Institut francais - Pays-Bas - Franse Instituut voor culturele zaken http://institutfrancais.nl/rss/ Het Instituut promoot de Franse cultuur in de breedste zin van het woord. Met o.a. taalcursussen, informatie over evenementen en ondersteuning van leerkrachten. U kunt bij ons terecht voor een zeer uitgebreide keuze van cursussen Frans, lezingen, workshop nl-nl <![CDATA[]]> 2017-05-25 11:07:29 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/om-terug-te-kijken/.html <![CDATA[Demain tout commence: Ciné Club]]> 2017-05-23 10:20:12 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/films-2/demain-tout-commence-cine-club.html Als laatste Ciné-club voor de vakantie vertonen we Demain tout commence, de tot nu toe grootste Franse filmhit van het jaar.

Samuel (Omar Sy, bekend van Intouchables) leidt een zorgeloos leven aan de zonnige zuidkust van Frankrijk met veel feest en weinig verantwoordelijkheden. Tot Kristin (Clémence Poésy), een van zijn vroegere veroveringen, langskomt en vertelt dat hij de vader is van haar paar maanden oude baby Gloria. Als Kristin ervandoor gaat en de baby bij Samuel achterlaat vertrekt hij halsoverkop naar Londen om haar terug te brengen naar haar moeder, maar zonder succes. Vader en dochter vestigen zich in Londen waar Samuel als stuntman gaat werken en zich ontpopt tot een liefdevolle, onconventionele vader. Acht jaar later zijn hij en Gloria een onafscheidelijk duo. Maar dan duikt de moeder van Gloria opnieuw op en wil ze haar dochter terug…

Regie: Hugo Gélin | Frankrijk | 2016 | 117 minuten | Frans gesproken, Nederlands ondertiteld | Met: Omar Sy, Clémence Poésy, Antoine Bertrand, Gloria Colston

]]>
<![CDATA[Un sac de billes: Ciné Club]]> 2017-05-23 10:05:26 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/films-2/un-sac-de-billes-cine-club.html Drama gebaseerd op het autobiografische boek van Joseph Joffo.

De elfjarige joodse Joseph ontvlucht samen met zijn oudere broer Maurice het door de nazi’s bezette Parijs om het vrije deel van Frankrijk (Vichy-Frankrijk) te bereiken. De jongens zijn op zichzelf aangewezen en weten dankzij een ongelofelijke dosis moed en vindingrijkheid te ontsnappen naar Nice. De Duitsers trekken echter verder op en de veiligheid blijkt van korte duur. De broers zullen alles op alles moeten zetten om hun afkomst te verbergen. Hun intense band en de hoop op hereniging met hun ouders en grote broers houden hen staande. Samen kunnen ze de wereld aan.

Regie: Christian Duguay | Frankrijk | 2017 | 113 minuten | Frans gesproken, Nederlands ondertiteld | Met: Patrick Bruel, Dorian Le Clech, Christian Clavier, Batyste Fleurial

]]>
<![CDATA[Participez à notre Jeu-Concours Théâtre - Un Printemps français avec Jacques Mougenot]]> 2017-05-19 16:50:38 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/podiumkunsten/participez-a-notre-jeu-concours-theatre-un-printemps-francais-avec-jacques-mougenot.html Tentez de gagner vos places pour la représentation L'Affaire Dussaert de Jacques Mougenot à l'OBA le 24.05.2017 à 20h.

La pièce de théâtre est traduite simultanément en néerlandais, plus de détails ici

Pour participer à notre jeu-concours facebook, c'est par ici 

]]>
<![CDATA[A bras ouverts van Philippe de Chauveron met o.a. Christian Clavier en Ary Abittan]]> 2017-05-17 17:38:34 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/films-3/a-bras-ouverts-van-philippe-de-chauveron-met-o-a-christian-clavier-en-ary-abittan.html Te zien vanaf  18 mei 2017 in de Nederlandse bioscoop

Lieve vrouw – Amersfoort
Cinecenter – Het Ketelhuis – Pathé City – Pathé Tuschinski – Amsterdam
Chassé – Breda
Verkadefabriek – Den Bosch
Pathé Buitenhof – Den Haag
Filmhuis – Deventer
Movies – Dordrecht
CineMec – Ede
Plaza Futura – Eindhoven
Cineast – Enschede
Cinema – Gouda
Pathé – Groningen
Pathé – Haarlem
Blauwe Zaal – Helmond
Filmtheater – Hilversum
CineMeerse – Hoofddorp
Vue – Kerkrade
Cinema – Leeuwarden
Kijkhuis – Leiden
Lux – Nijmegen
Luxor – Reuver
Cinerama – LantarenVenster – Rotterdam
CineMagnus - Schagen
Arcaplex – Spijkenisse
Cinecitta – Tilburg
City – Kinepolis – Utrecht
Schuttezaal - Zwolle

 

Synopsis

Jean-Etienne Fougerole is een rijke intellectueel die in zijn nieuwe roman Met open armen rijke mensen aanmoedigt om families in nood te helpen. Wanneer hij zijn boek promoot in een tv-debat, daagt zijn tegenstander hem uit om zelf het goede voorbeeld te geven. Uit angst om zijn goede imago kwijt te raken neemt Fougerole de uitdaging aan.

Nog dezelfde avond gaat de bel en meldt een Roma familie die de uitzending gezien heeft zich bij de poorten van zijn villa. Met de komst van Babik en zijn familie worden de opvattingen van Fougerole tot het uiterste op de proef gesteld.

 

Pers

De toeschouwers zullen genieten van met name de Ary Abittan burleske talent, en door bijzonder smakelijke dialogen. (Direct Matin)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://independentfilms.nl/

Trailer

]]>
<![CDATA[ 2666 van de Franse regisseur Julien Gosselin]]> 2017-05-17 11:05:15 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/podiumkunsten/2666-van-de-franse-regisseur-julien-gosselin.html 2666, naar Roberto Bolaño's gelijknamige roman, ging op 8 juli 2016 in wereldpremière op het prestigieuze Festival d'Avignon. Het boek  geldt als een meesterwerk van de hedendaagse Zuid-Amerikaanse literatuur. De grote belofte van het Franse theater, Julien Gosselin, kiest bewust voor hedendaagse teksten: "Ik heb zin in een theater dat een directe metafoor is voor de actualiteit." Gosselin neemt zijn publiek mee in een ruim 11 uur durend theateravontuur, met een grote cast van jonge acteurs in een wisselend decor, om zo recht te doen aan de complexiteit en veelomvattendheid van de roman. 

 

2666 is op 17 en 18 mei te zien in deel I en deel II.

Op 20 en 21 mei is de gehele voorstelling te zien, vanaf 12.00 uur tot 23.15 uur.

Frans gesproken, Nederlandse boventiteld.

 

Website : https://stadsschouwburgamsterdam.nl/voorstellingen/11322-2666

Trailer Festival d’Avignon :

http://www.festival-avignon.com/fr/webtv/Julien-Gosselin-2666-Extrait-70e-Festival-d-Avignon

Interview : http://www.dailymotion.com/video/x4b1t5y_2666-entretien-avec-julien-gosselin-odeon-theatre-de-l-europe_creation

]]>
<![CDATA[La Culturethèque - Médiathèque numérique]]> 2017-05-11 16:52:01 http://institutfrancais.nl/nl/culturetheque-nl/culturetheque-nl-2/la-culturetheque-mediatheque-numerique.html De Cultuurtheek is een digitale bibliotheek gewijd aan de Franse cultuur. De Cultuurtheek geeft toegang tot digitale bestanden die publiek toegankelijk zijn : boeken, audio, video, kranten, tijdschriften, muziek, materiaal voor het leren van de Franse taal…

Ontdek vanachter uw computer de rijkdom van het digitale Franse aanbod l’offre numérique française contemporaine.

 

Gebruiksaanwijzing

De leden en cursisten van het Institut français des Pays-Bas kunnen gratis gebruik maken van de Cultuurtheek door het invullen van naam en lidnummer :

ID : uw naam + voornaam, zonder spatie (bv. DUPONTPierre)

Password : uw lidnummer

Bent u nog geen lid, dan kunt u zich hier inschrijven, u krijgt dan drie weken gratis toegang.

Bekijk hier de instructievideo https://vimeo.com/163372950

]]>
<![CDATA[Lucas Debargue -piano- met Tchaikovsky, Rachmaninov & Messiaen]]> 2017-05-10 17:57:09 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/podiumkunsten/lucas-debargue-piano-met-tchaikovsky-rachmaninov-messiaen.html Vrijwel vanuit het niets kwam in 2015 de jonge Franse pianist Lucas Debargue voor het voetlicht. Hij werd vierde op het prestigieuze Tsjaikovski-concours in Moskou, maar zowel publiek als vele pianodeskundigen vonden dat hij de eerste prijs had verdiend. En dat voor een pianist die vrijwel autodidact is.

https://www.concertgebouw.nl/en/concerts-tickets/musician=Lucas+Debargue/gezocht-op=lucas+debargue 

]]>
<![CDATA[Van Gogh Programma : toelichting 2018]]> 2017-05-10 16:58:26 http://institutfrancais.nl/nl/hoger-onderwijs-en-wetenschap/bilaterale-samenwerking/van-gogh-programma/van-gogh-programma-toelichting-2018.html Aanvragen

• De eerste inschrijfronde gaat van start in maart 2017
• Uiterste inleverdatum voor het dossier: 15 juni 2017
• Uiterste inleverdatum vervolgaanvragen: 30 september 2017
• Bekendmaking van de uitslag: december 2017
• Begin van de projecten: januari 2018

Om in aanmerking te komen voor de beurs moeten de aanmeldingen worden ingediend door zowel de Nederlandse onderzoekers (via Nuffic) als de Franse onderzoekers (via Campus France). Alleen aanvragen die aan zowel de Franse als de Nederlandse kant zijn ingediend worden geëvalueerd.

Nederlandse onderzoekers kunnen een Van Gogh beurs of extensie aanvragen door het aanvraagformulier te downloaden. Ga hiervoor naar de website van Nuffic:

https://www.nuffic.nl/hoger-onderwijs/beurzen-en-subsidies/van-goghprogramma

Franse onderzoekers kunnen de Van Gogh beurs aanvragen via het Franse programma: http://www.campusfrance.org/fr/vangogh

 

Nadere informatie over het Van Gogh Programma kan worden ingewonnen bij

Contact bij de NUFFIC

Nuffic 
Scholarships Subsidies Department
P.O. Box 29777 
2502 LT The Hague 
The Netherlands
Mél : vangogh@nuffic.nl

Website : https://www.nuffic.nl/en

Contact bij de Franse Ambassade

Dhr Jean-Marc CHOUROT
Ambassade de France 
Anna Paulownastraat 76 
2518 BJ Den Haag
Nederland
Tel: + 31 70 312 58 25
Mail: jean-marc.chourot@diplomatie.gouv.fr

Meer informatie hier & hier

]]>
<![CDATA[Oproep tot nominatie Descartes-Huygensprijs 2017]]> 2017-05-10 16:32:00 http://institutfrancais.nl/nl/hoger-onderwijs-en-wetenschap/bilaterale-samenwerking/prijzen/oproep-tot-nominatie-descartes-huygensprijs-2017.html Bent u wetenschapper in Frankrijk of in Nederland en wilt u een kandidaat voorstellen die actief is in Frankrijk, kunt u hem of haar voorstellen aan de Koninklijke Nederlandse Akademie voor de Wetenschappen (KNAW):

http://www.knaw.nl/nl/prijzen/prijzen/descartes-huygensprijs?set_language=nl

Bent u wetenschapper in Frankrijk of Nederland, maar wilt u een kandidaat voorstellen die actief is in Nederland, dan is de onderstaande informatie op u van toepassing.

De uiterste aanmelddatum is 15 juli 2017.

Meer weten? 

]]>
<![CDATA["Café des Chansons" Charlotte Haesen & het Tobalita Strijkkwartet]]> 2017-05-09 12:42:48 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/podiumkunsten/-cafe-des-chansons-charlotte-haesen-het-tobalita-strijkkwartet.html Charlotte Haesen, in 1987 te Amsterdam geboren, in Franstalig België opgegroeid, studeerde jazz-zang op het Conservatorium Amsterdam. Op een mooie zonnige zaterdagmiddag zong ze Franse chansons op de Noordermarkt, alwaar altvioliste Odile Torenbeek haar ontdekte.

Odile en Charlotte besloten een chansons-programma te maken met het strijkkwartet als basis. Hierbij werden gerenommeerde arrangeurs als Paul Prenen en Wijnand van Klaveren betrokken die op bijzondere wijze het chanson om Charlottes stem-timbre wisten te ‘draperen’.

Vervolgens ontwikkelt zich Café des Chansons: Charlotte Haesen plus vier musici uit het Nederlands Philharmonisch Orkest. Ze brengen schitterend repertoire vol mooiste Franse klassiekers van persoonlijkheden als Barbara, Gainsbourg en Piaf.

Tickets hier

Facebook Event hier

Meer informatie hier

 

]]>
<![CDATA[Lezing « L’histoire de France vue par les Français » de Pascal Gibert]]> 2017-05-08 18:11:40 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/lezingen/lezing-l-histoire-de-france-vue-par-les-francais-de-pascal-gibert.html Frankrijk is nogal in het nieuws deze weken en zal dat ook wel blijven tot aan de parlementsverkiezingen in juni. Wilt u meer inzicht krijgen in de Franse volksaard en meer te weten komen over de hoe Fransen zelf naar hun verleden kijken, dan is de lezing « L’histoire de France vue par les Français » van Pascal Gibert interessant.

De lezing belicht de verhouding die de Fransen hebben met hun nationale geschiedenis en de wijze waarop ze hun republikeinse identiteit hebben vormgegeven aan de hand van de negentiende eeuwse ‘nationale roman’.

Pascal Gibert geeft les aan Hogescholen in Frankrijk en is gespecialiseerd in literaire studies.

]]>
<![CDATA[Django van Etienne Comar met o.a. Reda Kateb en Cécile de France]]> 2017-05-03 13:17:53 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/films-3/django-van-etienne-comar-met-o-a-reda-kateb-en-cecile-de-france.html Synopsis

1943, het door Nazi-Duitsland bezette Parijs. De briljante, zorgeloze jazzgitarist Django Reinhardt is op het hoogtepunt van zijn roem en speelt in de grootste zalen van de stad. Ondertussen lijden zijn zigeuner-broeders door heel Europa onder de toenemende vervolging. Wanneer hij door de Nazi’s gedwongen wordt om op tournee naar Duitsland te gaan, ziet hij geen andere uitweg dan om te vluchten...

Pers

Door de gitarist Django Reinhardt, uitstekend  vertolkt,door Reda Kateb, laat de film van Etienne Comar  de tragedie zien van de Zigeuners in de 2e Wereldoorlog.  (L’Humanité)

http://splendid-film.nl/django

]]>
<![CDATA[Comédie Au dessus de la mêlée par l'Autre Pays du Théâtre]]> 2017-05-03 11:02:57 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/podiumkunsten/comedie-au-dessus-de-la-melee-par-l-autre-pays-du-theatre.html <![CDATA[Literatuur: Gesprek met de Zwitserse schrijver Guillaume Rihs]]> 2017-05-02 14:55:14 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/literatuur-conferentie/literatuur-gesprek-met-de-zwitserse-schrijver-guillaume-rihs.html Anja-Hélène van Zandwijk, gespecialiseerd in Franstalige literatuur, gaat in gesprek met de Geneefse schrijver Guillaume Rihs. Na de lezing is er een proeverij van Zwitserse gerechten.

Gratis entree / wel graag reserveren voor 8 mei: hay.mailing@eda.admin.ch

]]>
<![CDATA[Raw / Grave van Julia Ducournau met o.a. Garance Marillier en Ella Rumpf]]> 2017-04-25 14:20:07 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/films-3/raw-grave-van-julia-ducournau-met-o-a-garance-marillier-en-ella-rumpf.html  
FC Hyena, Kriterion, Het Ketelhuis, Lab 111  – Amsterdam
Filmhuis Den Haag
Plaza Futura – Eindhoven
Concordia – Enschede
Filmschuur – Haarlem
Zaal 4 – Maastricht
Lux – Nijmegen
Luxor – Reuver
K2 – Rotterdam
Louis Hartlooper - Utrecht
 

Synopsis

 

Justine, een briljante student, treedt in de voetsporen van haar ouders en oudere zus wanneer ze begint aan de opleiding tot dierenarts. Haar zus is al een jaar aan het studeren maar Justine moet als eerstejaars nog worden ingewijd in het studentenleven. Als de van huis uit overtuigde vegetariër wordt  tijdens een ontgroeningsritueel gedwongen vlees te eten. Dat is de eerste keer in haar leven. De gevolgen laten niet op zich wachten. Justine ontdekt haar ware aard.

Pers

 

Dit verhaal van emancipatie fungeert als een explosie: men wordt getroffen door de kracht van de enscenering en het scenario. Julia Ducournau arrangeert met intelligentie, lef en humor de identiteits- volwassenheid- en seksualiteit leerprocessen , en snijdt het onderwerp van kannibalisme aan. (Le Journal du Dimanche)

https://cinemien.nl/movie/raw/

]]>
<![CDATA[Cinema Quiz]]> 2017-04-25 13:59:40 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/cinema-quiz.html
 • Geef de titels van 3 Franse films uitgebracht door Cinéart
 • Welke Franse film van Cinéart gaat in première 20 april 2017 en geef de naam van de regisseur
 •  

  www.cineart.nl

   

  Deadline : 05 mei 2017

  Beantwoord deze vragen per mail: gaby.van-soldt@diplomatie.gouv.fr

   

   

  ]]>
  <![CDATA[Holland Festival – Grootste internationale podiumkunsten festival van Nederland]]> 2017-04-25 13:29:05 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/holland-festival-grootste-internationale-podiumkunsten-festival-van-nederland.html Franse programmering

   

  En manque – van Vincent Macaigne – auteur/regisseur

  Er is een sociale eenzaamheid en er is geestelijke eenzaamheid. Dit is het onderwerp van En manque , een theatrale, esthetische en choreografische studie  van Vincent Macaigne

   

  7, 8 en 9 juni 2017 – 20:30  – Compagnietheater

  http://www.hollandfestival.nl/nl/programma/2017/en-manque/

   

  Danse de nuit – Choreografie Boris Charmatz

  Een nachtelijke voorstelling voor de stedelijke ruimte. Een hallucinante dans waar lichamen elkaar raken, zonder rem, terwijl de monden improvisaties en beat-boxing zonder beat leveren.

   

  8, 9 et 10 juni – 22:30  – Anton de Komplein

  http://www.hollandfestival.nl/nl/programma/2017/danse-de-nuit/

   

  A l’ombre des ondes van Kristoff K. Roll

  Zoals elke droom is elke sessie anders. Verhalen van dromen worden uitgenodigd in dit elektro-akoestisch concert

   

  15, 16, 17 et 18 juni – 16:00 – 19:00  – 21:00  – Kade bij EYE

  http://www.hollandfestival.nl/nl/programma/2017/a-l-ombre-des-ondes/

   

  www.hollandfestival.nl

  ]]>
  <![CDATA[Jacques Mougenot, "Un Printemps français avec Olivier Barrot"]]> 2017-04-25 11:06:47 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/podiumkunsten/jacques-mougenot-un-printemps-francais-avec-olivier-barrot.html Te gast is deze keer ingenieur Jacques Mougenot. Hij was leerling en vervolgens assistent van de grote pedagoog Jean-Laurent Cochet. Als acteur en toneelschrijver speelt hij in zijn eigen succesvolle komedies, zoals Le Cas Martin Piche en Les Fiances de Loches, een musical naar Feydeau die is bekroond met een Molière. Hij zal L’Affaire Dusseart  voor ons opvoeren, een onweerstaanbaar satirisch hedendaags stuk dat 700 keer in Frankrijk is opgevoerd, maar ook in Brazilië en Libanon. 


  Dit programma wordt samengesteld door Institut français des Pays-Bas in samenwerking met de OBA en stichting L’Échappée Belle. Na afloop is de bar geopend en is de Franse boekhandel Le Temps Retrouvé aanwezig in de foyer.


  Meer informatie op oba.nl/printemps
  Booking :


  Toegang met OBA-pas, Carte Amis L’Échappee Belle  € 5,- / € 10,- 

  ]]>
  <![CDATA[Jain Concert - Melkweg Amsterdam]]> 2017-04-25 10:50:40 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/podiumkunsten/jain-concert-melkweg-amsterdam.html Reggae glijdt soepeltjes over in electro, groove en pop clashen liefdevol en Afrikaanse ritmes maken speelse uitstapjes naar folk. Jain, geboren in Frankrijk en grotendeels opgegroeid in Dubai, Congo en Abu Dhabi, is een sprankelend multicultureel product op het gebied van kunst en muziek en bovendien superster in de dop. In België en Frankrijk puilen de zalen al uit dankzij haar zomerfrisse songs en performance, op smaak gebracht met een snufje Stromae en een vleugje Christine & The Queens. 

   

  Meer informatie hier

  ]]>
  <![CDATA[Tentoonstelling "Prints in Paris 1900" Van Gogh Museum]]> 2017-04-20 15:22:43 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/tentoonstellingen/tentoonstelling-prints-in-paris-1900-van-gogh-museum.html Tijdens het fin de siècle (1890-1905) hing heel Parijs vol met kleurrijke affiches. Prenten als het inmiddels wereldberoemde Le Chat Noir en Le Moulin Rouge waren toen gewoon te zien op boulevards en in volkse cafés.

  Sommige kunstenaars maakten naast populaire affiches ook prenten in zeldzame drukken, die gretig werden bewonderd door privéverzamelaars uit de elite en alleen te zien waren in exclusieve galeries.

  Prints in Paris 1900 brengt beide werelden opnieuw tot leven, en geeft een uniek en levendig beeld van het opwindende Parijse culturele leven. Stap binnen in het interieur van een verzamelaar uit die tijd en bekijk de exclusieve prenten zoals de elite dat toen deed. Of waan je in de straten van Parijs waar de populaire affiches om aandacht schreeuwen met hun felle kleuren, grote letters en krachtige silhouetten.

  Meer informatie: www.vangoghmuseum.nl

  ]]>
  <![CDATA[TV5 Monde : le film du mois de mai 2017]]> 2017-04-20 12:11:56 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/films-3/tv5-monde-le-film-du-mois-de-mai-2017.html <![CDATA[March of the Penguins 2 / La marche de l’empereur 2 van Luc Jacquet - Documentaire]]> 2017-04-19 18:13:46 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/films-3/march-of-the-penguins-2-la-marche-de-l-empereur-2-van-luc-jacquet-documentaire.html Vue – Alkmaar
  Lieve Vrouw – Amersfoort
  Filmhallen – Het Ketelhuis – Pathé City – Amsterdam
  Vue – Apeldoorn
  Focus Filmhuis – Arnhem
  Chasse – Kinepolis – Breda
  Corso – Castricum
  Verkadefabriek – Den Bosch
  Pathé Buitenhof – Den Haag
  Movies – Dordrecht
  CineMec – Ede
  Plaza Futura – Vue – Eindhoven
  Kinepolis – Enschede
  Cinema – Gouda
  ForumImages – Kinepolis – Groningen
  Groene Zaal – Helmond
  Filmtheater – Hilversum
  Vue – Hoogeveen
  Vue – Kerkrade
  Kijkhuis – Leiden
  Lux - Nijmegen
  K1 – LantarenVenster – Rotterdam
  Euroscoop – Tilburg
  Kinepolis – Louis Hartlooper – Utrecht
  Heerenstraat Theater – Wageningen
  Fraterzaal - Zwolle
   

  Synopsis

  De regisseur Luc Jacquet terug met een even verbluffend vervolg, en voert de kijker mee naar onherbergzame plekken op Antartica. Ditmaal volgen we een jonge pinguïn die op het punt staat zijn eerste grote reis te maken, vol gevaar en obstakels. Het vervolgverhaal vertelt de lotsbestemming van één pinguïn, wiens krachtige en mysterieuze instincten hem in staat stellen om te overleven. Wandel met hem in de efemere landschappen van Antartica, voel de beet van de wind en de kou die hem te wachten staan bij elke stap en duik met hem naar de zeebodem…

  Pers Een ontroerende film gedragen door adembenemende beelden. (Le Figaro)

  http://septemberfilm.nl/films/704-March_of_the_Penguins_2

  ]]>
  <![CDATA[Chez nous van Lucas Belvaux met o.a. Emilie Dequenne en André Dussollier]]> 2017-04-19 17:37:19 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/films-3/chez-nous-van-lucas-belvaux-met-o-a-emilie-dequenne-en-andre-dussollier.html Filmhuis – Alkmaar
  Het Ketelhuis – De Balie – Pathé City – Rialto – Amsterdam
  Chassé – Breda
  Filmhuis Den Haag
  Plaza Futura – Eindhoven
  Concordia – Enschede
   
  Zaal  3 – Maastricht
  Lux – Nijmegen
  LantarenVenster – Rotterdam
  Louis Hartlloper - Utrecht
   

  Synopsis

  Wijkverpleegster en alleenstaande moeder Pauline is erg toegewijd, genereus en haar patiënten kunnen op haar rekenen. Enkele leiders van een populistische partij in Noord-Frankrijk ruiken hun kans en willen profiteren van haar populariteit. Ze vragen haar kandidaat te worden voor de gemeenteraadsverkiezingen.

  Pers

  Als geen film beweren kan meningen te wijzigen, is wel de film gemaakt om zich vragen te stellen. In dat punt heeft ‘’Chez nous’’ de doelstellingen bereikt. (Le Nouvel Observateur)

   

  http://www.cineart.nl/films/chez-nous

  ]]>
  <![CDATA[Lezing en Dictee, door Guillaume Rihs]]> 2017-04-19 11:34:17 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/lezingen/lezing-en-dictee-door-guillaume-rihs.html Programma

  13.00 – 14.15 uur Lezing over het boek "Aujourd'hui dans le désordre" door G Rihs - Heymanszaal (Academiegebouw)

  14.15 – 14.45 uur Koffie- en Theepauze in de A-Lounge

  14.45 – 17.15 uur Dictee, voorgelezen door Guillaume Rihs  Vergeet niet een rode en een zwarte balpen mee te nemen. De winnaars van het dictee krijgen een cadeau.

  Inschrijving tot 11 mei per mail aan institutfrancais@rug.nl

  ]]>
  <![CDATA[Un Printemps français : de beroemde Franse verslaggever Florence Aubenas in gesprek met Olivier Barrot (11 april 2017, OBA Amsterdam)]]> 2017-04-18 16:17:14 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/om-terug-te-kijken/un-printemps-francais-de-beroemde-franse-verslaggever-florence-aubenas-in-gesprek-met-olivier-barrot-11-april-2017-oba-amsterdam.html Tijdens het gesprek met Olivier Barrot haalde Florence Aubenas met veel humor herinneringen op uit haar journalistieke carrière, ter illustratie van wat het beroep « grand reporter » (verslaggever) eigenlijk precies inhoudt. Vervolgens vertelde ze over één van haar eerste boeken, Le Quai de Ouistreham, dat verslag doet van haar onderdompeling in de wereld van de laag gekwalificeerde banen – in dit geval het schoonmaakteam van een veerboot -, ondankbaar werk dat wordt uitgevoerd door mensen die vaak “onzichtbaar” worden in de ogen van anderen. Florence Aubenas becommentarieerde tot slot de opgelaaide discussie naar aanleiding van haar artikel in Le Monde, waarin ze subtiele portretten schetst van burgers tegen de achtergrond van de huidige verkiezingen. De avond werd afgesloten met een signeersessie.

  - Meer informatie over “Un Printemps français” in Nederland: klik hier

  ]]>
  <![CDATA[Lezing “Dubbele cultuur, hier en elders” door Horia Benmehdi]]> 2017-04-18 11:18:06 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/lezingen/lezing-dubbele-cultuur-hier-en-elders-door-horia-benmehdi.html Een dubbele culturele identiteit is in onze westerse samenleving en elders eerder een voor- dan een nadeel. Het hangt af van de persoon zelf en zijn plaats in de samenleving, zijn familie, zijn sociale omgeving et nog vele andere factoren.

  Een dubbele culturele identiteit levert zowel het gastland als het land van herkomst een ontegenzeglijke culturele en economische rijkdom op. We zien dit op veel gebieden, zoals woordenschat, taal, literatuur, muziek, de keuken en meer…

  Toch worden we steeds weer geconfronteerd met moeilijke kwesties als immmigratie, vreemdelingen, identiteit en racisme. Laten we samen dit simpele en tegelijk complexe gegeven van de dubbele culturele identiteit onder de loep nemen.

  AcademieGebouw - Zaal A.Zernike

   

  ]]>
  <![CDATA[We verloten twee kaartjes voor het concert van Patricia Kaas #JeVeuxVoirPatriciaKaas]]> 2017-04-13 14:46:46 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/agenda/we-verloten-twee-kaartjes-voor-het-concert-van-patricia-kaas-jeveuxvoirpatriciakaas.html https://www.facebook.com/ifgroningen/ 

  ]]>
  <![CDATA[Rester vertical van Alain Guiraudie met o.a. Damien Bonnard en India Hair]]> 2017-04-12 11:46:13 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/films-3/rester-vertical-van-alain-guiraudie-met-o-a-damien-bonnard-en-india-hair.html Te zien vanaf  14 april 2017 in de Nederlandse bioscoop

  Lieve Vrouw – Amersfoort
  Balie – Amsterdam
  Filmhuis Den Haag
  Filmhuis – Deventer
  Filmschuur – Haarlem
  Kijkhuis – Leiden
  LantarenVenster – Rotterdam
  Hoogt - Utrecht

   

  Synopsis

  Filmmaker Leo is op zoek naar een wolf in het zuiden van Frankrijk. Tijdens een excursie wordt hij verleid door Marie, een vrijzinnige, dynamische schaapherder. Negen maanden later bevalt zij van hun kind. Doordat ze lijdt aan een postnatale depressie en geen enkel vertrouwen heeft in Leo, die zonder aankondiging komt en gaat, laat Marie hem achter met de baby. Leo blijft alleen achter, hij werkt nauwelijk, en zinkt in armoede. Het is het sociaal verval die hem terugbrengt naar de Causses van de Lozère en de wolf.


  Pers

  Placid colossus, de opmerkelijke jonge acteur Damien Bonnard, past perfect bij de manier die Guiraudie heeft om zijn acteurs te verheerlijken, door hun onhandigheid op te nemen of zij wel of niet beroepsacteurs zijn. (Libération)

   

  http://www.amstelfilm.nl/restervertical

  ]]>
  <![CDATA[Ontmoeting met Marie-Monique Robin naar aanleiding van de vertoning van ‘Qu’est-ce qu’on attend ?’]]> 2017-04-10 16:55:14 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/films-3/ontmoeting-met-marie-monique-robin-naar-aanleiding-van-de-vertoning-van-qu-est-ce-qu-on-attend.html Wie had gedacht dat een kleine Franse gemeente de kampioen is van de beweging Transition Town? Degene die het zegt is Rob Hopkins, oprichter van Transition Network, een beweging van lokale gemeenschappen die streven naar een duurzamere samenleving. De film Qu'est-ce qu'on attend ? laat zien hoe een klein stadje in de Elzas met 2200 inwoners er in slaagt om een manier te vinden om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen in het licht van het aankomende olieloze tijdperk.

  Het aantal plaatsen is beperkt en wij raden dan ook aan om u zo gauw mogelijk in te schrijven per mail : resactivites@gmail.com Prijs per persoon is € 12,50, Reservering verplicht. Gelieve het bedrag over te maken voor donderdag 13 april op de bankrekening van :

  Français du monde adfe PB
  IBAN : NL89TRIO0390200336
  Met vermelding van Film van Marie-Monique Robin 

   

  Meer informatie hier

  ]]>