Institut francais - Pays-Bas - Franse Instituut voor culturele zaken http://institutfrancais.nl/rss/ Het Instituut promoot de Franse cultuur in de breedste zin van het woord. Met o.a. taalcursussen, informatie over evenementen en ondersteuning van leerkrachten. U kunt bij ons terecht voor een zeer uitgebreide keuze van cursussen Frans, lezingen, workshop nl-nl <![CDATA[Appel à candidatures : 5ème édition "Danse élargie" lancée par le Théâtre de la ville de Paris]]> 2017-09-18 17:18:31 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/candidature/appel-a-candidatures-5eme-edition-danse-elargie-lancee-par-le-theatre-de-la-ville-de-paris.html <![CDATA[Le GEST présente « Danser à la Lughnasa » de Brian Friel]]> 2017-09-12 15:11:33 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/podiumkunsten/le-gest-presente-danser-a-la-lughnasa-de-brian-friel.html Heeft u nog geen plaats gereserveerd voor ons volgende toneelstuk ? Dan hebben we goed nieuws : dat kan nog !

De voorstelling is geschikt voor alle leeftijden, maar vooral voor kinderen vanaf 12 jaar. Na « Huit femmes » van Robert Thomas en « La nuit de Valognes »van Eric Emmanuel Schmitt, heeft Valérie Faucher zich gewijd aan de regie van « Dansez à Lughnasa ». Dit prachtige stuk was een groot succes in Ierland en de auteur Brian Friel heeft er in 1992 drie Tony Awards voor gewonnen.

 

Het verhaal

 

Ze waren met zijn vijven, de zusters Mundy, die varieerden in leeftijd van 26 tot 40 jaar. Ze leefden allemaal onder hetzelfde dak op het platteland van Ierland. Kate is de oudste en is de enige met een baan, ze is onderwijzeres. Chris is de jongste en de enige met een kind, Michael van zeven. Ze wonen zonder man in huis. Alleen de vader van Michael komt zo nu en dan langs. Dan komt op een dag een broer terug uit Afrika waar hij jarenlang als priester werkzaam was. Hij lijdt aan de gevolgen van malaria, maar dat was waarschijnlijk niet de echte reden dat hij terugkeerde, dat was meer vanwege zijn levenswandel. Terwijl een oude Marconi radio op de achtergrond populaire liedjes de ether in slingert beginnen er barsten te komen in de bubbel waarin de zusters altijd geleefd hebben. Door allerlei gebeurtenissen in en om het huis loopt de spanning op en lijkt er een einde te komen aan hun beschutte bestaan.

 

Réservatie: resagest@gmail.com

15 euros / 10 euros kinderen & studenten.

Facebook event


]]>
<![CDATA[De Ingebeelde Zieke van Molière in een regie van Gaspard Legendre]]> 2017-09-12 10:50:08 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/podiumkunsten/de-ingebeelde-zieke-van-moliere-in-een-regie-van-gaspard-legendre.html  

De Ingebeelde Zieke, de laatste komedie van Molière, ging in première op 10 februari 1673 in het theater Palais Royal in Parijs.

Het stuk gaat over de hypochonder Argan, die niet zonder dokters en recepten kan. Als weduwnaar is hij hertrouwd met Béline, die niet kan wachten tot hij dood gaat om zo de erfenis te kunnen incasseren. Om altijd verzekerd te zijn dat er een dokter in de buurt is, vindt hij dat zijn dochter Angélique met Thomas Diaforus moet trouwen, zoon van een dokter en hij studeert medicijnen. Maar Angélique is verliefd op Cléante en wil met hem trouwen. Gelukkig is er de vrijpostige dienstmeid Toinette, die de hypocrisie van Béline aan de kaart stelt en de liefde laat overwinnen.

In deze huis clos worden klassieke hommages en moderne elementen vermengd en  wordt er eer betoond aan de ondertitel van het stuk ‘komedie met muziek en dans’. Vijf acteurs spelen alle personages met een onuitputtelijke energie die eigen is aan het gezelschap TNT. De veelzijdige acteurs zingen en dansen op originele muziek gecomponeerd door John Kenny. De traditie in de mise en scene wordt gewaarborgd, maar de tekst van Molière biedt ook veel aanknopingspunten met de actualiteit. Verder wordt er tijdens de repetities veel aandacht besteed aan het fysieke aspect om er zo een schurende en tegelijkertijd humane voorstelling van te maken.

De voorstelling is gericht op een 100% Franstalig publiek, zowel niet native speakers als studenten. 

« Als we jongeren enthousiast willen maken om naar het theater te gaan, dan is TNT het gezelschap dat ze moeten gaan zien » Südkurier, Duitsland

Trailer

« (…) Zeer getalenteerde acteurs, een sprankelende mise en scene, een voortreffelijke organisatie. (…) A.Rafforzo, leraar Frans, Imperia-Italië

« Schitterende voorstelling. (…) » Marco G. – artistiek directeur theater Alfa Turijn - Italië

« (…) Onze leerlingen hebben de hele voorstelling geboeid zitten kijken en mijn collega’s van Frans waren verrukt door de ervaring (…) » Sophie Pincet, documentalist van het Lycée Français International, Porto- Portugal

]]>
<![CDATA[Dates et tarifs du DELF Junior 2018]]> 2017-09-11 18:38:42 http://institutfrancais.nl/nl/het-frans-onderwijzen/het-delf-junior/dates-et-tarifs-du-delf-junior-2018.html De volgende DELF junior examendata zijn vastgelegd in 2018 :

Sessie maart
woensdag 21 maart (schriftelijk examens A1/A2/B1/B2)  + zaterdag 24 maart (mondelingen  A1/A2/B1/B2)

Sessie juni
woendag 6 juni (schriftelijke examens A1/A2/B1/B2) + zaterdag 9 juni (mondelingen B1/B2) en zaterdag 16 juni (mondelingen A1 /A2)

De uiterste inschrijfdatum voor scholen om zich bij het DELF junior netwerk aan te melden voor het schooljaar 2017/2018 is 04 december.

contact : joost.overwater@diplomatie.gouv.fr

Uiterste inschrijfdatum om kandidaten aan te melden voor de DELF sessies:
sessie maart : 26 januari 2018

sessie juni: 13 april 2018

De inschrijvingen vinden online plaats.  Iedere deelnemende school aan het DELF junior netwerk ontvangt aanmeldcodes voor het inschrijven van kandidaten.

]]>
<![CDATA[Le Cas Martin Piche présenté par L'Autre Pays du théâtre]]> 2017-09-11 17:12:02 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/podiumkunsten/le-cas-martin-piche-presente-par-l-autre-pays-du-theatre.html Après ' l'Affaire Dussaert ",Jacques Mougenot revient avec une comédie :

" LE CAS MARTIN PICHE ".

Le cas tout à fait exceptionnel de Martin Piche, qui souffre d'un ennui permanent, excite la curiosité d'un psychiatre passionné par son métier.

Les situations comiques s'enchainent, de l'insolite au burlesque, de l'absurde au désopilant.
Une partition fine, intelligente et brillante avec, naturellement, un coup de théâtre final inclus.
Succès du festival OFF  et de la scène parisienne en 2015 et 2016, et 2017.
Piche a enflammé Paris et Avignon !

Un jeu que Pirandello lui-même ne renierait pas ...Un spectacle à voir absolument!

Auteurs et acteurs :
Jacques Mougenot et Hervé Devolder

 

La presse en parle :

 

Telerama T

Surréaliste.

Figaroscope

Désopilant, inattendu, original et drôle.


Le Parisien

Ironique, intelligent et comique.


A Nous Paris

Absolument toqué.

A Balcon

Hilarant. Irrésistible.
Génial. Triomphe 2016.

 

La Provence

Des jeux de mots proches de Raymond Devos ...

 

Réservez votre soirée du 13 Octobre, réservation obligatoire:

resalautrepaysdutheatre@gmail.com

Tarifs : 25 euros/adulte et 17 euros/enfant - Accessible dés 10 ans.

 

https://www.lautrepaysdutheatre.com/lecasmartinpiche

]]>
<![CDATA[In Making Things Happen: Young Artists in Dialogue avec Sylvie Bonnot & Zhu Hong]]> 2017-09-08 16:49:54 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/tentoonstellingen/in-making-things-happen-young-artists-in-dialogue-avec-sylvie-bonnot-zhu-hong.html Vindt ons tijdens Unseen

Met nieuw werk van Sylvie Bonnot - 22 – 24 september 2017

www.unseenamsterdam.com

 

Bijeenkomsten in The Merchant House:

 • Opening: zaterdag 23 september, 19:00-21:00
 • TMH Talks: zaterdag 28 oktober, 17:00-19:00
 • Catalogus presentatie: vrijdag 10 november, 19:00-21:00

 

Curatoren en bijdragers aan de catalogus: Marsha Plotnitsky, oprichter en artistiek directeur van TMH, en Hubert Besacier, kunstcriticus

 

Hoe koppelt een jonge kunstenaar haar werk aan de geschiedenis van de fotografie? The Merchant House (TMH) opent de cyclus Making Things Happen: Jonge kunstenaars in dialoog met Zhu Hong (1975, geboren in China, wonend in Frankrijk) en Sylvie Bonnot (1982, Frankrijk). Voor beide kunstenaars is fotografie zowel een uitgangs- als constant referentiepunt. In TMH kozen ze ervoor een dialoog tussen hun werken aan de wand centraal te stellen, gebaseerd op hun benadering tot kunst als een rondreizende activiteit die zich nu naar Amsterdam uitstrekt.

 

De kern van de dialoog zijn de karakteristieke bruggen van Amsterdam, gefotografeerd door Bonnot. Door kundig gebruik te maken van de “mue”-techniek, die ze tot in de puntjes beheerst, kan ze de afdrukken in een laag gelatine direct op de muur aanbrengen. Op de tegenoverliggende muur geeft Hong antwoord door een ultradun geschilderd gebaar aan te brengen, wit op wit, als een interpretatie van de beeltenis van Bonnot in deze letterlijke fotoshoot. Het resultaat is een complexe tentoonstelling die vanuit een gewaagde, kortstondige opstelling zijn stralen diep laat doordringen in de domeinen van de fotografie en de schilderkunst.

 

In de tien jaar na hun afstuderen aan de ENSA in Dijon (beiden cum laude) zijn deze kunstenaars veel op verkenning uit geweest – fysiek, te voet, maar ook door het verplaatsen van de blik – als basis voor hun werk: Als student maakte Sylvie Bonnot onderzoeksreizen met haar camera. De natuur- en stadslandschappen van Australië, Japan, Ierland, Noorwegen, Rusland en de hoge valleien van de Savoie hebben haar veelzijdige oeuvre een eigen gezicht gegeven. In de tentoonstelling Surimpressions in de Quai des Arts in Cugnaux liet ze

haar werken letterlijk uit de wand steken. Doorscheurd met lijnen en gestold als beeldhouwwerken, vertonen deze haar unieke visie en techniek. Door ruimte te maken voor een veelvoud aan perspectieven buiten de rechte vlakken van de frontale opname, vangen haar werken waarnemingen op die de relatie tot haar eigen lichaam en fysieke beweging uitdrukken.

 

Zhu Hong kwam naar Frankrijk op zoek naar een contrast met haar klassieke schildersopleiding in Shanghai.

TMH opent met haar volledige transcriptie van de 199 bladzijden van La photographie dans l’art contemporain (Franse editie, Thames and Hudson, 2004) uitgevoerd als een lange rij – om langs te wandelen – van 199 tekeningen in potlood op zwarte ondergrond, een draai op het thema positief/negatief. Ook worden een aantal schilderijen en tekeningen getoond uit haar recente tentoonstelling in het Musée de la Roche-sur-Yon, die volgde op haar tentoonstelling in het prehistorische museum in Les Eyzies-de-Tayac-Sireuil. Met deze projecten bestudeert de kunstenaar musea en hun institutionele wijze van kunst tonen, zowel in extreem verfijnde als in alledaagse zin. Volgens Hubert Besacier, die de loopbanen van beiden vanaf het begin heeft gevolgd, waren deze kunstenaars ertoe voorbestemd elkaars pad te kruisen. In de dialoog die plaatsvindt in TMH, richten ze de aandacht op de materialiteit en conceptuele mogelijkheden van hun media met werken die onmiskenbaar verbonden zijn aan hun oorsprong in de werkelijkheid en manier van creatie, en tegelijkertijd simpele interpretatie uit de weg gaan.

 

Making Things Happen gaat verder: Elsa Tomkowiak & Mary Sue 24 november 2017 – 28 januari 2018

 

Boris Chouvellon & Mengzhi Zheng 20 april 2018 – 8 juli 2018

 

Om onze bijeenkomsten te bezoeken verzoeken we u te reserveren: invitations@merchanthouse.nl

Toegang tot alle tentoonstellingen en bijeenkomsten is gratis

The Merchant House is een trotse supporter van www.flagofcompassion.com

 

Photo 

Sylvie Bonnot: Pain de Sucre Rouge II,
St Léger, 2017
]]>
<![CDATA[La Cinémathèque française de l'Echappée Belle - Programme Septembre/Décembre 2017]]> 2017-09-08 12:11:44 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/films-3/la-cinematheque-francaise-de-l-echappee-belle-programme-septembre-decembre-2017.html 26.09 et 03.10 Pierrot le fou avec Jean-Paul Belmondo

Bande annonce

 

10.10 et 17.10 Un singe en hiver avec Jean-Paul Belmondo

 

24.10 et 31.10 Le Doulos avec Jean-Paul Belmondo

Bande annonce

 

7.11 et 14.11 Les parapluies de Cherbourg avec Catherine Deneuve

Bande annonce 

 

21.11 et 28.11 Les demoiselles de Rochefort avec Catherine Deneuve

Bande annonce

 

05.12 et 12.12 Le sauvage avec Catherine Deneuve

Bande annonce

 

19.12 et 26.12 La vie de château avec Catherine Deneuve

Bande annonce

 

24.12 Peau d’Âne avec Catherine Deneuve

Bande annonce

 

https://www.ketelhuis.nl/speciaal-programma/l-chapp-e-belle-cin-math-que-fran-aise/239

]]>
<![CDATA[ICKFEST- Dansfestival in Amsterdam]]> 2017-09-07 10:53:40 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/podiumkunsten/ickfest-dansfestival-in-amsterdam.html Sinds 2017 is ICK huisgezelschap van Theater De Meervaart. Dat verdient een feest! Het jaarlijks terugkerende ICKFEST in De Meervaart biedt een weekend lang voorstellingen, workshops en showcases. Zowel uitwisselingen binnen Nieuw-West als met het Franse gezelschap Ballet National de Marseille passeren de revue.

Zaterdag ziet u de dansers van ICK en Ballet National de Marseille (BNM) in de boksring bij ROCCO. Daarna volgt de Nederlandse première van TWO – BOLÉRO waarin Emio Greco zich meet met de bekende muziek van Ravel en acht dansers van BNM. Op zondag presenteert ICK nieuw choreografietalent uit Marseille en Amsterdam met de voorstelling SLAVE van de Franse choreograaf David Llari en de première van GLITTERGODS/STIGMA van choreograaf Jesús de Vega.

In Rocco worden dansers boksers en boksers dansers. Het toneel is een boksring, er worden klappen uitgedeeld, snel voetenwerk verricht en virtuose tactieken uitgevoerd. Het stuk heeft de VSCD Zwaan prijs gewonnen in 2012 als “meest indrukwekkende dansproductie”.

De dansers beelden broederliefde uit in al zijn facetten: goed en kwaad, duivel en engel, het androgyne en incestueuze verhoudingen, Kaïn en Abel, Rémus en Romulus, Laurel en Hardy. Geïnspireerd door de film van Luchino Visconti “Rocco et ses frêres” is het stuk een hevig lichamelijk gevecht en gaan de acteurs tot het uiterste van hun fysieke en mentale vermogens.

Kaarten: http://www.meervaart.nl/theater/programma/details/3570/ickfest/rocco

TWO-Bolero- door dansers van het ICK en het Ballet National de Marseille

Emio Greco en Pieter C. Scholten wilden graag beide gezelschappen verenigen in een gezamenlijk programma: TWO wordt gedanst door dansers van ICK en Bolero door het Ballet National de Marseille.

Na drie solovoorstellingen wilde Emio Greco een andere danser uitnodigen in zijn universum en maakte TWO in 1999, dat nu wordt overgedragen aan twee dansers van het ICK. Het verkennen van een gemeenschappelijke ruimte en de relatie met de ander zijn thema’s in deze voorstelling. Een virtuoos en intens duet.

In Bolero gaan de acht dansers van Emio Greco de strijd aan met het beroemde werk van Ravel waarbij ze tot het uiterste van hun kunnen gaan. De grens tussen muziek en dans vervaagt.

 

Kaarten: http://www.meervaart.nl/theater/programma/details/3569/ickfest/two-boléro

 

 

Tussen de voorstellingen door is er ook genoeg te zien en te doen: bezoek de fototentoonstelling van Alwin Poiana, ontdek de interactieve installatie Nightwalking II, verdwijn in de filmbooth van Cinedans en beweeg mee tijdens de afterparty. Kijk, beleef, ruik, voel, denk, ontmoet en dans!

]]>
<![CDATA[Cinémathèque française : L'homme de Rio]]> 2017-09-06 16:14:32 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/films-3/cinematheque-francaise-l-homme-de-rio.html Duur: 112

Van: Philippe de Broca

Met: Jean-Paul Belmondo, Francoise Dorleac

Land: Frankrijk

Dé grote Belmondo-show met een avontuurlijk tintje en prachtige locaties

 

De eerste film in de Jean-Paul Belmondo-reeks was zijn eerste wereldsucces. Hij speelt de miliatir Adrien, die tijdens zijn verlofdagen de halve wereld moet oversteken om zijn vriendin te redden van allerlei ongure types. De achtervolging leidt van Parijs naar Rio tot aan het nog in aanbouw zijnde Brasilia. Het heeft allemaal iets van doen met drie mystieke beeldjes die naar grote rijkdom zouden moeten leiden, maar echt van eminent belang is dit niet.


L’homme de Rio is dé grote Belmondo-show. Hij man rent vrijwel de gehele film van hot naar ver, doet vrijwel alle stunts zelf en ontpopte zich als het Franse antwoord op James Bond.

Deze film is Frans gesproken, Engels ondertiteld. 

 

Onderdeel van: L'Échappée Belle: Cinémathèque Française

https://www.ketelhuis.nl/films/cin-math-que-fran-aise-l-homme-de-rio/2168

]]>
<![CDATA[Résidences à la Cité Internationale Des Arts]]> 2017-09-06 15:59:09 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/candidature/residences-a-la-cite-internationale-des-arts.html Le programme de résidences à la Cité internationale des arts s’adresse aux artistes étrangers qui souhaitent développer un projet de recherche et de création à Paris, pendant une durée de trois ou six mois, et qui sont soutenus par un ou plusieurs partenaires culturels.

Ces partenaires associés à l’artiste peuvent être des établissements du réseau culturel français à l’étranger (Instituts français, Services culturels des ambassades de France, Alliances françaises) et/ou des structures culturelles françaises ou étrangères (centre d’art, association, laboratoire pluridisciplinaire, galerie, musée, structure conventionnée, théâtre, lieu de production pour la danse et pour les arts de la rue, salle de concert, festival à l’étranger, etc. En France, une priorité sera donnée aux candidatures portées par les labels et réseaux du Ministère de la Culture).
 
Appel à candidatures 2018
 
Disciplines concernées

Architecture/paysage/urbanisme, arts visuels, arts de la scène, arts de la rue/marionnettes, arts numériques, bande dessinée, cinéma/cinéma d’animation/documentaire de création, commissariat d’exposition, design, graphisme, littérature/littérature jeunesse, métiers d’art, musiques classiques et contemporaines, musiques actuelles, musiques à l’image (cinéma et jeu vidéo).
 
Durée du séjour 

3 ou 6 mois
 
Conditions du séjour 

L’Institut français met à disposition des artistes des ateliers-logements à la Cité internationale des arts à Paris. Le partenaire associé à l’artiste, en France ou à l’étranger, finance le voyage et/ou les frais de séjour de l’artiste et effectue la démarche de dépôt de candidature de l’artiste.
 
Critères d’éligibilité

Le partenaire associé qui dépose le dossier doit :
 • s’engager par écrit à prendre en charge les frais de voyage et/ou de séjour de l’artiste et spécifier éventuellement l’engagement financier d’autres partenaires impliqués dans le projet ;
 • fournir un avis motivé sur son soutien à la candidature de l’artiste : faire savoir explicitement de quelle manière il compte valoriser le travail du lauréat pendant ou à la suite de la résidence.
L’artiste doit:
 • être engagé dans la vie professionnelle ;
 • parler français et/ou anglais ;
 • justifier de travaux antérieurs ;
 • être autonome dans la gestion de la résidence ;
 • se libérer de ses activités professionnelles durant toute la période du séjour ;
Aucune limite d’âge n’est imposée.
 
Calendrier

Date limite d’enregistrement des dossiers : 29 septembre 2017 inclus
La commission de sélection se tiendra mi-novembre 2017
 
Modalités de sélection

Outre l’évaluation du parcours professionnel du candidat, une attention particulière est portée à la qualité du projet, la nécessité du séjour à Paris, le protocole de travail envisagé et les contacts établis en France avec des centres d’art, des structures culturelles, des artistes, des commissaires d’exposition, des critiques, des chercheurs, etc. Ces acteurs ont un rôle de conseil, de mise en réseau et d’accompagnement pendant et après la résidence.

Une commission consultative présidée par la directrice générale déléguée de l’Institut français, composée des experts de l’Institut français, d’un représentant du Réseau culturel français à l’étranger, du Ministère de l’Europe et des Affaires étrangères, du Ministère de la Culture, du Centre national de arts plastiques et de la Cité internationale des arts, étudie l’ensemble des dossiers de candidatures.

La commission se réserve le droit d’écarter tout projet sans avoir à motiver sa décision. Ses décisions sont sans appel.
 
 
Dépôt de dossier

Les candidatures déposées directement par des artistes seront irrecevables. Elles doivent obligatoirement être déposées par les partenaires associés sur la plateforme IF Prog.
Contact
]]>
<![CDATA[ Tentoonstellingen Art Déco Paris - Gemeentemuseum Den Haag]]> 2017-09-05 13:09:16 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/tentoonstellingen/tentoonstellingen-art-deco-paris-gemeentemuseum-den-haag.html De couturier Paul Poiret was een van de grootste vernieuwers van de mode aan het begin van de 20ste eeuw. Zijn invloed reikte bovendien veel verder dan de mode alleen. Hij streefde naar een ‘totaalkunstwerk’ en omringde zich met kunstenaars, vormgevers en architecten die hij allen inzette bij de ontwikkeling en promotie van zijn creaties: hij werkte met Raoul Dufy, Erté, Georges Lepape, Paul Iribe, Maillet-Stevens en Man Ray, en omringde zich graag met modern werk van Brancusi, Robert Delaunay en Kees van Dongen.

Het werk van Poiret en dat van de kunstenaars uit zijn omgeving, zou het kraambed blijken van de Art Deco. Paul Poiret kan dan ook met recht de vader van de Art Deco worden genoemd.

De tentoonstelling bevat mode, schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie en film, waaronder spectaculaire bruiklenen van The Metropolitan Museum of Art, het Victoria & Albert Museum en is alleen in Den Haag te zien.

]]>
<![CDATA[Félicité van Alain Gomis met o.a . Véronique Beya Mputu en Papi Mpaka]]> 2017-09-05 12:40:22 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/films-3/felicite-van-alain-gomis-met-o-a-veronique-beya-mputu-en-papi-mpaka.html Te zien vanaf  7 september 2017 in de Nederlandse bioscoop 

Lieve Vrouw – Amersfoort
FilmHallen – Rialto – Amsterdam
Focus – Arnhem
Chasse – Breda
Verkadefabiek – Den Bosch
Filmhuis Den Haag
Plaza Futura – Eindhoven
Concordia – Enschede
Groninger Forum – Groningen
Filmschuur – Haarlem
Filmtheater – Hilversum
Filmhuis – Leeuwarden
Zaal 4 – Maastricht
Lux –Nijmegen
LantarenVenster – Rotterdam
Hoogt – Utrecht
CineCity – Vlissingen
Schuttezaal – Zwolle
 

Synopsis

Haar leven wordt volledig overhoop gehaald wanneer haar 14-jarige zoon het slachtoffer wordt van een motorongeval. Om hem te redden, gaat ze koortsachtig op zoek naar een oplossing. We volgen Félicité op haar tocht door de zinderende straten van Kinshasa, een bruisende stad vol muziek en dromen. 

 

Pers

‘’Félicité’’ is magisch, omdat Félicité  misschien een kleine tovenaar is, en ook omdat het niet toekent aan de magie, de macht om alles oplossen. (Libération)

 

Grand Prix – Festival van  Berlijn 2017

 

https://cinemien.nl/movie/felicite/

]]>
<![CDATA[Les Soirées du 529 reçoivent Metin Arditi]]> 2017-09-04 16:15:11 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/literatuur-conferentie/les-soirees-du-529-recoivent-metin-arditi.html  

De eerste literaire avond na de vakantie op 529, donderdag 28 september, wordt gewijd aan Metin Arditi ! In januari van dit jaar heeft boekhandel Le Temps Retrouvé zijn roman "L’enfant qui mesurait le monde" gekozen als beste boek van 2016. Het  boek vertelt een ontroerend verhaal over de vriendschap van een oudere man en een vissersvrouw van het Griekse eiland Kalamaki met haar autistische zoon. Er wordt deze avond vooral gepraat over twee recente boeken, die begin dit jaar twee maanden na elkaar zijn verschenen : « Dictionnaire amoureux de la Suisse », het land waar Metin Arditi woont, en « Mon père sur mes épaules », een hommage aan zijn vader.

 

Programma

Van 19.00 tot 19.45 uur : Cocktails, Franse wijn en culinaire specialiteiten uit Frankrijk

Van 20.00 tot 21.15 uur : Gesprek van Metin Arditi met Pierre-Pascal Bruneau

Vanaf 21.30 uur : Signeersessie

 

Prijs voor leden met een ‘carte Ami’ van Echappée Belle, 20 euro.

De ‘carte Ami’ van Échappée Belle is op naam en alleen geldig op persoonlijke titel. Alleen de kaarthouder kan profiteren van de korting.

Er kunnen 50 mensen in de zaal, reserveren wordt aanbevolen.

Plaatsen die minder dan 48 uur vantevoren worden afgezegd worden niet gerestitueerd.

Boekhandel Le Temps Retrouvé blijft deze dag tot 19.00 uur geopend, een mooie gelegenheid om voordat de avond begint daar nog even rond te snuffelen.

De avond is mede mogelijk gemaakt door het Institut français des Pays-Bas. 

Evenement facebook

]]>
<![CDATA[Het franse seizoen - Spui 25]]> 2017-08-30 10:57:37 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/literatuur-conferentie/het-franse-seizoen-spui-25.html In dit programma, bedacht en gepresenteerd door Olivier Barrot, beginnen we op 2 oktober met “Chantal Thomas- een intelligentie à la française”

 

Chantal Thomas is universitair onderzoekster en schrijft zowel biografische essays voor een groot publiek (Sade, Casanova, Roland Barthes van wie ze een leerling was) als theaterstukken en geliefde romans (“Afscheid van de koningin” b.v., bekroond met de Prix Femina en verfilmd) en filmscenarios.

 

We zullen het hebben over haar vele interesses en talenten. Chantal Thomas zal haar meest recente werk signeren, waanronder het juist verschenen “Souvenirs de la marée basse” (2017 nog niet vertaald).

 

De voertaal is frans.

 

Inschrijving

Chantal Thomas

Philippe Besson

]]>
<![CDATA[International Film Festival Film by the Sea 8 – 17 september 2017 - Vlissingen]]> 2017-08-29 16:08:15 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/films-3/international-film-festival-film-by-the-sea-8-17-september-2017-vlissingen.html Programma ‘’Vive la France’’

 

 • L’Atelier van Laurent Cantet
 • 120 BPM (Battements par Minute) van Robin Campillo
 • Barbara van Mathieu Amalric
 • Un beau soleil intérieur van Claire Denis
 • C’est le coeur qui meurt en dernier van Alexis Durand-Brault
 • Dalida van Lisa Azuelos
 • Happy End van Michael Hanneke
 • Monsieur et Madame Adelman van Nicolas Bedos
 • Otez-moi d’un doute van Carine Tardieu
 • Patients van Mehdi Idir
 • Petit paysan van Hubert Charuel
 • Une vie violente van Thierry de Peretti

 

De beste film zal worden beloond met de prijs TV5 Monde op vrijdag 15 september  2017

 

www.filmbythesea.nl

]]>
<![CDATA[La Fille de Brest: Ciné Club]]> 2017-08-23 15:32:20 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/films-2/la-fille-de-brest-cine-club.html Irène is longarts bij een academisch ziekenhuis in het Franse Brest. Na een aantal verdachte sterfgevallen ontdekt ze een direct verband met een specifiek geneesmiddel. Nadat ze haar ontdekking heeft voorgelegd aan haar leidinggevende Antoine, wijst het onderzoek een machtig farmaceutisch bedrijf als schuldige aan. Ze wil dat het middel van de markt wordt gehaald en krijgt hierbij hulp van de media die de zaak groots oppakken, terwijl ze ondertussen vanuit andere hoeken wordt tegengewerkt. Zelfs directe collega’s zien haar als onruststoker en willen niets met haar missie te maken hebben. Desondanks is ze vastberaden om het gevecht aan te gaan. Ter nagedachtenis aan haar overleden patiënten en om meer slachtoffers te voorkomen, moet en zal ze de waarheid aan het licht te brengen. Gebaseerd op het leven van Irène Frachon en haar strijd van David tegen Goliath om de waarheid te doen zegevieren.

Regie: Emmanuelle Bercot | Frankrijk | 2016 | 127 minuten | Met: Sidse Babett Knudsen, Benoît Magimel

]]>
<![CDATA[Bande à part: Ciné Club]]> 2017-08-23 15:25:03 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/films-2/bande-a-part-cine-club.html  

Vroeg in de middag rijden Arthur en Franz in hun zwarte Simca cabrio door Parijs. Hun doel is het huis van Madame Victoria en haar nichtje Odile. Van Odile hebben ze gehoord dat er in een kast een grote stapel geld is verstopt. Met tegenzin gaat Odile akkoord met Arthur en Franz's snode plannen om het geld te stelen, maar helaas loopt de zaak al gauw helemaal uit de hand. Bande à part was een grote inspiratie voor Quentin Tarantino bij het maken van Pulp Fiction. Deze film is op 4 september te zien in de serie Mijlpalen in het Groninger Forum.

 

Regie: Jean-Luc Godard | Frankrijk | 1964 | 95 minuten | Frans gesproken, Engels ondertiteld | Met: Anna Karina, Claude Brasseur, Sami Frey

 

]]>
<![CDATA[Special Isabelle Huppert - TV5 Monde September]]> 2017-08-18 14:38:40 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/films-2/special-isabelle-huppert-tv5-monde-september.html 2017 is een succesvol jaar voor actrice Isabelle Huppert. Haar rol in de film Elle van Paul Verhoeven leverde haar de César voor Beste Actrice, een Golden Globe en een Oscarnominatie op. Vanaf 27 augustus kunt u op de zondagavond genieten van vijf films die de carrière van dit icoon uit de Franse en internationale filmwereld hebben gemarkeerd.

 

LES SOEURS BRONTË
Zondag 3 september om 21:00
 
LES POSSÉDÉS
Zondag 10 september om 21:00
 
LA TRUITE
Zondag 17 september om 21:00
 
EAUX PROFONDES
Zondag 24 september om 23:00

 

 

Photo Isabelle Huppert dans LES SOEURS BRONTË d'André Téchiné (France, 1979)

]]>
<![CDATA[Landru et Fantaisies proposé par L'Autre Pays du Théâtre]]> 2017-08-18 12:01:10 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/podiumkunsten/landru-et-fantaisies-propose-par-l-autre-pays-du-theatre.html "LANDRU ET FANTAISIES" (Accessible dés 12 ans)

Dans cette comédie, Henri-désiré Landru n'est pas l'image que l'on s'en fait, celle de l'assassin froid et austère, non, c'est un show man, une bête de scène.
Entre une démonstration de tango et l'art de fabriquer une tête réduite, c'est l'intimité du bourreau de femmes, charmeur et manipulateur, qui s'ouvre au spectateur.
Comment courtiser des veuves en mal d'amour ? Comment se débarrasser d'un corps ? et qui de mieux pour vous l'apprendre, que Landru en personne, dans ce face-à-face terrible avec son bourreau.
Une enquête psychologique sur fond d'humour noir. A voir et à revoir !

Réservation obligatoire: resalautrepaysdutheatre@gmail.com
Tarifs : 25 euros/adulte et 17 euros/enfant

]]>
<![CDATA[Le film TV5 Monde du mois d'août]]> 2017-08-17 11:50:14 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/films-3/le-film-tv5-monde-du-mois-d-aout.html LOULOU

(herh: 1 sept om 18:40 / 4 sept om 23:10) (Her)ontdek het meesterwerk van Maurice Pialat, dat meerdere malen is genomineerd voor grote prijzen (Gouden Palm, César voor Beste Film).

Nelly is door haar man uit huis gezet en gaat samenwonen met Loulou, een jongen die net uit de gevangenis is en op wie ze verliefd is geworden. Ze wordt al snel zwanger, maar Loulou verandert niets aan zijn marginale leven. Nelly voelt zich gekwetst door zijn houding en besluit het kind niet te houden ...

Regie: Maurice Pialat (Frankrijk, 1980)
Scenario: Arlette Langmann
Rolverdeling: Isabelle Huppert, Gérard Depardieu
Onderscheidingen: Officiële Selectie Cannes
]]>
<![CDATA[We vieren de Week van de Smaak in Frankrijk met een culinaire workshop in Groningen]]> 2017-08-14 12:52:34 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/frans-leren-2/workshops/we-vieren-de-week-van-de-smaak-in-frankrijk-met-een-culinaire-workshop-in-groningen.html  

INSCRIPTIONS CLOTUREES

 

 

Van 9 tot en met 15 oktober wordt in Frankrijk de Week van de Smaak gevierd. Een uitgelezen gelegenheid om nieuwe smaken en producten van Franse bodem te ontdekken. Daarom organiseert het Institut Français in Groningen op 12 oktober (18:00 uur 20:00 uur) in samenwerking met het NH Groningen Hotel de ville een workshop waar heerlijke gerechten worden bereid zoals onder andere citroen en caramel taartjes. De workshop is in het Nederlands en wordt vertaald in het Frans.

 

Inschrijving € 35,- / voor 14 september (min 8 personen)

• per mail aan institutfrancais@rug.nl

• per telefoon op 050 363 61 06 

]]>
<![CDATA[Het Concertgebouw avec Brahms, Mozart & Malher (Skride: viool, Berthaud: altviool, Krijgh: cello & Skride: piano)]]> 2017-08-09 17:07:24 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/podiumkunsten/het-concertgebouw-avec-brahms-mozart-malher-skride-viool-berthaud-altviool-krijgh-cello-skride-piano.html Skride, Berthaud, Krijgh & Skride


Zussen Baiba en Lauma Skride vormen een topkwartet met altvioliste Lise Berthaud en celliste Harriet Krijgh. Dit seizoen spelen ze in diverse landen hun favoriete pianokwartetten. Met natuurlijk Mozarts Pianokwartet in g. Dat niet alleen zijn eerste is, maar ook wordt beschouwd als de start van het genre. Mozart laat Skride, Berthaud, Krijgh & Skride over elkaar heen buitelen in een virtuoos en hartstochtelijk stuk.

Brahms


Van Brahms spelen Skride, Berthaud, Krijgh & Skride het Eerste pianokwartet. Een opwindend en contrastrijk stuk, waarvan de finale een ware ‘tour de force’ is. Dit ‘zigeunerrondo’, waarin de Hongaarse dans csárdás verwerkt is, laat spelers en luisteraars ademloos achter. Het bijzondere kwartet zoekt daarnaast de verdieping met Mahlers Pianokwartet in a, waarin schoonheid en pijn samenvallen.

Meer informatie hier

 

Photo : Lise Berthaud © Neda Navaee

 

]]>
<![CDATA[Spoffin : International straattheater festival]]> 2017-08-09 16:43:36 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/podiumkunsten/spoffin-international-straattheater-festival.html Franse programmering

 

Ariane & Roxana : Play nice - negotiating foot juggling

Creatie, door abstracte momenten, van beelden van het dagelijks leven. De games, die onschuldig op het podium en met het publiek lijken, spreken van sociale status en manipulatie van de mens door de mens...

http://www.spoffin.nl/festival/overzicht/voorstelling.lasso?artist_id=NTEy

 

Compagnie Rouge Eléa : Ronde

Dans, acrobatie, muziek : Een dans tussen medeplichtigheid, rivaliteit, liefde en conflicten...

 http://www.spoffin.nl/festival/overzicht/voorstelling.lasso?artist_id=NTI2


Compagnie Vendaval : Soif

Nacht’s , een openbare bank en een vrouw alleen ontvouwt de draad van haar leven en danst…

http://www.spoffin.nl/festival/overzicht/voorstelling.lasso?artist_id=NTQy

 

Met steun van het Institut français des Pays-Bas

 

Voor de programmering, zie Internet : http://www.spoffin.nl/festival/overzicht/

]]>
<![CDATA[Tentoonstelling Nederlanders in Parijs 1789-1914 ]]> 2017-08-09 16:41:40 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/tentoonstellingen/tentoonstelling-nederlanders-in-parijs-1789-1914.html Parijs oefende in de 19de eeuw een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op kunstenaars. Nieuwe generaties kunstenaars verlieten hun geboorteland en trokken naar de plek waar het allemaal gebeurde. Ook Nederlandse kunstenaars zoals George Hendrik Breitner, Kees van Dongen, Piet Mondriaan, en natuurlijk Vincent van Gogh, trokken naar de Franse hoofdstad. Hier raakten zij geïnspireerd door het werk van Franse tijdgenoten zoals Pablo Picasso en Claude Monet. Omgekeerd drukten de Nederlandse kunstenaars ook hun stempel op de Franse kunst.

 

Met deze unieke tentoonstelling belicht het Van Gogh Museum deze artistieke wisselwerking voor het eerst.

 

Meer informatie hier

Photo : Oeuvre Boulevard de Clichy - Van Gogh

]]>
<![CDATA[ Zondagochtendlezing met Julia Deck | L'automne sera français]]> 2017-08-09 15:30:27 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/literatuur-conferentie/zondagochtendlezing-met-julia-deck-l-automne-sera-francais.html Toegang is gratis, wel graag van te voren aanmelden via :

http://athenaeum.nl/winkels/athenaeum/aanmelden-zondagochtendlezing-met-julia-deck/

 

Facebook pagina hier

]]>
<![CDATA[Unseen Amsterdam Westergasfabriek 2017]]> 2017-08-09 15:09:36 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/tentoonstellingen/unseen-amsterdam-westergasfabriek-2017.html Unseen Amsterdam 2017 presenteert een prachtig evenement waarin fotografische talenten centraal staan en concentreert zich op nieuw werk en aanstormende talenten. Unseen Amsterdam omvat meerdere onderdelen, zoals een beurs, een boekenmarkt, de CO-OP, projecten op locatie, een expositie en een groot scala aan activiteiten.

De Fransman Rémi Coignet, chef-redacteur van het magazine The Eyes, zit dit jaar in de jury die nieuwe talenten beoordeeld. Op de website van UNSEEN vind je een interview met hem : http://unseenamsterdam.com/interview-jury-2017-remi-coignet

]]>
<![CDATA[La Francophonie]]> 2017-08-08 12:13:03 http://institutfrancais.nl/nl/het-frans-onderwijzen/de-francophonie/la-francophonie.html Wat is francofonie ?

De term “francofonie” is rond 1880 bedacht door de Franse geograaf Onesime Reclus, en wordt in de breedste zin van het woord gebruikt om het geheel van personen aan te duiden die het Frans gebruiken, als moedertaal, gebruikstaal of administratieve taal. Op institutioneel niveau – dan schrijft men het met een hoofdletter F – verwijst het naar de Organisation Internationale de la Francophonie – OIF – waar 84 staten en regeringen lid van zijn. Dit wil niet per definitie zeggen dat het Frans de officiële of zelfs de meest gesproken taal in dit land is.

Wie zijn de francofonen?

Volgens het laatste rapport van het Observatorium van de Franse taal in 2014, ligt het aantal Francofonen, dat wil zeggen het aantal mannen en vrouwen die het Frans gebruiken, op 274 miljoen sprekers in de wereld, op alle vijf de continenten.

PNG
Bron: www.francophonie.org

Als je kijkt naar de verdeling van francofonen in de wereld, valt het op dat 47% zich in Europa bevinden, grotendeels in West-Europa. 43% van de francofonen wonen in verschillende landen in Afrika, zowel in Noord-Afrika als in de landen ten zuiden van de Sahara, 7% in Amerika en de Caraïben, 2% in het Midden-Oosten en 1% in Azië en Oceanië.

De francofonie is een groeiende gemeenschap. Het Frans is nog nooit zoveel gesproken in de wereld. Het behoort tot de grote communicatietalen ter wereld. Hoewel het minder wordt gesproken dan het Chinees of het Hindi, is het Frans, samen het Engels, de enige taal die op elk continent wordt gesproken. Volgens de OIF is het Frans de vijfde meest gesproken taal ter wereld in 2014. De 274 sprekers omvatten 4% van de wereldbevolking. Maar deze groep wordt steeds groter en we schatten dat er in 2050 ongeveer 700 miljoen francofonen zullen zijn, waarbij het deel van de wereldbevolking zou kunnen verdubbelen tot 8%. Dat is vooral te verklaren door de demografische groei van Franstalige Afrikaanse landen in de komende decennia. De OIF schat dat 85% van de francofonen in de wereld zich tegen die tijd in Afrika zullen bevinden.

De Institutionele Francofonie

De Institutionele Francofonie is in 1970 ontstaan, met de oprichting van het agentschap voor culturele en technische samenwerking (ACCT), dat later de Organisation Internationale de la Francophonie (OIF) is geworden. Deze organisatie is verantwoordelijk voor de promotie van de Franse taal, en het waarborgen van de samenwerking tussen de 84 landen en regeringen die lid of observerend lid zijn van de OIF.

Het Handvest van de Francofonie dat in 1997 is aangenomen en in 2005 is herzien, beheert deze voorziening. Dit handvest voorziet onder andere iedere twee jaar een Francofonie Top, in aanwezigheid van staatshoofden van landen die lid zijn. Het OIF beschikt ook over een secretaris-generaal van de Francofonie, een functie die sinds 2014 wordt bekleed door Michaëlle Jean. Ook bestaat er een Parlementaire vergadering van de Francofonie (APF), een raadgevende vergadering. Tot slot is de OIF ook het organisme dat de multilaterale samenwerking met verschillende andere operatoren van de Francofonie organiseert, zoals het universitaire agentschap van de Francofonie, TV5 Monde, de Internationale vereniging van Francofone burgemeesters en de Université Senghor d’Alexandrie (de universiteit van de Francofonie).

Waarom Frans spreken?

Er zijn uiteraard een groot aantal verschillende factoren die de aanwezigheid van de Franse taal op de vijf continenten verklaren. Buiten historische verklaringen, zijn andere redenen zeer actueel:

- In Noord-Amerika is het de bevestiging van een culturele identiteit. Vooral natuurlijk wat betreft de francofone Canadezen die met bijna tien miljoen zijn, en de francofonen die in Québec wonen.

- In Afrika beneden de Sahara is het Frans de taal die toegang biedt tot het basisonderwijs. Het Frans is hier de taal van ontwikkeling en moderniteit.

- In Centraal- en Oost-Europa wordt de kennis van het Frans geassocieerd met het behoren tot de Europese Unie: haar drie hoofdsteden, Brussel, Luxemburg en Straatsburg zijn Franstalig, en binnen de instellingen van de Europese Unie is het Frans, samen met het Engels, de werktaal.

- Het Frans is één van de twee werktalen van de Verenigde Naties, één van de twee officiële talen van het Internationaal Olympisch Comité, de enige universele taal van de postdiensten en de hoofdtaal van de Afrikaanse Unie.

- Tot slot is het Frans steeds meer aanwezig op het web.

Wie onderwijst het Frans?

De operatoren van de Francofonie evalueren, in nauwe samenwerking met Frankrijk en met meer dan 900.000 docenten Frans in de wereld, de aanvraag en breiden het onderwijs uit naar nieuw publiek.

De “lycées français” en vergelijkbare instellingen in het buitenland dragen veel bij aan de verspreiding van het Frans. Dit unieke netwerk van 495 instellingen, gevestigd in 137 landen, geeft les aan ongeveer 342.000 leerlingen van Franse en andere nationaliteiten. Dit netwerk wordt, onder toezicht van het Franse ministerie van Europa en Buitenlandse Zaken, gecoördineerd door de overheidsinstelling “L’ Agence pour l’enseignement français à l’étranger”.

PNG

Ook TV5 ondersteunt de docenten Frans met het programma “Découvrir, apprendre et enseigner le français” (Het Frans ontdekken, leren en onderwijzen).

De Franse media in de wereld

TV5 Monde, de internationale Franstalige televisiezender
Met meer dan 291 miljoen huishoudens in 200 landen op de vijf continenten die de zender ontvangen, beschikt TV5 Monde over één van de drie grootste televisienetwerken ter wereld, waarmee ze, 24 uur per dag, de wereld vanuit verschillende invalshoeken in beeld brengt. De zender kwalificeert zich als “de francofone culturele wereldzender”. TV5 Monde werd in 2016 gemiddeld door 50 miljoen kijkers per week bekeken, en de website werd in 2015 gemiddeld 3,6 miljoen keer per maand bezocht.

France 24
France 24 werd gelanceerd in 2006 en is de eerste 24/7 Franse internationale nieuwszender. Het wordt uitgezonden in het Frans, het Engels, Arabisch en binnenkort ook het Spaans. In 2016 werd de zender gemiddeld door 51 miljoen kijkers per week bekeken en momenteel ontvangen 315 miljoen huishoudens in meer dan 180 landen de zender. De website van France 24 wordt maandelijks door 16 miljoen mensen bezocht.

De Radio’s
Er bestaan ook enkele grote internationale Francofone radiozenders. Radio France International (RFI) is bijvoorbeeld, na BBC World en Voice of America, de derde meest beluisterde radio ter wereld, met 44 miljoen luisteraars. Maar er bestaan ook andere belangrijke Franstalige radiozenders zoals RTBF International, Africa n°1 en Radio Méditerranée Internationale.

Adressen

Organisation internationale de la Francophonie
19-21 avenue Bosquet, 75007 Paris 
Téléphone (33) 1 44 37 33 00
www.francophonie.org

Agence intergouvernementale de la Francophonie
13, quai André Citroën 75015 Paris
www.francophonie.org

Agence universitaire de la Francophonie

4, place de la Sorbonne, 75005 Paris
www.auf.org

Association internationale des maires francophones 

9, rue des Halles 75001 Paris
www.aimf.asso.fr

Agence pour l’enseignement français à l’étranger
23, place de Catalogne 75014 Paris
http://www.aefe.fr

Université Senghor d’Alexandrie 
1, place Ahmed Orabi, BP 415 Alexandrie, Egypte
http://www.usenghor-francophonie.org

TV5 Monde
19, rue Cognac-Jay 75007 PARIS
www.tv5monde.com

Assemblée parlementaire de la Francophonie 
233, bd Saint-Germain 75007 PARIS 
http://apf.francophonie.org/

Forum francophone des affaires 

3, place de la Coupole, BP 88, 94223 Charenton Cedex 
www.ffa-int.org

Jeux de la Francophonie 
19-21 avenue Bosquet 75007 Paris
www.jeux.francophonie.org

Union internationale de la presse francophone 
3, cité Bergère 75009 PARIS 
www.presse-francophone.org

Délégation des affaires francophones, Ministère des Affaires étrangères 

37 quai d’Orsay 75700 Paris SP 07
www.diplomatie.gouv.f

]]>
<![CDATA[Overdrive van Antonio Negret met o.a. Scott Eastwood en Freddie Thorp – Coproductie Frankrijk /Verenigde Staten]]> 2017-08-08 11:31:11 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/films-3/overdrive-van-antonio-negret-met-o-a-scott-eastwood-en-freddie-thorp-coproductie-frankrijk-verenigde-staten.html Synopsis

De broers Andrew en Garrett Foster zijn niet alleen uitzonderlijke piloten, maar ook uitzonderlijke dieven...

]]>
<![CDATA[L’amant double van François Ozon met o.a. Marine Vacth en Jérémie Renier]]> 2017-08-08 10:47:35 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/films-3/l-amant-double-van-francois-ozon-met-o-a-marine-vacth-en-jeremie-renier.html Filmhuis – Alkmaar
Lieve Vrouw – Amersfoort
Cinecenter – Filmhallen – Movies – Pathé City – SK1 – Amsterdam
Focus Filmhuis – Arnhem
Chassé – Breda
Lumen – Delft
Verkadefabriek – Den Bosch
Pathé Buitenhof – Den Haag
Filmhuis – Deventer
Movies – Dordrecht
Plaza Futura – Eindhoven
Filmzaal – Enkhuizen
Concordia – Enschede
Groninger Forum – Groningen
Filmschuur – Haarlem
Groene Zaal – Helmond
Filmtheater – Hilversum
Cinema Oostereiland – Hoorn
Filmhuis – Leeuwarden
Kijkhuis – Leiden
Zaal 1 – Maastricht
Lux – Nijmegen
K1 – LantarenVenster – Rotterdam
Cinecitta – Tilburg
Louis Hartlooper – Utrecht
Heerenstraat Theater – Wageningen
Fraterzaal - Zwolle

 

Synopsis

Chloé, een fragiele, jonge vrouw, kampt met een depressie. Ze besluit om psychotherapie te gaan volgen om vervolgens verliefd te worden op haar psychiater Paul. Als de twee een paar maanden later besluiten te gaan samenwonen, ontdekt Chloé dat haar geliefde een deel van zijn leven verborgen heeft gehouden voor haar.

 

Pers

Een geweldig erotische thriller. (Le Point)

 

 

http://septemberfilm.nl/films/722-Amant_Double__L

]]>
<![CDATA[Une vie van Stéphane Brizé met o.a. Jean-Pierre Darroussin en Judith Chamla]]> 2017-08-07 16:42:19 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/films-3/une-vie-van-stephane-brize-met-o-a-jean-pierre-darroussin-en-judith-chamla.html Lieve vrouw – Amersfoort
Cinecenter – Eye – Amsterdam
Focus Filmhuis – Arnhem
Verkadefabriek – Den Bosch
Filmhuis Den Haag –
Filmhuis – Deventer
Plaza Futura – Eindhoven
Filmhuis – Enkhuizen
Concordia – Enschede
Groninger Forum – Groningen
Filmschuur – Haarlem
Filmtheater – Hilversum
Cinema Oostereiland – Hoorn
Kijkhuis – Leiden
Zaal 1 – Maastricht
Lux – Nijmegen
LantarenVenster – Rotterdam
Hoogt – Utrecht
Fraterzaal - Zwolle

Synopsis

Normandië, 1819. Weer thuis na een opleiding in een klooster, huwt Jeanne le Pardue des Vauds, een jonge beschermede  vrouw en nog steeds vol kinderdromen, Julien de Lamare. Zeer snel, blijkt hij gierig te zijn, brutaal en wispelturig. De illusies van Jeanne vervolgens beginnen geleidelijk weg te vliegen.

Pers

Stéphane Brizé tekend een prachtige film en maakt van de heldin van Maupassant een waardige vrouw tot het einde. (Elle)

 

http://septemberfilm.nl/films/657-Vie__Une

]]>