Institut francais - Pays-Bas - Franse Instituut voor culturele zaken http://institutfrancais.nl/rss/ Het Instituut promoot de Franse cultuur in de breedste zin van het woord. Met o.a. taalcursussen, informatie over evenementen en ondersteuning van leerkrachten. U kunt bij ons terecht voor een zeer uitgebreide keuze van cursussen Frans, lezingen, workshop nl-nl <![CDATA[Rewire 2017 - Hedendaagse cultuur festival]]> 2017-03-27 16:15:11 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/podiumkunsten/rewire-2017-hedendaagse-cultuur-festival.html Franse programmering

Kassel Jaeger, pseudoniem van François Bonnett, is een muzikant, componist van elektro-akoestische muziek, en ingenieur bij de Groupe de Recherches Musicales.

Kangding Ray, geboren David Letellier, is een muzikant van elektronische muziek.  Hij koos zijn pseudoniem net voor de release van zijn eerste album, in 2006, het was met betrekking tot de Chinese stad, waar hij toen verbleef.

 

https://denhaag.com/fr/event/8720/festival-rewire?eventId=8720

http://www.rewirefestival.nl/

]]>
<![CDATA[TV5 Monde : Le film du mois d'Avril 2017]]> 2017-03-27 15:34:05 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/films-3/tv5-monde-le-film-du-mois-d-avril-2017.html In april brengt TV5MONDE u naar de andere kant van de Atlantische Oceaan met drie nieuwe Canadese series. Van Karl et Max, een « dramedy » met een ingenieus scenario à la ´Breaking Bad´ tot Blue Moon, een spannende thriller over samenzweringen op hoog niveau, maar vergeet niet Les Beaux Malaises, een sprankelende miniserie die de eigenaardigheden van bekendheden blootlegt…

]]>
<![CDATA[Go Short – International Short Film Festival Nijmegen 2017]]> 2017-03-27 14:47:56 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/films-3/go-short-international-short-film-festival-nijmegen-2017.html DE korte filmfestival van Nederland: gedurende  vijf dagen, zal de beste hedendaagse Europese productie worden voorgelegd aan het publiek. Zoals elk jaar is de Franse productie goed vertegenwoordigd.

 
www.goshort.nl 

Met steun van de Franse Ambassade in Nederland

 

 

]]>
<![CDATA[Jazz concert : Jasper Somsen Trio met Jean-Michel Pilc, piano en André Ceccarelli, drummer]]> 2017-03-27 14:37:25 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/podiumkunsten/jazz-concert-jasper-somsen-trio-met-jean-michel-pilc-piano-en-andre-ceccarelli-drummer.html Internationaal supertrio met pianist Jean-Michel Pilc en drummer André Ceccarelli bijeengebracht door contrabassist Jasper Somsen, gerenommeerd om zijn ‘prachtig zangerige toon, enorme klankrijkdom en creativiteit’ (Jazzenzo).

 

http://bimhuis.nl/concerten/jasper-somsen-trio-feat-jean-michel-pilc--andre-ceccarelli

]]>
<![CDATA["Voir du pays" van Delphine Coulin en Muriel Coulin met o.a. Soko, Ariane Labed]]> 2017-03-27 14:26:52 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/films-3/-voir-du-pays-van-delphine-coulin-en-muriel-coulin-met-o-a-soko-ariane-labed.html Twee vriendinnen keren samen met hun eenheid huiswaarts na een missie in Afghanistan. Ze maken een korte tussenstop in een vijfsterrenhotel op Cyprus voor wat het leger een “decompressie” noemt. Na maanden van discipline en afzien belanden de militairen tussen de toeristen. Het contrast met het leven aan het front kan niet groter zijn…

 

Pers

Boeiend. (Le Figaro)

 

Awards -  Un certain Regard – Cannes Beste Screenplay  2016

 

https://cinemien.nl/movie/voir-du-pays/

]]>
<![CDATA[Terug op le Prix du Jeune lecteur 2017 met David Foenkinos]]> 2017-03-27 12:31:49 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/om-terug-te-kijken/terug-op-le-prix-du-jeune-lecteur-2017-met-david-foenkinos.html Het was zeker een opvallend moment voor alle geselecteerd finalisten. Na een korte presentatie van David Foenkinos, student vragen waren gevarieerd. Het leven van Charlotte Salomon en de ontmoeting met de schrijver lijken deze studenten te hebben geïnspireerd. Vervolgens kwam de bekendmaking van de winnaars, de prijsuitreiking en de traditionele signeersessie.

De Institut Français en Levende Talen bedanken David Foenkinos voor zijn deelname en TV5 Monde en Het 4e Gymnasium voor hun steun.

“Rendez-vous” volgend jaar voor de speciale editie van de 10e verjaardag van de Prix du Jeune lecteur néerlandais!

]]>
<![CDATA[Dictee van de Francofonie 2017]]> 2017-03-27 11:48:39 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/om-terug-te-kijken/dictee-van-de-francofonie-2017.html De editie 2017 van het “dictée de la francophonie” was gehouden zaterdag 18 maart in het Institut Français in Amsterdam.

De deelnemers waren voor een ochtend terug op de schoolbanken, onder leiding van mevrouw Lenoble-Pinson, professor van de St. Louis Universiteit in Brussel, net zo gepassioneerd als spannend. Het was een kans om veel regels en uitzonderingen die de charme van de Frans maken te ontmoeten!

Proficiat aan de winnaars en tot volgend jaar!

Foto: Michèle Lenoble-Pinson (professor van de St. Louis Universiteit van Brussel), Marc Clairbois (afgevaardigde van de Délégation Wallonie-Bruxelles in Den Haag), Fabienne Ricordel (attachée de coopération pour le français –Ambassade de France aux Pays-Bas/IFPB) en deelnemers aan de 2017 editie.

Het Franse Instituut Nederland en Wallonië-Brussel delegatie bedanken TV5 Monde, l’Ambassade de Suisse aux Pays-Bas, Amsterdam-Bateau et la librairie le Temps retrouvé voor hun steun.

]]>
<![CDATA[Café Emploi - Den Haag]]> 2017-03-24 16:58:48 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/symposia-debatten/cafe-emploi-den-haag.html <![CDATA[Soirée des 3 arts proposée par Art Managing Partner]]> 2017-03-24 16:45:45 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/soiree-des-3-arts-proposee-par-art-managing-partner.html Loir Restaurant – Binckhorstlaan 135 – 2516 BA Den Haag

Email subscription : RESERVATION3ARTS@GMAIL.COM

More details here

]]>
<![CDATA[21 Maart 2017, literaire avond met David Foenkinos]]> 2017-03-23 16:08:40 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/om-terug-te-kijken/21-maart-2017-literaire-avond-met-david-foenkinos.html "Le mystère Henri Pick" (Gallimard, 2016).

 

Een bibliothecaris in Bretagne verzamelt alle boeken die door uitgevers zijn geweigerd. Zo komt hij in het bezit van allerlei manuscripten. Een jonge redactrice ontdekt  tussen al die manuscripten er een waarvan zij denkt dat het een meesterwerk zou kunnen zijn. Het is geschreven door ene Henri Pick. Zij gaat op zoek naar de schrijver en ontdekt dat hij twee jaar geleden is overleden. Volgens zijn weduwe heeft hij zijn hele leven nog nooit iets anders geschreven dan boodschappenlijstjes. Had hij een geheim leven?

]]>
<![CDATA[Journée de la Francophonie 2017 à Groningen]]> 2017-03-23 15:04:34 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/om-terug-te-kijken/journee-de-la-francophonie-2017-a-groningen.html Michel Boiron, directeur van CAVILLAM Alliance française in Vichy, hield een interactieve lezing over de cultuur in het algemeen in Frankrijk en hij leidde een workshop voor docenten om de Franse les van nieuw elan te voorzien.

Bernard Magnier, literair journalist en directeur van de collectie ‘Afrikaanse literatuur’ bij uitgeverij Sud, schetste in zijn bijdrage ‘Schrijven in het Frans met een buitenlandse afkomst’ een breed panorama van belangrijke Franstalige auteurs en artiesten, die op Franse bodem geboren zijn.

Verder waren er discussies, workshops en een quiz waardoor er een levendige interactie ontstond tussen de deelnemers over de Francofone cultuur. Het Institut français Groningen wil graag iedereen bedanken die van de Dag van de Francofonie een succes hebben gemaakt.

]]>
<![CDATA[Het kiesstelsel in Frankrijk : de presidentsverkiezingen, Yohann Pollet ]]> 2017-03-23 13:53:42 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/symposia-debatten/het-kiesstelsel-in-frankrijk-de-presidentsverkiezingen-yohann-pollet.html Yohann Pollet is werkzaam bij de taalkundige en culturele afdeling van het Institut français des Pays-Bas en volgde een studie politieke wetenschappen in Bordeaux. Met de aankomende presidentsverkiezingen in zicht verklaart hij het Franse kiessysteem en vergelijkt het met het Nederlandse systeem.

De lezing vindt plaats in het Academiegebouw, zaal A900.

Toegang is gratis.

 

Facebook : @institut.francais 

Twitter : @ifpb_amsterdam

]]>
<![CDATA[Florence Aubenas, Un Printemps français met Olivier Barrot]]> 2017-03-21 15:15:37 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/florence-aubenas-un-printemps-francais-met-olivier-barrot.html  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Olivier Barrot ontmoet Florence Aubenas, verslaggeefster van "Le Monde".

De journalist Olivier Barrot, bedenker en presentator van het tv-programma ‘Un livre, un jour’ op France 3 gaat in gesprek met Florence Aubenas, verslaggeefster van Le Monde sinds 2012.

Florence Aubenas deed onder andere verslag van conflicten in Ruanda, Kosovo en Afghanistan en van het proces tegen het vermeende kindermisbruik in Outreau. In Irak werd zij ontvoerd, na haar bevrijding schreef ze twee opmerkelijke boeken (zowel wat onderwerpkeuze als stijl betreft): ‘Le Quai de Ouistreham’ en ‘En France’. Zij is een van die journalisten die vinden dat de schrijvende pers ook vooral moet blijven schrijven.

Na afloop verkoopt boekhandel ‘Le Temps Retrouvé’de boeken van mevrouw Aubenas en is er een signeersessie. Het gesprek vindt plaats in het Frans en wordt simultaan vertaald in het Nederlands. 

Dit programma wordt aangeboden door het Institut français des Pays-Bas in samenwerking met de OBA en de stichting L’Échappée Belle.

 

Overige data


24 mei 2017 : Jacques Mougenot

Deze gediplomeerde ingenieur is eerst leerling, en vervolgens assistent van de grote pedagoog Jean-Laurent Cochet. Als acteur en toneelschrijver speelt hij in zijn eigen succesvolle komedies, zoals “Le Cas Martin Piche” en “Les Fiances de Loches”, een musical naar Feydeau die is bekroond met een Molière. Hij zal “L’Affaire Dusseart” voor ons opvoeren, een onweerstaanbaar satirisch hedendaags stuk dat 700 keer in Frankrijk is opgevoerd, maar ook in Brazilië en Libanon.

22 juni 2017 : Philippe Brunel

Enkele dagen voor de Grand Départ van de Tour de France gaan we in gesprek met Philippe Brunel, groot connaisseur van de Tour en van wielrennen in algemene zin, beroemd journalist voor de sportkrant “L’Equipe”, en auteur van het onvervangbare “Vie et mort de Marco Pantani”. Hij zal spreken over doping en gesjoemel, maar ook zal hij op een lyrische manier ingaan op de ‘grandeur’ van deze geweldige sport, die zo wordt gewaardeerd in Nederland.

 

Meer informatie op http://www.oba.nl/agenda.204768.html

Reservatie: http://www.echappeebelle.nl/reservations/

Let op: De voertaal is Frans. Voor Nederlandse simultaan tolkvertaling stuurt u voor 1 maart een mailtje aan g.buijs@oba.nl nl o.v.v. Printemps-Nederlands. U krijgt dan bij de entree van het theater -  op vertoon van de bevestigingsmail - een koptelefoon.

Tarief : Normaal 10.00€   Met OBA-pas 5.00€

OBA Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam

]]>
<![CDATA[FOTO EXPOSITIE TIJDENS DE WEEK VAN DE FRANCOFONIE 2017]]> 2017-03-20 15:46:34 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/tentoonstellingen/foto-expositie-tijdens-de-week-van-de-francofonie-2017.html De Alliance Française Rotterdam viert de week van de Francofonie (18 tot 27 maart), middels een expositie van de fotograaf Gérard van Soest over zijn foto’s die hij maakte in Parijs tijdens de jaren ‘60.

Gerard van Soest (Schiedam 1939), kreeg in 1958 van zijn oudere broer Dick zijn eerste fototoestel, een Agfa Silette. Enthousiast begon Gerard te experimenteren met fotograferen.

Tijdens korte vakanties in Frankrijk, maakte hij een prachtige serie straatfoto’s. Deze taferelen laten een voorbije wereld zien waar de mensen nog geen haast hebben. Er wordt gekuierd, in het zonnetje gezeten en boodschappen gedaan.


Je proeft de sfeer van het Franse leven uit de zestiger jaren.
Speciaal voor deze expositie selecteerde Gerard zijn foto’s uit de zestiger jaren.

Deze selectie sluit mooi aan op de eerdere expositie bij de AFR van foto’s uit de vijftiger jaren van Robert Doisneau (1912-1994).

 

https://www.alliancerotterdam.nl/nieuws/foto-expositie-tijdens-de-week-van-de-francofonie-2017/

]]>
<![CDATA[Le GEST présente LES BELLES SOEURS]]> 2017-03-17 15:58:57 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/podiumkunsten/le-gest-presente-les-belles-soeurs.html <![CDATA[Literaire avond met Philippe Claudel]]> 2017-03-17 12:30:57 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/literatuur-conferentie/literaire-avond-met-philippe-claudel.html Een gesprek, in het Frans, van librair PP Bruneau met de schrijver en regisseur Philippe Claudel.

 

Met steun van het Institut français des Pays-Bas - Ambassade van Frankrijk


http://www.letempsretrouve.nl/

]]>
<![CDATA[Film & Science Festival 2017]]> 2017-03-14 16:54:07 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/films-3/film-science-festival-2017.html Woensdag 12 april, 19:00 uur
(Bijna) alles over zicht en perceptie*

 

Film : Sight, the sense of vision (2016), Kris Koenig, 57 min (Engelstalig met Engelse ondertiteling)

Ga op een reis langs de ontdekkingen van de mensheid in de wetenschap, technologie en geneeskunde, dankzij welke we nu weten hoe het zichtvermogen functioneert, hoe we oogziekten kunnen genezen en hoe we het zicht kunnen corrigeren.

Interactieve conferentie: Wat is een illusie? door Andrei Gorea

Andrei Gorea, onderzoeker in de psychologie van de perceptie, bij het Laboratoire Psychologie de la Perception, Université Paris Descartes en CNRS (Frankrijk), legt uit hoe (optische) illusies je kunnen misleiden door middel van trucjes met je ogen en je hersenen.

Show: Close-up magic and illusions Moulla (Augmented Magic

Je zult je ogen niet geloven tijdens deze demonstratie van close-up magie van de illusionist Moulla (Augmented Magic).

* This evening will be held in English


Donderdag 13 april, 19:00 uur
Speciale effecten in films**

 

Interactieve conferentie: Van Méliès tot motion capture…

Jean-Baptiste Massuet, onderzoeker aan de universiteit van Rennes (Frankrijk) en specialist in motion capture, laat zien hoe speciale effecten zich hebben ontwikkeld, vanaf de vroege film tot aan 3D films. Een selectie korte films zal deze evolutie laten zien.

Show: Speciale effecten of magie?  Moulla (Augmented Magic)

De illusionist Moulla geeft een verrassende show waarbij hij magie en speciale effecten in real-time door elkaar heen gebruikt.

**This evening will be held in French with simultaneous translation in Dutch

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Wednesday, April 12th 19:00 

(Almost) everything about sight and perception*


Film: Sight, the sense of vision (2016), Kris Koenig, 57 min (in English, with English subtitles)

Go on the journey of humanity who discovered the science, technology and medicine which allows us to understand how sight works, cure diseases of the eye and correct vision.

Interactive conference: What is an illusion? Andrei Gorea

Andrei GOREA, Researcher in the psychology of perception at Laboratoire Psychologie de la Perception, Université Paris Descartes and CNRS (France), will explain how (optical) illusions mislead you by tricking your eyes and brain.

Show: Close-up magic and illusions  Moulla (Augmented Magic)

In a demonstration of close-up magic, the illusionist Moulla (Augmented Magic) will amaze your sight with incredible illusions

* This evening will be held in English

 

Special effects in cinema**

Thursday, April 13th 19:00


Interactive conference : From Méliès to motion capture…

Jean-Baptiste MASSUET, researcher at Rennes University (France) and specialist of motion capture, will show how special effects have improved from early cinema to 3D movies.

selection of short films will help decrypting this evolution

Show: Special effect or magic?  Moulla (Augmented Magic)

The illusionist Moulla will surprise you in a show mixing magic and real-time special effects. 

**This evening will be held in French with simultaneous translation in Dutch

]]>
<![CDATA[Literaire avond met David Foenkinos]]> 2017-03-13 19:19:49 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/literatuur-conferentie/literaire-avond-met-david-foenkinos.html Een gesprek, in het Frans, van literair recensent Margot Dijkgraaf met de schrijver David Foenkinos over zijn nieuwe boek <Le mystère Henri Pick> (Gallimard, 2016).

Een bibliothecaris in Bretagne verzamelt alle boeken die door uitgevers zijn geweigerd. Zo komt hij in het bezit van allerlei manuscripten. Een jonge redactrice ontdekt  tussen al die manuscripten er een waarvan zij denkt dat het een meesterwerk zou kunnen zijn. Het is geschreven door ene Henri Pick. Zij gaat op zoek naar de schrijver en ontdekt dat hij twee jaar geleden is overleden. Volgens zijn weduwe heeft hij zijn hele leven nog nooit iets anders geschreven dan boodschappenlijstjes. Had hij een geheim leven?

De avond belooft net zo spannend te worden als het boek !

De bijeenkomst wordt georganiseerd door het Institut français in Amsterdam in samenwerking met boekhandel Atheneum en Spui 25.

Toegang is gratis, wel graag aanmelden via www.spui25.nl

]]>
<![CDATA[Quai d'Orsay : Ciné Club]]> 2017-03-13 16:23:38 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/films-2/quai-d-orsay-cine-club.html In de week voor de Franse presidentsverkiezingen vertonen we in de ciné club een film die een (satirisch) inkijkje geeft in het politieke leven in Frankrijk.

Arthur Vlaminck, net afgestudeerd aan de ENA (opleiding voor veel Franse politici), wordt speechschrijver voor de minister van Buitenlandse zaken Alexandre Taillard de Worms, een oude en ijdele rot in het vak, nogal met zichzelf ingenomen en liefhebber van Griekse filosofen. Als beginneling heeft Arthur het moeillijk om in de hofhouding van technocraten rond de minister zijn weg te vinden. Om nog maar niet te spreken van de eisen die de minister stelt aan zijn teksten. Het politieke spel hangt van subtiliteiten aan elkaar en een verkeerd woord op de foute plaats op het onjuiste moment kan het verschil betekenen tussen glorie en verval.Naar een stripverhaal van Abel Lanzac (pseudoniem van diplomaat en ex-Quai d'Orsay-ambtenaar Antonin Baudry)

Regie: Bertrand Tavernier, 2013, 113 minuten, Engels ondertiteld

Met: Raphael Personnaz, Thierry LHermitte, Niels Arestrup, Julie Gayet, Anaïs Demoustier

]]>
<![CDATA[Noces: Ciné Club]]> 2017-03-13 16:18:22 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/films-2/noces-cine-club.html Zahira is in de bloei van haar leven: ze gaat naar school, heeft leuke vrienden en geniet zo nu en dan van het Brusselse nachtleven. Ze woont bij haar ouders met wie ze een hechte band heeft. Hun relatie wordt echter onder druk gezet wanneer ze volgens Pakistaanse traditie moet trouwen met een man die ze nog nooit heeft ontmoet. Niet alleen haar ouders, maar ook haar broer en zus proberen haar te overtuigen van het belang van deze traditie. Zahira komt voor een hartverscheurende keuze te staan. Kiest ze voor haar vrijheid of voor haar familie?

Regie: Stephan Streker | België, Pakistan, Frankrijk, Luxemburg | 2016 | 98 minuten | Frans gesproken, Nederlands ondertiteld

]]>
<![CDATA[La Francophonie numérique (7 maart 2017, Omniversum Den Haag)]]> 2017-03-09 10:15:12 http://institutfrancais.nl/nl/het-frans-onderwijzen/de-francophonie/la-francophonie-numerique-7-maart-2017-omniversum-den-haag.html De Maand van de Franse taal en de Francofonie 2017 in Nederland, met het thema Francophonie numérique (Digitale Francofonie), werd op dinsdag 7 maart gelanceerd in het Omniversum in Den Haag.

De aftrap werd namens de Groep van Francofone ambassadeurs in Nederland gegeven door de ambassadeur van Marokko en Imma Tor Faus, adviseur op het gebied van Franse taal en taalkundige diversiteit in het kabinet van de secretaris-generaal voor de Francofonie.
Tijdens de toespraken werd een eigentijdse, dynamische Francofonie geschetst die open staat naar de wereld, en verschillende mogelijkheden biedt voor digitalisering en nieuwe vormen van uitdrukking en creatie. Een moderne Francofonie die innovatie in de Franse taal met zich meedraagt.

Na dit eerste deel van de avond werd de documentaire “Moi, Van Gogh”, vertoond, waarbij een totaal nieuw beeld van de kunstenaar werd gegeven. Een film die de aandacht vestigde op het werk van de schilder, met spectaculaire grafische effecten dankzij het Imax formaat. De kijker maakt een reis langs de artistieke inspiratiebronnen van Van Gogh en laat het publiek in 360° de kracht en de vrijheid van één van de grootste schilders ter wereld ontdekken.

Na de vertoning van de film kon het publiek tijdens een buffet genieten van de culinaire specialiteiten van vijftien Franstalige landen. Gesprekken en hapjes in een gezellige sfeer, die eraan herinneren dat de Maand van de Franse taal en Francofonie 2017 in Nederland in het teken staat van de viering van een taal, verschillende culturen en gedeelde waarden.

De “Francophonie numérique” werd georganiseerd door de volgende Francofone ambassades: Argentinië, Oostenrijk, Kameroen, Canada, Cyprus, Ivoorkust, Wallonië-Brussel, Frankrijk, Griekenland, Libanon, Mexico, Marokko, Roemenië, Senegal, Zwitserland, Tunesië. Met de steun van het Institut français des Pays-Bas, de Alliance française de La Haye en TV5 Monde.

]]>
<![CDATA[Lezing: "le théâtre: un art comme un autre ?" Spreker: Mme Maïlis Boulin]]> 2017-03-03 11:07:09 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/lezingen/lezing-le-theatre-un-art-comme-un-autre-spreker-mme-mailis-boulin.html Le théâtre : un art comme un autre ?

Intervenante: Mme Maïlis Boulin - professeur de français à l'IF de Groningen

Mercredi 15 mars - de 14h à 16h - salle A900 (bâtiment à côté de l'Academiegebouw)

"Le théâtre a toujours eu un rôle à part parmi les arts vivants. C'est l'un des plus anciens sans doute, avec la danse. Sous ses diverses formes, le théâtre a toujours pris pour objet le genre humain, c'est-à-dire tout à la fois les acteurs-actrices et les spectateurs, spectatrices ; que l'on aille au théâtre ou qu'on le joue, chacun.e peut se reconnaître, se révéler ou être découvert. 
Qu'est-ce qui différencie le théâtre des autres arts vivants ? Du cinéma ou de l'opéra, deux autres disciplines que l'on pourrait dire proches de lui ? Quel a été son rôle, quel est-il dans la société d'aujourd'hui ?
Nous aborderons ces questions dans la conférence ; nous parlerons également du phénomène du théâtre amateur et plus largement du théâtre ''de tous les jours'' : de différentes manières, nous sommes tou.te.s un peu comédien.ne.s."

]]>
<![CDATA[Nocturama: Ciné Club]]> 2017-02-28 14:14:01 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/films-2/nocturama-cine-club.html Groninger Forum - Dinsdag 21 maart - 19.30 uur

Nocturama is een gelaagde thriller over de planning, uitvoering en nasleep van terroristische aanslag in Parijs, door een groep jongeren met heel diverse achtergrond. In het eerste deel van de film, die iets heeft van een flitsende thriller, reizen de personages afzonderlijk per metro en begeven zich volgens een bepaald schema naar een groot warenhuis in de stad. Daar laten zij zich voor de nacht insluiten. Het tweede, meer bedachtzame deel van de film, speelt zich daar af, tegen de achtergrond van de tentoongestelde luxe goederen. Wat regisseur Bonello (L’Apollonide – souvenirs de la maison close/ Saint Laurent) daar mee beoogt, is aan het oordeel van de kijker. Nocturama verdeelt de geesten, maar is volgens het Britse filmblad Sight and Sound een van de beste films van 2016.

Regie: Bertrand Bonello, 2016, Frankrijk/Duitsland/België, 130 minuten, Frans gesproken, Nederlands ondertiteld

Met: Finnegan Oldfield, Vincent Rottiers, Hamza Meziani, Manal Issa, Martin Guyot, Jamil Mc Craven, Rabah Naït Oufella

 

]]>
<![CDATA[Elle: Ciné Club]]> 2017-02-28 13:43:37 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/films-2/elle-cine-club.html Groninger Forum - Dinsdag 7 maart - 19.30 uur

De thriller Elle is een Franse film van Paul Verhoeven, gebaseerd op het boek Oh... van Philippe Djian. Michèle (Isabelle Huppert) lijkt onverwoestbaar. Ze is hoofd van een toonaangevend videogamebedrijf en hanteert zowel zakelijk als privé dezelfde genadeloze houding. Maar als ze in haar huis wordt aangevallen en verkracht door een onbekende man verandert haar leven drastisch. Ze besluit zelf achter de dader aan te gaan en belandt in een spannend kat-en-muis-spel waarin niet altijd duidelijk is wie de muis is. Elle ging in première tijdens het prestigieuze Cannes Filmfestival. Winnaar César voor Beste Film en Beste Actrice (Isabelle Huppert).

Paul Verhoeven begeeft zich met 'Elle' niet enkel ver boven het Nederlandse speelfilmniveau, maar blaast ook de jaaroogst aan Frans arthouse aan gort. ★★★★★ de Volkskrant 26 mei 201

Regie: Paul Verhoeven | Frankrijk | 2016 | 131 minuten | Frans gesproken, Nederlands ondertiteld |

Met: Isabelle Huppert, Laurent Lafitte, Anne Consigny, Charles Berling, Virginie Efira

]]>
<![CDATA[Dictee van de Francofonie 2017]]> 2017-02-24 11:16:25 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/dictee-van-de-francofonie-2017.html <![CDATA[Lezing: "La Bretagne, une région formidable" - Intervenante: Mme Alberte Roué]]> 2017-02-23 15:21:50 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/agenda/lezing-la-bretagne-une-region-formidable-intervenante-mme-alberte-roue.html Conférence de Mme Alberte Roué - Professeur de français : "La Bretagne, une région formidable"

Mercredi 1 mars 2017 - de 14h à 16h - Salle: A900 (bâtiment à côté de l'Academiegebouw)

Rattachée à la France en 1532 seulement et longtemps considérée comme une province pauvre et arriérée – on n’y parlait même pas français! - , la Bretagne s’est développée ces cinquante dernières années pour devenir une des régions françaises les plus dynamiques. Fière de ses paysages caractéristiques, de sa langue, de sa culture et de son patrimoine, la Bretagne est actuellement la deuxième région touristique française. Degemer mat e Breizh! (Bienvenue en Bretagne!)

Inscription : institutfrancais@rug.nl

Tél: 050 363 6106

 

]]>
<![CDATA[Conférence : "Les enjeux des Territoires français" - intervenant: Mr Louis Debaes]]> 2017-02-15 15:37:11 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/agenda/conference-les-enjeux-des-territoires-francais-intervenant-mr-louis-debaes.html Conférence de Mr Louis Debaes - professeur de français : "Les enjeux des territoires d'Outre-mer"

Mercredi 22 février 2017 - de 14h à 16h - Salle: A900 (bâtiment à côté de l'Academiegebouw)

Fruits de la colonisation, les Outre-mer français tentent aujourd'hui d'exister aux côtés de la métropole et de s'imposer comme territoires à part entière de la République. Mise en perspective à travers une analyse historique et géopolitique de ces siècles de soumission, d'émancipation et de crise identitaire.

 

Inscription : institutfrancais@rug.nl

Tél: 050 363 6106

]]>
<![CDATA[2017 Programme du mois de la langue française et de la francophonie]]> 2017-02-14 11:39:11 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/2017-programme-du-mois-de-la-langue-francaise-et-de-la-francophonie.html ]]> <![CDATA[ Rotterdam: semaine de la francophonie]]> 2017-02-14 11:06:13 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/rotterdam-semaine-de-la-francophonie.html 1)      Lecture « Trois Femmes » -

Lecture théâtrale et musicale sur le thème du désir féminin, à travers le regard de trois auteurs français : Guy de Maupassant, Colette et Roger Tinier.

Date : 24 Mars 2017 à partir de 19h (la représentation commencera à 19h30)

Lieu : Goethe Institut, Westersingel 9, 3014 GM Rotterdam

Tarif: 10€ plein tarif / 8€ tarif réduit (membre AFR, étudiant et groupe scolaire)

Boisson et rafraichissements seront offerts avant et après la représentation. Les groupes scolaires participants recevront également un petit livret pédagogique sous forme de « Passeport pour le français ».

Réservation et paiement : cultuur@alliancerotterdam.nl

Information https://www.alliancerotterdam.nl/nieuws/francofonie-2017-lezing-trois-femmes/

 

2)      Exposition photo

Exposition photo sur le thème « Rétrospective de Paris dans les années 1960 », du photographe néerlandais Gérard van Soest.

Date: du 20 Mars au 17 Mai 2017

Heures de visite : entrée libre de 10h à 13h & visite sur réservation de 14h à 18h

Lieu : Galerie de l’Alliance Française Rotterdam – Westersingel 14, 3014 GN Rotterdam

Informationhttps://www.alliancerotterdam.nl/nieuws/francofonie-2017-foto-expositie/

Vernissage: Vendredi 17 Mars à 20H.

 

3)      Conférence « Francophonie & Economie »

Cette conférence est organisée pour la première année par l’Alliance Française Rotterdam et la Hogeschool de Rotterdam. Cet événement a le souhait de présenter la francophonie aux étudiants en économie, affaires internationales, Business schools, et communication internationale entre-autres, et de montrer les perspectives d’emploi et de carrière possible grâce à la connaissance du français.

Programme en cours, celui-ci sera publié d’ici fin février.

Date : Jeudi 23 Mars 2017 (de 11h à 16h) – Café des langues à partir de 16h30

Lieux : Amphithéâtre Hogeschool (de 11h à 16h) / salle de conférence à l’université Erasme (13h-16h)

]]>
<![CDATA[Ambacht demonstratie op zaterdag 8 april van 10 tot 18 uur in het hotel The Hoxton in Amsterdam]]> 2017-02-14 10:56:50 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/tentoonstellingen/ambacht-demonstratie-op-zaterdag-8-april-van-10-tot-18-uur-in-het-hotel-the-hoxton-in-amsterdam.html www.facebook.com/singularitesartisanes

]]>