontdekken in zijn prachtige serie op Radio France Culture over alternatieve muziek en underground in de Franse muziekscene. Luister hier naar de podcast.

]]>
<![CDATA[Tentoonstelling Rembrandt in Parijs (21.09.18 t/m 06.01.19, Museum Het Rembrandthuis Amsterdam)]]> 2018-08-29 11:33:53 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/tentoonstellingen/tentoonstelling-rembrandt-in-parijs-21-09-18-t-m-06-01-19-museum-het-rembrandthuis-amsterdam.html Het is een fenomeen waar maar weinigen mee bekend zijn: Rembrandt was in de negentiende eeuw een icoon voor een groot aantal Franse avant-garde kunstenaars en (post)impressionisten. Grote namen als Édouard Manet, Edgar Degas, Odilon Redon en Theodore Rousseau namen Rembrandt en zijn werk als voorbeeld. Voor hen was hij een anti-academische cultfiguur, een kunstenaar die zich niets aantrok van academische regels en de wereld om zich heen heel direct wist te vatten. Veel Franse kunstenaars besloten ook – net als Rembrandt – te gaan etsen. Dit leidde tot een heropleving van deze kunstvorm.

 

Op 21 september opent in Museum Het Rembrandthuis de tentoonstelling Rembrandt in Parijs. Manet, Méryon, Degas en de herontdekking van de etskunst (1830-1890). Nog nooit eerder was deze opleving van de etskunst in Frankrijk een onderwerp voor een tentoonstelling. Voor de expositie zullen de mooiste kunstwerken worden samengebracht: elegante Franse dames, Parijse stadsgezichten, indrukwekkende landschappen en artistieke affiches.

Trailer hier

Facebook event hier

Info : www.rembrandthuis.nl

]]>
<![CDATA[]]> 2018-08-29 11:33:28 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/.html <![CDATA[De Gids-lezing door Edouard Louis (2/10, Paradiso Amsterdam)]]> 2018-08-27 16:49:56 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/literatuur-conferentie/de-gids-lezing-door-edouard-louis-2-10-paradiso-amsterdam.html Op dinsdag 2 oktober zal Édouard Louis de zevende De Gids-lezing geven in Paradiso Amsterdam. Louis zal spreken over de stem van de onderklasse in de literatuur.

Na de lezing wordt Louis geïnterviewd door schrijver en De Gids-redacteur Fiep van Bodegom.

Drie bekende acteurs, Florian Myjer, Vincent Rietveld (De Warme Winkel) en Marien Jongewaard (Nieuw West), dragen ieder op geheel eigen wijze voor uit Louis’ werk.

 

Édouard Louis (geboren als Eddy Bellegueule, 1992) is socioloog en schrijver. Hij debuteerde in 2014 met 'Weg met Eddy Bellegueule' (vertaald door Edu Borger): een roman over zijn jeugd in een noord-Frans arbeidersmilieu: een masculiene wereld, waarin voor zijn homoseksualiteit geen plek was. Het boek, een bestseller in Frankrijk, leidde tot heftige discussies over de kloof tussen arm en rijk. Het werd naar twintig talen vertaald.

 

Info en kaarten: www.paradiso.nl

 

Crédit photo John Foley/Agence Opale

]]>
<![CDATA[Vous pouvez ne pas embrasser la mariee présenté par l'Autre Pays du Théâtre à De Nieuwe Regentes]]> 2018-08-27 13:53:52 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/podiumkunsten/vous-pouvez-ne-pas-embrasser-la-mariee-presente-par-l-autre-pays-du-theatre-a-de-nieuwe-regentes.html L'HISTOIRE

Que feriez-vous si votre âme-soeur se mariait dans une heure, mais pas avec vous ?
Emma a la joie de vous faire part de son mariage avec Hugo, l'homme parfait. Il aura lieu dans moins d'une heure au Château de Plaisir. Antoine a la joie de vous faire part de son retour d'Australie. Il vous informe qu'il n'est pas l'homme parfait. Coincée dans une pièce isolée, les deux meilleurs amis se retrouvent après 2 ans de séparation...

De flashbacks en non-dits, de fous rires en disputes, de leurs 15 ans à aujourd'hui, ils vont traverser le temps et les émotions, se chercher, se manquer... Au travers de ce huis clos sentimental, Emma et Antoine vous invitent à célébrer leurs retrouvailles. 

CE QU'EN DIT LA PRESSE

La Provence “Une comédie romantique comme un film de Sautet. Grand moment de théâtre !”

La Montagne “Les rejetons de Jaoui et Bacri à huis clos”

France Bleue “Orignial, tendre et drôle”

Marie Claire “Dîtes OUI à cette pièce !”

Vaucluse Matin “Un duo d’acteurs parfait.”

20 MINUTES « Un huis clos sentimental plein d'humour et de joie de vivre »

TELERAMA « Une histoire plus complexe qu'on l'imagine, au dénouement inattendu »

Politique Magazine "Deux talents prometteurs. Une comédie stimulante."

Froggy's Delight « Épatante comédie romantique déclinant les codes avec autant d'originalité, de sagacité, que d'humour. Une réussite totale. »

COCY « Comédie tendre et effrénée, la pièce fait tout simplement un bien fou »

Fousdetheatre « Ouvrage bien ficelé, inventif, inattendu, porté par deux acteurs-auteurs renouvelant habilement le genre, sincères et vrais dans tous les registres, subtilement dirigés par L.de Chastenet qui signe un spectacle drôle, sensible, à la mise en scène astucieuse et soignée »

Sortiz « Le public s’identifie à chacun des personnages lors de ces retrouvailles à la fois tendres et tendues. Alexandra Moussaï et Arnaud Schmitt sont aussi bons auteurs que comédiens. A voir absolument » 

Sorties à Paris « Tout est réuni pour que vous soyez sous le charme, alors ne boudez pas votre plaisir!! »

Le médiateaseur « Pièce qui livre avec entrain et tempérament un récit ponctué d'humour et d'émotions sur l'amour et l'amitié. Mise en scène avec créativité et efficacité. »

Osez le romantisme « Ce thème, souvent traité dans des comédies romantiques au cinéma, l’est ici de manière à la fois drôle et subtile, ce qui, aujourd’hui, relève du défi. Une vraie réussite. »

Mon Pari(s) Culturel « Sensible, émouvant et juste. Entre non-dit et confessions, ces deux personnages, attachés et attachants, nous font passer par toutes nos émotions. »

Tarifs : 27 euros/adulte et 17 euros/enfant

Réservations : resalautrepaysdutheatre@gmail.com

]]>
<![CDATA[Crossing Border 2018]]> 2018-08-24 17:10:50 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/symposia-debatten/crossing-border-2018.html <![CDATA[Literaire Ontmoeting met Philippe Claudel (22 september 2018, l'Echappée Belle)]]> 2018-08-24 15:43:41 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/literatuur-conferentie/literaire-ontmoeting-met-philippe-claudel-22-september-2018-l-echappee-belle.html Locatie: Keizersgracht 529

Philippe Claudel komt terug om ons te vertellen over zijn laatste boek L'Archipel du chien.
Met deze sombere distopie sluit Philippe Claudel aan bij de klassieke verhalende stijl van Les  mes grisesof Le Rapport de Brodeck

Ontvangst met Franse wijn en Franse culinaire specialiteiten: 19:00 uur tot 19:45 uur.
Interview met Philippe Claudel door Pierre-Pascal Bruneau : 20:00 tot 21:15 uur.
Signeersessie : vanaf 21:30 uur

 

Prijs : € 28
Prijs voor vrienden van l’Échappée Belle & en leden van de Alliance Française d'Amsterdam: € 20 

Gelieve uw plaatsen zo snel mogelijk te reseveren vanwege het beperkte aantal van 50 deelnemers. 

Evenement georganiseerd door Fondation L'Échappée belle, in samenwerking met de Alliance Française d'Amsterdam. Deze avond wordt mede mogelijk gemaakt dankzij  de steun van het Institut Français des Pays-Bas

 

http://www.echappeebelle.nl/homepage/pourquoi-lechappee-belle/

]]>
<![CDATA[Tentoonstelling "De wereld in kleur. Kleurenfotografie voor 1918" (van 21 juni 2018 t/m 6 januari 2019, Amsterdam)]]> 2018-08-20 17:16:31 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/tentoonstellingen/tentoonstelling-de-wereld-in-kleur-kleurenfotografie-voor-1918-van-21-juni-2018-t-m-6-januari-2019-amsterdam.html

Om de wereldvrede te bevorderen liet deze Franse bankier vanaf 1908 wereldwijd volkeren fotograferen. Dankzij een nieuw procedé kon dat in kleur. Een keuze uit de collectie-Kahn is nu voor het eerst in Nederland te zien. Bruiklenen uit Nederlandse instellingen maken de tentoonstelling compleet.

Begin twintigste eeuw deed de kleurenfotografie haar intrede. Met autochromes – glasnegatieven waarop met behulp van aardappelzetmeel kleur kon worden vastgelegd – kreeg de wereld letterlijk kleur. In opdracht van de Franse bankier en filantroop Albert Kahn legden fotografen vanaf 1908 over de hele wereld volkeren vast op de gevoelige plaat, in kleur. Kahns project Les Archives de la Planète kent een achterliggend ideaal van onderling begrip en wereldvrede. Dit vredesideaal contrasteert scherp met de wreedheden van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918), die in 2018 honderd jaar achter ons ligt.

Het resultaat was een enorme verzameling van meer dan 72.000 autochromes, die de wereld voor het eerst in kleur laten zien. Het Allard Pierson Museum toont een intrigerende keuze uit deze etnografische schat, die afkomstig is uit het Musée Albert-Kahn in Parijs, – in reproductie; originele autochromes zijn te kwetsbaar om te exposeren. Daarnaast zijn kleurenfoto’s te zien van de Russische fotograaf Sergej Prokoedin-Gorski en Nederlandse fotografen als Bernard Eilers en Jacob Olie jr.

De tentoonstelling was eerder te zien in het LVR-LandesMuseum in Bonn, partner uit het COBBRA-netwerk. In het Allard Pierson Museum wordt de selectie uit het Musée Albert-Kahn aangevuld met autochromes uit het Rijksmuseum Amsterdam, filmmateriaal van EYE en fotoboeken uit de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Bron en meer informatie: www.allardpiersonmuseum.nl

]]>
<![CDATA[De Reuzen van Royal de Luxe (17 t/m 19 augustus 2018, Leeuwarden) ]]> 2018-08-20 12:55:32 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/de-reuzen-van-royal-de-luxe-17-t-m-19-augustus-2018-leeuwarden.html
De voorstelling van het wereldberoemde straattheatergezelschap Royal de Luxe uit Nantes vond plaats in Leeuwarden, de Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Drie dagen lang was er in de straten van Leeuwarden een indrukwekkende optocht te zien: een onvergetelijke ervaring voor alle deelnemers. Bovendien was het een ware poëtische gewaarwording vol humor met het Kleine Reuze Meisje en de Duiker die tevoorschijn kwam uit de gracht. Er hing een adembenemende sfeer in de Friese stad: volwassenen voelden zich weer even kind en voor de kinderen was de optocht een echt sprookje.


Op https://www.friesland.nl/nl/culturele-hoofdstad kunt u alle evenementen en projecten vinden die in Leeuwarden, de Culturele Hoofdstad van Europa, worden georganiseerd. Ook kunt u er meer lezen over het 11 fountains-project. De Franse kunstenaar Jean-Michel Othoniel neemt hieraan deel met zijn Oortwolk-fontein die in Franeker staat.

 

]]>
<![CDATA[ Marvin ou la belle éducation: Ciné Club]]> 2018-08-20 11:51:30 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/films-2/marvin-ou-la-belle-education-cine-club.html Thuis is Marvin, tussen zijn zuipende vader, zijn ruwe broer en slonzige moeder, een buitenbeentje met zijn tengere gestalte en zijn intelligentie. En op school heeft een groepje pestkoppen al in de gaten waar hij zelf nog nauwelijks weet van heeft, namelijk dat hij homoseksueel is. Een nieuwe directrice van zijn school stimuleert hem zich aan te sluiten bij een toneelgroepje van de school.

Jaren later op de toneelacademie vindt hij een nieuwe mentor in de docent Abel, die hem wegwijs maakt in Parijs en hem introduceert in het artistieke milieu. Daar krijgt hij onverwachte hulp van niemand minder dan actrice Isabelle Huppert als hij zijn jeugdervaringen wil gebruiken voor een toneelvoorstelling.

Regie: Anne Fontaine | Frankrijk | 2017 | 120 minuten | Frans gesproken, Nederlands ondertiteld | Met: Finnegan Oldfield, Isabelle Huppert, Grégory Gadbois, Charles Berling

Trailer

 

]]>
<![CDATA[L'Apparition: Ciné CLub]]> 2018-08-20 11:47:00 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/films-2/trailer.html Op een dag krijgt verslaggever Jacques een mysterieus telefoontje van het Vaticaan. In een Frans dorp beweert een 18-jarig meisje een verschijning van de Maagd Maria te hebben gezien. Het gerucht verspreidt zich snel, waardoor duizenden pelgrims richting de plaats van het fenomeen trekken. Jacques, die weinig met religie heeft, stemt ermee in om deel uit te maken van een onderzoekscommissie en zo licht te werpen op deze bijzondere gebeurtenissen.

Le Figaro (★★★★★)
'Een grootse film'

Regie: Xavier Giannoli | Frankrijk | 2018 | 145 minuten | Frans gesproken, Nederlands ondertiteld | Met: Vincent Lindon, Galatéa Bellugi, Patrick d'Assumçao, Anatole Taubman, Elina Löwensohn

Bande annonce

]]>
<![CDATA[Film & Science Night (28 september 2018, OBA Amsterdam)]]> 2018-08-15 13:19:06 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/symposia-debatten/film-science-night-28-september-2018-oba-amsterdam.html  

De avond begint met een inleiding door Marc Oberon (festivaldirecteur Le Temps Presse) en het vertonen van de korte films, gevolgd door een paneldiscussie onder leiding van Marie-Hélène Le Ny met Franse en Nederlandse sociale- en geesteswetenschappers. Hun onderzoek concentreert zich op de thema’s die in de films aan de orde komen.

In de Theaterfoyer is een selectie van de tentoonstelling ’Infinités Plurielles’ te zien met foto’s van vrouwelijke wetenschappers van de Franse fotografe Marie-Hélène Le Ny. Het geeft een inzicht in de wereld van vrouwelijke wetenschappers door middel van hun portretten en persoonlijke statements die hun onderzoeksthema’s beschrijven en hun inspanningen voor meer (gender)gelijkheid binnen hun werkveld.

 

JPEG - 172.2 kB

                                              Infinités plurielles de Marie-Hélène Le Ny

 

Programma

Korte films, debat over duurzaamheid en gendergelijkheid en opening van de tentoonstelling ’Infinités Plurielles’ .

Vrijdag 28 september 2018, 19.00-21.30 uur, OBA Oosterdok - OBA Theater

Aansluitende borrel met lokale en fair trade hapjes en drankjes in de OBA Theaterfoyer.

Inschrijving

NB: de films zijn Engels ondertiteld, voertaal tijdens het debat is Frans met simultaanvertaling naar het Nederlands (koptelefoons op aanvraag beschikbaar - mail naar g.buijs@oba.nl o.v.v. Film & Science Night/koptelefoon).

Toegang is gratis. Inschrijving :

- per mail naar science-univ.la-haye-amba@diplomatie.gouv.fr

- op de website van OBA Amsterdam

Organisation

Organisatie i.s.m. Ambassade de France aux Pays-Bas, Institut Français Pays-Bas, Nuit Européenne des chercheurs.e.s, Alliance Française Amsterdam en Festival Le Temps Presse.

]]>
<![CDATA[Alliance Française Amsterdam Nieuwe cursusperiode - september-december 2018]]> 2018-08-15 11:49:19 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/alliance-francaise-amsterdam-nieuwe-cursusperiode-september-december-2018.html

OPEN DAG

Ons team heet u van harte welkom op zaterdag 1 september op de begane grond van de Centrale OBA om u te informeren over de nieuwe cursussen en het culturele programma voor 2018/2019.

 

Programma: Kennismaking met ons en onze docenten, gratis niveautest, workshops voor kinderen, Franse boekverkoop – alles voor €1, 10% korting op alle cursussen en lidmaatschappen. 

 

EXCLUSIEVE AANBIEDING:

Onze eerste 100 studenten ontvangen een gratis jaarabonnement op het tijdschrift EN ROUTE.

 

CURSUSSEN VOOR VOLWASSENEN

Cursussen Algemeen Frans: (link - https://www.afamsterdam.nl/nl/cursussen-frans/algemene-cursussen-voor-volwassenen/)
Niveaus: A1 t/m B2 (neem contact op voor C1 en C2 cursussen)

Conversatiecursussen:
(link - https://www.afamsterdam.nl/nl/cursussen-frans/conversatiecursus/)

Niveaus: A2, B1, B2-C1

 

 

 

Opfriscursussen: (https://www.afamsterdam.nl/nl/cursussen-frans/fris-uw-frans-op/)
Herhaling van de belangrijkste grammatica/vocabulaire per niveau.

Niveaus: A1-B1

 

 

NIEUW: Cursussen Nederlands voor Franstaligen
(link - https://www.afamsterdam.nl/en/services/)
Beginnersniveau

 

KINDERCURSUSSEN

 

-       Cursus gedurende het hele schooljaar

-       Betaling in twee termijnen mogelijk

-       10% korting voor tweede gezinslid

 

Franstalige kinderen:
- 4-6 jaar / 7-10 jaar

- Frans ter ondersteuning voor tieners

 

Niet-Franstalige kinderen:
- 3 jaar / 4-6 jaar / 7-10 jaar

- Voorbereidingscursus op het school en centraal examen

 

SPECIFIEKE CURSUSSEN & THEMATISCHE WORKSHOPS

 

Privé- en bedrijfscursussen: face-to-face of op afstand in eigen tempo voor individuen of groepen, Algemeen Frans of lessen op maat.  

 

Online cursussen: (link - https://www.afamsterdam.nl/nl/cursussen-frans/online-cursussen/)

-       Cursus Algemeen Frans: gebaseerd op de ERK-niveaus;

-       Frantastique: verbeter uw Frans met een dagelijkse e-mail en gepersonaliseerde correcties;

-       Specifieke hybride programma’s: combinatie van online en klassikale lessen; 

-       Skype/Zoom cursussen.

 

Zakelijk Frans: (link - https://www.afamsterdam.nl/nl/cursussen-frans/frans-voor-bedrijven/)
Niveau: min. A2

 

Le Cercle littéraire (Literatuurcursus): (link - https://www.afamsterdam.nl/nl/cursussen-frans/literatuurcursus/)
Niveau: B2-C2

 

Workshop Haute couture:
Niveau: B1

 

Conversatiegroepen: (link - https://www.afamsterdam.nl/en/learn-french/conversation-courses/)

 

]]>
<![CDATA[International call for applications for the competition of the 28th Chaumont-sur-Loire International Garden Festival, the Domain of Chaumont-sur-Loire]]> 2018-08-14 13:47:45 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/candidature/international-call-for-applications-for-the-competition-of-the-28th-chaumont-sur-loire-international-garden-festival-the-domain-of-chaumont-sur-loire.html For the 28th Chaumont-sur-Loire International Garden Festival, the Domain of Chaumont-sur-Loire is holding an international competition for 20 plots of around 210 m2 .

THEME OF THE 2019 COMPETITION:

GARDENS OF PARADISE

Is Paradise not the abode of the souls of the just and of the angels? A place of innocence and delights to which all of humanity aspires, is it not the dream of infinite happiness that has guided spirits for millennia? And, for all of eternity, has the garden not been the figuration of Paradise, with the purifying water of fountains, the refreshing shadow of trees, the delightful scent of flowers, the gentle freshness of evening breezes…? Incidentally, don’t the words run into one another? As we know, “Pairidaēza” means “garden” in Persian. In this Paradise that awaits invention and suggestion, technology and nature must “meet harmoniously” and human beings must work together to foster a better world represented by marvellous gardens. The designers of the 28th edition of the International Garden Festival must offer the reflection of that Utopia and those irresistible gardens with techniques and scenographies that are new, inventive, imaginative, and daring, as well as extraordinary plants.

The complete theme description is available after registration on www.domaine-chaumont.fr under the 2019 contest section.

This call for applications is open

• to landscape architects with a specialised school or university qualification or who are members of the of the EFLA [European Foundation for Landscape Architecture] or another recognised landscape organisation for countries outside Europe,

• to multidisciplinary teams, comprising for example architects, engineers, designers, set designers or artists, preferably with a landscape architect or a botanist within this team,

• to students from landscape, architecture or design schools, who can provide evidence of a landscape option and whose teacher will be the team’s agent.

The following people are excluded from this call for applications

• designers who have already created a garden at Chaumont-sur-Loire during the last three years

• members of the jury and their close family

Guests

The Domain of Chaumont-sur-Loire reserves the right to invite selected guests to take part outside the competition.

The call for applications dossier can be downloaded from our website www.domaine-chaumont.fr (2019 contest section) after registration beforehand. It comprises:

• The specifications present the theme in detail and the technical constraints associated with the design of a garden on the Chaumont-sur-Loire site (soil, aspect, visitors, plants, etc.).

• The regulations lay out the process for the call for applications and itemise the rules for taking part in the competition. Administrative evidence (information form, legal status and qualification or membership of the EFLA) will be placed in a first envelope. The tender project will be placed in a second envelope which will only be opened if the administrative documents are valid on the date the bids are opened.

Financing

No payment is planned for taking part in this call for applications. Payment of designers chosen for the 2019 festival, along with the budget allocated for creating the gardens, are fixed in the call for applications dossier.

Closing date for receiving the garden projects:

• Thursday the 19th of October 2018 before 5:00 pm

Contact Elizabeth Mettling

Tel: +33 (0) 631 553 766

E-mail: concours@domaine-chaumont.fr

]]>
<![CDATA[EXIT van het Franse gezelschap Art Move Concept (16 augustus 2018, Amsterdam)]]> 2018-08-14 10:55:16 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/podiumkunsten/exit-van-het-franse-gezelschap-art-move-concept-16-augustus-2018-amsterdam.html Het Franse gezelschap Art Move Concept dat door het duo Soria Rem en Mehdi Ouachek is opgericht, zal op donderdag 16 augusutus 2018 om 20.30 uur in het DeLaMar Theater in Amsterdam staan met hun voorstelling ‘EXIT’ in het kader van het Summer Dance Forever-festival.


Soria Rem en Mehdi Ouachek komen uit Seinte et Marne. Ze hebben hiphop verheven tot een voorname danssoort waarmee ze zowel in Frankrijk als in het buitenland op de grootste podia hebben gestaan. Vandaag de dag zijn ze de ambassadeurs van een dansstijl die de grootste artiesten hebben overgenomen: Fran­co Dragone (Cirque du Soleil-regisseur), Slava Polunin (Slava Snow Show), Madonna, Mariah Carey, Kamel Ouali, Redha, Marie Agnès Gillot, maar ook grote namen binnen de podiumkunsten zoals Kader Attou (Mehdi Ouachek is assistent-choreograaf bij het gezelschap Accrorap) en Andres Marin, met wie zij samenwerken.

Het koppel, zowel privé als op het podium, vertegenwoordigt een zogenaamde “abstracte” dans die door iedereen is omarmd. Hun unieke choreografiestijl is gebaseerd op een zoektocht naar vloeiende bewegingen, de muzikaliteit van het lichaam en de natuurlijke emotie die daaruit voortkomt. De stijl stijgt boven de ‘traditionele’ hiphopregels uit, waarbij circuselementen, mime en hedendaagse dans met elkaar worden gecombineerd.

EXIT

“We zijn geobsedeerd door het verstrijken van de tijd. Gewonnen of verloren. In plaats van te verzwelgen in een meelijwekkend stuk zonder smaak, laat ons u meenemen in onze zachte waanzin. Achter onze grijze kostuums schuilen onze krankzinnigheid, vreugde, verdriet, zonder enige belemmering. Een mens is een mens zodra deze accepteert een kind te zijn.”

Mehdi Ouachek & Soria Rem

Exit laat de diepste verlangens van drie personages zien die in hun dagelijkse routine zitten vastgeroest. 
Soria Rem en Mehdi Ouachek denken vanuit veel voorkomende situaties aan verrassende en compleet krankzinnige ontknopingen. Een man rookt een sigaret, iemand anders kijkt naar hem en is zichtbaar geërgerd. “Wat zou er gebeuren als diegene er iets van zou zeggen?” Exit is zowel gericht op jongeren als op het grote publiek. Het is een voorstelling die humor combineert met groteske situaties en emotie en die de verbeelding naar een geheel ander niveau tilt.

]]>
<![CDATA[Seizoen 2018-2019, Literaire lezingen in het kader van “Une Saison française” met Olivier Barrot]]> 2018-07-09 11:42:29 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/literatuur-conferentie/seizoen-2018-2019-literaire-lezingen-in-het-kader-van-une-saison-francaise-met-olivier-barrot.html Laurent Seksik : geneeskunde en literatuur

Hij hoort thuis in een traditie met schrijvers als Rabelais, Tjsechov, Céline, Schnitzler, Duhamel en Rufin, die allen twee beroepen in zich verenigen: arts en schrijver, twee vakgebieden die voor hem als humanist complementair zijn. Seksik is onder andere biograaf van Zweig, Einstein en Romain Gary en is gefascineerd door Midden-Europa. Hij koestert een warme bewondering voor zijn vader en presenteert dit najaar een prachtige roman rond het thema afstamming, “Un fils obéissant” (Een gehoorzame zoon).


Raphaël Enthoven: met Proust en Camus, onze literaire bakens

Als erkend filosoof heeft hij zich een plaats verworven als analyticus van het nieuws, waarmee hij laat zien dat zijn tak van wetenschap iedereen aangaat. Als man van de letteren bestudeert hij Proust en bewondert hij diens grappige lichtheid en ambitie. In Camus ziet hij de mediterraan, die hij ook op het toneel brengt, een meester van klaarheid en toewijding.

 • 6 november 2018 in de OBA, Amsterdam
 • Inschrijving... (weldra)


Catherine Millet: kunst en intimiteit

Catherine Millet richtte in 1972 het tijdschrift ‘Artpress” op dat naderhand is uitgegroeid tot een voorbeeld voor andere tijdschriften voor hedendaagse kunst. Met haar boek “La vie sexuelle de Catherine M.” gaat zij zover als je maar kunt gaan met een intiem dagboek. Haar literaire autobiografie werd over de hele wereld een groot succes. Vergelijkbaar met het werk van Annie Ernaux en Patrick Modiano, onthullen de verhalen over haar jeugd beetje bij beetje haar grote gevoeligheid. In een onlangs verschenen essay over D.H. Lawrence gaf ze hier ook nog blijk van.

 • 3 december 2018 - Boekhandel Dominicanen, Maastricht
 • 4 december 2018 - Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA)
 • Inschrijving... (weldra)

De vergaderingen zijn in het Frans.


 
Crédit photo Laurent Seksik : Astrid di Crollalanza 
 
Crédit photo Raphael Enthoven : Europe 1
 
Crédit photo Catherine Millet : Claude Gassian, Flammarion 


]]>
<![CDATA[De Reuzen van Royal de Luxe: reuzentheater voor jong en oud 2018]]> 2018-07-09 10:21:28 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/de-reuzen-van-royal-de-luxe-reuzentheater-voor-jong-en-oud-2018.html Reuzen in Leeuwarden. De wereldberoemde productie van Royal de Luxe beleeft zijn Nederlandse première in de Culturele Hoofdstad van Europa. Dwars door de Leeuwarder binnenstad zorgen de metershoge reuzen voor drie dagen aan onvergetelijke beleving met hun voorstelling Grote Schaats in het IJs.

Reusachtig prachtig en enorm indrukwekkend: uit Frankrijk komt het straattheatergezelschap Royal de Luxe en hun iconische reuzen komen mee naar ons Leeuwarden. Wezens zo hoog dat ze met kop en schouders boven de kantoorgebouwen uitsteken. Geloof ons: dit wordt onvergetelijk.

De indrukwekkende Reuzen lopen drie dagen lang door de straten van Leeuwarden. Honderden vrijwilligers vormen een lint door de stad om te zorgen dat de reuzen hun wandeling kunnen maken. Tientallen medewerkers hangen aan touwen en in trapezes, om de voeten vooruit te plaatsen. Geloof ons: dit wordt onvergetelijk.

Slapen in openbare ruimte
De Reuzen torenen hoog boven huizen uit en lopen verschillende routes, terwijl ze een uniek verhaal uitbeelden dat geïnspireerd is op Fryslân. Tijdens de lunchpauze nemen de Reuzen een powernap en overnachten gewoon in het openbaar. Loop overdag met ze mee, bezoek ze ’s nachts, luister naar hun diepe ademhaling en schuif gerust aan bij hun ontbijt. Ze vreten je niet op.

Kom jij overnachten in Friesland?
Kom je één of meerdere dagen? Check hier de overnachtingsmogelijkheden in Leeuwarden en de rest van Friesland.

Nederlandse première
Royal de Luxe is onbetwist het meest bekende straattheatergezelschap ter wereld. Hun Reuzen maakten al heel wat kilometers. Ze traden op in Chili en Canada, in Mexico en IJsland. Na wereldsteden als Barcelona, Berlijn en Londen, beleven de reuzen in Leeuwarden hun Nederlandse première.

Internationaal hoogtepunt
De Reuzen verbazen en verwonderen iedereen, van jong tot oud. Wie ze eenmaal heeft gezien, zou wensen dat ze voorgoed bleven. Dat kan helaas niet; van dit nu al onvergetelijke internationale hoogtepunt van Leeuwarden-Fryslân 2018 kan het publiek drie dagen genieten.

Vrijwilligers gezocht 
Jij kunt helpen om het bezoek van de Reuzen tot een gigantisch succes te maken. Wij zoeken mensen die ons administratief, in de begeleiding en als gastheer/vrouw kunnen helpen. Je krijgt er een unieke ervaring voor terug! Opgeven kan hier

Dit project wordt ondersteund door de stad Nantes en het Franse Ministerie van Cultuur en Communicatie, via Royal de Luxe. Mede mogelijk gemaakt door sponsoren ING en De Haan Advocaten & Notarissen.

https://www.friesland.nl/nl/culturele-hoofdstad/agenda/202169970/de-reuzen-van-royal-de-luxe

© Royal de Luxe / Artcompress / Pascal Victor


]]>