Institut francais - Pays-Bas - Franse Instituut voor culturele zaken http://institutfrancais.nl/rss/ Het Instituut promoot de Franse cultuur in de breedste zin van het woord. Met o.a. taalcursussen, informatie over evenementen en ondersteuning van leerkrachten. U kunt bij ons terecht voor een zeer uitgebreide keuze van cursussen Frans, lezingen, workshop nl-nl <![CDATA[Erasmus Descartes Conferentie 2020 | Duurzame mode, duurzame materialen | 20 november, 27 november, 4 december et 11 december 2020, online]]> 2020-10-14 18:09:29 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/erasmus-descartes-conferentie-2020-duurzame-mode-duurzame-materialen-20-november-27-november-4-december-et-11-december-2020-online.html De Erasmus Descartes Conferentie is een gezamenlijk initiatief van de Franse ambassade in Nederland en de Nederlandse ambassade in Frankrijk en heeft dit jaar ‘Duurzame mode, duurzame materialen’ als thema.

Doel van de conferentie is Nederlandse en Franse partijen op verschillende niveaus, zoals bedrijven, onderzoeksinstellingen en publieke organisaties, bij elkaar te brengen en uitwisseling van expertise en samenwerking te stimuleren.

Naast door de wol geverfde professionals brengt de Erasmus Descartes Conferentie traditioneel ook jonge talenten samen, de Jeunes Talents, die in Frankrijk en Nederland studeren, onderzoek doen of net op de arbeidsmarkt zijn gestart, en die zich in aanloop naar de conferentie gezamenlijk in het thema van dat jaar verdiepen. Tijdens de conferentie laten we deze Jeunes Talents voor iedere deelsessie graag het spits afbijten met een korte en prikkelende pitch.

De uitdaging

De sociale en ecologische voetafdruk van de textielindustrie is zowel in de productie- als afvalfase groot. Huidige lineaire businessmodellen in de kleding en textielsector zijn op langere termijn niet houdbaar. Een transitie naar een duurzame en circulaire textielketen is onvermijdelijk. Er valt veel te behalen op alle verschillende treden van de R-ladder van de circulaire economie. Van minder consumeren, kleding laten repareren en tweedehands tot het recyclen van vezels tot nieuwe producten.

De R-ladder beschrijft strategieën voor circulariteit, zoals het verminderen, vertragen en sluiten van de materiaalcyclus van ’ontwerp tot afdank’. Verminderen heeft betrekking op het reduceren van nieuwe materialen die binnen de fashionketen worden binnengebracht. Vertragen heeft betrekking op het zo lang mogelijk behouden van kleding en materialen op het toegekende kwaliteitsniveau. Sluiten, ten slotte, gaat over het zo hoogwaardig mogelijke behoud en hergebruik van kleding (materialen).

In lijn met de Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties zetten Frankrijk en Nederland zich in voor de verduurzaming van de mode-industrie. We voelen ons verbonden om deze transitie te stimuleren en kunnen onze complementaire expertise op dit gebied nog verder inzetten. Frankrijk blinkt uit in fundamenteel onderzoek naar textiel en materiaalontwikkeling en in mechanische recycling. Nederland is juist gespecialiseerd in toegepast onderzoek en chemische recycling. En door middel van design thinking en publiek-private samenwerking, waar Nederland sterk in is, ontstaan veel innovatieve projecten.

De 18e editie van de Erasmus-Descartes conferentie brengt deze expertises en talenten uit Frankrijk en Nederland bij elkaar onder de titel: Duurzame mode, duurzame materialen.

Opzet van de conferentie

De conferentie zou plaats hebben gevonden op het ENSAIT in Roubaix, deze onderzoeksinstelling maakt deel uit van een rijk textiel-ecosysteem in de regio Hauts-de-France, maar de risico’s rondom het coronavirus zijn te groot om een fysieke internationale conferentie te organiseren.

Daarom zal de conferentie online plaatsvinden, verdeeld over vier webinars op 20 en 27 november, 4 en 11 december. Het voordeel van de digitale format is dat we veel meer publiek kunnen ontvangen, zij die normaliter niet naar Frankrijk waren afgereisd of voor wie geen plek in de zaal zou zijn geweest. Ook zullen we deze format optimaal benutten om netwerken te vergroten, door de conferentie uit te zenden via een platform waar het publiek ook online met elkaar kan netwerken. Ten derde geeft het verspreid uitzenden van de webinars over vier weken ons meer tijd om breed te communiceren over de conferentie en ons bereik nog verder te vergroten.

De ronde tafels

Specifiek zullen de ronde tafels zijn:

1. Refuse & Rethink // 20 november, 9:30 – 12:00

In deze eerste deelsessie staan we stil bij de psyche van de mens, in het bijzonder: hoe verhouden mode, identiteit en ons zelfbeeld zich tot elkaar? Waarom kopen we zo vaak en zoveel nieuwe kleding en zeggen we ons tegelijk sterk voor het milieu te willen maken? Beseffen we voldoende hoe vervuilend de kledingindustrie is of zijn we simpelweg verslingerd aan de mode die sinds de Verlichting nieuw, nieuw, nieuw predikt? Vertegenwoordigers vanuit de overheid en de branche vertellen welke veranderingen al in gang zijn gezet en waar de uitdagingen voor de toekomst zitten.

In gesprek met: Frédérique Thureau, TCBL Foundation; Rosanne van Miltenburg, Fashion for Good; Daniëlle Bruggeman, Artez.

2. Rethink & Reduce // 27 november, 09:30 – 11:30

In deze tweede sessie gaan we dieper in op concrete veranderingen in de branche (‘het heden’) en in het onderwijs (‘de toekomst’): ontwikkeling van duurzame materialen en digitaal patroontekenen; nieuwe businessmodellen zoals het bieden van de mogelijkheid aan consumenten om ontwerpen voorafgaand aan de aankoop te beïnvloeden en het virtueel passen van nieuwe kleren in 3D; onderwijsmodules van nu om een generatie van duurzame ontwerpers en makers op te leiden.
In gesprek met: Anne Perwuelz, ENSAIT; Andrée-Anne Lemieux, Institut français de la Mode; Jan Mahy, Saxion.

3. Reduce & Reuse : werkkleding // 4 december, 9:30 – 11:30

Hoe springen we zuiniger met grondstoffen om en geven we deze na gebruik een nieuw leven? Deze vragen beantwoorden we in de derde deelsessie aan de hand van de casus werkkleding. Nederland en Frankrijk lopen voorop in duurzame werkkleding. Als minister van Economische Zaken besteedde president Macron al veel aandacht aan dit onderwerp en ook in Nederland heeft werkkleding de aandacht van de overheid. Dat verbaast niet: relatief veel mensen in overheidsdienst dragen werkkleding – politie, leger, zorg, brandweer – en met deze kleding kan de overheid als werkgever het goede voorbeeld geven en laten zien dat een circulaire economie binnen bereik is. Welke sprekende voorbeelden van duurzame werkkleding verdienen onze aandacht? Wat zijn de uitdagingen en oplossingen om hierin stappen vooruit te zetten?

In gesprek met: Clara Potton, Synergies TLC; Pascal Denizart, CETI; Shirley Schijvens, Schijvens Textiel B.V.

4. Reuse & Recycle: denim // 11 december, 9:30 – 11:30

Hergebruik en recycling: hoe dringen we verspilling van materialen terug? In de vierde deelsessie gaan we hier dieper op in aan de hand van de casus denim. Geen kledingstuk is zo universeel als de spijkerbroek. Denim heeft een vrijgevochten imago maar is tegelijk een vervuilend product. Hoe kan dat beter? Maak je de spijkerbroek schoner en duurzamer, dan is de kledingproductie wereldwijd meteen een stuk schoner. Sinds een jaar of tien is Amsterdam internationaal een vooraanstaande denim-stad en ook Frankrijk kent interessante initiatieven op het gebied van denim. Overheid, bedrijfsleven en onderwijsinstellingen hebben hier flink in geïnvesteerd. Wat zijn de plannen om denim nog duurzamer te maken en wat is daarvoor nodig?

In gesprek met: Thomas Huriez, 1083*; Tony Tonnaer, Kings of Indigo*; James Veenhoff, House of Denim.

* nog niet bevestigd.

Inschrijving

Schrijf u nu in via deze link


]]>
<![CDATA[Fête du cinéma d'animation | in streaming van 14 oktober tot 31 oktober 2020 | Institut français]]> 2020-10-14 17:32:41 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/films-2/fete-du-cinema-d-animation-in-streaming-van-14-oktober-tot-31-oktober-2020-institut-francais.html

In samenwerking met de Association Française du Cinéma d’Animation breidt het Institut français voor het tiende achtereenvolgende jaar het festival uit over de landsgrenzen.

Bekijk van 14 tot 31 oktober gratis lange en korte animatiefilms bij u thuis vanaf de bank!

Zie de website van het Institut français.

2 lange films

 • Adama, van Simon Rouby (Frankrijk, 2015)
 • Gus petit oiseau, grand voyage, van Christian De Vita (Frankrijk, 2014)

11 korte films

 • Le Spectacle de maternelle, van Loïc Bruyère (Frankrijk, 2019)
 • L’ Atelier, van Bianca Mansani (France, 2019)
 • Matilda, van Irène Iborra et Eduard Puertas Anfruns (Frankrijk, 2018)
 • Celui qui domptait les nuages, van Julie Rembauville et Nicolas Bianco-Levrin (Frankrijk, 2015)
 • La Petite pousse, van Chaïtane Conversat (Frankrijk, 2019)
 • Beuââârk !, van Gabriel Jacquel (Frankrijk, 2014)
 • Lunolin, petit naturaliste, van Cecilia Marreiros Marum (Frankrijk, 2005)
 • Shamazulu, van Jérémie Nsingui (Congo, 2014)
 • Malika et la sorcière, van Nabaloum Boureima (Burkina Faso, 2014)
 • Le Cadeau, van Ismael Dialo (Mali, 2017)
 • Les Trois vérités, van Louisa Beskri et Wakili Adehan (Bénin, 2017)
 • Le Lutteur, van Abib Cissé (Sénégal, 2017)
 • Le chasseur et l’antilope, van Narcisse Youmbi (Kameroen, 2016)
]]>
<![CDATA[Fête du cinéma d'animation | in streaming van 14 oktober tot 31 oktober 2020 | Institut français]]> 2020-10-14 17:22:07 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/fete-du-cinema-d-animation-in-streaming-van-14-oktober-tot-31-oktober-2020-institut-francais.html

In samenwerking met de Association Française du Cinéma d’Animation breidt het Institut français voor het tiende achtereenvolgende jaar het festival uit over de landsgrenzen.

Bekijk van 14 tot 31 oktober gratis lange en korte animatiefilms bij u thuis vanaf de bank!

Zie de website van het Institut français.

2 lange films

 • Adama, van Simon Rouby (Frankrijk, 2015)
 • Gus petit oiseau, grand voyage, van Christian De Vita (Frankrijk, 2014)

11 korte films

 • Le Spectacle de maternelle, van Loïc Bruyère (Frankrijk, 2019)
 • L’ Atelier, van Bianca Mansani (France, 2019)
 • Matilda, van Irène Iborra et Eduard Puertas Anfruns (Frankrijk, 2018)
 • Celui qui domptait les nuages, van Julie Rembauville et Nicolas Bianco-Levrin (Frankrijk, 2015)
 • La Petite pousse, van Chaïtane Conversat (Frankrijk, 2019)
 • Beuââârk !, van Gabriel Jacquel (Frankrijk, 2014)
 • Lunolin, petit naturaliste, van Cecilia Marreiros Marum (Frankrijk, 2005)
 • Shamazulu, van Jérémie Nsingui (Congo, 2014)
 • Malika et la sorcière, van Nabaloum Boureima (Burkina Faso, 2014)
 • Le Cadeau, van Ismael Dialo (Mali, 2017)
 • Les Trois vérités, van Louisa Beskri et Wakili Adehan (Bénin, 2017)
 • Le Lutteur, van Abib Cissé (Sénégal, 2017)
 • Le chasseur et l’antilope, van Narcisse Youmbi (Kameroen, 2016)
]]>
<![CDATA[Festival: A Matter of (In)digestions | van 2 oktober t/m 8 november 2020 | Amsterdam & online]]> 2020-10-13 10:41:35 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/festival-a-matter-of-in-digestions-van-2-oktober-t-m-8-november-2020-amsterdam-online.html A Matter of (In)digestions

With Ivan Cheng, Emanuele Coccia, Magali Daniaux & Cédric Pigot, Toon Fibbe & Laura Wiedijk, Tina Harris, Thalia Hoffman & Michal Samama, Suzan Kalle & Suat Öğüt, Alexandra Laudo with Sam Kingue Ebelle, Florence Lazar, Jumana Manna, Céline Mathieu, Maxim Tyminko, Klasien van der Zandschulp

 

La Cocina began with a simple question in mind: ‘What is a kitchen?’, which we quickly broadened to ask ourselves: What surrounds a kitchen? What do our appetites tell us about taste and infrastructure, crops and identity, recipes, and Botanics? Indeed, when we prepare and eat food we don’t only combine and ingest solids and liquids, but symbols, protocols, values, and centuries of history that come together in a single bite. 

 

With the festival ‘A Matter of (In)digestions’, we want to call attention to what we tend to take for granted – that is, what we consume –, and highlight some of the socio-political, historical and cultural intersections that consumption implies. In this context, consumption goes far beyond the contemporary notion of consumerism, which mainly refers to an economic system and a way of life rooted in a logic of uninhibited growth and the promise of material fulfillment. Rather, consumption is understood as a fundamental activity that defines the life of humans and non-humans, revealing their symbiotic relations. It is an exchange that involves a reciprocal transaction, which affects both the consumer and what is consumed – whether edible or cultural –, thus blurring the frontiers between the entities involved.

In our exploration of consumption, the notion of indigestion serves as a figure of speech suggesting a metabolic impromptu or creative slip. When a process is disrupted, something else happens. Potentialities that might have gone unnoticed come to light: a spark of poetry is ignited, an addiction revealed, new insights are gained. Think, for example, of the findings of Alexander Fleming or the way in which sugar, extracted from the colonies and forced into households, provided the energy that indirectly fueled the industrial revolution and the subsequent obesity pandemic: a total (in)digestion.  

Combining performances, screenings, media installations, discussions and moments of sharing around a dish or a recipe, the festival ‘A Matter of (In)digestions’ brings together artists and thinkers from a wide range of practices. It is hosted by our partners PuntWG, Mediamatic, OCCII, Salvatorica, and Filmhuis Cavia, to whom we extend our warmest regards: THANK YOU.

‘A Matter of (In)digestions’ is supported by: the Amsterdam Fonds voor de Kunst, the Prins Bernhard Cultuurfonds and the French Institute in the Netherlands.

More information: http://www.lacocinaarchive.info/festival-a-matter-of-indigestions/

]]>
<![CDATA[Ciné Club | Jeanne d'Arc | 20 oktober om 19 uur | Forum Groningen]]> 2020-10-06 10:30:15 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/films-2/cine-club-jeanne-d-arc-20-oktober-om-19-uur-forum-groningen.html 1429. De Honderdjarige Oorlog woedt voort. Jeanne is op oorlogsmissie en tegelijkertijd spirituele missie, ze bevrijdt de stad Orléans en zet de Dauphin weer op de troon van Frankrijk. Ze vertrekt dan om te vechten in Parijs waar ze haar eerste nederlaag lijdt. Ze wordt in Compiègne opgesloten door de Bourgondiërs en overgedragen aan de Engelsen. 

Haar proces begint in Rouen, onder leiding van Pierre Cauchon, die haar alle geloofwaardigheid probeert te ontnemen. Maar Jeanne is trouw aan haar missie en weigert de beschuldigingen van hekserij te erkennen. Ze wordt uiteindelijk veroordeeld tot de brandstapel wegens ketterij.

Regie: Bruno Dumont, 2020, 138 minuten, Nederlands ondertiteld

Met: Lise Leplat Prudhomme, Fabrice Luchini, Jean-François Causeret

]]>
<![CDATA[Spectacle : Festival Circolo | van 16 oktober t/m 26 october 2020 | Leijpark Tilburg]]> 2020-09-29 13:21:00 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/spectacle-festival-circolo-van-16-oktober-t-m-26-october-2020-leijpark-tilburg.html Franse programmering tijdens Festival Circolo

 

Ook bij de 9 editie van Festival Circolo (van 16 t/m 25 oktober in het Leijpark te Tilburg) is Frankrijk weer hofleverancier in de programmering. En dit jaar nog nadrukkelijker dan ooit. Vrijwel het gehele hoofdprogramma bestaat uit Franse gezelschappen. Op het programma staan:

 

Willy Wolf van Le Contrebande (15 tot en met 18 oktober)

Gezelschap La Contrebande vertelt het verhaal van Willy Wolf. 

De Poolse Willy werkte als fabriekswerker in Frankrijk, maar was daarnaast ook stuntman, trapeze-artiest en wereldkampioen schoonspringen. Ansichtkaarten met zijn slogan werden over de wereld verkocht: "Buy the man who will die!” 

Op 27-jarige leeftijd poogt de geweldenaar een sprong van 53 meter van de veerbrug in Nantes, zonder succes. Een eeuw na zijn dood gebruikt collectief La Contrebande het verhaal van deze waaghals om de eigen grenzen te verkennen en te laten zien hoe absurd het is om jezelf in gevaar te brengen in ruil voor sensatie. Deze boodschap verpakken ze in een voorstelling barstens vol humor, spektakel en gevaar. 

 

L’âne & La Carotte van Cie Galapiat/Lucho Smit (22 tot en met 25 oktober)

De Nederlands/Franse ucho Smit wil in zijn show L’âne & La Carotte (De Ezel en de Wortel) beperkingen omzeilen en grenzen verleggen. Hij probeert niet zozeer de natuurkundige wetten te beheersen maar zoekt naar manieren om de grenzen op te zoeken en te verleggen. Want de circusartiest moet altijd hoger en sneller. Hoe gevaarlijker, hoe beter. Lucho zwaait in de trapeze, vliegt door de lucht, speelt met vuur, bouwt een toren van stoelen en balanceert over koorden in een poging de lat hoger te leggen. Een onmogelijke missie, of toch niet?

 

L’Homme Canon van Remi Luchez (20 tot en met 22 oktober)

Hoe krankzinniger en onmogelijker de uitdaging, hoe interessanter. Althans, wel als je het de acrobatische komiek (of komische acrobaat?) Rémi Luchez vraagt. Lopen op het dunst mogelijk koord of een stapel stenen op het hoofd balanceren? Luchez doet het en test daarmee, op de klanken van zangeres Lola Calvet, de grenzen van zijn kunnen. In L’Homme Canon lanceert de daredevil zichzelf in vogelvlucht langs hoogtevrees, nuchter dronkenschap en ingehouden plezier. Zijn lichaam is zijn wapen, zijn evenwicht het doelwit en jij - als publiek - degene die de adem inhoudt.

 

Tutti Frutti van Compagnie Los Putos Makina (22 en 23 oktober)

De leden van Compagnie LPM claimen dat ze van een andere planeet komen. En als je kijkt naar deze voorstelling dan zou dat zomaar eens waar kunnen zijn, die is namelijk buitenaards goed. Ze doen mee aan een tv-quiz, raken ontroerd door extreme sporten, onderzoeken de liefde en moeder Theresa komt voorbij. Lijkt dit je al te gek? Dan hebben we het nog niet gehad over het leger van bananen. Maak je borst nat voor het kleurrijke Tutti Frutti. 

 

Cuir van Cie Un Loup pour L’homme (24 en 25 okober)

Twee mannen. Twee leren tuigjes. Het lijkt een spel der dominantie. Maar het is juist een schouwspel van het verlangen om elkaar te begrijpen. Un Loup Pour l’Homme gebruikt de tuigjes, die normaal door paarden worden gedragen bij het ploegen, om met een beestachtige kracht de ziel van de mens om te ploegen en de kwetsbaarheid van relaties bloot te leggen. Cuir is een acrobatische tour de force, de energie spat van het podium af terwijl deze mannen een fysiek loodzware voorstelling neerzetten. 

 

Informatie over speeltijden en ticketverkoop via: www.festivalcircolo.nl

]]>
<![CDATA[Tentoonstelling: Kapwani Kiwanga, new work | 20 september 2020 - 14 februari 2021 | Formerly known as Witte de With Center for Contemporary Art | Rotterdam]]> 2020-09-29 13:10:06 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/tentoonstelling-kapwani-kiwanga-new-work-20-september-2020-14-februari-2021-formerly-known-as-witte-de-with-center-for-contemporary-art-rotterdam.html Kapwani Kiwanga, nieuw werk
zondag 20 september 2020 — zondag 14 februari 2021

De kunstenaar Kapwani Kiwanga is al enige tijd verwikkeld in een dialoog met curator en theoreticus iLiana Fokianaki, die werd uitgenodigd om deze tentoonstelling te organiseren. Ze vragen zich af welke rol planten hebben gespeeld in de geschiedenissen van de menselijke strijd voor bevrijding. De curator schreef hier een introductie op de tentoonstelling, en is ook verantwoordelijk voor de teksten bij de kunstwerken.

Deze tentoonstelling toont een nieuwe serie werken van Kapwani Kiwanga, die woont en werkt in Parijs. Het werk gaat over de kennisleer van de plantkunde, de achterliggende geschiedenissen, en de relatie ervan met daden van verzet. De kunstenaar onderzoekt de rol van planten in zelfmedicatie, levensonderhoud en zelfbescherming, en beschouwt planten daarnaast ook als getuigen van de menselijke geschiedenis. Kiwanga bestudeert hoe planten van gedaante kunnen veranderen: van farmacon (medicijn) naar vergif. Voor haar legt het fragiele evenwicht tussen die twee nog verder de nadruk op een ander concept: opaciteit, oftewel de zichtbaarheid en onzichtbaarheid van verzet. De relatie tussen plantkunde en menselijk verzet staat centraal in deze tentoonstelling: van zaden die verborgen werden in het haar van ontvoerde mensen, tot bloemen die gebruikt werden als abortusmiddel.

Wetenschappers en theoretici die zich bezighouden met de geschiedenissen van rassenongelijkheid hebben opaciteit ook wel omschreven als een instrument van verzet. De Martinikaans-Franse theoreticus Édouard Glissant ziet opaciteit als de weigering om zichtbaar te zijn, of om te worden begrepen en gecategoriseerd. Deze gedachtegang werd verder doorgetrokken door de Afro-Amerikaanse schrijver Saidiya Hartman, die opaciteit gelijkstelt aan obscuriteit en pleit voor “het recht op respect voor obscuriteit”. Opaciteit/obscuriteit staat in sterk contrast met de hyper-zichtbaarheid van het gereguleerde lichaam zoals opgelegd door de dominante narratieven . Het gaat ook in tegen toe-eigeningspraktijken door middel van het zichtbaar maken van iets, zoals bijvoorbeeld in de wetenschappelijke plantkunde die vanaf de 16e eeuw in het westen werd ontwikkeld.

Kiwanga’s wens om aan te tonen dat planten protagonisten van de ‘opaciteit van verzet’ zijn, verbindt de verzetsgeschiedenissen uit vroegere eeuwen met de moderne geschiedenissen van burgerrechtenbewegingen en de huidige, wereldwijde antiracisme beweging. Afgelopen lente hebben Kiwanga en Fokianaki gesproken over het toevoegen van een nieuw werk aan de tentoonstelling, als antwoord op de actuele gebeurtenissen. Hun dialoog concentreerde zich op het overbruggen van vroegere en huidige verzetsdaden en het onder de aandacht brengen van rassengeweld en ongelijkheid in het westen en daarbuiten. Dit nieuwe werk put inspiratie uit Mississippi Goddam (1964), de baanbrekende civil rights song die werd geschreven en uitgevoerd door Nina Simone.

Meer informatie: https://www.fkawdw.nl/nl/our_program/exhibitions/kapwani_kiwanga_new_work  
 
]]>
<![CDATA[The European Museum: A Shared Colonial Past | 12 oktober 2020 | Amsterdam & online]]> 2020-09-29 12:14:54 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/the-european-museum-a-shared-colonial-past-12-oktober-2020-amsterdam-online.html Lundi 12 oktober | 20:00 | Amsterdam | De Balie

Debates of ideas Heritage

Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017 RR AmsterdamDiscussion in English (on-site en online)
 
Registration > Click here
 
In partnership with De Balie Amsterdam, Goethe Institut Niederlande
 
A project supported by the Fonds culturel franco-allemand
What can European museums learn from each other in dealing with their shared colonial heritage? Together with international museum experts we investigate what the museum of the 21st century should look like and how they can help us understand our colonial past, in the context of the publication of three recent reports on restitutions (France, Germany, The Netherlands).
This question has led to important debates throughout Europe, but so far this matter has only been a subject of national debates. In order to see what we can learn from each other we speak with representatives from different countries and actively link the previously isolated debates to a European level.
SPEAKERS
Didier Houénoudé (BJ) is the Director of the National Institute of Crafts, Archaeology and Culture at the University of Abomey-Calavi, Bénin. He will share his vision on how European countries should deal with the esthetical value, as well as the political and ethical dimensions of this subject.
Alicia Knock (FR) is a curator from Centre Pompidou in Paris, dealing with new exhibition and working formats, even questioning the museum itself. She is currently working on expanding the museum’s perspectives toward West Africa and Central Europe.
Wiebke Ahrndt (DE), an ethnologist by training, has been director of the Übersee-Museum Bremen since March 2002. Since May 2010, she has been a member of the board of directors and later vice-president of the Deutscher Museumsbund.
Andrea Kieskamp (NL) is a Board Member for ICOM’s international Committee on Ethical Dilemma’s.
Photo :  © Malala AndrialavidrazanaNatural History of Mankind, Collection CNAP, Courtesy of the artist & Afronova Gallery
]]>
<![CDATA[Appel à candidatures 2020 | Young Talents | Sustainable fashion/Sustainable materials]]> 2020-09-25 18:17:48 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/candidature/appel-a-candidatures-2020-young-talents-sustainable-fashion-sustainable-materials.html Ben je een Bachelor/Master/PhD-student of een young professional met innovatieve ideeën over de mode-industrie? Heb je ideeën over duurzame mode die tot verandering kunnen leiden binnen een context van Frans-Nederlandse en Europese samenwerking?

Als het antwoord op bovenstaande vraag ja is, meld je dan voor 5 oktober aan voor de Jong Talent bijeenkomst "Duurzame mode, duurzame materialen".

Wat is de Jong Talent bijeenkomst?

De Jong Talenten maken deel uit van de Erasmus-Descartes Conferentie, die wordt georganiseerd door de Nederlandse Ambassade in Frankrijk en de Franse Ambassade in Nederland. Elk jaar is het onderwerp van deze bilaterale conferentie met meer dan 100 senior experts verschillend, omdat het gebaseerd is op de huidige ontwikkelingen en prioriteiten in beide landen. De Jong Talent bijeenkomsten bieden volop netwerkmogelijkheden. Klik hier voor een overzicht van de vorige edities.

Wat houdt het in?

De Jong Talenten spelen een belangrijke rol bij het aanwakkeren en animeren van de rondetafelgesprekken tijdens de conferentie. Het evenement is opgedeeld in twee etappes te beginnen met de voorbereidende fase op 22 en 23 oktober waarbij de Dutch Design Week in Eindhoven virtuelerwijs wordt uitgelicht.     

De tweede fase start online vanuit Lille/Roubaix op 19 november en wordt afgesloten met de Erasmus-Descartes conferentie, opgesplitst in een cyclus van vier virtuele ochtendsessies op 20 november, 27 november, 4 december en 11 december. De openingsconferentie op 20 november zal online plaatsvinden vanuit de École nationale supérieure des arts et industries (ENSAIT). ENSAIT is een toonaangevend onderzoeksinstituut dat deel uitmaakt van het rijke textielecosysteem van de regio Hauts-de-France en bijdraagt aan het herstel van de industrie in de regio.

In het licht van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (SDG’s) zetten Frankrijk en Nederland zich in om de duurzame ontwikkeling van de mode-industrie te ondersteunen.

Wat ons verbindt zijn de gezamenlijke uitdagingen om de mode-industrie duurzamer te maken. We beschikken over complementaire expertise over manieren om te innoveren, te produceren en nieuwe materialen te gebruiken. Samen zijn we natuurlijke partners om de overgang naar een duurzame modebranche te bespoedigen:

-       Frankrijk is het grootste modeland van Europa en blinkt uit in fundamenteel onderzoek op het gebied van textiel- en materiaalontwikkeling en mechanische recycling.

-       Nederland kent een sterke gezamenlijke aanpak en is gespecialiseerd in toegepast onderzoek, chemische recycling, biobased materialen en design denken.

De Erasmus-Descartes Conferentie heeft als doel de uitwisseling van expertise en samenwerking te stimuleren door Nederlandse en Franse stakeholders op verschillende niveaus en uit verschillende sectoren samen te brengen.

De conferentie zal bestaan uit vier rondetafelgesprekken en verschillende keynote-sprekers, en wordt gestructureerd door het gebruik van de R-ladder van de circulaire economie. De volgende 4 ronde tafels zullen ondernemers, ontwerpers, beleidsmakers en andere stakeholders samenbrengen om uitdagingen, oplossingen en best practices te bespreken:

-       Refuse & Rethink (20 november)

-       Rethink & Reduce (27 november)

-       Reduce & Reuse (4 december)

-       Reuse & Recycle (11 december)

De Erasmus Descartes-Conferentie zal tot een manifest leiden om een gemeenschappelijke verklaring voor verdere Frans-Nederlandse samenwerking in de duurzame mode-industrie tot uitdrukking te brengen.

Naast de senior experts (de namen volgen later) geeft de Erasmus-Descartes Conferentie het woord aan de Jong Talenten. De volgende rollen zijn voorzien voor de 12 deelnemers:

-       Aan 4 deelnemers wordt gevraagd om de rondetafeldiscussies af te trappen met een pitch die wordt ingeleid door een korte door de organisatie aangeleverde video.

-       4 deelnemers leveren een directe bijdrage aan de discussies door de rondetafelgesprekken te co-modereren.

-       4 deelnemers verzamelen feedback van het publiek en presenteren dit aan het einde van de conferentie. 

Aangezien de onderdelen en rolverdelingen niet los van elkaar staan en het potentieel hebben om elkaar te kruisen, kan van de deelnemers worden verlangd dat ze in onderdelen samenwerken.

Tijdens de online voorbereidingsfase vanuit Eindhoven wordt je gevraagd om het onderwerp vanuit verschillende perspectieven te verkennen. Twee experts (Ingrid van der Wacht and Laetitia Forst) zullen je tijdens de workshops coachen om je te helpen inspiratie op te doen in het kader van de Dutch Design Week, je de nodige kennis toe te eigenen en vertrouwd te raken met het concept van de conferentie.

Tussen beide etappes en in het bijzonder voorafgaand aan de ochtendsessie van de conferentie waarin je een actieve rol vervult, wordt een zoommeeting met de coaches ingepland om je bijdrage voor te bereiden.

We richten ons specifiek op de volgende profielen:

-       Mode / design

-       Gedragswetenschappen / filosofie / psychologie

-       Green/circular economy, nieuwe bedrijfsmodellen, waaronder ICT en logistiek

-       Politiek / journalistiek / media (niet alleen de modepers)

Praktische informatie:

Organisatoren: De Jong Talent bijeenkomst wordt georganiseerd door het Frans-Nederlands Netwerk voor Onderzoek en Hoger Onderwijs en het Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs.

Wanneer:         22 en 23 oktober virtueel vanuit Eindhoven (NL), en 19, 20 en 27 november en 4 en 11 december online vanuit Lille/Roubaix (FR).

 

Voor wie:         BA/MA/PhD-studenten uit de eerder genoemde studierichtingen en young  professionals tot 30 jaar oud kunnen zich aanmelden voor dit evenement. Internationale studenten zijn van harte welkom mits ze goed Nederlands of Frans spreken.

Taal:                De werktaal tussen de Jong Talenten is Engels, maar de Erasmus-Descartes Conference is tweetalig Nederlands/Frans met simultaanvertaling.

Kosten:            De online deelname aan dit evenement brengen geen kosten met zich mee voor de deelnemers.

Deelname:       Volledige deelname aan beide fasen door alle deelnemers is verplicht. Elke ongerechtvaardigde nalatigheid (verzuim, ongepast gedrag) zal leiden tot uitsluiting van verdere deelname aan de Jong Talent bijeenkomst.

Alle jong talenten 2020 zijn uitgenodigd voor een fysieke ontmoeting in mei/juni op de Residentie van de Nederlandse ambassadeur in Parijs. 

*Onder de huidige gezondheidsrichtlijnen is het onmogelijk om een fysiek evenement te organiseren met zowel Franse als Nederlandse deelnemers. In overeenstemming met de nationale en universitaire richtlijnen blijft de vorm van de bijeenkomsten onderhevig aan veranderingen als gevolg van de ontwikkeling van de pandemie.

Heb je interesse? Stuur het aanmeldformulier voor 5 oktober lex.kuil@univ-lille.fr en alawniczak@nuffic.nl

]]>
<![CDATA[Cinema Literair : Pickpocket | 22 september 2020 | OBA Amsterdam]]> 2020-09-21 18:47:55 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/films-3/cinema-literair-pickpocket-22-september-2020-oba-amsterdam.html 22 september 2020, van 19:30 tot 22:00 | OBA Oosterdok
Kosten: € 7,50 | met OBA-pas € 3,75

In samenwerking met het Institut français des Pays-Bas, partner van het Huis van alle Talen.

Hij ís de Franse cinema, net zoals Dostojevski de Russische roman is en Mozart de Duitse muziek is’, aldus de grootste levende filmmaker Jean-Luc Godard over zijn tijdgenoot Robert Bresson (1901-1999), regisseur van Pickpocket (1959), de film waarmee Cinema Literair een nieuw seizoen met films en boeken in het OBA Theater opent.

Een directe verfilming van Fjodor Dostojevski’s Misdaad en Straf (1866) is Pickpocket niet, maar onmiskenbaar zijn schrijver en roman als geesten aanwezig in de film. Regelmatig verschijnt Pickpocket op de lijst van de vijf beste films ooit gemaakt. Cinema Literair vertoont dit meesterwerk in samenwerking met het Institut Français.

Voorafgaand aan de film schuift onze vaste speciale gast Xandra Schutte, literair criticus en hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer, aan bij presentator Gawie Keyser om de tijdloze actualiteit in het werk van Bresson en Dostojevski te duiden.

Meer info: https://www.huisvanalletalen.nl/partners/cinema-literair

]]>
<![CDATA[Ciné Club | L'extraordinaire voyage de Marona | 6 oktober om 19 uur | Forum Groningen]]> 2020-09-15 10:17:58 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/films-2/cine-club-l-extraordinaire-voyage-de-marona-6-oktober-om-19-uur-forum-groningen.html Als het hondje Marona wordt aangereden denkt ze terug aan alle baasjes die ze in haar leven heeft gehad. Met haar lieve en vrolijke karakter bracht Marona in elk huis waar ze woonde plezier en liefde. 

Deze animatiefilm gooide hoge ogen in de publieksenquête van het Filmfestival Rotterdam.

Regie: Anca Damian, 2020, 92 minuten, Frans gesproken/Engels ondertiteld.

]]>
<![CDATA[Tentoonstelling: Jean-Luc Mylayne, De herfst van het paradijs | van 10 september t/m 22 november 2020 | Foam Amsterdam]]> 2020-09-03 12:09:11 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/tentoonstelling-jean-luc-mylayne-de-herfst-van-het-paradijs-van-10-september-t-m-22-november-2020-foam-amsterdam.html Jean-Luc Mylayne | De herfst van het paradijs is de eerste solotentoonstelling van deze Franse kunstenaar in Nederland. Al meer dan veertig jaar is het werk van Jean-Luc Mylayne (1946) toegespitst op ontmoetingen met vogels in hun natuurlijke omgeving en legt hij hun vluchtige aanwezigheid vast met zijn camera. Daarbij is het dier niet alleen protagonist, maar ook een gelijkwaardige conceptuele partner. De tentoonstelling omvat een selectie van ruim veertig werken die tussen 1979 en 2008 zijn gemaakt. Met het gebruik van analoge fotografie, het maken van unieke afdrukken, het al tientallen jaren bezig zijn met hetzelfde onderwerp en vooral door de tijd die het kost om elk individueel werk te maken, heeft Jean-Luc Mylayne een even radicaal als poëtisch artistiek oeuvre gecreëerd dat tot op heden ongeëvenaard is.

De vogel als individu

Op het eerste gezicht lijken de foto’s van Jean-Luc Mylayne willekeurig gekozen alledaagse beelden, gesitueerd in de overgangsgebieden tussen ongerepte natuur en het platteland. Naast de volop aanwezige natuur zien we in de verte of aan de rand van de foto’s tekenen van menselijke beschaving: een huis, een weggetje, een hek of muurtje. Op elke foto staat een vogel. Zoals de precieze geografische locatie onduidelijk blijft, zo zijn ook de specifieke kenmerken van de vogels soms nauwelijks te onderscheiden. Wanneer de dieren in actie zijn gefotografeerd, lijken ze vervormd en wazig. Soms zijn de gevleugelde protagonisten pas na een tweede keer kijken te vinden, in die delen van de foto die onscherp zijn of aan de rand van het beeld, waardoor ze afgesneden zijn.

Deze schijnbaar non-hiërarchische beeldcompositie wijkt af van het perspectief van ornithologische studies of de klassieke natuurfotografie, die beide gericht zijn op de onderscheidende kenmerken van vogels of van bijzondere flora. Mylayne concentreert zich op een specifieke vogel als individu en niet zozeer als specimen van een bepaalde soort. Zijn beeldcomposities komen voort uit een precies gekozen combinatie van lichtcondities, weer en jaargetijde, als ook uit de keuze van het kader en de positie van de vogel. Elk ‘tableau’ is doordacht; geen detail, hoe klein ook, is toevallig. De beelden zijn vernuftig gecomponeerd en passen altijd in de conceptuele benadering van de kunstenaar.

Het resultaat van maanden en jaren

De foto’s van Mylayne zijn dan ook absoluut geen anekdotische snapshots. Ze zijn het resultaat van maanden, soms jaren voorbereiding. In de titel van elk werk wordt de periode aangeduid waarin de kunstenaar de omgeving heeft verkend, een vogel heeft gekozen en geleidelijk zijn vertrouwen heeft gewonnen zonder hem te voeren of te temmen. Dat vertrouwen is een eerste vereiste voor de relatie tussen de fotograaf en zijn onderwerp en in het verlengde daarvan voor het creëren van het beeld. Op het juiste moment, onder de juiste omstandigheden neemt Mylayne de foto. De kunstenaar maakt uitsluitend gebruik van analoge techniek en ontwikkelt van de gekozen negatieven slechts één unieke print (afgezien van enkele luxe posters op klein formaat). Even uniek is het moment waarop de kunstenaar de ontspanknop indrukt: een onomkeerbaar moment.

Aandacht voor het kleine

Samen met zijn vrouw Mylène Mylayne heeft de kunstenaar het Franse platteland en het zuidwesten van Amerika bereisd. In 2003 konden zij met steun van de Amerikaanse Lannan Foundation een winter in New Mexico doorbrengen. Daarna volgden er vier winters op rij in Texas. Mylaynes werk uit die ‘Amerikaanse periode’ kenmerkt zich door het contrast van de felblauwe lucht met het goudgele landschap. De gevleugelde protagonisten zijn vaak kleine zangvogels. Grote roofvogels treft men niet aan op Mylaynes foto’s. Ook hier lijkt de nadruk te liggen op het alledaagse, waarbij de uniciteit van de vogel en het vastgelegde moment pas bij nadere inspectie zichtbaar worden.

Alle genoemde elementen samen – het gebruik van analoge fotografie, het maken van unieke afdrukken, het al tientallen jaren bezig zijn met hetzelfde onderwerp en vooral de tijd die het kost om elk individueel werk te maken – hebben een even radicaal als poëtisch artistiek oeuvre opgeleverd dat tot op heden ongeëvenaard is.

Een bevlogen paar

De kunstenaar ontwikkelde zijn methode ruim veertig jaar geleden samen met zijn vrouw Mylène, wier voornaam zij beiden als achternaam hebben aangenomen om hun symbiose te benadrukken. Beiden zijn zeer betrokken bij de totstandkoming van de tentoonstelling in Huis Marseille. Hun bevlogenheid en oog voor detail beperkt zich niet tot het creëren van foto’s alleen. Ze hebben deze werkwijze onderdeel gemaakt van hun levensstijl, en dezelfde toewijding is kenmerkend voor hun samenwerking met het museum.

Voor iedere locatie van deze reizende tentoonstelling is een inrichting ontworpen die is toegespitst op de specifieke museale ruimte waarin deze wordt getoond. De kunstwerken en de veertien karakteristieke zalen van Huis Marseille complementeren elkaar hierbij. De volgorde van de werken, die door de Mylaynes is bepaald, is met opzet niet chronologisch maar gebaseerd op associatief-thematische groepen. Daarbij is aan de selectie een aantal werken toegevoegd die speciaal voor Huis Marseille zijn geproduceerd en die nog niet eerder te zien zijn geweest.

Connectie met Van Gogh

De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met de Fondation Vincent van Gogh in Arles, waar deze in 2018 als eerste te zien was. Daarna is de tentoonstelling gepresenteerd in het Aargauer Kunsthaus in Zwitserland, het Long Museum West Bund in Shanghai en de Kestner Gesellschaft in Hannover, alvorens door te reizen naar Amsterdam.

De tentoonstelling is samengesteld door Bice Curiger, artistiek directeur van de Fondation Vincent van Gogh in Arles. Haar uitgangspunt was de bijzondere connectie tussen Mylayne en Van Gogh te benadrukken:

‘In hoeverre zijn Vincent van Gogh en Jean-Luc Mylayne met elkaar te vergelijken? Het leven en werk van deze twee kunstenaars hebben toch niets met elkaar gemeen?
In elk geval is er niet meteen een opvallende biografische of stilistische overeenkomst in onderwerpen aan te wijzen op basis waarvan ze naast elkaar kunnen worden geplaatst, maar in de kern van hun beeldtaal en hun methode valt toch een abstract en zelfs fundamenteel aspect te ontdekken dat nader onderzoek verdient. Het gaat hier om hun opvatting van tijd, die zich in hun kunst uitkristalliseert via het door hen gekozen medium, waar zij allebei een “baanbrekende” draai aan geven: de schilderkunst bij Van Gogh, de fotografie bij Mylayne. Waar Vincent van Gogh het accent legde op de vaart waarmee hij schilderde, voegt Mylayne juist traagheid toe, het verlengen van de tijd tijdens het fotograferen,’ aldus Curiger in haar essay ‘Being and Time’ in de tentoonstellingscatalogus.

De tentoonstelling is in beginsel opgezet als visueel portret van de diepe conceptuele connectie tussen de werken van Mylayne en Van Gogh. Nu legt het werk van Mylayne de reis af die Van Gogh zelf meer dan 130 jaar geleden in tegengestelde richting maakte: van Arles naar Amsterdam.

Voor deze tentoonstelling zijn Huis Marseille en het Van Gogh Museum in Amsterdam een bijzondere samenwerking aangegaan. Tegelijk met de tentoonstelling in Huis Marseille zal in het Van Gogh Museum een aantal werken van Mylayne worden gepresenteerd als onderdeel van de serie Van Gogh Inspireert, waardoor de link tussen het werk van Mylayne en Van Gogh wordt uitgelicht.

Catalogus

Vanuit de Fondation Vincent van Gogh in Arles is in nauwe samenwerking met Mylène en Jean-Luc Mylayne een uitgebreide catalogus verschenen, met een voorwoord van Maja Hoffman, oprichter en voorzitter van de LUMA Foundation en bruikleengever voor de tentoonstelling. Deze monografie bevat essays van Bice Curiger, Jacqueline Burckhardt, kunsthistoricus, Christie Davis, programmadirecteur Moderne kunst en publieksprogramma’s van de Lannan Foundation, en Leo Lencsés, conservator en kunstcriticus. Daarnaast is ook het gedicht ‘L’automne du paradis’ van Jean-Luc Mylayne opgenomen. De 128 pagina’s tellende catalogus met 100 illustraties werd samengesteld door Bice Curiger en verscheen in 2018 bij Hatje Cantz in Berlijn. Verkrijgbaar in de museumwinkel van Huis Marseille voor €29,95.

Biografie

Jean-Luc Mylayne werd geboren in 1946 en woont en werkt in de wereld.

Het werk van Mylayne is te zien geweest in solotentoonstellingen in een groot aantal toonaangevende instituten wereldwijd, waaronder: Jean-Luc Mylayne: Mutual Regard, The Art Institute of Chicago, The Arts Club of Chicago, Lurie Garden, Millennium Park, Chicago (2015); Jean-Luc Mylayne: Des Signatures du ciel aux mains du temps, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, Madrid (2010); Jean-Luc Mylayne: Tête d’or, Musée d’Art contemporain de Lyon (2009); Jean-Luc Mylayne, Parrish Art Museum, Southampton, New York (2007-09), Jean-Luc Mylayne, Lannan Foundation, Santa Fe, New Mexico (2004, 2005, 2010); Jean-Luc Mylayne: les oies sauvages riaient et Dieu s’endormit tôt, Musée des Arts contemporains, Grand-Hornu, Hornu, België (2004); Jean-Luc Mylayne, Musée d’Art moderne de la Ville de Paris / ARC, Parijs (1995) en Jean-Luc Mylayne, Musée d’Art moderne, Saint-Étienne (1991).

Daarnaast is Mylaynes werk onder meer opgenomen in de volgende groepstentoonstellingen: The Photographic I – Other Pictures, S.M.A.K., Gent, België (2017); ILLUMInations, 54ste Biënnale Venetië (2011); Terra Incognita: Alighiero e Boetti, Vija Celmins, Neil Jenney, Jean-Luc Mylayne, Hiroshi Sugimoto, Neues Museum Weserburg, Bremen (1998); Jurassic Technologies Revenent, 10de Biënnale Sydney (1996) en Zeichen und Wunder (Signs and Wonder) Niko Pirosmani and Recent Art, Kunsthaus Zürich (1995).

]]>
<![CDATA[Geannuleerd | In gesprek met Maylis de Kerangal | 7 oktober 2020]]> 2020-09-03 11:10:47 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/lezingen/geannuleerd-in-gesprek-met-maylis-de-kerangal-7-oktober-2020.html Dear friends,

We were delighted to be able to announce a series of lectures throughout the Netherlands with Maylis de Kerangal on the occasion of the publication of her latest book translated into Dutch, Un monde à portée de Mains (éditions Verticales, 2019, De Bezige Bij, 2020). Unfortunately, the recent developments of the corona-virus situation force us to cancel this series.

Maylis de Kerangal and all our partners join us in hoping for a quick return to normality and thank you for your interest and support. We will be happy to meet you again as soon as the situation is more favourable.

In the meantime, let's read some books in French!

The team of the Institut français des Pays-Bas

]]>
<![CDATA[Tentoonstelling: Jean-Luc Mylayne, De herfst van het paradijs | van 10 september t/m 22 november 2020 | Foam Amsterdam]]> 2020-09-03 10:36:28 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/tentoonstelling-jean-luc-mylayne-de-herfst-van-het-paradijs-van-10-september-t-m-22-november-2020-foam-amsterdam.html Jean-Luc Mylayne | De herfst van het paradijs is de eerste solotentoonstelling van deze Franse kunstenaar in Nederland. Al meer dan veertig jaar is het werk van Jean-Luc Mylayne (1946) toegespitst op ontmoetingen met vogels in hun natuurlijke omgeving en legt hij hun vluchtige aanwezigheid vast met zijn camera. Daarbij is het dier niet alleen protagonist, maar ook een gelijkwaardige conceptuele partner. De tentoonstelling omvat een selectie van ruim veertig werken die tussen 1979 en 2008 zijn gemaakt. Met het gebruik van analoge fotografie, het maken van unieke afdrukken, het al tientallen jaren bezig zijn met hetzelfde onderwerp en vooral door de tijd die het kost om elk individueel werk te maken, heeft Jean-Luc Mylayne een even radicaal als poëtisch artistiek oeuvre gecreëerd dat tot op heden ongeëvenaard is.

De vogel als individu

Op het eerste gezicht lijken de foto’s van Jean-Luc Mylayne willekeurig gekozen alledaagse beelden, gesitueerd in de overgangsgebieden tussen ongerepte natuur en het platteland. Naast de volop aanwezige natuur zien we in de verte of aan de rand van de foto’s tekenen van menselijke beschaving: een huis, een weggetje, een hek of muurtje. Op elke foto staat een vogel. Zoals de precieze geografische locatie onduidelijk blijft, zo zijn ook de specifieke kenmerken van de vogels soms nauwelijks te onderscheiden. Wanneer de dieren in actie zijn gefotografeerd, lijken ze vervormd en wazig. Soms zijn de gevleugelde protagonisten pas na een tweede keer kijken te vinden, in die delen van de foto die onscherp zijn of aan de rand van het beeld, waardoor ze afgesneden zijn.

Deze schijnbaar non-hiërarchische beeldcompositie wijkt af van het perspectief van ornithologische studies of de klassieke natuurfotografie, die beide gericht zijn op de onderscheidende kenmerken van vogels of van bijzondere flora. Mylayne concentreert zich op een specifieke vogel als individu en niet zozeer als specimen van een bepaalde soort. Zijn beeldcomposities komen voort uit een precies gekozen combinatie van lichtcondities, weer en jaargetijde, als ook uit de keuze van het kader en de positie van de vogel. Elk ‘tableau’ is doordacht; geen detail, hoe klein ook, is toevallig. De beelden zijn vernuftig gecomponeerd en passen altijd in de conceptuele benadering van de kunstenaar.

Het resultaat van maanden en jaren

De foto’s van Mylayne zijn dan ook absoluut geen anekdotische snapshots. Ze zijn het resultaat van maanden, soms jaren voorbereiding. In de titel van elk werk wordt de periode aangeduid waarin de kunstenaar de omgeving heeft verkend, een vogel heeft gekozen en geleidelijk zijn vertrouwen heeft gewonnen zonder hem te voeren of te temmen. Dat vertrouwen is een eerste vereiste voor de relatie tussen de fotograaf en zijn onderwerp en in het verlengde daarvan voor het creëren van het beeld. Op het juiste moment, onder de juiste omstandigheden neemt Mylayne de foto. De kunstenaar maakt uitsluitend gebruik van analoge techniek en ontwikkelt van de gekozen negatieven slechts één unieke print (afgezien van enkele luxe posters op klein formaat). Even uniek is het moment waarop de kunstenaar de ontspanknop indrukt: een onomkeerbaar moment.

Aandacht voor het kleine

Samen met zijn vrouw Mylène Mylayne heeft de kunstenaar het Franse platteland en het zuidwesten van Amerika bereisd. In 2003 konden zij met steun van de Amerikaanse Lannan Foundation een winter in New Mexico doorbrengen. Daarna volgden er vier winters op rij in Texas. Mylaynes werk uit die ‘Amerikaanse periode’ kenmerkt zich door het contrast van de felblauwe lucht met het goudgele landschap. De gevleugelde protagonisten zijn vaak kleine zangvogels. Grote roofvogels treft men niet aan op Mylaynes foto’s. Ook hier lijkt de nadruk te liggen op het alledaagse, waarbij de uniciteit van de vogel en het vastgelegde moment pas bij nadere inspectie zichtbaar worden.

Alle genoemde elementen samen – het gebruik van analoge fotografie, het maken van unieke afdrukken, het al tientallen jaren bezig zijn met hetzelfde onderwerp en vooral de tijd die het kost om elk individueel werk te maken – hebben een even radicaal als poëtisch artistiek oeuvre opgeleverd dat tot op heden ongeëvenaard is.

Een bevlogen paar

De kunstenaar ontwikkelde zijn methode ruim veertig jaar geleden samen met zijn vrouw Mylène, wier voornaam zij beiden als achternaam hebben aangenomen om hun symbiose te benadrukken. Beiden zijn zeer betrokken bij de totstandkoming van de tentoonstelling in Huis Marseille. Hun bevlogenheid en oog voor detail beperkt zich niet tot het creëren van foto’s alleen. Ze hebben deze werkwijze onderdeel gemaakt van hun levensstijl, en dezelfde toewijding is kenmerkend voor hun samenwerking met het museum.

Voor iedere locatie van deze reizende tentoonstelling is een inrichting ontworpen die is toegespitst op de specifieke museale ruimte waarin deze wordt getoond. De kunstwerken en de veertien karakteristieke zalen van Huis Marseille complementeren elkaar hierbij. De volgorde van de werken, die door de Mylaynes is bepaald, is met opzet niet chronologisch maar gebaseerd op associatief-thematische groepen. Daarbij is aan de selectie een aantal werken toegevoegd die speciaal voor Huis Marseille zijn geproduceerd en die nog niet eerder te zien zijn geweest.

Connectie met Van Gogh

De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met de Fondation Vincent van Gogh in Arles, waar deze in 2018 als eerste te zien was. Daarna is de tentoonstelling gepresenteerd in het Aargauer Kunsthaus in Zwitserland, het Long Museum West Bund in Shanghai en de Kestner Gesellschaft in Hannover, alvorens door te reizen naar Amsterdam.

De tentoonstelling is samengesteld door Bice Curiger, artistiek directeur van de Fondation Vincent van Gogh in Arles. Haar uitgangspunt was de bijzondere connectie tussen Mylayne en Van Gogh te benadrukken:

‘In hoeverre zijn Vincent van Gogh en Jean-Luc Mylayne met elkaar te vergelijken? Het leven en werk van deze twee kunstenaars hebben toch niets met elkaar gemeen?
In elk geval is er niet meteen een opvallende biografische of stilistische overeenkomst in onderwerpen aan te wijzen op basis waarvan ze naast elkaar kunnen worden geplaatst, maar in de kern van hun beeldtaal en hun methode valt toch een abstract en zelfs fundamenteel aspect te ontdekken dat nader onderzoek verdient. Het gaat hier om hun opvatting van tijd, die zich in hun kunst uitkristalliseert via het door hen gekozen medium, waar zij allebei een “baanbrekende” draai aan geven: de schilderkunst bij Van Gogh, de fotografie bij Mylayne. Waar Vincent van Gogh het accent legde op de vaart waarmee hij schilderde, voegt Mylayne juist traagheid toe, het verlengen van de tijd tijdens het fotograferen,’ aldus Curiger in haar essay ‘Being and Time’ in de tentoonstellingscatalogus.

De tentoonstelling is in beginsel opgezet als visueel portret van de diepe conceptuele connectie tussen de werken van Mylayne en Van Gogh. Nu legt het werk van Mylayne de reis af die Van Gogh zelf meer dan 130 jaar geleden in tegengestelde richting maakte: van Arles naar Amsterdam.

Voor deze tentoonstelling zijn Huis Marseille en het Van Gogh Museum in Amsterdam een bijzondere samenwerking aangegaan. Tegelijk met de tentoonstelling in Huis Marseille zal in het Van Gogh Museum een aantal werken van Mylayne worden gepresenteerd als onderdeel van de serie Van Gogh Inspireert, waardoor de link tussen het werk van Mylayne en Van Gogh wordt uitgelicht.

Catalogus

Vanuit de Fondation Vincent van Gogh in Arles is in nauwe samenwerking met Mylène en Jean-Luc Mylayne een uitgebreide catalogus verschenen, met een voorwoord van Maja Hoffman, oprichter en voorzitter van de LUMA Foundation en bruikleengever voor de tentoonstelling. Deze monografie bevat essays van Bice Curiger, Jacqueline Burckhardt, kunsthistoricus, Christie Davis, programmadirecteur Moderne kunst en publieksprogramma’s van de Lannan Foundation, en Leo Lencsés, conservator en kunstcriticus. Daarnaast is ook het gedicht ‘L’automne du paradis’ van Jean-Luc Mylayne opgenomen. De 128 pagina’s tellende catalogus met 100 illustraties werd samengesteld door Bice Curiger en verscheen in 2018 bij Hatje Cantz in Berlijn. Verkrijgbaar in de museumwinkel van Huis Marseille voor €29,95.

Biografie

Jean-Luc Mylayne werd geboren in 1946 en woont en werkt in de wereld.

Het werk van Mylayne is te zien geweest in solotentoonstellingen in een groot aantal toonaangevende instituten wereldwijd, waaronder: Jean-Luc Mylayne: Mutual Regard, The Art Institute of Chicago, The Arts Club of Chicago, Lurie Garden, Millennium Park, Chicago (2015); Jean-Luc Mylayne: Des Signatures du ciel aux mains du temps, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, Madrid (2010); Jean-Luc Mylayne: Tête d’or, Musée d’Art contemporain de Lyon (2009); Jean-Luc Mylayne, Parrish Art Museum, Southampton, New York (2007-09), Jean-Luc Mylayne, Lannan Foundation, Santa Fe, New Mexico (2004, 2005, 2010); Jean-Luc Mylayne: les oies sauvages riaient et Dieu s’endormit tôt, Musée des Arts contemporains, Grand-Hornu, Hornu, België (2004); Jean-Luc Mylayne, Musée d’Art moderne de la Ville de Paris / ARC, Parijs (1995) en Jean-Luc Mylayne, Musée d’Art moderne, Saint-Étienne (1991).

Daarnaast is Mylaynes werk onder meer opgenomen in de volgende groepstentoonstellingen: The Photographic I – Other Pictures, S.M.A.K., Gent, België (2017); ILLUMInations, 54ste Biënnale Venetië (2011); Terra Incognita: Alighiero e Boetti, Vija Celmins, Neil Jenney, Jean-Luc Mylayne, Hiroshi Sugimoto, Neues Museum Weserburg, Bremen (1998); Jurassic Technologies Revenent, 10de Biënnale Sydney (1996) en Zeichen und Wunder (Signs and Wonder) Niko Pirosmani and Recent Art, Kunsthaus Zürich (1995).

]]>
<![CDATA[Geannuleerd | Une Saison française met Maylis de Kerangal | 7 oktober 2020 | Groningen & Amsterdam]]> 2020-08-27 10:21:35 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/geannuleerd-une-saison-francaise-met-maylis-de-kerangal-7-oktober-2020-groningen-amsterdam.html Dear friends,

We were delighted to be able to announce a series of lectures throughout the Netherlands with Maylis de Kerangal on the occasion of the publication of her latest book translated into Dutch, Un monde à portée de Mains (éditions Verticales, 2019, De Bezige Bij, 2020). Unfortunately, the recent developments of the corona-virus situation force us to cancel this series.

Maylis de Kerangal and all our partners join us in hoping for a quick return to normality and thank you for your interest and support. We will be happy meet you again as soon as the situation is more favourable.

In the meantime, let's read some books in French!

The team of the Institut français des Pays-Bas

]]>
<![CDATA[Film: Film by the Sea | 11-20 september 2020 | Vlissingen]]> 2020-08-26 21:00:16 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/film-film-by-the-sea-11-20-september-2020-vlissingen.html Vanaf 7 september is er weer het Film by the Sea festival.

Een festival voor film en literatuur in de havenstad Vlissingen. Al sinds 1999 bestaat het festival en jaarlijks trekt het festival ruim 43.000 bezoekers die zich tien dagen lang kunnen onder dompelen in het beste wat film en boek te bieden heeft.

De Franse en franstalige film is ruim vertegenwoordigd in het programmaonderdeel 'Vive le Cinéma!'.

 • Le milieu de l'horizon (2020), Delphine Lehericey
 • Aznavour, le regard de Charles (2019), Charles Aznavour
 • Deux (2019), Filippo Meneghetti
 • Kuessipan (2019), Myriam Verreault
 • Marona (2019), Anca Damian
 • Petit Pays (2020) d'Eric Barbier
 • Police (2020), Anne Fontaine
 • Un Fils (2019), Mehdi Barsaoui
 • Un Triomphe (2020), Emmanuel Courcol

Het Franse programma wordt ondersteund door het Institut français des Pays-Bas en TV5 MONDE.

https://www.filmbythesea.nl/

]]>
<![CDATA[Nathalie Azoulai | European Literature Night | 18 September 2020]]> 2020-08-26 19:40:04 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/nathalie-azoulai-european-literature-night-18-september-2020.html European Literature Night 2020

 

Date: Friday 18 September, 21-23.00, De Brakke Grond.

 

Program and hosts: Margot Dijkgraaf and Guido Snel

 

A night of dialog

 

The European Literature Night, a EUNIC Netherlands project, brings together both celebrated authors and promising literary talents from all over Europe. The writers are invited to tackle a central theme in small panels, led by a moderator. There is room for debate, for the of reading excerpts, for monologues and key-notes. The Night is a space for exploration, for understanding differences and recognizing similarities, in this way reimagining ‘Europeanness’ for both authors and audience.

 

The European Literature Night is this year part of the Forum on European Culture, and paired with the State of European Literature, a key note co-organized by UvA (Faculty of Humanities, ACES, supported by OSL).

 

There will be a livestream of the event via the website of the Forum on European culture (link coming soon)

 

Timeline

 

19.45 - 20.30    The State of European Literature – keynote by Philipp Blom – Aula UvA

21.00 – 23.00   The European Literature Night 2020 – De Brakke Grond

 

Literature, the Antidote

 

Never before have we been so connected, never before have we been so isolated. What will our world look like after the pandemic? The past response to this kind of catastrophe has always been to cling to a better future. What will our answer be now?

In trying to make sense of our present, we resort to words, stories, metaphors. Language is part of the world as we know it, language co-creates our world. We need a new language and new forms of literature about our here and now.

According to Arundhati Roy Covid-19 ‘is a portal, a gateway between one world and the next’, which ‘forces humans to break with the past and to imagine their world anew.’

How can we imagine this world? What can literature predict on the basis of the experience of the past months in Europe? Let’s listen to the European writers of today, antennas of our societies. Can literature be an antidote?

France will be represented by Nathalie Azoulai, an author who has long been observing the place and role of women in society, human relations through the prism of politics and the societal changes underway. Her novel Titus n'aimait pas Bérénice (2015, P.O.L.) focuses on the language of Jean Racine and won the Prix Médicis in France after being a finalist for the Prix Goncourt. This year she is publishing Juvenia (Stock), a "gynophilic" utopia full of humour.

The Authors:

 

Nathalie Azoulai (FR)

Juan Gómez Barcena (ES)

Abdelkader Benali (NL) 

Ngalle Charles (UK)

Paulus Hochgatterer (AT)

Pavla Horakova (CZE)

Pierre Jarawan (DE)

Nataša Kramberger (SLO)

Monique Schwitter (CH)

Tomas Vaiseta (LTU)

Margot Vanderstraeten (BE)

 

The European Literature Night is supported by the European commission and organized thank to the support of :

De Brakke Grond, British Council Netherlands, Dutch culture, Embassy of Austria, Embassy of Switzerland, Goethe Institut Niederlande, Institut français des Pays-Bas, Instituto Cervantes, Litouws Cultureel Centrum

]]>
<![CDATA[Ciné Club | Une nuit au Louvre : Léonardo da Vinci | 22 september om 19u. | Forum Groningen]]> 2020-08-26 13:32:09 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/films-2/klik-hier.html Dit nachtelijke privébezoek aan de tentoonstelling LEONARDO DA VINCI is een unieke gelegenheid om de mooiste werken van de schilder van dichtbij te bekijken.

Deze grote overzichtstentoonstelling, gewijd aan zijn gehele schilderscarrière, laat zien hoezeer Leonardo de schilderkunst boven alles heeft geplaatst en hoe zijn onderzoek naar de wereld - hij noemde het de "wetenschap van de schilderkunst" - het instrument was van een kunst die de hoogste ambitie had om zijn schilderijen tot leven te wekken. De inzichten die de curatoren van de tentoonstelling tijdens dit gefilmde privé bezoek aan de tentoonstelling verschaffen, leiden ook tot een beter begrip van Leonardo's artistieke werkwijze en beeldtechniek.

Documentaire, Pierre-Hubert Martin, 2020, 90 minuten.
https://forum.nl/nl/agenda/a-night-at-the-louvre-leonardo-da-vinci

]]>
<![CDATA[Ciné Club | Effacer l historique | 8 september om 19 u. | Forum Groningen]]> 2020-08-25 13:12:48 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/films-2/cine-club-effacer-l-historique-8-september-om-19-u-forum-groningen.html
EFFACER L'HISTORIQUE
BENOÎT DELÉPINE / GUSTAVE KERVERN

Dans un lotissement en province, trois voisins sont en prise avec les nouvelles technologies et les réseaux sociaux.Il y a Marie, victime de chantage avec une sextape, Bertrand, dont la fille est harcelée au lycée, et Christine, chauffeur VTC dépitée de voir que les notes de ses clients refusent de décoller. Ensemble, ils décident de partir en guerre contre les géants d’internet. Une bataille foutue d'avance, quoique…
Ours d'argent au festival de Berlin.
Regie: Gustave Kervern, Benoît Delépine, 2020, 115 minuten, Nederlands ondertiteld
Met: Blanche Gardin, Denis Podalydès, Corinne Masiero
]]>
<![CDATA[Danse : Summer Dance Forever | 18-26 août 2020 | Online]]> 2020-08-13 14:40:23 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/danse-summer-dance-forever-18-26-aout-2020-online.html Summer Dance Forever est un festival international de danse hip hop majeur qui rassemble des danseurs du monde entier chaque année à Amsterdam. Le festival présente la richesse de la danse urbaine à travers cinq styles : locking, popping, waacking, house dance et hip hop.

Au programme de cette dixième édition, neuf jours de compétitions et d’ateliers avec les meilleurs danseurs du monde, d’incroyables spectacles de hip hop, des séminaires, des soirées avec d’impressionnants DJ et plus encore.

Mardi 18 août | 12:00 – 13:00 | Ouverture

Ouverture de Summer Dance Forever

Mercredi 19 août | 10:00 – 21:45 | Ateliers

Participez à une série d’ateliers où les meilleurs danseurs du monde vous enseignent de multiples chorégraphies, mouvements et compétences :

 • 10:00 – 11:15 | Damon Frost (popping)
 • 16:00 – 17:15 | Ben (hip hop)
 • 17:30 – 18:45 | Didier (house)
 • 19:00 – 20:15 | Physs (hip hop)
 • 20:30 – 21:45 | Sugar Rae (locking)
Jeudi 20 août | 10:00 – 21:45 | Ateliers

Participez à une série d’ateliers où les meilleurs danseurs du monde vous enseignent de multiples chorégraphies, des mouvements et des compétences :

 • 10:00 – 11:15 | Bagsy (waacking)
 • 16:00 – 17:15 | Joseph Go (hip hop)
 • 17:30 – 18:45 | Mamson (house)
 • 19:00 – 20:15 | Didier (house)
 • 20:30 – 21:45 | Yugson Hawks (house)
Jeudi 20 août | 19:00 – 10:00 | Clubbing Forever

Même sans club, dansez toute la nuit grâce ! CoOp présente le live IG Culture’s LCSM Likwid Continual Spare motion avec les DJ de Danse Regular EVM128, James Rudie, Bruk Da Floor, Stax Groove et des special guests.

Vendredi 21 août | 17:00 – 19:00 | Ateliers

Participez à une série d’ateliers où les meilleurs danseurs du monde vous enseignent de multiples chorégraphies, des mouvements et des compétences :

 • 10:00 – 11:15 | Ben (hip hop)
 • 11:30 – 12:45 | Fyss (hip hop)
 • 1300 – 14:15 | Yugson Hawks (house)
 • 14:30 – 15:45 | Willow (locking)
Vendredi 21 août | 10:00 – 15:45 | Ateliers

Le moment suprême est arrivé ! Inscrivez-vous aux battles mondiales avant le 7 août 2020. Voici comment participer : 1. Choisissez le style qui vous convient le mieux (locking forever, popping forever, waacking forever, house dance forever, hip hop forever). 2. Choisissez deux chansons qui vous inspireront dans le choix de votre musique pour votre vidéo de freestyle. 3. Faites une vidéo de votre freestyle (30 secondes maximum, en mode horizontal) que vous téléchargez en ajoutant vos coordonnées. Bonne chance !

Vendredi 21 août | 19:00 – 9:00 | Clubbing Forever

Même sans club, dansez toute la nuit ! Montez le son pour les funky vibes de KC the Funkaholic et du special guest Lucas Benjamin (Ghetto Funk Collective).

Samedi 22 août | 10:00 – 21:45 | Ateliers

Participez à une série d’ateliers où les meilleurs danseurs du monde vous enseignent de multiples chorégraphies, des mouvements et des compétences :

 • 10:00 – 11:15 | Nelson (popping)
 • 11:30 – 12:45 | Joseph Go (hip hop)
 • 1300 – 14:15 | Mamson Hawks (house)
 • 14:30 – 15:45 | Popping C (popping)
 • 20:30 – 21:45 | Sonia Soulshine (waacking)
Samedi 22 août | 12:00 – 14:00 | Battles

Le moment suprême est arrivé ! Inscrivez-vous aux battles mondiales avant le 7 août 2020. Voici comment participer : 1. Choisissez le style qui vous convient le mieux (locking forever, popping forever, waacking forever, house dance forever, hip hop forever). 2. Choisissez deux chansons qui vous inspireront dans le choix de votre musique pour votre vidéo de freestyle. 3. Faites une vidéo de votre freestyle (30 secondes maximum, en mode horizontal) que vous téléchargez en ajoutant vos coordonnées. Bonne chance !

Samedi 22 août | 17:00 – 18:30 | Séminaire

Comment les spectateurs en ligne peuvent-ils vivre une expérience de partage et de réelles interactions avec les artistes en étant à distance ? Dans ce séminaire, les intervenants Dirk Korell (dramaturge) et Kapela (danseur professionnel) explorent les opportunités inattendues pour les arts vivants et le futur de ce nouveau paradigme.

Samedi 22 août | 19:00 – 9:00 | Clubbing Forever

Même sans club, dansez toute la nuit ! Ce samedi soir, place à un spécial Soul Train empli de beats nostalgiques avec KC the Funkaholic et le special guest Rob Manga (Ghetto Funk Collective).

Dimanche 23 août | 10:00 – 18:45 | Ateliers

Participez à une série d’ateliers où les meilleurs danseurs du monde vous enseignent de multiples chorégraphies, des mouvements et des compétences :

 • 10:00 – 11:15 | Popping C (popping)
 • 16:00 – 17:15 | Nelson (popping)
 • 17:30 – 18:45 | Damon Frost (popping)
Dimanche 23 août | 12:00 – 14:00 | Battles

Le moment suprême est arrivé ! Inscrivez-vous aux battles mondiales avant le 7 août 2020. Voici comment participer : 1. Choisissez le style qui vous convient le mieux (locking forever, popping forever, waacking forever, house dance forever, hip hop forever). 2. Choisissez deux chansons qui vous inspireront dans le choix de votre musique pour votre vidéo de freestyle. 3. Faites une vidéo de votre freestyle (30 secondes maximum, en mode horizontal) que vous téléchargez en ajoutant vos coordonnées. Bonne chance !

Dimanche 23 août | 17:00 – 19:00 | Clubbing Forever

Même sans club, dansez toute la nuit grâce avec des sets de DJ internationaux. Fin de week-end avec DJ WasFiend et le special guest KC the Funkaholic avec des riddims électroniques futuristes.

Lundi 24 août | 12:00 – 14:00 | Theatre Forever Contest

Theatre Forever Contest est une compétition internationale qui présente des performances mondiales solo et duo.

Lundi 24 août | 15:30 – 17:00 | Séminaire

Le meurtre de George Floyd and les assassinats de nombreux hommes et femmes ont mobilisé un nombre incalculable de manifestants. Une nouvelle génération a pris la rue et les réseaux sociaux. Parallèlement, les musiques, danses, cultures noires n’ont jamais touché autant d’individus. Toutefois, où en est le changement au niveau institutionnels ? Comment pouvons-nous utiliser ce mouvement pour dépasser le buzz médiatique et créer un changement durable ?

Mardi 25 août | 12:00 – 14:00 | Theatre Forever Contest

Theatre Forever Contest est une compétition internationale qui présente des performances mondiales solo et duo.

Mercredi 26 août | 19:30 – 20:30 | Theatre Forever Contest Award Ceremony

Theatre Forever Contest est une compétition internationale qui présente des performances mondiales solo et duo.

]]>
<![CDATA[Appel à candidatures | Secrétaire général à mi-temps | Poste à pourvoir à partir de septembre 2020]]> 2020-08-03 11:32:22 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/candidature/appel-a-candidatures-secretaire-general-a-mi-temps-poste-a-pourvoir-a-partir-de-septembre-2020.html INTITULÉ DU POSTE 

Secrétaire Général 

PRISE DE FONCTION 

Septembre 2020 

PROFIL ET COMPÉTENCES REQUISES 

• Expérience dans le domaine de la gestion comptable et budgétaire, une expérience en environnement dans la fonction publique administrative française est un plus
• Très bonne maîtrise des outils bureautiques classiques, notamment Excel
• Niveau d’études : BAC + 3 dans les domaines gestion, comptable ou RH
• Parfaite connaissance du français et de l’anglais. Le néerlandais est un plus
• Discrétion, confidentialité, sens de l’organisation et du travail en équipe
• Motivation 

DESCRIPTION DU POSTE 

Placé sous l’autorité de la Directrice de l’IFPB au sein de l’agence comptable de l’Institut située à l’ambassade de France à La Haye, l’intéressé(e) est chargé(e) : 

• Du volet Ressources Humaines : de la veille juridique concernant la législation néerlandaise en matière de contrats de travail et de salaires, suivi des avancements. La supervision de la gestion administrative du personnel et la paie : Préparation des paies et saisie dans le logiciel (début ou fin de contrats, remplacements, indemnités diverses, absences, ...) ; Suivi administratif du personnel et déclarations aux organismes sociaux ; Traitement du courrier 
• Du volet budgétaire : Elaborer, comprendre et piloter le budget pour une aide à l’exécution des dépenses/recettes 
• Du pilotage des régies du Luxembourg et des pays baltes 

Cadre placé directement sous l’autorité de la Direction, le secrétaire général a un rôle de chef des ressources humaines et de responsable budgétaire. Il devra pour ce faire avoir une autorité naturelle tout en s’adaptant au contexte de la coopération culturelle à l’étranger. 

HORAIRES DE TRAVAIL 

Mi-temps 

CDD évoluant vers CDI. 

NIVEAU DE REMUNERATION MENSUELLE BRUTE 

Environ 1400 euros bruts/mois 

AVANTAGES 

Imposition à l’IRPP en France 

Prime de vacances de 8 % versée annuellement 

Prime de retraite de 5% mensuels 

DATE LIMITE DE RÉPONSE 

31 août 2020 

Adresser un curriculum vitae ainsi qu’une lettre de motivation à l’adresse électronique suivante : anne-emmanuelle.grossi@diplomatie.gouv.fr cc :nicolette.groot@diplomatie.gouv.fr 

]]>
<![CDATA[Nuits Film & Science | 23 et 25 september 2020]]> 2020-07-28 15:42:52 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/lezingen/nuits-film-science-23-et-25-september-2020.html Hoewel het lang beschouwd werd als een onuitputtelijke bron, is zoet water vandaag de dag steeds schaarser. Het betreft slechts 2,6% van al het water dat op aarde beschikbaar is. Daardoor heeft water in enkele regio's van de wereld al een strategisch belang. Twee opvattingen over water als 'grondstof' staan diametraal tegenover elkaar: de een ziet water als een gemeenschappelijk goed dat openbaar beheer vereist, de ander ziet water als handelswaar binnen een competitieve markt. Deze twee filosofieën leiden tot radicaal verschillende benaderingen van de kwestie. Als water een handelsartikel is, onder welke voorwaarden kan het dan op de markt worden gebracht? Als water een publiek goed is, welke internationale organisatie is er dan verantwoordelijk voor? Hoe kunnen kwetsbaren worden beschermd? Hoe kan water gratis worden geleverd aan degenen die het het meest nodig hebben?

Landbouw, industrie en huisvesting zijn nauw met elkaar verbonden, in Europa, waar elk verantwoordelijk is voor ongeveer eenderde van het watergebruik. Op wereldschaal verbruikt de landbouw ongeveer 70% van de watervoorraden (tegenover slechts 10% voor steden) voornamelijk door irrigatie. Tweederde van dit zoet water ligt vast in gletsjers in de pool- en berggebieden. Dit intensieve gebruik maakt dat de waterreserves drastisch krimpen en draagt bij aan de vervuiling en het "overgebruik" van zeeën en oceanen. Het is dan ook van toenemend belang gewassen te produceren die zijn aangepast aan het klimaat. Op deze manier kunnen lozingen en inname van water, hetzij uit meren, rivieren of zeeën en oceanen, tot een minimum beperkt worden en vermindert de menselijke invloed op de watervoorraden en de kwaliteit van de ecosystemen. Wetenschappers hebben aangetoond dat de steeds frequentere droogteperiodes, een directe invloed hebben op oorlogen en honger in de wereld. Een goed beheer van de watervoorraden is een essentieel onderdeel van elke strategie voor duurzame ontwikkeling en behoud van de biodiversiteit. Het is evenzeer vqn cruciaal belang voor politieke stabiliteit.

In het kader van het Blauwe Jaar van het Institut français des Pays-Bas, biedt de derde editie van de Film & Science Nights twee online avonden rond twee Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Natiestoegang voor iedereen tot duurzaam beheerde water- en sanitaire voorzieningen (Doelstelling 6) en behoud en duurzame exploitatie van oceanen, zeeën en mariene hulpbronnen voor duurzame ontwikkeling (Doelstelling 4).

Dit essentiële thema van Frans-Nederlandse samenwerking komt aan bod door middel van de vertoning van korte films en interactieve debatten met deskundigen van grote onderzoekscentra, universiteiten en bedrijven die actief zijn op het gebied van oceaan-, zee- en waterbeheer.

Inschrijving

 

PROGRAMMA

Water: bron en gebruiksmiddel in de stad | Woensdag 23 september

Jan Knikker, Associé / stratégie et développement, MVRDV (Nederland) - spreker
Kees van Leeuwen, Hoofdonderzoeker & Hoogleraar, Universiteit Utrecht & KWR Water Research Institute & Universiteit Utrecht (Nederland) - spreker
Romain Mauger, onderzoeker, Rijksuniversiteit Groningen & Groningen Centre of Energy Law and Sustainability (Nederland) - moderator

Korte films :

Plastic (2017), Sébastien Baillou (België)
The Last Well (2017), Filip Filkovic (Kroatië-Frankrijk)
Hybrids (2017), Florian Brauch, Kim Tailhades, Matthieu Pujol, Yohan Thireau, Roman Thirion (Frankrijk)
Le pêcheur et l’homme d’affaires (2017), Simon François (Frankrijk)
A Better Tomorrow (2013), Mitsuyo Miyazaki (Japan)

Opgesloten in een ecosysteem | Vrijdag 25 september

Gilles Boeuf, Bioloog, hoogleraar bij UPMC en voorzitter van de Wetenschappelijke Raad, Agence française pour la biodiversité (Frankrijk) - spreker
Christophe Lasseur, projectmanager MELISSA, ESA ESTEC (Nederland) - spreker
Marc Obéron, Directeur, Le Temps presse (Frankrijk) - moderator

Korte films:

Panta Rhei (2018), Wouter Bongaerts (België)
Le secret des glaces (2014), Louis Fontimpe (Frankijk)
Bleu nuit (2012), David Myriam (Frankrijk)
Plastic (2017), Sébastien Baillou (België)
Le pêcheur et l’homme d’affaires (2017), Simon François (Frankrijk)

INFORMATIE

Georganiseerd door: Institut français des Pays-Bas
In samenwerking met: Le Temps presseAmbassade de France en BelgiqueESA-ESTEC
Taal van de korte films: originele taal, Engels ondertiteld
Voertalen tijden het debat: Frans en Nederlands

VOOR MEER INFORMATIE

Urban Water Atlas for Europe – European Commission

Healthy drinking water ans wastewater treatment for all – The Circonomist

Kees van Leeuwen & SDG 6 – interview

SDG 6 clean water and sanitation 4all. Can we prevent the wasting of USD 22 trillion?

]]>
<![CDATA[Oproep tot kandidaatstelling 2020 | Plan voor Financiële Ondersteuning voor Publicaties]]> 2020-07-24 17:29:09 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/candidature/oproep-tot-kandidaatstelling-2020-plan-voor-financiele-ondersteuning-voor-publicaties.html PLAN VOOR FINANCIËLE ONDERSTEUNING VOOR PUBLICATIES

 

 

Praktische informatie:

- Dekking van de vertaalkosten tot 50% van het totale bedrag.

- Deadline voor de indiening van aanvragen: 31 augustus 2020

- Jury: eind september 2020

- Kennisgeving: begin oktober 2020

- U bent verplicht om de steun van het INSTITUT FRANÇAIS DES PAYS-BAS in het vertaalde werk te vermelden

- De subsidie wordt betaald op het moment van publicatie van het boek, waarvan u 2 exemplaren moet opsturen naar het INSTITUT FRANÇAIS DES PAYS-BAS.

 

Documenten die in het in te leveren dossier moeten worden opgenomen:

- Beschrijving van het project (titel, auteur, Franse uitgever die de rechten bezit, beoogde publicatiedatum, naam van de vertaler(s))

- Een beschrijving in het Engels van uw redactionele lijn / presentatie van uw uitgeverij

- Een gedetailleerde begroting van het project inzake uitgaven en inkomsten

- Uw communicatieplan rond het project en de zichtbaarheid voor het INSTITUT FRANÇAIS DES PAYS-BAS ( de geplande tournee van de auteur, de persvoorlichting, samenwerking met een festival, etc.).

- Lijst van projectpartners (festival voor een auteurstournee, boekwinkel, podia, universiteit, etc.).

 

Criteria:

- Levende auteurs

- Velden: hedendaagse literatuur, geestes- en sociale wetenschappen, stripboeken en kinderboeken.

TOURNÉES VAN AUTEURS

 

Prakitsche informatie:

- Dekking van de R&R-reizen van de auteur van Frankrijk naar Nederland

- Dekking van de accommodatie voor een maximumbedrag per nacht van 110 €

- Uiterste termijn voor het indienen van aanvragen: /

 

Criteria :

- De auteur moet editoriaal actueel zijn (boek dat minder dan 2 jaar geleden is verschenen)

- Auteurs die in het kader van het PAP worden ondersteund, krijgen de voorkeur

- Contact: Pascale Fila pascale.fila@institutfrancais.nl

 

 ANDERE AANVULLENDE HULP

- Daarnaast ondersteunt het Institut français Paris ook de aankoop van rechten in het kader van een vertaalproject. Als u wilt profiteren van deze ondersteuning, die kan worden gecombineerd met die van het Institut français des Pays-Bas, kunt u uw verzoeken aan ons richten via pascale.fila@institutfrancais.nl. Voor meer informatie, klik hier.

Tot slot ondersteunt het Centre National du Livre (CNL) ook de vertaling naar het Nederlands. Alle relevante informatie vindt u hier.


Deze drie hulpmiddelen kunnen worden gecumuleerd voor hetzelfde project.

]]>
<![CDATA[Campus France lanceert de catalogus “Mijn online studiejaar 2020”]]> 2020-07-06 15:45:12 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/campus-france-lanceert-de-catalogus-mijn-online-studiejaar-2020.html Overeenkomstig de gezamenlijke verklaringen van de ministers van Buitenlandse Zaken en van Binnenlandse Zaken zullen internationale studenten vanaf het begin van het academisch jaar naar Frankrijk kunnen komen om hun opleiding af te ronden. Hun visumaanvragen zullen in de loop van de zomer met voorrang door de consulaire diensten worden behandeld. Frankrijk bevestigt hiermee haar beleid om internationaal talent aan te trekken in het kader van de strategie "Bienvenue en France".

Om het aanbod van de Franse instellingen voor hoger onderwijs te promoten, lanceert Campus Frankrijk de nieuwe catalogus "Ma rentrée en ligne 2020" voor internationale studenten. Deze catalogus bevat cursussen die voor 100% bestaan uit onderwijs op afstand en hybride cursussen (d.w.z. op afstand en ter plaatse).

Het scala aan cursussen voor onderwijs op afstand in het Frans of Engels beslaat de belangrijkste vakgebieden van engineering, administratie, management, recht, financiën, management, IT, stadsplanning, design, enz. Deze cursussen zijn beschikbaar op alle niveaus, voornamelijk op master- en postmasterniveau. Ze kunnen volledig via afstandsonderwijs plaatsvinden gedurende het eerste semester.

Ontdek de nieuwe catalogus "Ma rentrée en ligne 2020" (Mijn online studiejaar 2020)

Meer dan 600 opleidingen en 100 instellingen

Universiteiten, Grandes Ecoles, Engineering Schools, Business Schools, Gespecialiseerde Scholen en Instituten presenteren hun aanbod van beschikbaar afstandsonderwijs voor het begin van het academisch jaar 2020. De drie conferenties van de instellingen (CPU, CGE en CDEFI) en de leden van het Forum Campus France hebben zich gemobiliseerd om internationale studenten in staat te stellen hun terugkeer naar school zo goed mogelijk voor te bereiden.

De catalogus biedt al meer dan 600 cursussen in bijna 100 instellingen. Dit wordt nog steeds aangevuld naarmate de instellingen informatie over hun cursussen verstrekken.

Begeleiden van studenten

Vanaf de startpagina kunnen internationale studenten hun vakgebied kiezen. Verschillende filters maken het dan mogelijk om deze keuze te specificeren: taal van het onderwijs, niveau dat nodig is om de cursus te volgen, enz. Er is een beschrijving van de opleidingen beschikbaar om de methoden van kennisbeoordeling of de voorgestelde digitale campus (ondersteuning, ondersteuningsmethoden, enz.) te leren kennen. De toepassingsdata worden vermeld, evenals het directe contact met de verantwoordelijke voor de opleiding.

De verscheidenheid van het voorgestelde aanbod garandeert de duurzaamheid van deze onderwijsmethode en het nut ervan tot ver buiten de huidige gezondheidscontext.

De catalogus in cijfers

Bijna 100 vestigingen

 • 24 Universiteiten
 • 40 Ingenieursscholen
 • 22 Business Schools
 • + andere instellingen

Meer dan 600 opleidingen

 • 441 (75%) onderwijs op afstand 1e halfjaar en contactonderwijs 2e halfjaar
 • 261 (44%) volledig onderwijs op afstand
 • 269 (45%) opleidingen in het Frans
 • 225 (38%) trainingen in het Engels
 • 96 (16%) opleidingen in het Frans en Engels
 • 18 (3%) opleidingen in andere talen
 • Nationale diploma's: 299 cursussen (51%)
 • Opleidingen op bachelorniveau: 163 (28%)
 • Masteropleidingen: 373 (63%)
 • Opleiding op post-Master niveau: 54 (9%)
 • Nationale registratierechten: 202 (34%)
 • Aantal bedrijven met het Bienvenue en France-label: 17 bedrijven (17%)
 • Aantal opleidingen aan instellingen met het label Bienvenue en France: 87 opleidingen (15%)

Opleidingsgebieden

 • Beheer, administratie, financiën en handel: 283 opleidingen (29%)
 • Ingenieurswetenschappen: 113 opleidingen (11,7%)
 • IT en digitaal: 111 opleidingen (11,5%)

Regio's (aantal opleidingen van instellingen voor hoger onderwijs en onderzoek)

 • Ile-de-France: 251 opleidingen (42%)
 • Provence-Alpes-Côte d'Azur: 70 opleidingen (12%)
 • Grand Est: 47 opleidingen (8%)

Meer informatie kunt u vinden op de website van Campus France:

https://www.campusfrance.org/en/node/303474

]]>
<![CDATA[Cinéma : Trucker Night | 9 juli 2020 | Eye Filmmuseum Amsterdam]]> 2020-07-03 15:43:18 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/cinema-trucker-night-9-juli-2020-eye-filmmuseum-amsterdam.html Le salaire de la peur, het explosieve meesterwerk van Henri-Georges Clouzot, staat vanavond in de schijnwerpers bij de truckerfilm. Met Yves Montand als avonturier die rustig de jungle doorkruist met een vrachtwagen vol dynamiet.

Filmmaker Martin Koolhoven en Eye-programmeur Ronald Simons buigen zich over de bijzonderheden van een onderhand wat vergeten genre: de truckerfilm. Aan welke voorwaarden moet een film voldoen om zich met dit label te tooien?

Koolhoven en Simons praten je bij met clips en trailers uit een gietijzeren genre. Denk Harley Cokeliss' Battletruck (1982), Sam Peckinpahs Convoy (1978), George Millers Mad Max: Fury Road (2015) of Vendetta dal futuro (1986) van Sergio Martino. Ode aan de trucker, de existentiële cowboy met het eenzame stuur in de knuisten.

Na de pauze komt de zenuwslopende hoofdfilm:

Le salaire de la peur (Henri George Clouzot, FR 1953, 131')

Vier desperado’s zitten vast in een dorpje in Midden-Amerika. Om hun vrijheid  te verkrijgen doen ze alles… Zoals twee vrachtwagens met een lading nitroglycerine naar een afgelegen olieveld vervoeren. De weg is slecht, bij de geringste schok is het gedaan…

Mario (Yves Montand) is de man die double-clutchend het hoofd koel houdt in de cabine van een auto die op springen staat. Truckersdrama pur sang won zowel de Gouden Palm (Cannes) als de Gouden Beer (Berlijn).

]]>
<![CDATA[Online cursussen]]> 2020-07-01 18:19:23 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/agenda/online-cursussen.html NIEUW: Online cursussen

 • Groepsles : speciaal voor de algemene cursussen

 • Privécursussen ** individueel of in kleine groepen ** : Aantrekkelijke tarieven - geldig tot 30 novembre 2020

 

 

]]>
<![CDATA[French courses - registration until 2 October]]> 2020-07-01 14:51:18 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/agenda/french-courses-registration-until-2-october.html ** French courses - October 2020 ** 

Are you searching for quality French classes in Groningen?
Conveniently located in the Harmoniegebouw (1st floor - Oude Kijk in ‘t Jatstraat 26), a building of the University of Groningen, the Institut français provides French classes for adults in group and private French lessons, to suit any language level and every learning objective. Our levels follow the Common European Framework.

                           

IN A CLASSROOM (face-to-face)

These courses are organised in a classroom at the University in smaller groups due to the coronavirus social distancing measures. It is advised to register as soon as possible to avoid disappointment. As a result of new COVID-19 measures, the classrooms may not be fully accessible. In this case, the lessons can be given online: an efficient and accessible way to learn French. 

 

* * General French courses * *

These lessons include a balance of conversation, listening, pronunciation and grammar to help you communicate in everyday situations in French speaking countries and develop fluency and confidence. Participants are given plenty of opportunities to practise the spoken French language through discussions, debates and conversation activities.

 

Level 1

A1.1 - your first steps in French - Tuesday - 7pm/9pm - 1st class: 6th October

A1.2 - basic knowledge of French - Thursday - 7pm/9pm - 1st class: 8th October

 

Level 2

A2.1 - French elementary - Monday - 7pm/9pm - 1st class: 5th October

A2.2 - French elementary plus - Monday - 7pm/9pm - 1st class: 5th October

 

Level 3

B1.1 - French intermediate - Monday - 7pm/9pm - 1st class: 5th October

B1.2 - French intermediate plus - Wednesday - 7pm/9pm - 1st class: 7th October

 

Level 4

B2.1 - Vantage or upper intermediate - Thursday - 7pm/9pm - 1st class: 8th October

B2.2 - Vantage or upper intermediate plus - Wednesday - 7pm/9pm – 1st class: 7th October

 

Level 5

C1.1 - Advanced - Thursday - 7pm/9pm - 1st class: 8th October

C1.2 - Advanced - Wednesday - 7pm/9pm - 1st class: 8th October

 

** Price **

50 hours (25 classes) - Price: € 335,- / students: € 320,-.

24 hours (12 classes) - Price: € 190,- /  students: € 175,-.

 

* * French conversation * *

This course is for people who wish to improve their speaking skills. The teacher will use articles from newspapers, magazines, TV programs and books. You will feel more confident and be able to increase your knowledge about France, its culture and actuality.

Our conversation courses are based on participation and interaction, so you can improve your speaking skills. Material provided, no textbooks are required.

Level 3/4

B1/B2 - Monday - 7pm/9pm - 1st class: 5th October

 

Level 5

C1 - Advanced - Tuesday - 10am/12pm - 1st class: 6th October    

C1 - Advanced - Thursday - 10am/12pm - 1st class: 8th October

C2 - Proficiency - Tuesday - 7pm/9pm - 1st class: 5th October                 

C2 - Proficiency - Friday - 10am/12pm - 1st class: 9th October

 

** Price **

50 hours (25 classes) - Price: € 335,- / students: € 320,-.

24 hours (12 classes) - Price: € 190,- /  students: € 175,-.

 

NEW : IN A VIRTUEL  CLASS  - ONLINE COURSE - * * Special for the General French courses * *

 

We are proposing you to refresh your French remotely online to give you the best learning experience adapted to your needs. Stimulating, flexible and interactive, our Online French Group Courses will meet your expectations and make you progress in no time!

Level 1

A1.1 - your first steps in French - Wednesday - 10am/12am - 1st class: 7th October

A1.2 - basic knowledge of French - Thursday - 10 am/12am - 1st class: 8th October

 

Level 2

A2.1 - French elementary - Friday - 10am/12am - 1st class: 9th October

A2.2 - French elementary plus - Tuesday - 7pm/9pm - 1st class: 6th October

 

Level 3

B1.1 - French intermediate - Friday - 2pm/4pm - 1st class: 9th October

B1.2 - French intermediate plus - Thursday - 10am/12am - 1st class: 8th October

 

Level 4

B2.1- Vantage or upper intermediate - Tuesday - 7pm/9pm - 1st class: 6th October

B2.2- Vantage or upper intermediate plus - Thursday - 7pm/9pm – 1st class: 8th October


Level 5

C1- Advanced - Monday - 7pm/9pm - 1st class: 5th October

 

** Price **

50 hours (25 classes) - Price: € 335,- / students: € 320,-.

24 hours (12 classes) - Price: € 190,- /  students: € 175,-.

 

Specialised Courses

** Professional French **

24 hours, Thursday, 7pm/21pm

Normal rate: 245€, student rate 230€ - Start date: Thursday 8 October 2020

This course will allow you to practice the French language in a professional setting. It will give you more confidence and improve your command of the spoken and written language. If you need to write business letters, send e-mails, make phone calls in French, this course is for you. From level A2.

 

** DELF/DALF preparation course ** 

** on request **


** Registration **

* extended to 2 October 2020:

* with an online appointment

You can send an email to institutfrancais@rug.nl. Then we will contact you.

In order to get an idea of your level, you can also take a free test during your appointment.

The payment must be made at the time of registration via internet.

More information by e-mail: institutfrancais@rug.nl

 

Currently we can only be reached by mail. The Harmony Building, and therefore the office of the Institut français is closed.


PRIVATE COURSE ** in a classroom or/and online **

We offer two types of courses:

General courses:

These are courses that will help you improve your general French skills. You will determine with your teacher precisely what you need to know, develop or perfect. Do you want to focus on oral and written practice or just one of the two? Anything is possible. It is up to you.

- Work on all four language skills: listening, reading, speaking, writing.

- Strengthen oral or written production or comprehension

- Grammar points to be explained and practiced

- Vocabulary enrichment

- Pronunciation to be improved

Courses with specific objectives:

- Preparation for exams or tests (DELF/DALF, TCF...)

- The acquisition of skills related to a professional activity:

commercial, tourism, hotel business, humanitarian action, diplomacy ...

- Preparing for a stay in a French-speaking country

** In person - in a room at the University of Groningen ** or/and ** online --- new!

Online courses:

** Effective and interesting courses!

- The same quality of lessons, the same interactivity and the same enthusiasm of a native, experienced and trained FLE teacher.

- Access to a virtual classroom that preserves the conviviality of a course in a classroom

- Direct contact with your teacher by videoconference

- Diversified courses

- Easy to access: just click on the link to join the course

- Screen sharing

- Oral but also written interactions through a chat and a whiteboard

 

** Attractive rates - valid until 30 November 2020:

Individual tuition

- For 1 person: 59 € / hour instead of 69 € / hour

Small group courses (of the same level and objectives):

- For 2 persons: 35 € / pers / hour

- For 3 persons: 25€ / pers / hour

 

** Special offers:

* from 10 hours, 1 hour free + method offered

* from 20 hours, 2 hours free + method offered

 

** Duration of lessons: flexible, adapted to the needs and possibilities of each student.

** What you need:

* a computer

* a webcam

* earphones or headphones

* a reliable internet connection

More information: send us an e-mail at institutfrancais@rug.nl to arrange an online appointment directly with a teacher.

 

]]>
<![CDATA[Cursussen: Inschrijvingen verlengd tot 2 oktober ]]> 2020-06-29 18:40:18 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/agenda/cursussen-inschrijvingen-verlengd-tot-2-oktober.html Vanaf 5 oktober 2020 bieden wij een nieuwe sessie van gevarieerde cursussen Frans aan, aangepast aan uw behoeften. Of u nu student, professional of gepensioneerd bent, u zult in staat zijn om Frans te leren en uw taalvaardigheden te verbeteren, maar ook uw kennis van de Franse cultuur en maatschappij te verrijken. De inschrijvingsperiode wordt verlengd tot 2 oktober 2020. 

Hier is ons programma:

* Cursus in een klaslokaal:

algemene cursussen en conversatielessen 

gespecialiseerde cursussen

privélessen


* Online cursus:

algemene groepscursussen

privélessen

]]>
<![CDATA[Nuits Film & Science | 23 en 25 september 2020]]> 2020-06-29 14:25:00 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/nuits-film-science-23-en-25-september-2020.html Hoewel het lang beschouwd werd als een onuitputtelijke bron, is zoet water vandaag de dag steeds schaarser. Het betreft slechts 2,6% van al het water dat op aarde beschikbaar is. Daardoor heeft water in enkele regio's van de wereld al een strategisch belang. Twee opvattingen over water als 'grondstof' staan diametraal tegenover elkaar: de een ziet water als een gemeenschappelijk goed dat openbaar beheer vereist, de ander ziet water als handelswaar binnen een competitieve markt. Deze twee filosofieën leiden tot radicaal verschillende benaderingen van de kwestie. Als water een handelsartikel is, onder welke voorwaarden kan het dan op de markt worden gebracht? Als water een publiek goed is, welke internationale organisatie is er dan verantwoordelijk voor? Hoe kunnen kwetsbaren worden beschermd? Hoe kan water gratis worden geleverd aan degenen die het het meest nodig hebben?

Landbouw, industrie en huisvesting zijn nauw met elkaar verbonden, in Europa, waar elk verantwoordelijk is voor ongeveer eenderde van het watergebruik. Op wereldschaal verbruikt de landbouw ongeveer 70% van de watervoorraden (tegenover slechts 10% voor steden) voornamelijk door irrigatie. Tweederde van dit zoet water ligt vast in gletsjers in de pool- en berggebieden. Dit intensieve gebruik maakt dat de waterreserves drastisch krimpen en draagt bij aan de vervuiling en het "overgebruik" van zeeën en oceanen. Het is dan ook van toenemend belang gewassen te produceren die zijn aangepast aan het klimaat. Op deze manier kunnen lozingen en inname van water, hetzij uit meren, rivieren of zeeën en oceanen, tot een minimum beperkt worden en vermindert de menselijke invloed op de watervoorraden en de kwaliteit van de ecosystemen. Wetenschappers hebben aangetoond dat de steeds frequentere droogteperiodes, een directe invloed hebben op oorlogen en honger in de wereld. Een goed beheer van de watervoorraden is een essentieel onderdeel van elke strategie voor duurzame ontwikkeling en behoud van de biodiversiteit. Het is evenzeer vqn cruciaal belang voor politieke stabiliteit.

In het kader van het Blauwe Jaar van het Institut français des Pays-Bas, biedt de derde editie van de Film & Science Nights twee online avonden rond twee Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties: toegang voor iedereen tot duurzaam beheerde water- en sanitaire voorzieningen (Doelstelling 6) en behoud en duurzame exploitatie van oceanen, zeeën en mariene hulpbronnen voor duurzame ontwikkeling (Doelstelling 4).

Dit essentiële thema van Frans-Nederlandse samenwerking komt aan bod door middel van de vertoning van korte films en interactieve debatten met deskundigen van grote onderzoekscentra, universiteiten en bedrijven die actief zijn op het gebied van oceaan-, zee- en waterbeheer.

Inschrijving

 

PROGRAMMA

Water: bron en gebruiksmiddel in de stad | Woensdag 23 september

Jan Knikker, Associé / stratégie et développement, MVRDV (Nederland) - spreker
Kees van Leeuwen, Hoofdonderzoeker & Hoogleraar, Universiteit UtrechtKWR Water Research Institute & Universiteit Utrecht (Nederland) - spreker
Romain Mauger, onderzoeker, Rijksuniversiteit Groningen & Groningen Centre of Energy Law and Sustainability (Nederland) - moderator

Korte films :

Plastic (2017), Sébastien Baillou (België)
The Last Well (2017), Filip Filkovic (Kroatië-Frankrijk)
Hybrids (2017), Florian Brauch, Kim Tailhades, Matthieu Pujol, Yohan Thireau, Roman Thirion (Frankrijk)
Le pêcheur et l’homme d’affaires (2017), Simon François (Frankrijk)
A Better Tomorrow (2013), Mitsuyo Miyazaki (Japan)

Opgesloten in een ecosysteem | Vrijdag 25 september

Gilles Boeuf, Bioloog, hoogleraar bij UPMC en voorzitter van de Wetenschappelijke Raad, Agence française pour la biodiversité (Frankrijk) - spreker
Christophe Lasseur, projectmanager MELISSA, ESA ESTEC (Nederland) - spreker
Marc Obéron, Directeur, Le Temps presse (Frankrijk) - moderator

Korte films:

Panta Rhei (2018), Wouter Bongaerts (België)
Le secret des glaces (2014), Louis Fontimpe (Frankijk)
Bleu nuit (2012), David Myriam (Frankrijk)
Plastic (2017), Sébastien Baillou (België)
Le pêcheur et l’homme d’affaires (2017), Simon François (Frankrijk)

INFORMATIE

Georganiseerd door: Institut français des Pays-Bas
In samenwerking met: Le Temps presse, Ambassade de France en BelgiqueESA-ESTEC
Taal van de korte films: originele taal, Engels ondertiteld
Voertalen tijden het debat: Frans en Nederlands

VOOR MEER INFORMATIE

Urban Water Atlas for Europe – European Commission

Healthy drinking water ans wastewater treatment for all – The Circonomist

Kees van Leeuwen & SDG 6 – interview

SDG 6 clean water and sanitation 4all. Can we prevent the wasting of USD 22 trillion?

]]>
<![CDATA[Ciné Club | Eté 85 | 25 augustus 19.00 | Forum Groningen]]> 2020-06-29 11:42:35 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/films-2/cine-club-ete-85-25-augustus-19-00-forum-groningen.html In de zomer toen hij 16 was werd Alexis voor de Normandische kust op heldhaftige wijze uit zee gered door de 18-jarige David. Het werd zijn eerste grote liefde, maar duurt deze liefde langer dan één zomer? De zomer van 85...

Voorpremière van de nieuwe film van François Ozon.

Regie: François Ozon, 2020, 110 minuten, Nederlands ondertiteld

Met: Melvil Poupaud, Valeria Bruni Tedeschi


]]>