Institut francais - Pays-Bas - Franse Instituut voor culturele zaken http://institutfrancais.nl/rss/ Het Instituut promoot de Franse cultuur in de breedste zin van het woord. Met o.a. taalcursussen, informatie over evenementen en ondersteuning van leerkrachten. U kunt bij ons terecht voor een zeer uitgebreide keuze van cursussen Frans, lezingen, workshop nl-nl <![CDATA[Take part in our major international survey aimed at improving the hosting of foreign students]]> 2017-07-14 13:35:28 http://institutfrancais.nl/nl/studeren-in-frankrijk-2-2/stage-en-studie-in-frankrijk/take-part-in-our-major-international-survey-aimed-at-improving-the-hosting-of-foreign-students.html Are you coming to France, are you already in France or have been to France to study? We’re interested in your opinions and experience!

 

What were you hoping for in coming to study in France?

What did you ultimately find in France?

In your view, what are France’s strengths and weakness, especially as concerns education?

What were the reasons that led you to choose France?

And if you had to do it all over again, would you come back to France?

 

It would be highly appreciated if you could take a few minutes of your time to answer this questionnaire. To answer these questions, go to the following link :

 

http://ts.ktrmr.com/surveyv.aspx?i.project=FR70XF6201A&s=GEN24&id=1&chk=na&rs=1&pid=Auto&GROUP=3

 

This survey is strictly anonymous.

]]>
<![CDATA[La fille de Brest van Emmanuelle Bercot met o.a. Sidse Babett Knudsen en Benoît Magimel]]> 2017-07-12 10:35:02 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/films-3/la-fille-de-brest-van-emmanuelle-bercot-met-o-a-sidse-babett-knudsen-en-benoit-magimel.html Te zien vanaf  13 juli 2017 in de Nederlandse bioscoop

 

Lieve Vrouw – Amersfoort
Movies – Pathé City – Amsterdam
Plaza Futura – Eindhoven
Kijkhuis – Leiden
Zaal 1 – Maastricht
Lux – Nijmegen
LantarenVenster – Rotterdam
Springhaver - Utrecht

 

Synopsis

In het ziekenhuis in Brest ontdekt een longarts  een directe link tussen verdachte sterfgevallen met een  specifiek geneesmiddel die al 30 jaar op de markt is. Het verhaal is geïnspireerd door het leven van Irene Frachon die een strijd van David tegen Goliath leverde om uiteindelijk de triomf van de waarheid te zien.

 

Pers

Emmanuelle Bercot tekent een sterke, beknopte, intens en toegankelijke film (Le Figaroscope)

 

http://septemberfilm.nl/films/477-Fille_de_Brest__La

]]>
<![CDATA[ Louise en hiver van Jean-François Laguionie – Animation film]]> 2017-07-11 12:44:34 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/films-3/louise-en-hiver-van-jean-francois-laguionie-animation-film.html Te zien vanaf  13 juli 2017 in de Nederlandse bioscoop

Filmhallen – Rialto - De Balie -  LAB111 - Amsterdam
Verkadefabriek – Den Bosch
Lumen -  Delft
Plaza Futura - Eindhoven
Filmhuis - Enkhuizen
Concordia - Enschede
Forum - Groningen
Filmschuur - Haarlem
Filmhuis Den Haag
Filmtheater  - Hilversum
Cinema Oostereiland - Hoorn
Kijkhuis Leiden - Leiden
Sliekerfilm - Leeuwarden
Lumiere - Maastricht
LUX - Nijmegen
KINO - Rotterdam
LHC - Utrecht
Fraterhuis - Zwolle

 

Synopsis

Het zomerseizoen in een kleine Bretonse badplaats loopt ten einde. Elk jaar brengt Louise hier haar zomer door, maar dan mist ze het laatste boemeltje van het seizoen en is ze ineens de enige overgebleven mens in het stadje.

En terwijl het winter wordt, krijgt de film een steeds meer zomers gevoel. Zij blijkt opgegroeid in deze omgeving en het zijn vooral jeugdherinneringen waar ze aan terug denkt. Ze onderzoekt haar omgeving, verzamelt haar eten en lijkt zich nergens (meer) zorgen over te maken. Haar nieuwe leven lijkt daarmee niet alleen een metafoor voor het einde, maar ook voor een levensgevoel en -wijsheid om naar te verlangen.

Pers

Een meesterwerk, een hymne op leven en vrijheid.  (Le Figaro)

]]>
<![CDATA[Rock ‘n roll van Guillaume Canet met o.a. Guillaume Canet en Marion Cotillard]]> 2017-07-05 16:57:50 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/films-3/rock-n-roll-van-guillaume-canet-met-o-a-guillaume-canet-en-marion-cotillard.html Lieve Vrouw – Amersfoort
Cinecenter – Lab 111 – Pathé City – Amsterdam
Filmhuis Den Haag
Filmhuis – Deventer
Plaza Futura – Eindhoven
Concordia – Enschede
Filmschuur – Haarlem
Filmtheater Rood – Hilversum
Cinema Oostereiland – Hoorn
Kijkhuis – Leiden
Zaal 4 – Maastricht
Lux – Nijmegen
LantarenVenster – Rotterdam
Hoogt - Utrecht
Cinemajestic – Zutphen
Schuttezaal – Zwolle
 

 

Synopsis

In deze showbizz satire gaat Guillaume Canet op zoek naar zijn innerlijke rockster en neemt hij zijn uiterlijk en imago drastisch onder handen. Dit leidt tot hilarische toestanden tussen Canet en zijn geliefde Marion Cotillard (in het echte leven ook zijn partner).

 

Pers

Guillaume Canet heeft de intelligentie om zonder zich in bochten te wringen zijn look, zijn uiterlijk, zijn imago te veranderen. En dat is eerlijk gezegd erg grappig ! (Elle)

 

http://www.lumiere.be/movies/rock-n-roll/

 

]]>
<![CDATA[Retour en Bourgogne/Ce qui nous lie van Cédric Klapisch met o.a. Pio Marmai en Ana Girardot]]> 2017-07-05 10:47:14 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/films-3/retour-en-bourgogne-ce-qui-nous-lie-van-cedric-klapisch-met-o-a-pio-marmai-en-ana-girardot.html Filmhuis – Alkmaar
Lieve vrouw – Amersfoort
Cinecenter – FC Hyena – Filmhallen – Movies – Pathé Tuschinski – Amsterdam
Verkadefabriek – Den Bosch
Pathé Buitenhof – Den Haag
Filmhuis – Deventer
Movies – Dordrecht
Plaza Futura – Eindhoven
Filmzaal – Enkhuizen
Concordia – Enschede
Groninger Forum – Groningen
Filmschuur – Haarlem
Blauwe Zaal – Helmond
Filmtheater Rood – Hilversum
Cinema Oostereiland – Hoorn
Filmhuis – Leeuwarden
Zaal 3 – Maastricht
Lux – Nijmegen
K1 – LantarenVenster – Rotterdam
Cinecitta – Tilburg
Louis Hartlooper – Utrecht
Schuttezaal - Zwolle

 

Synopsis

Jean verliet tien jaar geleden zijn geboortestreek Bourgogne om de wereld te ontdekken. Als zijn vader op sterven ligt, keert hij terug naar zijn familie. Samen met zijn zus Juliette en zijn broer Jérémie probeert hij het familiebedrijf gaande te houden. Na het overlijden van hun vader worden de drie gedwongen keuzes te maken en beslissingen over de toekomst te nemen.

 

Pers

De film krioelt van hilarische scènes, heerlijke countrapunten aan de melancholie van een jeugd die wegloopt. (La Croix)

 

http://www.cineart.nl/films/retour-en-bourgogne

]]>
<![CDATA[Nu ook Franse audiotour voor Nationaal Monument Kamp Vught]]> 2017-07-04 15:54:53 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/tentoonstellingen/nu-ook-franse-audiotour-voor-nationaal-monument-kamp-vught.html Nationaal Monument Kamp Vught biedt vanaf 1 juli een Franse audiotour aan voor bezoekers die meer informatie willen tijdens hun route door het museum en over het buitenterrein. Sinds een jaar was al een Nederlandse, Engelse en Duitse versie beschikbaar. Bezoekers waarderen de audiotour van het museum, gevestigd op een deel van het voormalig SS-concentratiekamp Vught.

“Neem de audiotour en je krijgt een beeld van wat zich in het kamp heeft afgespeeld.” “Erg indrukwekkend. Ik heb zo veel geleerd over het concentratiekamp. In elke ruimte wordt iets uitgelegd, dat is echt super handig.” Onvoorstelbaar wat hier allemaal gebeurd is. Je kan er de hele dag voor uittrekken: museum met audiotour, barak 1B en de fusilladeplaats.” “Je krijgt met de audiotour je eigen rondleiding, in je eigen tempo.” Dit zijn enkele van de vele positieve reacties die het museum via TripAdvisor en Facebook kreeg.

Persoonlijke verhalen
Voor de ontwikkeling van de Franse audiotour zocht Nationaal Monument Kamp Vught via de honorair-consul in Nederland contact met TV5MONDE, een publieke Franstalige televisiezender. De zender is in 1984 opgericht door verschillende Franstalige omroepen. TV5MONDE onderstreept met de bijdrage het belang van het herinneringscentrum. “TV5MONDE vindt het belangrijk dat ook Franstalige bezoekers kennis kunnen nemen van de aangrijpende geschiedenis van Nationaal Monument Kamp Vught, “ aldus Tineke Smits - Van Altena namens TV5MONDE in Nederland.


Omdat de vaste expositie in het museum vooral Nederlandstalig is, biedt de audiotour in de drie vreemde talen een uitkomst. Tijdens het bezoek met de audiotour passeert men binnen en buiten twintig punten, waarbij veel gebruik is gemaakt van interviews met oud-gevangenen en persoonlijke verhalen, afgewisseld met historische feiten. De audiotour vertelt zo het verhaal over het bestaan van het kamp in 1943 en 1944.

Nationaal Monument Kamp Vught

Lunettenlaan 600 5263 NT Vught
073 656 67 64
nmkampvught.nl           
Volwassenen 6 euro entree
10 t/m 17 jaar 3 euro entree
Audiotour 2 euro te leen; oortelefoontjes optioneel voor 1 euro te koop
Gratis entree met Museumkaart en Veteranenpas

Maandag t/m vrijdag 10.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag 12.00 – 17.00 uur
Vanaf 1 juli t/m 7 januari: expositie ‘Eten in oorlogstijd’ (met Engelse en Nederlandse teksten).

Noot voor de redactie:
- Beeld van de Podcatcher                        

- Bezoeker tijdens audiotour (foto Jan van de Ven)
Impressie van de audiotour in Nederlands, Engels en Duits (gemaakt door De Mediamannen in 2016,  2 min.): https://www.youtube.com/watch?v=DhhuQvyg3Qk

 

TV5MONDE is een publieke televisiezender, 100% Franstalig. TV5MONDE is in 1984 opgericht door verschillende Franstalige omroepen. Door de unieke samenwerking van verschillende omroepen kan TV5MONDE de beste programma’s in de Franse taal selecteren. De zender heeft een brede programmering voor alle leeftijdsgroepen. Het accent van de programmering ligt op nieuws, cultuur, amusement, muziek, sport en films en documentaires. Ruim een derde van de programma´s wordt ondertiteld in het Nederlands. Meer informatie vindt u op http://europe.tv5monde.com/nl

 

Foto : Marcel Wouters Ontwerpers

]]>
<![CDATA[La Fondation En Famille a fêté ses 10 ans !]]> 2017-07-03 10:55:36 http://institutfrancais.nl/nl/het-frans-onderwijzen/leermiddelen-en-educatief-materiaal-2/la-fondation-en-famille-a-fete-ses-10-ans.html <![CDATA[Noorderzon Performing Arts Festival]]> 2017-06-30 15:38:21 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/agenda/noorderzon-performing-arts-festival.html Wanneer Noorderzon begint weten we één ding zeker, de zomervakantie loopt op zijn eind.

Het Noorderzon Performing Arts Festival, zoals het officieel heet, vindt dit jaar plaats van 17 t/m 27 augustus in het Noorderplantsoen. Op het programma staat één groep uit Frankrijk, L’Amicale de la production. Zij spelen de voorstelling We’ll cross the bridge once we get to the river in de Machinefabriek.

Anders dan de Engelse titel suggereert, wordt het stuk gespeeld in het Frans met Nederlandse boventiteling

Foto © Simon Gosselin

 

]]>
<![CDATA[Franse cinema in de zomer]]> 2017-06-30 14:24:38 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/films-2/franse-cinema-in-de-zomer.html De ciné club gaat met zomerreces….maar geen nood, het Groninger Forum vertoont veel Franse films deze zomer. Mocht het tropisch warm worden, je weet maar nooit, is het fijn verkoeling te zoeken in een bioscoop met airconditioning.

Films die gaan draaien zijn o.a. Sage femme (met Catherine Deneuve en Catherine Frot), Les fantômes d'Ismaël (openingsfilm Cannes), Retour en Bourgogne (fijne zomerfilm), Une vie (kostuumdrama naar Guy De Maupassant), L’amant double (François Ozon), Vincent (over jonge wereldverbeteraar), Rodin (met Vincent Lindon).

Voor actuele informatie zie de website van het Groninger Forum

]]>
<![CDATA[Dubuffet in de Rijksmuseumtuinen ]]> 2017-06-29 16:06:19 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/tentoonstellingen/dubuffet-in-de-rijksmuseumtuinen.html Een parade van tragikomische figuren, een toren met verhalen en een stralend witte boom zijn deze zomer te bewonderen in de Rijksmuseumtuinen. Vanaf 1 juli presenteert het Rijksmuseum twaalf monumentale beelden van de Franse kunstenaar Jean Dubuffet. De sculpturen, die gekenmerkt worden door de bekende helder witte, rode en blauwe vlakken, zijn afkomstig uit Parijs, Lissabon, New York en Londen.

 

Tegelijk met de tentoonstelling in het Rijksmuseum toont het Stedelijk Museum Amsterdam een keuze uit de eigen collectie van Dubuffet onder de titel Jean Dubuffet: The Deep End (30 juni – 24 september 2017) samengesteld door gastconservator dr. Sophie Berrebi (docent kunstgeschiedenis UvA).

De tentoonstelling Dubuffet in de Rijksmuseumtuinen is gemaakt in nauwe samenwerking met de Fondation Dubuffet in Parijs en samengesteld door Alfred Pacquement, voormalig directeur van het Centre Pompidou. De tentoonstelling is te zien van 1 juli t/m 1 oktober 2017.


Meer informatie 

https://www.rijksmuseum.nl/nl/dubuffet

stedelijk.nl/persberichten/jean-dubuffet-the-deep-end

]]>
<![CDATA[10-jarig bestaan van de stichting "En Famille"]]> 2017-06-28 17:47:47 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/hoger-onderwijs-en-wetenschap-2/actualiteit-2/10-jarig-bestaan-van-de-stichting-en-famille.html De stichting En Famille is een Franstalig spelgezelschap voor kinderen met twee culturen die in Nederland op school zitten. Hun bestaansreden: het op een speelse manier aanleren en praktiseren van het Frans.


Sinds 2007 biedt En Famille een speels familieconcept “Les Matinées Françaises” aan meertalige gezinnen. Twee keer per maand op zaterdagochtend nemen kinderen deel aan bewustwording en stimulering van de Franse taal, voorgesteld door gekwalificeerde spelleiders

.

En Famille bestaat sinds twee jaar ook in Utrecht en Den Haag. Meer dan honderd gezinnen maken deel uit van de stichting.


Voor de tiende verjaardag van de stichting, kwamen kinderen en spelleiders op zaterdag 24 juni samen in Amsterdam. De kinderen voerden een show op, waarna er een buffet en een disco plaatsvond. Het was een vrolijke en gezellige dag!

 

De stichting En Famille maakt deel uit van de organisatie FLAM (Français Langue Maternelle) die Franse kinderen in het buitenland de mogelijkheid geeft om hun moedertaal te blijven praktiseren en de relatie met de Franse cultuur te behouden, door middel van buitenschoolse activiteiten georganiseerd door verenigingen. De organisatie telt op dit moment 157 verengingen in 37 landen waarvan drie zeer actieve verenigingen in Nederland!

ContactContactenfamille@gmail.com / www.fondationenfamille.com

 

V.l.n.r. Stéphanie Feracci, voorzitter; Marine Wallace, secretaris; Fabienne Ricordel Attachée voor Frans taalonderwijs ; Pierre Wernert, accountant.

 

]]>
<![CDATA[TV5Monde Juli/Augustus 2017]]> 2017-06-28 15:25:25 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/films-2/tv5monde-juli-augustus-2017.html Maandag 17 juli om 21:00 uur

Van Saint-Cirq-Lapopie, het favoriete dorp van de Fransen, tot aan de stad Rocamadour, dat zich bevindt tussen hemel en aarde (waar de beroemde geitenkaas vandaan komt), is Lot een departement met extreme contrasten in het landschap. Ontdek de verschillende dorpjes en de gouffre de Padirac (druipsteengrot), de groene valleien van de Célé en de culinaire specialiteiten van de Quercy regio

]]>
<![CDATA[Concert Orchestre National de Lille sous la direction d’Alexandre Bloch – Amsterdam]]> 2017-06-28 10:49:11 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/podiumkunsten/concert-orchestre-national-de-lille-sous-la-direction-d-alexandre-bloch-amsterdam.html Programma

- Rachmaninoff  – Derde piano concert in d, op. 30, met  Alexander Gavrylyuk au piano

- Stravinsky – Suite ‘’De Vuurvogel’’

 

Het Orchestre National de Lille, na 40 jaar gedragen door Jean-Claude Casadesus, is het seizoen 2016-2017 gestart met een nieuwe muzikale leiding, Alexandre Bloch, een getalenteerde jonge dirigent (31 jaar).

 

Meer informatie ici

]]>
<![CDATA[Les fantômes d’Ismaël van Arnaud Desplechin, met o.a. Mathieu Amalric, Marion Cotillard en Charlotte Gainsbourg]]> 2017-06-27 16:51:09 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/films-3/les-fantomes-d-ismael-van-arnaud-desplechin-met-o-a-mathieu-amalric-marion-cotillard-en-charlotte-gainsbourg.html Te zien vanaf  29 juni 2017 in de Nederlandse bioscoop

Filmhuis – Alkmaar
Lieve Vrouw – Amersfoort
Filmhallen – Movies – Pathé Tuschinski – SK 1 – Amsterdam
Verkadefabriek – Den Bosch
Pathé Buitenhof – Den Haag
Movies – Dordrecht
Plaza Futura – Eindhoven
Filmzaal – Enkhuizen
Concordia- Enschede
Groninger Forum – Groningen
Filmschuur – Haarlem
Filmtheater – Hilversum
Cinema Oostereiland – Hoorn
Kijkhuis – Leiden
Zaal 1 – Maastricht
Lux – Nijmegen
LantarenVenster – Rotterdam
Louis Hartlooper – Utrecht
Fraterzaal – Zwolle
 
 

Synopsis

Vlak voor de opnames van zijn nieuwe film, is het leven voor een filmmaker overhoop gehaald door het opduiken van een verdwenen liefde...

Pers Een wervelend kabaal  van afbrokkelende verhalen. (Libération)

 

Openingsfilm filmfestival van Cannes 2017.

]]>
<![CDATA[Vakantieperiode]]> 2017-06-27 12:13:15 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/agenda/vakantieperiode.html Het Institut français de Groningen is gesloten van 11 tot en met 21 juli 2017 en van 1 tot en met 18 augustus.

 

Wij wensen u een hele fijne zomervakantie. 

]]>
<![CDATA[L’Institut français des Pays-Bas recherche un(e) gestionnaire-comptable à mi-temps]]> 2017-06-26 16:10:30 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/candidature/l-institut-francais-des-pays-bas-recherche-un-e-gestionnaire-comptable-a-mi-temps.html INTITULE DU POSTE Gestionnaire - comptable

PRISE DE FONCTION Octobre 2017

PROFIL ET COMPÉTENCES REQUISES

• Expérience dans le domaine de la gestion comptable et budgétaire 
• Très bonne maîtrise des outils bureautiques classiques, notamment Excel 
• Niveau d’études : BAC ou équivalent au minimum 
• Parfaite connaissance du français et du néerlandais 
• Discrétion, confidentialité, sens de l’organisation et du travail en équipe 
• Motivé(e)

DESCRIPTION DU POSTE

Placé sous l’autorité de l’agent comptable, chef des services financiers, au sein de l’agence comptable de l’Institut située à l’ambassade de France à La Haye, l’intéressé(e) est chargé(e) :

  • de la saisie des dépenses et des recettes de l’Institut à l’aide du logiciel,
  • du suivi de la régie de l’Institut français du Luxembourg,
  • de la veille juridique concernant la législation néerlandaise en matière de contrats de travail et de salaires,
  • des relations avec les interlocuteurs néerlandais (suivi des contrats),
  • du classement et de l’archivage des pièces comptables

La gestion comptable est traitée à l’aide d’un logiciel spécifique nécessitant une formation interne et un fort investissement personnel.

En fonction des nécessités de service, l’agent sera amené à participer à diverses tâches de l’agence comptable.

HORAIRES DE TRAVAIL

Mi-temps, planning à définir

CDD évoluant vers CDI.

NIVEAU DE REMUNERATION MENSUELLE BRUTE

Environ 1378,50 euros bruts/mois

AVANTAGES

Imposition à l’IRPP en France selon la nationalité

prime de vacances de 8 % versée annuellement

prime de retraite de 5% mensuels

DATE LIMITE DE RÉPONSE 15 Septembre 2017

Adresser un curriculum vitae ainsi qu’une lettre de motivation à l’adresse électronique suivante : stephanie.lepage@diplomatie.gouv.fr.

]]>
<![CDATA[Un Printemps français: sportjournalist Philippe Brunel in gesprek met Olivier Barrot]]> 2017-06-26 15:18:18 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/om-terug-te-kijken/un-printemps-francais-sportjournalist-philippe-brunel-in-gesprek-met-olivier-barrot.html Op 22 juni 2017 vond de laatste ontmoeting van deze Un Printemps français plaats in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam (OBA). In de aanloop naar de Tour de France ontvingen we Philippe Brunel, sportjournalist bij het tijdschrift L’Equipe, met een passie voor de wielrensport. Hij deelde zijn visie op de wedstrijden en de ontwikkelingen van de wielrensport met ons, waarbij hij terugkeek op enkele overwinningen en desillusies van de afgelopen jaren. Een inspirerende avond die ons al doet verheugen op de Tour de France 2017, die 1 juli van start gaat.

Dit was de laatste ontmoeting van dit seizoen van Un Printemps français… Veel dank aan Joann Sfar, Florence Aubenas, Jacques Mougenot en Philippe Brunel voor hun komst en hun verhalen. Tot volgend jaar voor een nieuwe blik op de Franse hedendaagse cultuur!

]]>
<![CDATA[Sage-femme van Martin Provost met o.a. Catherine Frot en Catherine Deneuve]]> 2017-06-20 12:33:25 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/films-3/sage-femme-van-martin-provost-met-o-a-catherine-frot-en-catherine-deneuve.html Te zien vanaf  22 juni 2017 in de Nederlandse bioscoop

Filmhuis – Alkmaar
Lieve Vrouw – Amersfoort
Cinecenter – Filmhallen – Movies – Pathé City – SK 2 – Amsterdam
Gigant Theater – Apeldoorn
Focus Filmhuis – Arnhem
Chasse – Breda
Verkadefabriek – Den Bosch
Filmhuis Den Haag
Filmhuis – Deventer
Movies – Dordrecht
CineMec – Ede
Plaza Futura – Eindhoven
Filmzaal – Enkhuizen
Conccordia – Enschede
Forum  - Groningen
Filmschuur – Haarlem
Filmtheater – Hilversum
Cinema Oostereiland – Hoorn
Filmhuis – Leeuwarden
Kijkhuis – Leiden
Zaal 4 – Maastricht
Lux – Nijmegen
Cinerama – LantarenVenster – Rotterdam
Cinecitta – Tilburg
Hoogt – Louis Hartlooper – Utrecht
Heerenstraat Theater – Wageningen
Schuttezaal – Zwolle
 

 

Synopsis

 

Claire is de eerlijkheid zelve. Als vroedvrouw heeft ze haar hele leven gewijd aan anderen. Al bezorgd over de aanstaande sluiting van haar materniteit, ziet ze haar leven helemaal overhoop gehaald door de plotse terugkeer van Beatrice de voormalige maîtresse van haar verdwenen vader. Een grillige en egoïstische vrouw, precies haar tegenovergestelde.

 

Pers

 

Het is prachtig om te zien hoe zij tegen elkaar uitkomen, hoe zij aan elkaar wennen, hoe zij ontroerd worden….. Een prachtige ode aan de moed van vrouwen. (Le Journal du Dimanche).

]]>
<![CDATA[Festival Oude Muziek Utrecht 2017]]> 2017-06-19 17:36:34 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/podiumkunsten/festival-oude-muziek-utrecht-2017.html Het Festival Oude Muziek Utrecht maakt een grote plaats voor Franse ensembles en musici die gespecialiseerd zijn in barokmuziek.

Franse programmering

 

 

Benjamin Alard

Jong  wonderkind van de klavecimbel en orgel, Benjamin Alard verbaasd publiek en critici door zijn geweldig talent. Zijn wereld is de muziek van Johann Sebastian Bach.

26, 27, 29 en 31  augustus  - 13 : 00 uur – Lutherse kerk
28 en 30 augustus – 13 : 00  uur – TivoliVredenburg
2 september – 22 : 30 uur– TivoliVredenburg
 

Ensemble Correspondances – Sébastien Daucé

Het Ensemble Correspondances brengt samen zangers en instrumentalisten onder leiding van de klavecinist en organist Sébastien Daucé. De naam verwijst naar de Baudelairian poëzie,  Correspondances weeft banden tussen muziek en andere kunsten.

26 augustus – 20 : 00 uur – TivoliVredenburg
 
 

Lionel Meunier -  Vox Luminis

Lionel Meunier  heeft  Vox Luminis opgericht in 2004, aan het einde van zijn studie van blokfluit, maar hij is ook actief als solist, geeft masterclasses...

27 augustus – 20 : 00 uur ;  30 augustus – 23 : 00 uur ;  1 september – 22 : 30 uur - TivoliVredenbrug
 

Le Concert spirituel – Hervé Niquet

Hervé Niquet, dirigent en klavecinist, heeft  het Concert Spirituel  in 1987 opgericht en staat onder zijn leiding. Dit  ensemble is gespecialiseerd in de grote Franse motetten uit de zeventiende en achttiende eeuw.

28 augustus – 20 : 00 uur – TivoliVredenburg
 

Doulce mémoire – Denis Raisin-Dadre

Doulce mémoire, dat is eerst  de geest van de Renaissance, een prachtige periode van ontdekkingen, uitvindingen, reizen en creativiteit. Samengesteld uit een team van trouwe en hechte muzikanten en zangers, Doulce Mémoire investerd al  meer dan vijfentwintig jaar in artistieke en vernieuwende  avonturen , met regelmatige deelname van de acteurs en dansers.

29 augustus  – 20 : 00 uur ; 30 augustus – 17 : 00 uur - Stadsschouwburg

 

Pierre Hantaï

Partend adembenemende virtuositeit, architecturale striktheid, zeggingskracht en nauwgezette eerlijkheid tegenover de partituur, is Pierre Hantaï gestegen naar de top van de huidige toetsenklavieristen, met name in de muziek van Johann Sebastian Bach of Domenico Scarlatti, waarvan hij een wereldberoemde specialist is.

1 september – 13 : 00 uur – TivoliVredenburg
 
Philippe Pierlot

Fluitist, eerste solo fluit van het Orchestre National de France

2 september – 11 : 00 uur – TivoliVredenburg
2 september – 17 : 00 uur - Catharinakathedraal
 
 

Il Caravaggio

Het ensemble Il  Caravaggio streeft naar nieuwe vormen van concerten, voorstellingen, en biedt  samenwerking aan alle kunstenaars, dansers, dichters, acteurs, beeldend kunstenaars, fotografen, poppenspelers, die verkennen willen, in de barokke taal of van de hedendaagse taal, de vruchtbare ontmoeting van de kunsten, op basis van het geluid en de tekening van de instrumenten.

2 september – 13 : 00 uur – Geertekerk 
 

Philippe Jaroussky – L’Arpegiatta

Contratenor, verwierf hij een prominente plaats in de barokke muzikale wereld

3 september – 20 : 00 uur – TivoliVredenburg
 
Met steun van Institut français des Pays-Bas.
]]>
<![CDATA[Jaarlijkse vergadering van de leidinggevenden van de examencentra DELF en DALF in Nederland (16 juni 2017, Amsterdam) ]]> 2017-06-15 17:11:56 http://institutfrancais.nl/nl/het-frans-onderwijzen/diploma-s-frans/jaarlijkse-vergadering-van-de-leidinggevenden-van-de-examencentra-delf-en-dalf-in-nederland-16-juni-2017-amsterdam.html Op donderdag 15 juni kwamen de leidinggevenden van de examencentra DELF en DALF in Nederland bijeen op het Institut français in Amsterdam voor een werksessie over de uitgave van deze diploma’s in Nederland.

Tijdens deze succesvolle vergadering werd de opening van twee nieuwe examencentra (Alliance française in Rotterdam en Institut français in Groningen) verwelkomd, en het belang van gemeenschappelijk werk en een homogeen kwalitatief systeem opnieuw benadrukt.

In Nederland worden alle versies van de DELF en DALF aangeboden - DELF Prim voor kinderen, DELF junior voor tieners, DELF Tout public voor volwassenen, DELF Pro voor professionele doeleinden - en dit jaar staat de teller op 3300 kandidaten, dankzij de vitaliteit van het netwerk.

Veel dank aan alle actoren in het Nederlandse netwerk: leidinggevenden van examencentra, docenten Frans, examinatoren, correctoren, surveillanten, onderwijsinstellingen, en felicitaties aan alle kandidaten die DELF en DALF aandurven, en die grotendeels slagen voor dit examen!

 

Foto van links naar rechts

Clémentine Hupez, Maastricht; Joost Overwater, Amsterdam; Morgane Thébault, Den Haag; Norbert Bonenkamp, Maastricht; Marja Bijl, Rotterdam; Twan Geert, Arnhem en Nijmegen; Sylvie Braan-Copin, Tilburg; Fabienne Ricordel, centraal beheer; Sandra Gauchez, Groningen.


]]>
<![CDATA[Journée d’études SRNU, Université d’Utrecht]]> 2017-06-13 12:57:19 http://institutfrancais.nl/nl/het-frans-onderwijzen/de-francophonie/journee-d-etudes-srnu-universite-d-utrecht.html <![CDATA[7Julidans - Het festival voor internationale hedendaagse dans 2017]]> 2017-06-13 12:40:25 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/podiumkunsten/7julidans-het-festival-voor-internationale-hedendaagse-dans-2017.html Franse programmering

 

  • 7even – Ballet National de Marseille & ICK. Nederlandse première

7even, het zijn 7 creaties van ongeveer 7 minuten elk, gecreëerd door  7 artiesten, met 7 dansers uit het Nationale Ballet van Marseille en van ICK, tegenover de 7 Nécessités, het artistieke manifest van Emio Greco en Pieter C. Scholten, in samenwerking met het festival van Marseille.

5, 6  juli -   21:00 uur - Stadsschouwburg

 

  • Sur le fil – Nacera Belaza

De dansers zijn niet bang om zich toe te werpen op een speelse muziek , met lichte stappen. Maar dan is het om nog verder te graven naar de  mysteries en krachten van de oorsprong van het gebaar, in een weelderige choreografie die de gehele ruimte benut.

6 juli – 21:00 uur – Podium Mozaiek

7 juli – 19:00 uur – Podium Mozaiek

 

  • Mon élue noire,  Sacre #2 – Konfo (Double bill) – Olivier Dubois / Ballet du Nord & Germaine Acogny

 Mon élue noire,  Sacre #2 leest zich als een eerbetoon en een cadeau aan Germaine Acogny, 70 jaar oud, danseres en choreograaf, een figuur van de Afrikaanse kunstscene.

7 juli – 20:00 uur - Bijlmer Parktheater

 

  • Auguri – Olivier Dubois – Ballet du Nord

Een race in a  absolute noodsituatie, een zoektocht naar hopeloos geluk. Vier en twintig vrouwen en mannen op het plateau worden losgelaten in een explosie van vreugde en angst.

14 et 15 juli – 20:30 uur – Stadsschouwburg

 

  •  DFS – Cecilia Bengolea & François Chaignaud – Compagnie Vlovajob pru

Breng samen de dancehall en de middeleeuwse  polyfonies  in dezelfde ruimte. Dit is de durf weddenschap van het vooraanstaande duo van de hedendaagse dans, Cecilia Bengolea en François Chaignaud.

15 juli – 22:00 uur – Stadsschouwburg

 

Met steun van het Institut français des Pays-Bas

]]>
<![CDATA[Festival de théâtre amateur, Francofilia (La Haye - 23-24-25 juin 2017)]]> 2017-06-13 11:37:48 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/podiumkunsten/festival-de-theatre-amateur-francofilia-la-haye-23-24-25-juin-2017.html De Alliance Française de La Haye heeft een eigen theatergezelschap, genaamd L’Avalanche. Dit gezelschap bestaande uit een tiental deelnemers wordt geleid door niemand minder dan Pascal Milard. Gedurende het weekend van 23 t/m 25 juni 2017, organiseert de Alliance Française samen met Cie Avalanche een amateurtheaterfestival dat 100% Franstalig is.

Verschillende theatergroepen uit Nederland zullen hun meest recente werken vertonen op de planken.

 

Meer informatie : website

]]>
<![CDATA[Tentoonstelling 'Van Gogh, Rousseau, Corot: In het bos' Van Gogh Museum]]> 2017-06-09 09:45:46 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/tentoonstellingen/tentoonstelling-van-gogh-rousseau-corot-in-het-bos-van-gogh-museum.html Deze kunstenaars trokken het bos van Fontainebleau in om het ongerepte landschap te schilderen. Ze hadden een voorliefde voor het weergeven van bomen, begroeiing en het spel van licht en schaduw op het gebladerte en de grond.

Bomen, bosgrond en kreupelhout

Ook Van Gogh werkte zoveel mogelijk buiten in de natuur en richtte graag zijn blik op bomen, bosgrond en kreupelhout. Hij wilde het bos schilderen op zo’n manier dat ‘men er in ademen en rondwandelen kan – en het bosch ruikt’.

In deze zomerpresentatie worden Van Goghs schilderijen getoond met werken van Rousseau, Corot en anderen uit de collectie van het Van Gogh Museum en De Mesdag Collectie.

 

https://www.vangoghmuseum.nl/en/whats-on/exhibitions/van-gogh-rousseau-corot 

 

Image :  Vincent van Gogh (1853–1890), Undergrowth with Two Figures, June 1890, oil on canvas

]]>
<![CDATA[Université d'été - BELC 2017, les métiers du français dans le monde Nantes, du 3 au 28 juillet 2017 ]]> 2017-06-08 17:58:48 http://institutfrancais.nl/nl/het-frans-onderwijzen/universite-d-ete/universite-d-ete-belc-2017-les-metiers-du-francais-dans-le-monde-nantes-du-3-au-28-juillet-2017.html <![CDATA[Participez à notre Jeu-Concours - Un Printemps français avec Philippe Brunel]]> 2017-06-07 17:17:54 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/symposia-debatten/participez-a-notre-jeu-concours-un-printemps-francais-avec-philippe-brunel.html Kort na de overwinning van Tom Dumoulin in de Giro d'Italia 2017 en met de Tour de France 2017 in het vooruitzicht… spreekt de Franse journalist Philippe Brunel, van de sportkrant L'EQUIPE, over zijn passie voor de wielersport maar ook over zijn kritische houding tegenover deze sport.

U kunt twee toegangskaarten winnen voor deze bijeenkomst in de OBA Amsterdam. De voertaal is Frans en het gesprek wordt simultaan vertaald. Facebook pagina HIER

]]>
<![CDATA[Fête de la musique 2017]]> 2017-06-06 15:33:39 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/podiumkunsten/fete-de-la-musique-2017.html  La Haye - 21/22 juin - http://aflahaye.nl

Le mercredi 21 juin le carillon de la Grote Kerk en face de l’Alliance sonnera pendant une heure de la musique traditionnelle et classique française. Le carillonneur Gilbert Kok, notre acolyte pour la 3ème année consécutive, invitera aussi l’auditeur intéressé et motivé de monter avec lui sur la tour...

 

Amesfoort - 23/24 juin - http://arteganza.nl

Amsterdam - 25 juin - http://ententefrancophone.nl

]]>
<![CDATA[Philippe Brunel pour "Un printemps français avec Olivier Barrot"]]> 2017-05-31 16:39:38 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/symposia-debatten/philippe-brunel-pour-un-printemps-francais-avec-olivier-barrot.html Enkele dagen voor de Grand Départ van de Tour de France gaan we in gesprek met Philippe Brunel, groot connaisseur van de Tour en van wielrennen in algemene zin, beroemd journalist voor de sportkrant “L’Equipe”, en auteur van het onvervangbare “Vie et mort de Marco Pantani”. Hij zal spreken over doping en gesjoemel, maar ook zal hij op een lyrische manier ingaan op de ‘grandeur’ van deze geweldige sport, die zo wordt gewaardeerd in Nederland.  

Reservatie: http://www.echappeebelle.nl/reservations/

Let op: De voertaal is Frans. Voor Nederlandse simultaan tolkvertaling stuurt u voor 1 maart een mailtje aan g.buijs@oba.nl nl o.v.v. Printemps-Nederlands. U krijgt dan bij de entree van het theater -  op vertoon van de bevestigingsmail - een koptelefoon.

Tarief : Normaal 10.00€   Met OBA-pas 5.00€

OBA Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam

]]>
<![CDATA[Concours interscolaire 2017 – A toi de jouer !]]> 2017-05-31 12:00:55 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/om-terug-te-kijken/concours-interscolaire-2017-a-toi-de-jouer.html De Finale van de concours interscolaire “A toi de jouer” (“Jij bent aan de beurt”) vond plaats op 29 mei op het Cygnus Gymnasium in Amsterdam. De 11 finalisten van het concours presenteerden de gezelschapsspellen die zij hadden gemaakt rondom de Franse taal en de Francofonie.

 

De creaties onderscheidden zich door hun creativiteit, originaliteit, esthetiek en de inventiviteit van de spelregels. De deelnemers, van klas 1 tot klas 6, en hun leraren Frans werden bedankt voor hun geweldige inzet.

Goed gedaan allemaal en tot volgend jaar voor een nieuw concours!

 

Het concours interscolaire werd georganiseerd door het Institut français des Pays-Bas et de sectie Frans van Levende Talen, met ondersteuning van TV5 Monde.

 

Scholen in de finale: Alkwin Kollege, Uithoorn ; Cygnus gymnasium, Amsterdam ; Haags Montessori Lyceum, Den Haag ; Stedelijk Gymnasium Leiden ; Christelijk Gymnasium Utrecht ; Jacobus Fruytier SG, Uddel ; Pieter Zandt SG, Uddel ; Willem Lodewijk Gymnasium, Groningen ; CGS Prins Maurits, Middelharnis ; Groene Hart Lyceum, Alphen a/d Rijn ; Petrus Canisius College, Alkmaar.

]]>
<![CDATA[Souvenir van Bavo Defume met o.a. Isabelle Huppert en Kevin Azaïs – Coproductie Frankrijk/België/Luxemburg]]> 2017-05-31 11:48:12 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/films-3/souvenir-van-bavo-defume-met-o-a-isabelle-huppert-en-kevin-azais-coproductie-frankrijk-belgie-luxemburg.html Lieve Vrouw – Amersfoort
Cinecenter – Filmhallen – Het Ketelhuis – Pathé City – Amsterdam
Chasse – Breda
Lumen – Delft
Verkadefabriek – Den Bosch
Filmhuis Den Haag
Filmhuis – Deventer
Movies – Dordrecht
Cinemec – Ede
Plaza Futura – Eindhoven
ForumImages – Groningen
Blauwe Zaal – Helmond
Filmtheater – Hilversum
Filmhuis – Leeuwarden
Kijkhuis – Leiden
Zaal 1 – Maastricht
Cinemec – Lux – Nijmegen
K1 - LantarenVenster –Rotterdam
Grote Zaal – Sittard – Geleen
Cinecitta – Tilburg
Cinemec – Louis Hartlooper – Utrecht
Heerenstraat Theater – Wageningen
Fraterzaal - Zwolle

 

Synopsis

Een vergeten zangeres, die ooit een keer deelgenomen heeft aan het Eurovisiesongfestival, komt een jonge bokser tegen die haar probeert een comeback te laten maken.

Pers

Isabelle Huppert schittert in deze rol van een vergeten zangeres die weer tot bloei komt op het podium, geduwd door een jonge collega. (Le Parisien)

]]>