Institut francais - Pays-Bas - Franse Instituut voor culturele zaken http://institutfrancais.nl/rss/ Het Instituut promoot de Franse cultuur in de breedste zin van het woord. Met o.a. taalcursussen, informatie over evenementen en ondersteuning van leerkrachten. U kunt bij ons terecht voor een zeer uitgebreide keuze van cursussen Frans, lezingen, workshop nl-nl <![CDATA[Presentatie door de twee laureaten van de Descartes-Huygensprijs 2018 over de voortgang van hun onderzoek (16 januari 2020, Residentie van Frankrijk in Den Haag)]]> 2020-01-23 18:39:30 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/presentatie-door-de-twee-laureaten-van-de-descartes-huygensprijs-2018-over-de-voortgang-van-hun-onderzoek-16-januari-2020-residentie-van-frankrijk-in-den-haag.html Op 16 januari 2020 kwamen Katell Lavéant en Marine Cotte, de twee onderzoeksters die in 2018 de Descartes-Huygensprijs wonnen, bijeen op de Residentie van Frankrijk in Den Haag om hun wetenschappelijk onderzoek te presenteren.

Het publiek werd op de Residentie van Frankrijk verwelkomd door Ambassadeur Luis Vassy en Anne-Emmanuelle Grossi, Ambassaderaad voor culturele zaken. Vervolgens kregen de onderzoeksters het woord en vertelden ze over een jaar vol bilateraal onderzoek dat dankzij de prijs kon worden uitgevoerd.


Katell Lavéant is deskundige op het gebied van de Franse taal en literatuur en Marine Cotte is scheikundige, gespecialiseerd in het conserveren van kunstwerken. Dankzij deze specialisatie wist ze een langdurig samenwerkingsverband tussen de Technische Universiteit Delft en het restauratielaboratorium van het Rijksmuseum te versterken. Ook werden tijdens deze avond gemeenschappelijke onderzoeksterreinen belicht, zoals het “Sammelband”-project dat gericht is op uit verschillende drukwerken samengestelde verzamelbanden (van de middeleeuwen tot en met de 17e eeuw), waarbij de technologie van het synchrotron uit Grenoble van pas zou kunnen komen met het oog op een diepgaander onderzoek over het gebruik van de “Sammelband” door hun kopers en over de bevolking in het algemeen.

Het evenement op de Residentie dat in het teken stond van de Descartes-Huygensprijs, waarmee het verblijf voor de gastonderzoeker van in totaal 3 maanden per jaar kan worden bekostigd, illustreerde opnieuw het belang van de Frans-Nederlandse samenwerking in het algemeen, evenals de excellente wetenschappelijke samenwerking tussen beide landen. Deze bilaterale complementariteit werd des te duidelijker door de zeer levendige presentatie van Katell Lavéant en haar collega Malcolm Walsby.

Katell Lavéant is eveneens voorzitter van de Fondation Franco-Sciences, een netwerk dat bedoeld is voor de kennis- en ervaringsuitwisseling tussen Franstalige onderzoekers die aan Nederlandse universiteiten en in onderzoekscentra werken.

 

 

> Présentation croisée Prix Descartes-Huygens - Openingstoespraak van Louis Vassy, Ambassadeur de France aux Pays-Bas (Seul le prononcé fait foi)

Présentation croisée Prix Descartes-Huygens - Discours d'Anne-Emmanuelle Grossi, Conseillère de coopération et d'action culturelle et directrice de l'IFPB (Seul le prononcé fait foi)


]]>
<![CDATA[Jonge Talenten in het middelpunt van de 17e Erasmus-Descartesconferentie: “De kennismaatschappij en het energievraagstuk” (15 november 2019, Amsterdam)]]> 2020-01-23 15:16:36 http://institutfrancais.nl/nl/hoger-onderwijs-en-wetenschap/actualiteit/evenementen-van-het-instituut/jonge-talenten-in-het-middelpunt-van-de-17e-erasmus-descartesconferentie-de-kennismaatschappij-en-het-energievraagstuk-15-november-2019-amsterdam.html De Erasmus-Descartesconferentie is hét hoogtepunt van de Frans-Nederlandse samenwerking. In 2018 trokken zowel de Jonge Talenten als de andere deelnemers aan de conferentie de volgende eindconclusie: “Het naast elkaar bestaan van fundamenteel en toegepast onderzoek moet in stand worden gehouden om voor de bevolking de toegankelijkheid en de aanvaardbaarheid van innovaties te versterken, die gepaard gaan met maatschappelijke veranderingen”.

De 17e editie van de Frans-Nederlandse Erasmus-Descartesconferentie, die op 15 november 2019 plaatsvond in Amsterdam, borduurde hierop voort en stond dan ook in het teken van de kennismaatschappij en het energievraagstuk. Het nieuwe format van de conferentie was zodanig vormgegeven dat de Jonge Talenten van 2019 concrete oplossingen voor dit vraagstuk konden voorstellen. De talenten hebben dankzij de begeleiding van twee onderzoekers van het Médialab van het Parijse opleidingsinstituut Sciences Po, gespecialiseerd in “controversy mapping”, hun blik kunnen verruimen dankzij het innovatieve vermogen dat de Jonge Talenten karakteriseert en dat hen ertoe heeft aangezet actief deel te nemen aan deze conferentie. Dankzij de scenariovoorstellen van de Jonge Talenten kon het debat op nieuwe perspectieven worden gericht en konden de aanwezige besluitvormers er nauwer bij betrokken worden naargelang hun achtergrond, of deze nou wetenschappelijk, economisch, politiek of strategisch van aard was.

Tijdens de twee rondetafelgesprekken die tijdens de conferentie werden gehouden, kwamen alle expertisegebieden van de sprekers ter sprake: het ene gesprek was gericht op de toegankelijkheid van energiebronnen en -innovaties, en het andere ging over de aanvaardbaarheid van deze innovaties, die soms gepaard gaan met veranderingen in het dagelijks leven. Verschillende territoriale niveaus (internationaal, Europees, nationaal en lokaal) speelden stuk voor stuk een essentiële rol in de oplossingen en aanpassingsprojecten die aan besluitvormers kunnen worden voorgesteld en waar het maatschappelijk middenveld een grote rol in speelt.

Zowel steden als bedrijven zoals Enedis die een actieve rol spelen als gebruiker/beschermer van de gegevens van slimme meters die het verbruik van huishoudens individualiseren, of organisaties zoals Paléo-Energétique die een historische en zelfs prehistorische context van menselijke innovaties op het gebied van energie laten zien, zijn net als onderzoekers belangrijke partners met betrekking tot de energietransitie. Zo koos de gemeente Utrecht bijvoorbeeld als eerste gemeente in Nederland voor de invoering van een nieuw grootschalig energie- en mobiliteitssysteem. Utrecht is een proeftuin en een levend laboratorium voor het We Drive Solar-project, dat Fransen (groupe Renault) en Nederlanders (LomboXnet) samenbrengt en een netwerk van universele laadpalen in de hele stad aanbiedt die het door middel van hernieuwbare energie mogelijk maken om elektrische auto’s op te laden en te ontladen.

Samen met de Ambassade van Nederland in Frankrijk zijn we al bezig met het organiseren van de volgende conferentie met als thema ”innovatieve en duurzame mode”, die in november 2020 in Lille plaatsvindt. We hopen u dan weer te verwelkomen!

]]>
<![CDATA[Portes ouvertes au Lycée français Vincent van Gogh | La Haye et Amsterdam | 8 février 2020]]> 2020-01-23 14:27:10 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/institut-francais-gr-nl/partners-2/portes-ouvertes-au-lycee-francais-vincent-van-gogh-la-haye-et-amsterdam-8-fevrier-2020.html

Le lycée Vincent van Gogh ouvre ses portes à La Haye et Amsterdam le samedi 8 février 2020 entre 10h00 et 12h00.

 

Lycée à La Haye

Lycée à Amsterdam 

Une rapide présentation de l’établissement et du système français sera proposée avant la visite des locaux.

Les enseignants et des élèves seront présents pour répondre à vos questions et vous guider.

Les différents services (restauration, garderie, des activités extrascolaires) auront l’occasion de présenter ce qu’ils proposent.

- Site internet du Lycée Vincent van Gogh

]]>
<![CDATA[Festival International du Film de Rotterdam : Franse dag | 31 januari 2020 | Forum Groningen]]> 2020-01-22 13:44:14 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/films-2/festival-international-du-film-de-rotterdam-franse-dag-31-januari-2020-forum-groningen.html Het IFFR in Groningen zet op vrijdag 31 januari de Franse/Franstalige cinema in het zonnetje. De Rabo Studio van het Forum staat de hele dag in het teken van de Franstalige film. Met onder andere een van de hoogtepunten van het festival in Cannes en de Franse inzending voor de Oscars ‘Les misérables’. Deze aangrijpende film over het leven van jongeren in een Parijse banlieue wordt ingeleid door Frankrijkkenner Luuk Slooter, docent aan de Universiteit Utrecht. In zijn proefschrift ‘The making of the Banlieue’ uit 2015 stelt hij dat de banlieue geen broedplaats is voor het jihadisme.

Twee andere films (Jeanne d’Arc en Adoration) worden ingeleid door Gerlinda Heywegen van De Filmkrant.

Dit is het programma:

Rabo Studio       11:00     Jeanne d'Arc (Bruno Dumont) | inleiding Gerlinda Heywegen

Rabo Studio       13:45     Sibyl (Justine Triet)        

Rabo Studio       16:00     Matthias et Maxime (Xavier Dolan)        

Rabo Studio       19:00     Adoration (Fabrice Du Weltz) | inleiding Gerlinda Heywegen

Rabo Studio       21:15     Les misérables (Ladj Ly) | inleiding Luuk SLooter

Meer informatie: https://forum.nl/nl/iffr

]]>
<![CDATA[Ciné Club | La vérité | 25 februari 19.00uur | Forum Groningen]]> 2020-01-20 16:47:00 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/films-2/cine-club-la-verite-25-februari-19-00uur-forum-groningen.html Fabienne is een Franse filmster. Ze heerst over mannen die van haar houden en haar mateloos bewonderen. Wanneer ze haar memoires publiceert, komt haar dochter Lumir terug uit New York, samen met haar acterende echtgenoot en hun jonge dochter. De familiereünie draait al snel uit op een vaak even bittere als hilarische confrontatie: onverbloemde waarheden worden verteld, rekeningen vereffend, bekentenissen afgedwongen. Zal de onverbrekelijke moeder-dochterband alsnog leiden tot een verzoening?

Regie: Hirokazu Kore-eda, 2019, 108 minuten, Nederlands ondertiteld

Met: Catherine Deneuve, Juliette Binoche, Ethan Hawke

]]>
<![CDATA[Ciné Club | Qui m'aime me suive | 11 februari 19.00 | Forum Groningen]]> 2020-01-20 16:45:19 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/films-2/cine-club-qui-m-aime-me-suive-11-februari-19-00-forum-groningen.html Gilbert et Simone vivent une retraite agitée dans un village du Sud de la France. Le départ d'Étienne, son voisin et amant, le manque d'argent, mais surtout l'aigreur permanente de son mari, poussent Simone à fuir le foyer. Gilbert prend alors conscience qu'il est prêt à tout pour retrouver sa femme, son amour.

Réalisation : José Alcala, 2019, 90 minutes, sous-titré en néerlandais

Avec : Daniel Auteuil, Catherine Frot, Bernard le Coq

]]>
<![CDATA[La BD Francophone : un art engagé | 05.03.2020, 18h | Pathé Buitenhof, La Haye]]> 2020-01-20 11:34:51 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/la-bd-francophone-un-art-engage-05-03-2020-18h-pathe-buitenhof-la-haye.html  

Illustration : © Emile Bravo

Jeudi 5 mars 2020

Pathé Buitenhof | Buitenhof 20, 2513 AG La Haye

Rencontre en français, suivie d’un buffet francophone.

Entrée gratuite, inscriptions  > Cliquez ici

Semaine de langue française et du mois de la Francophonie 2020 :

Chaque année, dans le cadre de la célébration de la semaine de langue française et du mois de la Francophonie, les représentations francophones aux Pays-Bas organisent un événement commun pour célébrer la richesse et la diversité des cultures francophones. En 2019 c’est le thème de la mode et du développement durable qui avait été retenu, attirant plus de 350 invités à La Haye.

2020, l’année de la Bande Dessinée :

Faisant écho au souhait du Ministère de la culture français à faire de l’année 2020 une année dédiée à la bande dessinée, les ambassades francophones des Pays-Bas*, l’Institut français des Pays-Bas, l’Alliance française de La Haye et le Lycée français Vincent van Gogh, avec le soutien de TV5 Monde, s’associeront pour présenter leur événement sur la thématique « La BD Francophone : un art engagé ». La soirée aura lieu le jeudi 5 mars de 18h à 20h au Pathé Buitenhof de la Haye. Elle sera suivie d’un buffet francophone dans le foyer du cinéma de 20h à 21h30.

La bande-dessinée: vitalité, richesse et diversité de la création francophone :

Le 9e art connait depuis plus de 20 ans une créativité exceptionnelle notamment dans le monde francophone (Maghreb, Moyen Orient, Amérique du Nord). Il représente une pratique culturelle de plus en plus importante faisant écho à des thématiques diverses et variées. Grâce à la présence d’auteurs de renom invités par les ambassades francophones, la soirée sera l’occasion de rencontres et de débats visant à mettre en valeur cette forme d’expression trop longtemps considérée comme un art mineur.

Pour l’illustrer, nos invités francophones - bédéistes, journalistes ou experts issus du monde francophone - présenteront leur travail et leur démarche intellectuelle et artistique. La soirée sera l’occasion de mettre à l’honneur BD et engagement à travers deux tables rondes :

La BD, témoin de la réalité / reflets des enjeux de notre temps La BD, regards sur l’histoire et devoir de mémoire

Avec :

Judith Vanistendael (Belgique)

Emilie Plateau (France)

Zeina Abirached (Liban)

Mayro Comics (Arménie)

Guy de Lisle (Quebec/Canada)

Jean Auquier, ancien directeur du centre belge de la BD à Bruxelles (Belgique)

- Emile Bravo, dessinateur de Spirou, parrain de l’événement (France)

Modération : 

Sonia Déchamps

 

 (*) Arménie, Canada, Cameroun, Côte d’Ivoire, Délégation Wallonie-Bruxelles, Délégation du Québec, Egypte, France, Liban, Luxembourg, Maroc,Sénégal, Suisse, Tunisie.

]]>
<![CDATA[Lezing: Paris 1900 door Alberte Roué | 26 februari 2020, 14.00 uur | Expositiezaal (Harmoniegebouw) ]]> 2020-01-16 12:01:49 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/lezingen/lezing-paris-1900-door-alberte-roue-26-februari-2020-14-00-uur-expositiezaal-harmoniegebouw.html Lezing: Paris 1900 - Alberte Roué

26 februari 2020 | 14.00-16.00 uur | Expositiezaal (Harmoniegebouw)

Inschrijving: institutfrancais@rug.nl of Eventbrite

Lezing in het Frans

Het Parijs van de Belle Époque is de wereldhoofdstad van kunst, cultuur, mode, plezier en prostitutie. De Eiffeltoren, Montmartre en Pigalle, de cancan en de Moulin Rouge zijn beroemd over de hele wereld. De Wereldtentoonstelling van Parijs 1900 is een etalage van de macht en het prestige van Frankrijk en verwelkomt meer dan 50 miljoen bezoekers. Maar er is ook een andere kant: alcoholisme, syfilis en sociale conflicten laten hun sporen na.

]]>
<![CDATA[Bij onze partners | In gesprek met Pierre Assouline | 31 janvier 2020 | L’Echapée Belle (Amsterdam)]]> 2020-01-14 15:35:46 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/literatuur-conferentie/bij-onze-partners-in-gesprek-met-pierre-assouline-31-janvier-2020-l-echapee-belle-amsterdam.html L’Échappée Belle verwelkomt schrijver Pierre Assouline die zal spreken over zijn nieuwste boek “Tu seras un homme, mon fils” gewijd aan Rudyard Kipling. Door ons te bedelven onder de aanwijzingen die Kipling zijn leven lang heeft verspreid en soms heeft verborgen, vertelt Assouline de waarheid over het drama dat het leven van een van 's werelds meest gelezen auteurs voorgoed heeft veranderd. Een stukje gemeenschappelijke geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk in een spannende roman waarin we een genie plots verpletterd zien worden door zijn ideaal. En een gedicht van enkele regels verandert in een tragisch voorgevoel.

 

Gesprek in het Frans

Met de steun van het Institut français des Pays-Bas

https://www.facebook.com/events/947799448938915/

Foto :  : Pierre Assouline © Francesca Mantovani/Éditions Gallimard

 

]]>
<![CDATA[Bij onze partners | Tentoonstelling : « Chapter 3hree » met Cyprien Gaillard et Bianca Bondi | 24 januari - 3 mai 2020 | Het Hem (Zaandam)]]> 2020-01-14 15:25:57 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/tentoonstellingen/bij-onze-partners-tentoonstelling-chapter-3hree-met-cyprien-gaillard-et-bianca-bondi-24-januari-3-mai-2020-het-hem-zaandam.html Een kunstwerk genereert haar eigen vorm van begrijpen. Ongeacht het onderwerp schuilt de waarde van een kunstwerk vooral in de onvertaalbare, zinnelijke directheid waarmee het communiceert. Geïnspireerd door het invloedrijke artikel Against Interpretation (1964) van Susan Sontag ontwijkt Chapter 3HREE het waas die analytische interpretatie opwerpt door een specifiek beroep te doen op het menselijk vermogen om innerlijke werelden te creëren zonder invloed van buitenaf. “Wat nu belangrijk is” aldus Sontag, “is om onze zintuigen te herstellen. We moeten leren meer te zien, meer te horen, meer te voelen.”

De groepstentoonstelling toont het werk van 27 kunstenaars (Met Franse kunstenaars Cyprien Gaillard en Bianca Bondi) en neemt de indrukwekkende architectuur van Het HEM als uitgangspunt.

 

Met de steun van het Institut français des Pays-Bas

Meer informatie https://hethem.nl/nl/Chapter-Three

Fotos : © Anouk van Kalmthout 

 

]]>
<![CDATA[Bij onze partners | Tentoonstelling : 'Fluid Desires' | 24 januari - 22 maart 2020 | Nest (Den Haag)]]> 2020-01-14 15:24:27 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/bij-onze-partners-tentoonstelling-fluid-desires-24-januari-22-maart-2020-nest-den-haag.html De wereld kan momenteel als bijzonder vloeibaar worden ervaren. Niets staat vast, alles is in beweging. Door wetenschappelijke ontdekkingen zijn opvattingen die lang in steen gehouwen waren, gaan stromen. Denk daarbij aan begrippen als tijd, ruimte en realiteit.

De overvloeiende, instabiele wereld intrigeert ook de kunstenaars in de groepstentoonstelling 'Fluid Desires'

 

Met de steun van het Institut français des Pays-Bas

Meer informatie https://nestruimte.nl/exhibition/fluid-desires/

Foto : © Nest

]]>
<![CDATA[Vereniging FLAM « Les Francofilous » luidt het nieuwe jaar in (11 januari 2020, Eindhoven) ]]> 2020-01-14 14:48:47 http://institutfrancais.nl/nl/het-frans-onderwijzen/frans-in-het-voortgezet-onderwijs/vereniging-flam-les-francofilous-luidt-het-nieuwe-jaar-in-11-januari-2020-eindhoven.html Ouders, kinderen en sympathisanten van de FLAM “Les Francofilous” hebben op 11 januari in de Karel de Grote School in Eindhoven het nieuwe jaar ingeluid met de traditionele Galette des Rois. De school, waar ook de Franse lessen van de Francofilous plaatsvinden, was het decor voor een gezellige samenkomst. De gelegenheid werd tevens aangegrepen om terug te blikken op het programma van 2019 en om vooruit te kijken naar het nieuwe jaar.

De FLAM-regeling (Français Langue Maternelle) is een financiële regeling die bedoeld is om verenigingen zonder winstoogmerk te steunen die taalkundige en culturele activiteiten in het Frans aanbieden aan Franstalige of tweetalige kinderen van 5 tot 18 jaar die onderwijs volgen in een andere taal dan het Frans. Deze regeling, die in 2001 is gestart en sinds 2009 aan de AEFE is toevertrouwd, maakt het mogelijk om de activiteiten in de Franse moedertaal voort te zetten voor kinderen die niet naar een Franse school in het buitenland gaan.

Het doel is om Franse kinderen die in het buitenland wonen in staat te stellen hun moedertaal te blijven spreken en de band met de Franse cultuur te behouden, door in een buitenschoolse context van verenigingen activiteiten aan te bieden. Momenteel zijn er 180 verenigingen in 42 landen, waaronder vier verenigingen in Nederland. Wij wensen al deze verenigingen een jaar 2020 vol met nieuwe projecten en activiteiten. 

Meer informatie over FLAM : https://www.associations-flam.fr/ | https://www.aefe.fr/aefe/operateur-du-ministere-de-leurope-et-des-affaires-etrangeres/aide-aux-associations-flam 

De Franse ambassade en het Institut français des Pays-Bas blijven in het kader van de FLAM-regeling hun steun geven aan deze verenigingen. Daarnaast ondersteunen zij projecten die activiteiten aanbieden om de Franse taal als moedertaal te blijven spreken.

Bij deze gelegenheid heeft het Institut français zijn steun aan de vereniging toegezegd voor 2020. Verder heeft het Institut de vereniging een aantal jeugdboeken geschonken van uitgeverij Ecole des loisirs, die families tevens een voordelig abonnement aanbiedt.

Foto: van links naar rechts

M .Karim Houali  Attaché de coopération éducative à l' Ambassade de France, M. Vincent Merk Vice-président des Francofilous, Mme Marie-José Plaza  Vice-présidente de l'AF d'Eindhoven,  Mme Catherine Praud Présidente des Francofilous, M. Ferry Weelen Consul honoraire à Eindhoven, M. Philipe Soulard  trésorier des Francofilous , Mme Anne Genoud  Consule Générale de France, M. Maxime Lelièvre collaborateur de M. Pieyre-Alexandre Anglade député du Benelux, Mesdames Catherine Libeaut et Hélène Degryse conseillères consulaires.

 

]]>
<![CDATA[Ciné Club | Au nom de la terre | dinsdag 28 januari, 19.00 | Forum Groningen]]> 2019-12-19 14:31:00 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/films-2/cine-club-au-nom-de-la-terre-dinsdag-28-januari-19-00-forum-groningen.html Pierre is 25 wanneer hij terugkeert uit Wyoming naar zijn verloofde Claire en beslist de familieboerderij over te nemen. Twintig jaar later hebben de boerderij en zijn gezin zich uitgebreid. In het begin zijn het gelukkige tijden... Maar de schulden stapelen zich op en Pierre raakt uitgeput op het werk. Ondanks de liefde van zijn vrouw en kinderen, gaat hij langzaam ten onder...De film is opgebouwd als een familiasage en gebaseerd op het eigen verhaal van de regisseur. Een menselijk portret over de evolutie van de landbouwwereld in de afgelopen 40 jaar.

Regie: Edouard Bergeon, 2019, 103 minuten, Nederlands ondertiteld

Met: Guillaume Canet, Veerle Baetens, Anthony Bajon

]]>
<![CDATA[Ciné Club | Pierrot le fou | 14 januari, 19.00 | Forum Groningen]]> 2019-12-18 10:22:07 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/films-2/cine-club-pierrot-le-fou-14-januari-19-00-forum-groningen.html Naar aanleiding van het overlijden van actrice Anna Karina op 14 december 2019 vertonen wij Pierrot le fou van Jean-Luc Godard, ex-echtgenoot van Anna Karina, waarmee zij een onstuimige relatie heeft gehad.
Godard propt zijn energieke en wervelende Bonny & Clyde variant vol politieke statements, absurde gebeurtenissen, filmgrappen en citaten, vormgegeven in prachtig cinemascope en spetterende kleuren.

Regie: Jean-Luc Godard, 1966, 112 minuten, Engels ondertiteld

Met: Jean-Paul Belmondo, Anna Karina, Jean-Pierre Léaud, Samuel Fuller

]]>
<![CDATA[Tijdens de kerstvakantie gesloten | Prettige feestdagen]]> 2019-12-17 18:41:23 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/agenda/tijdens-de-kerstvakantie-gesloten-prettige-feestdagen.html Het Institut is gesloten van 23 december tot en met 5 januari!

Het team van het Institut français Groningen wenst u prettige feestdagen! Rendez-vous in 2020 voor een jaardat gewijd is aan de Franse taal en de Francofonie: we hebben een uitgebreid programma voor u samengesteld, zoals u kunt lezen in onze nieuwe brochure. 

]]>
<![CDATA[Appel à candidatures | Stage communication | Poste à pourvoir à partir de février 2020]]> 2019-12-17 17:49:29 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/institut-francais-gr-nl/info-pratiques-gr/appel-a-candidatures-stage-communication-poste-a-pourvoir-a-partir-de-fevrier-2020.html En 2020, l’Institut français des Pays-Bas (IFPB) poursuivra l’implémentation de sa stratégie de communication et se dotera d’un nouveau site internet. Dans ce contexte de profond renouvellement, l’IFPB propose un poste de stagiaire communication pour une durée de 6 mois à compter de février 2020. Le/La stagiaire sera placé(e) sous l’autorité de la Conseillère culturelle de l’Institut français des Pays-Bas et son stage sera supervisé par la directrice adjointe – attachée culturelle de l’Institut français des Pays-Bas. Le/La stagiaire travaillera en étroite relation avec la V.I. communication de l’IFPB.

Les missions du stagiaire seront les suivantes :

 

1.       Implémentation du fichier client de l’Institut :

-          Mettre à jour le fichier de contacts stratégiques de l’Institut français

-          Collecter les informations de contacts de tous les services de l’Institut français

-          Améliorer le système de classement des contacts stratégiques (V.I.P.)

-          Rechercher de nouveaux contacts stratégiques (presse, culture, université, éducation, organisations internationales, etc.)

 

2.       Accompagnement de la réflexion stratégique sur la refonte du site internet

-          Benchmarking des sites d’autres instituts français dans le monde (Autriche, Royaume-Uni, Espagne, Etats-Unis, République Tchèque, etc.)

-          Analyse de sites internet d’autres institutions culturelles à Amsterdam, Utrecht, Leiden, La Haye, Rotterdam, Groningue

-          Rédaction d’un bilan de cette analyse

 

3.       Contribution à la l’arborescence du site

-          Participation aux réunions d’équipe

-          Rédaction des comptes-rendus de réunion

 

4.       Couverture des événements de l’IFPB

-          Assister la V.I. communication dans la couverture des événements culturels de l’IFPB

-          Préparer les posts des réseaux sociaux (Twitter, Facebook, Instagram) en néerlandais

-          Avec la V.I. communication qui conçoit les questions, réaliser les interviews des invités pour les réseaux sociaux.

 

5.       Veille sectorielle

-          Suivre les structures culturelles et la presse néerlandaises pour repérer les informations pouvant se rapporter à l’activité de l’IFPB (artistes français, sujets connexes, etc.)

-          Suivre les comptes de certains utilisateurs de réseaux sociaux prescripteurs aux Pays-Bas

 

Contact

Pour postuler envoyer votre CV et votre lettre de motivation en français avant le 11 février à Hélène DOUB, directrice adjointe de l’IFPB : helene.doub@institutfrancais.nl

Compétences demandées

Sens du travail de coopération ; interculturalité ; autonomie ; organisation ; rigueur. Maîtrise du néerlandais et très bon niveau d’anglais requis (niveau B2 minimum), compétences reconnues dans le domaine de la communication, maîtrise des logiciels de bureautiques courants. Niveau master souhaité.

Période

Stage d'une durée de 6 mois, à partir de février 2020

Gratification de stage

30€/jour

]]>
<![CDATA[Call for applications | PSL Dissertation Prize in Humanities and Social Sciences 2020]]> 2019-12-17 15:27:48 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/call-for-applications-psl-dissertation-prize-in-humanities-and-social-sciences-2020.html

PSL launch a call for applications to reward the best doctoral work in five Humanities and Social Sciences fields : Art Aesthetics Literature; Law, economics, management; Humanities; Science / Humanities Interfaces; Social Sciences. Send application packages before January 20, 2020.

Supported by PSL's major research programs, the PSL prizes in Humanities and Social sciences are intended to reward the best doctoral work in five fields:

  • Art, Aesthetics, Literature (Art history, practice of the Arts & Art research, history and theory in Literature)
  • Law, economics, management (including Economic sociology and interfaces between Economics and social Sciences)
  • Humanities (History, Philosophy)
  • Science / Humanities Interfaces (including Archaeology)
  • Social Sciences (Sociology, Anthropology, Ethnology and Geography)

Eligible dissertations must have been defended between December 2018 and December 2019 in a French or foreign higher education institution. They can be written in one of the following languages: French, English, German, Spanish, Italian. A jury dedicated to each prize will be composed of five leading figures from the field. The prize will be awarded by the chairman of the jury during a ceremony to be held in June 2020.

Prize

Each dissertation awarded the prize will be granted €5,000, split as follows:

  • A sum of €2,000;
  • €3,000 for a research stay in Paris for foreigners, at PSL's international partners for French;

The winners will give three seminars in three partner institutions of PSL.

Schedule

  • The deadline for submission shall be January 20, 2020 at the latest;
  • the results will be published on PSL website at the beginning of May 2020;
  • The awards ceremony will be held in June 2020; the winners are required to come. For the winners outside Ile-de-France, PSL will cover the transportation and accommodation costs.

Applications

The application package must be sent by e-mail only to the following address: prix.PSL.SHS@psl.eu, and must include:

  • The application form (download)
  • The two dissertation pre-reports and the defense report;
  • Two detailed reference letters (one from the research director)-- if there are two directors, only one letter is required;
  • Resume either in French or in English (no more than 2 pages);
  • The dissertation.

Dissertations should be sent preferably by email; however, should the file exceed the maximum possible weight, applicants may use the online application package. Please remember to name the file with your name, the title of the dissertation and make sure to send us an email.
Applicants may only choose one topic among the five available. PSL may change the chosen category should the juries deem it necessary.

Any package either missing information or submitted after January 20, 2020, will not be accepted.

 

Lauréats du prix de thèse PSL SHS 2019

]]>
<![CDATA[Het Franse Seizoen | In gesprek met Macha Makeïeff | 4-5 februari 2020]]> 2019-12-17 14:52:56 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/literatuur-conferentie/het-franse-seizoen-in-gesprek-met-macha-makeieff-4-5-februari-2020.html Dinsdag 4 februari | 20:00 | Spui 25, Amsterdam

Spui 25-27, 1012 XA Amsterdam

Gesprek in het Frans. In samenwerking met Spui 25 en Athenaeum Boekhandel.

Inschrijving > Klik hier

Dinsdag 5 februari | 18:30 | Lycée français Vincent van Gogh, Den Haag

Cornelis Jolstraat, 2584 EL Den Haag

Gesprek in het Frans. In samenwerking met de lycée français Vincent van Gogh, l'Allliance française de La Haye en Stanza Bookshop.

Inschrijving > Klik hier

 

Neem dit voorjaar deel aan onze ontmoetingen met mannen en vrouwen van de letteren en personen die deel uitmaken van de bloeiende culturele scene in Frankrijk!   Het programma is samengesteld en wordt gepresenteerd door Olivier Barrot, in samenwerking met het Institut français des Pays-Bas.

Als het woord "artiest" op iemand kan worden toegepast, is het Macha Makeïeff. De huidige directeur van het Théâtre de la Criée in Marseille, dat door haar een vooraanstaand centrum van podiumkunst in Frankrijk is geworden, brengt haar intense poëtische verbeelding in alle vormen van podiumkunst tot uiting. Zo bedacht ze Les Deschiens met Jérôme Deschamps, regisseerde zij theater- en operavoorstellingen, bedacht ze theorieën over kostuums en decors, gaf opnieuw bekendheid aan de films van Jacques Tati en werkte ze samen met gerenommeerde dirigenten als William Christie en John Eliott Gardiner. Met Macha Makeïeff gaan we praten over alles wat met de podiumkunst te maken heeft, het wordt een gedenkwaardig gesprek.

 

 


]]>
<![CDATA[In gesprek met Nicolas Mathieu, Prix Goncourt 2018 | 10-13 maart 2020 | Den Haag, Eindhoven, Groningen en Amsterdam]]> 2019-12-17 14:43:14 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/in-gesprek-met-nicolas-mathieu-prix-goncourt-2018-10-13-maart-2020-den-haag-eindhoven-groningen-en-amsterdam.html Interview door  : Margot Dijkgraaf

Gesprek in het Frans, Gratis toegang. Na afloop is er een boekenverkoop en een signeersessie.

 

10 mars 2020 | Time to be anounced | NEST, La Haye (De Constant Rebecqueplein 20-B, 2518 RA Den Haag)

11 mars 2020 | Time to be anounced | Boekhandel Van Piere, Eindhoven (Nieuwe Emmasingel 48, 5611 AM Eindhoven)

12 mars 2020 | 14:00 | Huis de Beurs, Groningue (A-Kerkhof Zuid, Zijde 4, 9711 JB Groningen, Pays-Bas)

12 mars 2020 | 20:00 | OBA Amsterdam (Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam)

Registration links coming soon.


De weg naar het schrijverschap was niet gemakkelijk voor Nicolas Mathieu. Hij wist altijd al dat hij schrijver wilde worden, maar kwam in het begin vele obstakels tegen. Hij moest veel vooroordelen overwinnen over zijn sociale en geografische afkomst alvorens hij zijn eerste roman kon publiceren. Dat was Aux animaux la guerre (2014, Actes Sud Noir), een thriller die goed is ontvangen door de kritiek en is verfilmd voor televisie. Met zijn tweede roman Leurs enfants après eux (2018, Actes Sud) won hij de meest prestigieuze literaire prijs in Frankrijk, de Prix Goncourt.

Leurs enfants après eux is een fijnzinnige roman over een ambitie: « een aanklacht tegen sociale ongelijkheid, waar de onzichtbaren in onze samenleving vaak het slachtoffer van zijn”, zoals Pierre Assouline opmerkt. Nicolas Mathieu schrijft met veel empathie over het lot van zijn personages die bekneld zitten in een uitzichtloze situatie. Hij dompelt de lezer onder in het leven en de muziek van de jaren 1990 in Frankrijk. Het boek is in 2019 in Nederland verschenen bij Meulenhoff onder de titel De Uitzichtlozen.

]]>
<![CDATA[Call for applications: Creathon European Metropolis of Lille, Belgium and the Netherlands ‘Sport, Health and Design’ 2020]]> 2019-12-16 14:51:07 http://institutfrancais.nl/nl/hoger-onderwijs-en-wetenschap/actualiteit/call-for-applications-creathon-european-metropolis-of-lille-belgium-and-the-netherlands-sport-health-and-design-2020.html Are you a BA/MA/Ph.D. student or a young professional; are you passionate about design, sport, health, and do you have a creative entrepreneurial spirit? Apply before February 16th for the Creathon ‘Sport, Health and Design’ that will take place on April 7th-9th 2020 in Lille.

What is a Creathon?

Creathons can be described as ‘creative marathons’ or interactive workshops that bring together talented students and young professionals from different backgrounds and fields of study. The participants of the Creathon work together to deliver innovative solutions, projects or pre-prototypes, related to a specific topic. Click here for more information about our Creathons.

Creathon 2020: Sport, Health and Design

This year the topic of the Creathon is the interaction between sport, health and design. It explores how health conditions can be improved by embracing the aid of sport and design, particularly in the workplace and in urban life. The influence of design in the world of sport is far-reaching. Design helps improve performances, brings style to technology and encourages people to participate.  In the workplace and in urban life, design solutions allow us to be fitter, happier, more productive, age better, live longer and help us live together in a positive and meaningful way.

During the Creathon you are asked to form small groups and to work collectively on innovative design elements, which can either have a physical palpable or an intangible component. This resonates with the idea that you can mobilize design to conceive objects, but also to change mindsets.

At the end of three days of intensive interactive workshops, you present your work outcomes in front of a jury of experts. Your final proposal might be a pre-prototype, an educational tool or another concept plan. You provide an implementation plan including for instance a global timeline, a budget overview and a feasibility assessment. The winning team receives a scholarship.

The Creathon experience offers ample networking opportunities, site visits and meetings with regional and international socioeconomic players. In partnership with Lille’s Agency, a local government-related agency to attract foreign companies to the city region, a speed networking event with Dutch, French and local businesses involved in the subject will be organized.

The Creathon takes place in harmony with Lille 2020 World Design Capital. Lille has a rich heritage of design traditions and constitutes an intellectual, cultural, socioeconomic and creative design hub capable of competing on an international level.

  • When: April 7th, 8th and 9th in Lille
  • Attendance to all three days in Lille is compulsory
  • For whom: students and young professionals (until the age of 30) from the Lille city region, Belgium and the Netherlands. Nationality is not a requirement, enrollment in institutions for higher education is.
  • Language: English
  • Costs: all costs related to participation (travel between Lille and Belgium or the Netherlands, meals and lodging) will be covered by the organizers.

Interested? Please send the application form to Lex Kuil lex.kuil@univ-lille.fr and Magalie Herlem mherlem@lillemetropole.fr before February 16th.

 

Preliminary program:


]]>
<![CDATA[Descartes-Huygensprijs 2019 voor medisch onderzoeker en sterrenkundige]]> 2019-12-15 15:02:01 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/hoger-onderwijs-en-wetenschap-2/bilaterale-samenwerking-2/descartes-huygensprijs-2019-voor-medisch-onderzoeker-en-sterrenkundige.html De Franse onderzoeker gespecialiseerd in hart- en vaatziekten, Julien Barc, en de Nederlandse sterrenkundige Lex Kaper winnen de Descartes-Huygensprijs 2019. De twee onderzoekers krijgen de prijs voor hun onderzoek en bijdrage aan de Frans-Nederlandse samenwerking. De uitreiking vindt plaats op 5 februari 2020 op de residentie van de Nederlandse ambassadeur in Parijs. De prijs van € 23.000 per laureaat stelt hen in staat deze onderzoekssamenwerking te intensiveren.

 

Julien Barc

Julien Barc (37) is Associate Researcher aan het Institut du thorax van INSERM, een groot instituut voor medisch-wetenschappelijk onderzoek in de Franse stad Nantes. Barc is een rijzende ster in zijn vakgebied. Hij houdt zich bezig met de moleculaire mechanismen bij hart- en vaatziekten.

Onderzoekers van dit instituut in Nantes werken al twintig jaar samen met het Amsterdam UMC op het gebied van zeldzame hartaandoeningen met een hoog risico op plotselinge hartdood (‘sudden death’) en nieuwe therapieën voor hartaandoeningen. De twee onderzoeksgroepen beschikken over complementaire expertise, waardoor translationeel onderzoek mogelijk wordt dat is gericht op “bedside-to-bench” (van bed naar laboratorium) en weer terug naar het bed.

De Descartes-Huygensprijs stelt Julien Barc in staat om gedurende langere perioden in Nederland te werken bij de Amsterdamse onderzoeksgroep. Hij zal ook twee promovendi begeleiden die verantwoordelijk zijn voor de contacten tussen het Franse en het Nederlandse onderzoeksteam.

 

 

 

Lex Kaper

Lex Kaper (53) is hoogleraar Sterrenkunde aan de Universiteit van Amsterdam.

Kapers onderzoek is gericht op de vorming, evolutie en dood van zware sterren (gammaflits). Hij ontwikkelt ook sterrenkundige instrumenten. Zo stond hij onder andere aan de wieg van X-shooter, ‘s werelds meest gevoelige spectrograaf (een instrument dat licht in verschillende kleuren opsplitst). Op dit moment is Kaper betrokken bij de ontwikkeling van MOSAIC. Dat is een zogeheten multi-object spectrograaf die op de in aanbouw zijnde Extremely Large Telescope moet komen.

Kaper werkt intensief samen met het Meudon Observatory in Parijs. Uit deze samenwerking ontsprong een aantal belangrijke wetenschappelijke publicaties en het MOSAIC project. Een Europees opleidings- en uitwisselingsnetwerk voor studenten en postdocs is in oprichting. Met de Descartes-Huygensprijs zal Kaper aan deze projecten bijdragen.

 

 

 

Over de Descartes-Huygensprijs

De jaarlijkse Descartes-Huygensprijs is in 1995 ingesteld door de Franse en Nederlandse regering. De prijs is bestemd voor excellente wetenschappelijk onderzoekers en hun bijdrage aan de Nederlands-Franse samenwerking. Nederland kiest de Franse laureaat; Frankrijk zorgt voor een laureaat uit Nederland. Het aan de prijs verbonden geldbedrag van € 23.000 is bestemd voor een verblijf als gastonderzoeker in Nederland, respectievelijk in Frankrijk. De uitreiking van de Descartes-Huygensprijs 2019 aan zowel de Nederlandse als de Franse laureaat vindt op 5 februari 2020 plaats op de Residentie van de ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden in Parijs.

- https://www.knaw.nl/

- https://www.academie-sciences.fr

]]>
<![CDATA[Appel à candidatures | Stage communication | Poste à pourvoir à partir de février 2020]]> 2019-12-11 12:38:51 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/candidature/appel-a-candidatures-stage-communication-poste-a-pourvoir-a-partir-de-fevrier-2020.html En 2020, l’Institut français des Pays-Bas (IFPB) poursuivra l’implémentation de sa stratégie de communication et se dotera d’un nouveau site internet. Dans ce contexte de profond renouvellement, l’IFPB propose un poste de stagiaire communication pour une durée de 6 mois à compter de février 2020. Le/La stagiaire sera placé(e) sous l’autorité de la Conseillère culturelle de l’Institut français des Pays-Bas et son stage sera supervisé par la directrice adjointe – attachée culturelle de l’Institut français des Pays-Bas. Le/La stagiaire travaillera en étroite relation avec la V.I. communication de l’IFPB.

Les missions du stagiaire seront les suivantes :

 

1.       Implémentation du fichier client de l’Institut :

-          Mettre à jour le fichier de contacts stratégiques de l’Institut français

-          Collecter les informations de contacts de tous les services de l’Institut français

-          Améliorer le système de classement des contacts stratégiques (V.I.P.)

-          Rechercher de nouveaux contacts stratégiques (presse, culture, université, éducation, organisations internationales, etc.)

 

2.       Accompagnement de la réflexion stratégique sur la refonte du site internet

-          Benchmarking des sites d’autres instituts français dans le monde (Autriche, Royaume-Uni, Espagne, Etats-Unis, République Tchèque, etc.)

-          Analyse de sites internet d’autres institutions culturelles à Amsterdam, Utrecht, Leiden, La Haye, Rotterdam, Groningue

-          Rédaction d’un bilan de cette analyse

 

3.       Contribution à la l’arborescence du site

-          Participation aux réunions d’équipe

-          Rédaction des comptes-rendus de réunion

 

4.       Couverture des événements de l’IFPB

-          Assister la V.I. communication dans la couverture des événements culturels de l’IFPB

-          Préparer les posts des réseaux sociaux (Twitter, Facebook, Instagram) en néerlandais

-          Avec la V.I. communication qui conçoit les questions, réaliser les interviews des invités pour les réseaux sociaux.

 

5.       Veille sectorielle

-          Suivre les structures culturelles et la presse néerlandaises pour repérer les informations pouvant se rapporter à l’activité de l’IFPB (artistes français, sujets connexes, etc.)

-          Suivre les comptes de certains utilisateurs de réseaux sociaux prescripteurs aux Pays-Bas

 

Contact

Pour postuler envoyer votre CV et votre lettre de motivation en français avant le 11 février à Hélène DOUB, directrice adjointe de l’IFPB : helene.doub@institutfrancais.nl

Compétences demandées

Sens du travail de coopération ; interculturalité ; autonomie ; organisation ; rigueur. Maîtrise du néerlandais et très bon niveau d’anglais requis (niveau B2 minimum), compétences reconnues dans le domaine de la communication, maîtrise des logiciels de bureautiques courants. Niveau master souhaité.

Période

Stage d'une durée de 6 mois, à partir de février 2020

Gratification de stage

30€/jour

]]>
<![CDATA[Bij onze partners | Tentoonstelling “The Art of Lace” : Haute-Couture van Chanel tot Iris van Herpen | TextielMuseum Tilburg | tot 10 mei 2020)]]> 2019-12-10 10:38:51 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/tentoonstellingen/bij-onze-partners-tentoonstelling-the-art-of-lace-haute-couture-van-chanel-tot-iris-van-herpen-textielmuseum-tilburg-tot-10-mei-2020.html Van Beyoncé tot koningin Máxima, kant is volop in de mode. ’s Werelds grootste modehuizen en –ontwerpers laten nu in een unieke tentoonstelling tientallen verfijnde creaties met kant zien. Voor het allereerst in Nederland, rechtstreeks van de catwalk.In ‘The Art of Lace’ krijg je een exclusief kijkje achter de schermen van high fashion. Meer dan veertig stukken worden tentoongesteld van grote namen als Alberta Ferretti, Balenciaga, Chanel, Dior, Jean Paul Gaultier, Iris van Herpen, Louis Vuitton, Maison Margiela, Schiaparelli en Yiqing Yin. Ontdek hoe modeontwerpers samen met kantmakers nieuwe toepassingen in haute couture creëren en ervaar de veelzijdigheid van kant.

+ meer informatie

 

Photo : Karl Lagerfeld for Chanel. Haute Couture Lente/Zomer 2017 collectie © CHANEL, Karl Lagerfeld.
Photo : Zaaloverzicht tentoonstelling © William van der Voort.

]]>
<![CDATA[Bij onze partners | Theater : Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran d'Eric Emmanuel Schmitt | OBA Oosterdook | 12 december, 11.00 uur & 14.00uur]]> 2019-12-10 10:33:45 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/podiumkunsten/bij-onze-partners-theater-monsieur-ibrahim-et-les-fleurs-du-coran-d-eric-emmanuel-schmitt-oba-oosterdook-12-december-11-00-uur-14-00uur.html De jaren zestig in Parijs. Moïse woont in de Rue Bleue, hij heeft een gecompliceerde relatie met zijn vader, die advocaat is. Zo begint de coming of age roman die gaat over de bijzondere vriendschap tussen het elfjarige jongetje Moïse en de bejaarde kruidenier Monsieur Ibrahim.
Deze nieuwe theaterbewerking presenteert de kleurrijke wereld van Eric-Emmanuel Schmitt met levendigheid en humor in een door pastelkleuren getint muzikaal universum. Wij mogen de gelukkige getuigen zijn van deze bijzondere ontmoeting tussen twee mensen, die een avontuurlijke reis ondernemen van Parijs naar Istanboel.De voorstelling is in het Frans.
In december zijn er meerdere voorstellingen in Nederlandse theaters.
+ meer informatie

Foto : © Gaspard Legendre

 

]]>
<![CDATA[Bij onze partners | Congres: Spanish Women Exiled in France: Agency and Transnationalism | Instituto Cervantes Utrecht | 12 december 2019]]> 2019-12-10 10:28:47 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/bij-onze-partners-congres-spanish-women-exiled-in-france-agency-and-transnationalism-instituto-cervantes-utrecht-12-december-2019.html Ter gelegenheid van de herdenking van de 80ste verjaardag van het Spaanse republikeinse ballingschap (1939-2019) organiseren het Cervantes Instituut, de Universiteit van Utrecht en het Institut français een congres over Spaanse vrouwen die tijdelijk of permanent in ballingschap zijn gegaan in Frankrijk. Door studie van autobiografische teksten (brieven, essays, kranten, interviews, ...) zal worden geprobeerd te begrijpen hoe het proces van identiteitsvorming voor deze vrouwen is gegaan: Welk beeld van Frankrijk wordt er geschetst via deze getuigenissen? Hoe praten zij over hun ervaringen in concentratiekampen en in het verzet? Hoe bepalen zij hun identiteit in deze documenten?

Ontmoeting in het Spaans.
+ meer informatie : Instituto Cervantes Utrecht
Met steun van het Institut français des Pays-Bas

]]>
<![CDATA[Bij onze partners | Tentoonstelling : “Outside Fashion : Modefotografie van de studio naar exotische oorden (1900–1969)” | Huis Marseille Museum voor Fotografie | Van 7 december 2019 tot 8 maart 2020]]> 2019-12-10 10:22:09 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/tentoonstellingen/bij-onze-partners-tentoonstelling-outside-fashion-modefotografie-van-de-studio-naar-exotische-oorden-1900-1969-huis-marseille-museum-voor-fotografie-van-7-december-2019-tot-8-maart-2020.html Tussen 1900 en 1969 is de manier waarop mode werd gefotografeerd sterk veranderd.  Voor het eerst wordt uniek archiefmateriaal uit Palais Galliera, het modemuseum van Parijs, aan het publiek getoond om dit bijzondere verhaal te illustreren. In deze tentoonstelling komt niet alleen de ontwikkeling van studio- naar buitenfotografie aan de orde, maar ook de ontwikkeling van het medium fotografie zelf, evenals de rol van vrouwen, toerisme en prêt-à-porter.

 

+ meer informatie : Huis Marseille
Met de steun van het Institut français des Pays-Bas

Foto : Jacques Griffe set, Brazilië, 1965 © Henry Clarke / Galliera / Roger-Viollet
Foto : Hermès ensemble, 1937 © Maurice Tabard / Galliera / Roger-Viollet

]]>
<![CDATA[De Nacht van ideeën : Human Being/Being Humane, 19.00 uur | 30 januari 2020 | OBA Amsterdam]]> 2019-12-04 12:55:16 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/de-nacht-van-ideeen-human-being-being-humane-19-00-uur-30-januari-2020-oba-amsterdam.html De Nacht van Ideeën in Nederland 2020: Opening van het Blauwe Jaar

30.01.2019 | 19:00-22:00 | OBA Oosterdok

Moderator: Margot Dijkgraaf, literatuurcriticus NRC en specialist op het gebied van Europese literatuur.

Inschrijving : Klik hier 


Op naar een marineblauw jaar!

In 2019 waren er meer dan 300 mensen aanwezig bij de eerste Nacht van ideeën: een evenement dat in meer dan 150 landen wordt georganiseerd en dat als doel heeft om een kwalitatief hoogstaand debat te houden tussen Franstalige en internationale stakeholders over belangrijke hedendaagse kwesties.

De 2020-editie van de Nacht van ideeën, die wordt georganiseerd door het Institut français des Pays-Bas in samenwerking met de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), staat in het teken van de zee. Met het thema “Human Being/Being Humane” wordt het belang van maritieme gebieden benadrukt voor Frankrijk en Nederland: levendige gebieden die altijd al hebben uitgenodigd tot ontmoetingen. Ze zijn nu cruciaal voor de toekomst van de mensheid en onze samenlevingen.

Uiteenlopende benaderingen gericht op complexe onderwerpen: dat is waar de Nacht van ideeën om draait!

Tijdens de drie rondetafelgesprekken zullen kunstenaars, onderzoekers, schrijvers, experts en curatoren het enerzijds hebben over in crisis verkerende maritieme gebieden die getroffen worden door uitdagingen van ongekende omvang, en anderzijds over zeeën die worden beschouwd als reëel of illusionair vertrekpunt naar het onbekende.

De zeeën spelen een grote rol in het collectieve gedachtengoed in Frankrijk, Nederland en elders, en prikkelen onze wetenschap en volksculturen. Daarom kunt u zich ook in muzikaal vaarwater begeven met het optreden van het Orchestre Partout en de playlist die aansluit op het maritieme thema.

 

De sprekers:

> Wim Pijbes, directeur van de Stichting Droom en Daad en van het nieuwe landverhuizersmuseum “de Fenix” in Rotterdam, voormalig directeur van het Rijksmuseum.

> Isabelle Renard, conservatrice van de hedendaagse kunstcollectie van het Parijse Musée de l’Histoire de l’immigration.

> Jacques Ferrandez, striptekenaar, auteur van stripversies van de romans van Albert Camus.

> Saskia Bonjour, lid van De Jonge Akademie van de KNAW en coördinatrice van het Migration Network van het Amsterdam Centre for European Studies (ACES). 

> Philippe Rekacewicz, geograaf, cartograaf en journalist;
oud-medewerker van Le Monde Diplomatique.

> Paul Mbikayi, publicist en oprichter van de Refugee Talent Hub.

 

Door deel te nemen aan dit evenement verstrekt u uw persoonlijke gegevens aan beide organisatoren, de OBA en het Institut français des Pays-Bas.

]]>
<![CDATA[‘Destination francophonie’-serie: bezoek van het TV5Monde-camerateam aan Nederland (november 2019, Den Haag en Amsterdam) ]]> 2019-12-03 13:06:02 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/-destination-francophonie-serie-bezoek-van-het-tv5monde-camerateam-aan-nederland-november-2019-den-haag-en-amsterdam.html

Ter gelegenheid van de 6e editie van de Dag van de Franse Taal bracht het TV5Monde-camerateam van 11 t/m 15 november 2019 op uitnodiging van het Institut français des Pays-Bas een bezoek aan Amsterdam en Den Haag om meer te weten te komen over de positie van de Franse taal in Nederland en over de initiatieven en inspanningen ten behoeve van de promotie ervan. Verschillende actoren op het gebied van de francofonie hebben hun ervaringen gedeeld.

Journalist Ivan Kabacoff en zijn cameraman waren aanwezig bij de ontmoetingen tussen leerlingen van Franse basisscholen en middelbare scholen in Den Haag en Amsterdam, en de jeugdboekenschrijvers Susie Morgenstern en Nicole Ostrowsky. Ook gingen de journalisten in gesprek met Nederlandse middelbare scholieren in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) en in het Haagse Christelijk Lyceum Zandvliet ter gelegenheid van de officiële openingsceremonie van de Dag van de Franse Taal, die op 14 november 2019 plaatsvond.

Daarnaast hield het camerateam van de ‘Destination francophonie’-serie zich in Den Haag bezig met het belichten van de positie van het Frans als werktaal in internationale instellingen, zoals het Internationaal Strafhof.

Ook bracht het TV5Monde-team een bezoek aan de Bibliothèque Descartes in Amsterdam, een Franstalige collectie van 22.000 titels die grotendeels afkomstig zijn uit de collectie van het Institut français des Pays-Bas. Daarnaast is deze Bibliothèque Descartes de hoeksteen van het Huis van Alle Talen in de OBA. Verder heeft het team uit kunnen wisselen met vertegenwoordigers van de Alliance française Amsterdam, die in de OBA gevestigd is.

De eerste door Ivan Kabacoff gepresenteerde aflevering van ‘Destination francophonie’ over Den Haag is vanaf december te zien op de website van Destination francophonie. Op TV5Monde Europe wordt de aflevering uitgezonden op 30 november om 12.55 uur, op 1 december om 16.55 uur, op 3 december om 0.45 uur en op 5 december om 15.45 uur.

https://www.tv5monde.com/emissions/episode/destination-francophonie-destination-la-haye

 

 
]]>
<![CDATA[51e editie van de Kermesse Francophone | 30 november 2019, Den Haag]]> 2019-11-27 09:19:51 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/51e-editie-van-de-kermesse-francophone-30-november-2019-den-haag.html

De Kermesse Francophone heeft als doel geld in te zamelen voor de financiering van een groot aantal humanitaire projecten op alle vijf de continenten, op het gebied van onderwijs, gezondheid, landbouwontwikkeling, huisvesting en de opvang van de meest benadeelde groepen.

De 51 editie van de Kermesse Francophone vindt op 30 november 2019 plaats in de Lourdeskerk in Den Haag.

Op het programma staan culinaire buffetten afkomstig uit alle hoeken van de Francofonie, stands met kleding, boeken, speelgoed, kunst, activiteiten, concerten en een loterij, voor kinderen en volwassenen.

Meer informatie: https://www.kermessefrancophone.nl/

]]>
<![CDATA[Professionalisering van het Alliance Française-netwerk: studiedag voor docenten Frans, georganiseerd door het Institut français des Pays-Bas | 23 november 2019, Utrecht]]> 2019-11-27 09:03:34 http://institutfrancais.nl/nl/het-frans-onderwijzen/leermiddelen-en-educatief-materiaal-2/professionalisering-van-het-alliance-francaise-netwerk-studiedag-voor-docenten-frans-georganiseerd-door-het-institut-francais-des-pays-bas-23-november-2019-utrecht.html

Op 23 november vond er in Utrecht een studiedag plaats voor docenten Frans die zijn aangesloten bij het Alliance Française-netwerk in Nederland, dat uit 34 vestigingen bestaat. Aan deze studiedag namen een twintigtal docenten deel die lesgeven aan verschillende Alliances Françaises in Nederland, zoals in Utrecht, Zwolle, Eindhoven, Breda, Amersfoort, Ede-Wageningen, Den Bosch en Rotterdam.

De dag werd georganiseerd door het Institut français des Pays-Bas (IFPB) op verzoek van de pedagogische commissie van de Fédération des Alliances françaises des Pays-Bas om tegemoet te komen aan de behoeften uit het werkveld. Deze studiedag stond in het teken van een probleem waar vele docenten Frans in hun netwerk tegenaan lopen, namelijk “alles in het Frans onderwijzen: hoe pak je dit aan?”


De studiedag werd geleid door opleidster Sylvie Pons [1] en had als doel om theoretische, methodologische en praktische elementen aan te dragen over het klassikaal doceren/leren van een taal (status van de moedertaal, status van het maken van fouten) en over de noodzaak om het gebruik van de moedertaal (en zelfs Engels) tijdens de Franse les te beperken.

Er hebben vruchtbare uitwisselingen van o.a. best practices plaatsgevonden tussen de deelnemers. Verder werden er hulpmiddelen en activiteiten gedeeld tussen de deelnemers en Sylvie Pons om zo onderdompelingsonderwijs te kunnen bieden dat meer toegespitst is op mondelinge taalvaardigheid, waarbij de nadruk wordt gelegd op materialen en activiteiten voor interactief onderwijs.

Het was de derde studiedag die dit jaar door het IFPB is georganiseerd. In januari en in april jl. vonden de andere twee plaats: één over de Culturethèque en één die gericht was op het opleiden van een twintigtal docenten tot opleider van DELF/DALF-examinatoren/correctoren. De volgende studiedag over dit thema zal op 16 december 2019 plaatsvinden in het Institut français de Groningue en zal bedoeld zijn voor docenten die lesgeven aan de Alliances Françaises in Noord-Nederland en aan het Institut français de Groningue. Ook zullen docenten Frans van middelbare scholen uit de regio eraan deelnemen.

Deze studiedagen vinden plaats in het kader van de doelstelling om docenten Frans te ondersteunen en te professionaliseren. In 2019 worden er 6 georganiseerd voor docenten uit het AF/IF-netwerk, hetgeen een verdubbeling is van het aantal dat in 2018 op touw werd gezet.

[1Sylvie Pons is FLE-docente en -opleidster (FLE = Frans als vreemde taal). Ze werkt sinds 2017 in Amsterdam. Na een lange en verrijkende carrière als docente en pedagogisch coördinatrice in Frankrijk en in het buitenland te hebben gehad, leidt ze nu studiedagen in Nederland en is ze examinatrice en opleidster van DELF/DALF-examinatoren/correctoren. Ook houdt ze zich met France Education International bezig met het opstellen van de DELF/DALF/TCF-examens en werkt ze samen met uitgeverij Hachette aan de ontwikkeling van FLE-leerboeken.

]]>