Institut francais - Pays-Bas - Franse Instituut voor culturele zaken http://institutfrancais.nl/rss/ Het Instituut promoot de Franse cultuur in de breedste zin van het woord. Met o.a. taalcursussen, informatie over evenementen en ondersteuning van leerkrachten. U kunt bij ons terecht voor een zeer uitgebreide keuze van cursussen Frans, lezingen, workshop nl-nl <![CDATA[Ciné Club | Roxane | 8 Oktober 2019, 19.30 u. | Groninger Forum]]> 2019-09-17 15:27:47 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/films-2/cine-club-roxane-8-oktober-2019-19-30-u-groninger-forum.html Forum Groningen 8 oktober 19.30 uur 

Raymond is een kleine biologische eierproducent in centraal Bretagne. Zijn vaste compagnon is zijn trouwe kip Roxane. Raymond heeft een geheim recept om zijn kippen gelukkig te houden: het declameren van teksten uit Cyrano de Bergerac. Maar toch heeft hij moeite om zijn bedrijf overeind te houden tegenover de grote industriële producenten. Dan komt hij op het idee om een YouTube kanaal op te richten om zo zijn kleine boerderij te promoten. Wellicht betekent dit de redding voor hem en zijn familie.

Regie: Mélanie Auffret, 2019, 88 minuten, Nederlands ondertiteld

Met: Guillaume De Tonquédec, Léa Drucker, Lionel Abelanski

https://forum.nl/nl/agenda/roxane

]]>
<![CDATA[Het Franse Seizoen | Marc Dugain | 09 oKt. 2019, 14:00 ]]> 2019-09-17 15:19:48 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/lezingen/het-franse-seizoen-marc-dugain-09-okt-2019-14-00.html Het Franse Seizoen zal in 2019 schrijvers van verschillende genres ontvangen en zo de literaire stand van zaken in Frankrijk onder de loep nemen. Het programma is samengesteld en wordt gepresenteerd door Olivier Barrot, in samenwerking met het Institut français des Pays-Bas.

Schrijver, toneelschrijver en regisseur Marc Dugain is een avonturier, zowel in het echte leven als in zijn werk. Hij is oprichter van luchtvaartmaatschappijen en heeft een succesvolle dubbele carrière als schrijver en filmregisseur. Hij is gefascineerd door hedendaagse geschiedenis en maakte prachtig werk over uiteenlopende onderwerpen als de Eerste Wereldoorlog ("La chambre des officiers"), de Amerikaanse politiek ("La malédiction d'Edgar", "Ils vont tuer Robert Kennedy"), de Russische politiek ("Une exécution ordinaire) en de Franse politiek (L’emprise). In film en televisie is hij een echte acteursregisseur.

 

Woensdag 9 oktober 2019, 14.00 uur

Rijksuniversiteit Groningen

Expositiezaal (Harmoniegebouw)

Oude Kijk in ’t Jatstraat 26 - 9712 EK Groningen

Na het gesprek is er een boekenverkoop en een signeersessie.

Inschrijving (gratis) via Eventbrite: « Marc Dugain | A French season with Olivier Barrot »

In samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen en Godert Walter.

 

Foto : Marc DUGAIN, 2017 © Francesca Mantovani - éditions Gallimard

]]>
<![CDATA[Ontvangst van onze Franstalige taalassistenten in Nederland (van 10 t/m 12 september 2019, Den Haag)]]> 2019-09-16 18:53:36 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/ontvangst-van-onze-franstalige-taalassistenten-in-nederland-van-10-t-m-12-september-2019-den-haag.html

In het kader van onze bilaterale overeenkomsten biedt het Nederlandse ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) jonge native speakers de mogelijkheid om gedurende 10 maanden, van september tot juni, als Franstalige taalassistent te werken aan Nederlandse onderwijsinstellingen, zowel in de onder- als bovenbouw op middelbare scholen en op hogescholen.

Met steun van het Institut français des Pays-Bas, wordt dit programma mede georganiseerd door France Education International (voorheen CIEP) voor Franse taalassistenten en door het Nuffic, Nederlandse organisatie voor internationalisering voor het onderwijs.

In dit kader zijn begin september 9 nieuwe Franstalige taalassistenten aangekomen in Nederland, onder wie 6 Franse en 2 Belgische. Zij voegen zich bij 2 vakgenoten die een tweede jaar in het land verblijven. In totaal zijn er 11 Franstalige taalassistenten verdeeld over het land die het onderwijs van de Franse taal en Franstalige culturen komen versterken in de klassen. (voor beschrijving zie https://www.ciep.fr/assistants-francais-a-letranger).

Formation dans les locaux de la Nuffic

Formation dans les locaux de la Nuffic

Na een introductieweek met o.a. Nederlandse les op de universiteit van Amsterdam volgden zij een training van 3 dagen om examinator/corrector van de DELF-examens te worden. De training wordt georganiseerd door het Institut français des Pays-Bas op het Nuffic in Den Haag. Dit stelt hen in staat extra ervaring op te doen door deel te nemen aan de twee Delf Junior-sessies (maart en juni) die worden georganiseerd voor ongeveer 2800 kandidaten verdeeld over 220 middelbare scholen die deel uitmaken van het Delf scolaire-netwerk.

Photo de groupe avec les assistants de langue française

Photo de groupe avec les assistants de langue française

Begin volgende week gaan zij naar de Nederlandse school waar ze werkzaam zullen zijn.

Twee van onze taalassistenten zijn niet gebonden aan één vaste werkplek in het kader van het "Le français voyage"-project, georganiseerd door de Ronde Tafel voor het Frans  [1]. Dit stelt deze taalassistenten in staat om meerdere bijeenkomsten te organiseren in het zuidelijke deel van Nederland (standplaats Utrecht) en het noordelijke deel (standplaats Leeuwarden).

Wij heten hen van harte welkom en hopen dat zij, net zoals de leerlingen, een boeiend en verrijkend verblijf in Nederland zullen hebben.

[1Nuffic, Levende Talen, Institut français des Pays-Bas, Kenniscentrum Frankrijk-Nederland, Landelijke federatie van Alliances françaises, Délégation Wallonie-Bruxelles.

]]>
<![CDATA[Ciné Club | Les hirondelles de Kaboul | 24 September 2019, 19.30 | Groninger Forum]]> 2019-09-03 15:15:42 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/films-2/cine-club-les-hirondelles-de-kaboul-24-september-2019-19-30-groninger-forum.html Dinsdag 24 september 19.30 uur Groninger Forum

Les Hirondelles de Kaboul is een prachtige en meeslepende animatie over liefde en moed in tijden van repressie.

Zomer 1998. Terwijl Kaboel in puin ligt, gaat het dagelijks leven in de door de Taliban bezette stad door. Mohsen en Zunaira zijn jong en verliefd. Ze geloven, ondanks alles, in een betere toekomst. Ondertussen worstelen de oudere en minder hoopvolle Atiq en Mussarat met eigen problemen: hij als sceptische gevangenisbewaker, zij met een ongeneeslijke ziekte.

Regie: Zabou Breitman, animatie, 2019, 81 minuten, Nederlands ondertiteld

]]>
<![CDATA[Gesprek met Laurent Gaudé | 19 & 20 sept. 2019 | Den Haag & Amsterdam]]> 2019-09-02 15:52:56 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/literatuur-conferentie/gesprek-met-laurent-gaude-19-20-sept-2019-den-haag-amsterdam.html 19 sept. 2019

@ Studio Loos (Den Haag)

Meer informatie: http://bit.ly/2zCdaLY

20 sept. 2019

@ Keizersgrachtkerk (Amsterdam)

Meer informatie: http://bit.ly/32ld8UO

 

 

Ontmoeting met de romanschrijver en dramaturg die de prestigieuze prix Goncourt (Le Soleil des Scorta) en de Goncourt des Lycéens (La Mort du Roi Tsongor) heeft gewonnen. Ontdek o.a. zijn poëzie in zijn laatste boek “Nous, l'Europe. Banquet des peoples”.

Met steun van het IFPB

 

Afbeelding © Joël Saget / AFP

]]>
<![CDATA[Bij onze partners – September 2019]]> 2019-09-01 20:33:15 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/bij-onze-partners-september-2019.html PODIUMKUNSTEN

 

 

Theater : "Mary Said What she said" avec Isabelle Huppert

 19 – 22 sept. 2019

@ Internationaal Theater Amsterdam

Meer informatie: http://bit.ly/2Zqqp1q 

 

Robert Wilson heeft de troon van Mary, koningin van Schotland, aangeboden aan Isabelle Huppert. De koningin, die haar kroon verloor door haar passies, vocht tot de laatste snik om haar eigen lot te bepalen. Componist Ludovico Einaudi heeft voor deze majestueuze voorstelling de muziek geschreven.

Met steun van het IFPB.

 

Afbeelding: Mary said what she said © Lucie Jansch

 

 

BEELDENDE KUNST

 

 

 

Bioscoop: Festival Film by the Sea

@ Vlissigen

13 – 22 sept. 2019

Meer informatie:  https://www.filmbythesea.nl/

 

De Franse film is ruim vertegenwoordigd op het op drie na grootste festival van Nederland, onder andere in de Franstalige competitie "Vive le Cinéma!".

De openingsfilm van de 21e editie van dit internationale festival is "La Belle Époque" van de Franse regisseur Nicolas Bedos.

Met steun van het IFPB.

Afbeelding © Film by the sea

 

 

 

Expositie : Elsa Tomkoviak (The Merchant House)

@ Biennale Artzuid

Jusqu’au 15 sept. 2019

Meer informatie: https://www.artzuid.nl/


De zesde editie van de Artzuid Biënnale vindt tot en met 15 september plaats, waar 80 figuratieve beelden en ruimtelijke installaties kunnen worden bewonderd die door 50 internationale kunstenaars zijn gemaakt. Een van deze werken is de kleurrijke installatie van Elsa Tomkoviak. De Franse kunstenares speelt met lichtinval door met behulp van borstels en kwasten kleurrijke verflagen aan te brengen op industriële materialen (zeil, plastic, etc.). Haar werk wordt tentoongesteld in de historische wijk Berlage.

Met steun van het IFPB.

Afbeelding © Elsa Tomkowiak, 'OUT | Phébus's Moire', 2019. Image 

 

 


Expositie: Out Of Print #2 (in het kader van Unseen Amsterdam)

@ ISO Amsterdam

18-22 sept. 2019

Meer informatie: http://bit.ly/2PiGDoF

 

 

De Franse kunstenaars Ines Alpha, Kévin Bray, DVTK, Golgotha, Guillaume Roux en Elisa Valenzuela onderzoeken hedendaagse en toekomstige vormen van communicatie door middel van de expositie “Out of print #2”. Met de opkomst van sociale en nieuwe media is de digitale wereld iets geworden wat gevormd kan worden: hoe kan men deelnemen en vorm geven aan dit veranderende digitale landschap?

Met steun van het IFPB.

Afbeelding © Inès Alpha.

 

 


Expositie: Sylvie Bonnot & Mengzhi Zheng (The Merchant House)

@ Unseen Amsterdam

20 – 22 sept. 2019

Meer informatie: http://bit.ly/2HDG2rr

 

 

Sylvie Bonnot en Mengzhi Zheng stellen hun werken tentoon bij het festival Unseen. Deze vertegenwoordigen een nieuwe fotografie op het snijvlak met andere media. Ook houden Sylvie en Mengzhi zich bezig met de gewaarwording van ons ‘zelf’ in de wereld om ons heen.

Met steun van het IFPB.

Afbeelding © Mini World Sense – Kremlin, 2018 © Sylvie Bonnot - The Merchant House


Afbeelding © Contexture N°06, 2018 © Mengzhi Zheng - The Merchant House


 

 

Expositie: Picasso, Chagall, Mondriaan e.a : Migranten in Parijs

@ Stedelijk Museum

21 sept. 2019 - 02 feb. 2020

Meer informatie: http://bit.ly/2jYT8qF

 

 

Aan het begin van de vorige eeuw vestigden Marc Chagall, Pablo Picasso, Piet Mondriaan en andere bekende en onbekende kunstenaars zich in Parijs, de wereldhoofdstad van de kunst. Migrants in Paris vertelt het verhaal van kustenaars uit het buitenland die ondanks de moeilijke omstandigheden de moed hadden om de kunst naar nieuwe hoogten te tillen. Er zijn werken van meer dan 50 kunstenaars te bewonderen in de expositie. De grote collectie van Chagall van het Stedelijk zal voor de eerste keer in bijna 70 jaar tentoongesteld worden: het gaat om 40 kunstwerken, waarvan enkele speciaal voor de expositie zijn gerestaureerd.

Met steun van het IFPB.

Afbeelding: Kees van Dongen, ’Maria Lani’, 1928 © collectie Stedelijk Museum


Afbeelding: Marc Chagall, ’Couple amoureux’, 1925 © collectie Stedelijk Museum Amsterdam

 

 

 

Expositie: Van hout en de dingen die voorbij gaan – met Delphine Bedel

@ Cargo in Context

Jusqu’au 14 oct. 2019

Meer informatie:  http://bit.ly/2m07DLL

 

 

Ontdek de turbulente geschiedenis van De Houthaven in Amsterdam: van het hoogtepunt tot het verval, van lucratieve winkelgebieden tot hypermoderne wijken. Aan de hand van de door Cargo in Context georganiseerde expositie interpreteren 4 kunstenaars, onder wie de Franse Delphine Bedel, enkele overgangsfases van deze uitzonderlijke plek.

Met steun van het IFPB.

Image © Cargo in Context

 


Bioscoop: Tapis Rouge – Frans Filmfestival

@ Amsterdam | La Haye

31 oct. – 3 nov. 2019

Meer informatie: http://bit.ly/2jYSVnn 

 

 

Dit Franse filmfestival wordt voor het eerst door de Alliance française d’Amsterdam en L’Échappée belle georganiseerd. Het festivalprogramma wordt op 20 september onthuld!

Met steun van het IFPB.

Afbeelding © Tapis Rouge

 

 

LIVRE / IDÉE

 


Gesprek: Ontmoeting met Laurent Gaudé 

19 sept. 2019

@ Studio Loos (Den Haag)

Meer informatie: http://bit.ly/2zCdaLY

20 sept. 2019

@ Keizersgrachtkerk (Amsterdam)

Meer informatie: http://bit.ly/32ld8UO

 

 

Ontmoeting met de romanschrijver en dramaturg die de prestigieuze prix Goncourt (Le Soleil des Scorta) en de Goncourt des Lycéens (La Mort du Roi Tsongor) heeft gewonnen. Ontdek o.a. zijn poëzie in zijn laatste boek “Nous, l'Europe. Banquet des peoples”.

Met steun van het IFPB.

Afbeelding © Joël Saget / AFP

]]>
<![CDATA[Conférence Erasme-Descartes : La société de la connaissance face aux défis énergétiques | 15.11.2019 | 09.30-17.15 | OBA]]> 2019-08-26 16:52:37 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/conference-erasme-descartes-la-societe-de-la-connaissance-face-aux-defis-energetiques-15-11-2019-09-30-17-15-oba.html Vrijdag 15 november ∙ Openbare Bibliotheek Amsterdam

 

De Erasmus-Descartesconferentie, die in 2002 door de Franse en Nederlandse ministeries van buitenlandse zaken als debatplatform voor onze maatschappelijke middenvelden in het leven is geroepen, brengt jaarlijks personen uit de politiek, het zakenleven, de academische wereld en het maatschappelijk middenveld uit onze beide landen bijeen rondom een gemeenschappelijk thema.

De 18e editie van de Erasmus-Descartesconferentie zal dit jaar op 15 november 2019 plaatsvinden in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), met als thema “De kennismaatschappij en het energievraagstuk”. Dit jaar wordt het format zodanig vormgegeven dat de “Jonge Talenten”, 12 Franse en Nederlandse studenten, promovendi en young professionals, centraal staan tijdens de conferentie.

Gedurende een hele dag zullen deskundigen uit de publieke en private sector, academici, onderzoekers, ondernemers en vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld

discussiëren over de toegangkelijkheid van innovatie en kennis, en over potentiële aan te dragen oplossingen voor het grote energievraagstuk waarvoor onze samenlevingen gesteld staat

]]>
<![CDATA[Europese Dag van de Talen | 26.09.2019 | IFG & Alliance Française de La Haye]]> 2019-08-26 16:38:39 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/europese-dag-van-de-talen-26-09-2019-ifg-alliance-francaise-de-la-haye.html <![CDATA[Oproep tot project 2020]]> 2019-08-23 15:41:45 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/candidature/oproep-tot-project-2020.html Maakt u deel uit van een Nederlandse organisatie die een Franse kunstenaar wil programmeren? Of bent u een Franse kunstenaar die samen met een Nederlandse organisatie een project wil opzetten? Het Institut français des Pays-Bas, die tot taak heeft om de Franse taal, cultuur en gedachtegoed in Nederland te promoten, kan u ondersteunen.


Om een samenwerking en een dialoog op de lange termijn tussen Franse en Nederlandse culturele organisaties te bevorderen, wordt de voorkeur gegeven aan projecten die de volgende punten in acht nemen:


- Het uitnodigen van opkomende Franse kunstenaars of het aanbieden van residenties (Artist in residence)
- Coproducties of samenwerking op de lange termijn tussen Franse en Nederlandse culturele organisaties
- Projecten die zijn samengesteld door Franse kunstenaars of curatoren
- Het uitnodigen van Franstalige kunstenaars of sprekers uit opkomende landen


Om de dialoog tussen professionals uit de Franse en Nederlandse culturele sector te stimuleren, geeft het Institut français des Pays-Bas bij het verlenen van subsidie voorrang aan programma’s die zijn samengesteld door curatoren van grote Franse festivals, programma’s die worden gepresenteerd in de serie Focus van het Institut français Paris (dans, beeldende kunst, circus, hedendaagse muziek etc.) of aan cursussen die worden aangeboden door het Franse ministerie van Cultuur.


Bent u initiatiefnemer van een project dat voldoet aan hierboven genoemde criteria, dan stellen wij het zeer op prijs wanneer u een aanvraag bij ons indient voor 29 november 2019. De volgende stukken dient u daarbij te overleggen:


- Beschrijving van het project (titel, datum, plaats, namen van de protagonisten)
- Gedetailleerde begroting van het project in termen van uitgaven en inkomsten
- Beschrijving van de publiciteitscampagne en de manier waarop het Institut français des Pays-Bas zichtbaar zal zijn
- Eventuele tegenprestaties voor het Institut français des Pays-Bas (verloten van kaartjes, kaartjes voor medewerkers, rondleidingen in het Frans etc.)


De kennisgeving van de subsidie zal u in de eerste week van februari worden toegezonden (behalve voor projecten die tussen januari en maart van start gaan).


Tot slot biedt het Institut français Paris ook ondersteuning bij structurele projecten via het IFProg-platform

(https://www.pro.institutfrancais.com/fr/plateformes).
Het Institut français des Pays-Bas staat tot uw beschikking om u aanvullende informatie te verstrekken.

Contact : cultuur@institutfrancais.nl

]]>
<![CDATA[Ciné Club | La promesse de l'aube | 10.09.2019, 19.00 uur]]> 2019-08-21 10:20:56 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/films-2/cine-club-la-promesse-de-l-aube-10-09-2019-19-00-uur.html Dinsdag 10 september 19.00 uur Groninger Forum

Let op: de film begint om 19.00 uur


We volgen de schrijver Romain Gary van zijn moeilijke jeugd in Polen tot zijn pubertijd in het zonnige Nice tot zijn studentenjaren in Parijs en zijn harde pilotentraining tijden WOII.

Romain leefde een uitzonderlijk leven. Zijn hunkering naar avontuur en de droom om een beroemd schrijver te worden, dankte hij aan zijn moeder Nina. Zijn overweldigende liefde voor deze innemende, excentrieke vrouw zou hem tot een van Frankrijks grootste auteurs van de twintigste eeuw maken, die een leven leefde vol passie en mysterie. Hij won als enige schrijver twee keer de Prix Goncourt, een keer onder zijn eigen naam en een keer onder het pseudoniem Emile Ajar.

Regie: Eric Barbier, 2019, 131 minuten, Nederlands ondertiteld

Met: Charlotte Gainsbourg, Pierre Niney, Didier Bourbon, Jean-Pierre Darroussin, Catherine McCormack

]]>
<![CDATA[Call for applications | Young Talent 2019 | Energy challenges]]> 2019-08-09 11:33:03 http://institutfrancais.nl/nl/hoger-onderwijs-en-wetenschap/actualiteit/call-for-applications-young-talent-2019-energy-challenges.html Are you a MA/Ph.D. Student? Are you an expert in Energy challenges and interested in European cooperation?

The Young Talent event, organized on October 10th and 11th in Paris as well as November 14th and 15th in Amsterdam by the Dutch-French Network for higher education and research (RFN) and the institution for internationalization of the Dutch higher education (Nuffic), is an interactive case study in which ambitious young MA/Ph.D. students and young professionals from France and the Netherlands tackle different topics related to the way the knowledge society responds to and might alleviate various challenges within the energy sector.

This event is linked with the Erasmus-Descartes Conference, which hosts over 100 senior experts and is organized by the French Embassy in the Netherlands and the Dutch Embassy in France. The Young Talent participants play a pivotal role in animating and moderating the conference.

This year, the Young Talents prepare a ‘controversy mapping’, an interactive working/discussion session highlighting current challenges and possible solutions, concrete, innovative projects/ideas during the plenary session of the Erasmus-Descartes Conference.

The Young Talent event offers ample networking opportunities, students and young professionals between 18 and 30 years old can apply for this event. Applicants from all domains of study are welcome and encouraged. All events will be held in English.

 

When

November 14, 15, in Amsterdam + a preparatory meeting in Paris on October 10, 11

Attendance to both days in Amsterdam and the preliminary meeting is compulsory

 

For whom    

MA/Ph.D.-students and young professionals from all domains of study

 

Language

English

 

Costs

All costs related to participation (travel between France and The Netherlands, meals, lodging) will be covered by the organizers

 

Interested? Please contact lex.kuil@univ-lille.fr and alawniczak@nuffic.nl before September 16th.

 

Preliminary programme:

]]>
<![CDATA[French courses ]]> 2019-08-07 16:51:44 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/frans-leren-2/cursussen-van-het-institut-francais/french-courses.html ** French courses 2019/2020 **

Are you searching for quality French classes in Groningen?
Conveniently located in the Harmoniegebouw (1st floor - Oude Kijk in ‘t Jatstraat 26), a building of the University of Groningen, the Institut français provides French classes for adults in group and private French lessons, to suit any language level and every learning objective. Our levels follow the Common European Framework.

** General French courses **

These lessons include a balance of conversation, listening, pronunciation and grammar to help you communicate in everyday situations in French speaking countries and develop fluency and confidence. Participants are given plenty of opportunities to practise the spoken French language through discussions, debates and conversation activities. 

Level 1
A1.1 - your first steps in French - Thursday - 7pm/9pm - 1st class: 3rd October 
A1.2 - basic knowledge of French - Tuesday - 7pm/9pm - 1st class: 1st October

Level 2
A2.1 - French elementary - Monday - 7pm/9pm - 1st class: 30th September
A2.2 - French elementary plus - Monday - 7pm/9pm - 1st class: 30th September

Level 3
B1.1 - French intermediate - Wednesday - 7pm/9pm - 1st class: 2nd October
B1.2 - French intermediate plus - Thursday - 7pm/9pm - 1st class: 3rd October

Level 4
B2.1 - Vantage or upper intermediate - Monday - 7pm/9pm - 1st class: 30th September
B2.2 - Vantage or upper intermediate plus - Monday - 7pm/9pm - 1st class: 30th September

Level 5
C1 - Advanced - Wednesday - 7pm/9pm - 1st class: 2nd October 

** French conversation for advanced levels **

This course is for people who wish to improve their speaking skills. The teacher will use articles from newspapers, magazines, TV programs and books. You will feel more confident and be able to increase your knowledge about France, its culture and actuality.
Our conversation courses are based on participation and interaction, so you can improve your speaking skills. Material provided, no textbooks are required.

Level 2/3 
A2/B1 - Monday - 7pm/9pm - 1st class: 7th October 

Level 5
C1 - Advanced - Tuesday - 10am/12pm - 1st class: 1st October 
C1 - Advanced - Thursday - 10am/12pm - 1st class: 4th October
C2 - Proficiency - Tuesday - 7pm/9pm - 1st class: 4th October 
C2 - Proficiency - Friday - 10am/12.30pm * - 1st class: 5th October (* C2 on Friday: 20 classes van 2,5 hours)

** Prices ** 

50 hours (25 classes) - Price: € 335,- / students: €320,-

24 hours (12 classes) - Price: € 190,- / students: €175,-

** Registration **

Deadline for the registration: 20th september 2019

Upon registration students who are not complete beginners are given a free placement test to establish their levels so that they are assigned to the right class.
The French Institut is open from 10.30 am till 5 pm. It is also possible to make an appointment outside these opening hours. 
For more information, come and see us at the Institut français - Oude Kijk in ‘t Jatstraat 26 - Harmoniegebouw (1st floor) - 9712 EK Groningen. 

You can also send us an email: institutfrancais@rug.nl or call us: 050 363 61 06. 

]]>
<![CDATA[Masterclass Klassieke Music | 08.08 & 14.08.19 | THIMS, Alkmaar]]> 2019-07-30 16:10:34 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/podiumkunsten/masterclass-klassieke-music-08-08-14-08-19-thims-alkmaar.html The International Holland Music Sessions steunt de muzikanten van de toekomst in de klassieke muziek en organiseert elk jaar een serie concerten met jonge artiesten in het begin van hun carrière.

 

Frans deelname

 

8 augustus

Michel Beroff, piano

Informatie & tickets

Openbare Masterclass

 

Michel Béroff is een Franse pianist en dirigent

 

 

14 augustus

Jacques Rouvier, piano

Informatie & tickets

Openbare Masterclass


Jacques Rouvier is beter bekend als professor. Hij geeft masterclasses over de hele wereld en is docent piano aan het Conservatoire National Supérieur de Musique et de danse van Parijs sinds 1979. Hij is zeer gewild.

De lijst met pianisten die Jacques Rouvier als leerling had, is indrukwekkend: Hélène Grimaud, David Fray, Juliana Steinbach, Guillaume Vincent, om er maar een paar te noemen. 

 

 ***

Met de steun van het Institut français des Pays-Bas

]]>
<![CDATA[Expositie : Van Hout en de dingen die voorbij gaan | Cargo In Context | 30.08 – 20.10.19 | Haparandadam 7, Amsterdam]]> 2019-07-30 11:26:30 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/tentoonstellingen/expositie-van-hout-en-de-dingen-die-voorbij-gaan-cargo-in-context-30-08-20-10-19-haparandadam-7-amsterdam.html Slenterend door de gloednieuwe woonwijk De Houthaven hebben de meeste mensen niet het minste idee dat jaren geleden in hetzelfde gebied hout uit de hele wereld is geïmporteerd en doorverkocht. Sinds de voltooiing van het Noordzeekanaal in 1872 en zelfs daarvoor is er in dit specifieke deel van Amsterdam veel gebeurd.

Delphine Bedel(FR), Inez de Brauw(NL), Iede Reckman(NL) en Buster Stroucken zullen vanuit verschillende invalshoeken en disciplines in een groepsshow reflecteren op de turbulente geschiedenis, het heden en de toekomst van het gebied. De Houthaven wordt in historisch perspectief geplaatst. Dit project sluit daarmee aan op de andere projecten van Cargo in Context, die vaak werden gerealiseerd rondom thema's zoals taal, kolonialisme en identiteit en de verschillen in beleving van het koloniale verleden tussen Indische Nederlanders en autochtone Hollanders.

 

Het project wordt vrijdag 30 augustus vanaf 17.00 uur gelanceerd met een live-column van Dirk van Weelden (rond 18.00 uur).

Meer informatie : : Cargo in Contex + Amsterdam Art

 

Met de steun van het Institut français des Pays-Bas

]]>
<![CDATA[Save the Date | Tapis Rouge, Tapis Rouge, Frans Filmfestival | 30.10 - 03.11.19 | Amsterdam]]> 2019-07-30 09:39:39 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/films-3/save-the-date-tapis-rouge-tapis-rouge-frans-filmfestival-30-10-03-11-19-amsterdam.html De eerste editie van TAPIS ROUGE Frans Filmfestival, vindt dit najaar plaats in Het Ketelhuis, openingsavond op 30 oktober in Pathé Tuschinski in Amsterdam. Van 30 oktober tot en met 3 november 2019 ontdekt u het beste wat de Franse hedendaagse film te bieden heeft, Nederlandse premières, recente films en klassiekers van de laatste tien jaar. Journalist/presentator en voormalig Frankrijk correspondent Philip Freriks, ‘le plus français des néerlandais’ is ambassadeur voor TAPIS ROUGE.

Onthoud de datum en vier met ons de diversiteit van de Franse film!

Website + Facebook + Instagram 

]]>
<![CDATA[Expositie « Sphinx Inside Out » | Van 31.08.19 | Maastricht]]> 2019-07-30 09:31:28 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/tentoonstellingen/expositie-sphinx-inside-out-van-31-08-19-maastricht.html De expositie « Sphinx (inside-out) », georganiseerd door The Artist and the Others, is een eerbetoon aan werknemers van de aardewerkfabriek Koninklijke Sphinx en de stad Maastricht.

Fotografe Christine Munz maakte 184 portretten, die deel uit maken van het wereldwijde kunstproject “Inside Out” van

]]>
<![CDATA[Paris-Amsterdam Rendez-vous | Expositie : Unpacking the 3Package Deal 2018/2019 | 30.08.19 | Vondel CS, Amsterdam]]> 2019-07-30 09:29:49 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/tentoonstellingen/paris-amsterdam-rendez-vous-expositie-unpacking-the-3package-deal-2018-2019-30-08-19-vondel-cs-amsterdam.html Op 30 augustus vindt in Vondel CS in Amsterdam, 'Unpacking the 3Package Deal' plaats: een avond waarop 16 jonge, talentvolle kunstenaars hun werk presenteren aan het Amsterdamse publiek. Van design-expo tot dans en performance, en van mini-concert tot films en presentaties.

Meer informatie

 

 

Een van de talenten die op deze avond zijn werk presenteert is de Franse industrieel ontwerper Steven Akoun. Akoun heeft onderzoek gedaan naar het creëren van innovatieve materialen. Door gerecycled glas om te vormen naar schuim en dat hard te laten worden, ontstaat een nieuwe textuur met unieke eigenschappen en mogelijke toepassingen. Akoun werkt als artist-in-residence in Amsterdam als onderdeel van cultureel uitwisselingsprogramma Paris - Amsterdam Rendez-Vous 2019. 

 

Deze avond is samengesteld door curator Jo-Lene Ong. Het event wordt mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst en Bureau Broedplaatsen.

Photo : Bout de Mur © Steven Akoun

]]>
<![CDATA[Paris-Amsterdam Rendez-Vous | Louise Bourgeois in de Rijksmuseumtuinen | 24 mei - 3 november 2019 ]]> 2019-07-30 09:20:03 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/tentoonstellingen/paris-amsterdam-rendez-vous-louise-bourgeois-in-de-rijksmuseumtuinen-24-mei-3-november-2019.html Louise Bourgeois (1911-2010) geniet internationale faam als een van de belangrijkste vrouwelijke kunstenaars van de twintigste eeuw en werd wereldberoemd met haar monumentale beelden van spinnen.

Het komt zelden voor dat het oeuvre van een kunstenaar zo nauw aansluit bij zijn of haar leven dat het bijna lijkt alsof gebeurtenissen en gevoelens een-op-een in het werk zijn verbeeld. De twaalf beelden die vanaf dit voorjaar in de Rijksmuseumtuinen in Amsterdam te zien zijn, kunnen opgevat worden als een intiem dagboek van Louise Bourgeois en geven een overzicht van de kenmerkende thema’s in haar leven en werk. De tentoonstelling is van 24 mei t/m 3 november 2019 en gratis te bezoeken.

Meerdere beelden verwijzen naar haar kindertijd. De metershoge Spider (1996), Spider Couple (2003) en Crouching Spider (2003) zijn een hommage aan de beschermende, wevende moeder van Bourgeois. De hoogglans aluminium beelden Untitled (2004) die aan de takken van de vleugelnootboom zullen hangen, zijn een herinnering aan de gewoonte van haar vader om stoelen hangend te bewaren aan de zolderbalken van haar ouderlijk huis. Het moederschap en haar jeugd zijn terugkerende thema’s in Bourgeois’ werk, evenals angst, vriendschap, materialiteit en het lichaam.

 

Meer Informatie 

 

Kunstwerk : Louise Bourgeois 'Spider' 1996, Easton Foundation.

Foto: Antoine van Kaam © The Easton Foundation/Pictoright, Amsterdam

 

]]>
<![CDATA[Paris-Amsterdam Rendez-Vous 2019 | Concert : Ravel, Debussy en Saint-Saëns | 24.08.19, 20.00 | Het Concertgebouw, Amsterdam ]]> 2019-07-30 09:10:29 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/podiumkunsten/paris-amsterdam-rendez-vous-2019-concert-ravel-debussy-en-saint-saens-24-08-19-20-00-het-concertgebouw-amsterdam.html Nicholas Collon leidt het Residentie Orkest en de Zweeds-Deense cellist Andreas Brantelid in een Frans getint concert, van Ravels Boléro tot een zinderende Debussy, in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam.

Informatie en tickets 

 

Andreas Brantelid

De Zweeds-Deense cellist Andreas Brantelid maakte al op jonge leeftijd internationaal furore. In 2016 bracht hij een mooi ontvangen Fauré-album uit. The Strad noemde zijn spel buitengewoon en briljant. In dit concert speelt Brantelid van Fauré de Elégie, een ingetogen, melancholiek maar charmant werk. Ook soleert hij in Saint-Saëns’ intense Eerste celloconcert. Een krachtig stuk waarin cello en orkest niet tegen, maar mét elkaar zingen.

 

Programa

Debussy - Prélude à l'après-midi d'un faune, L. 86

Saint-Saëns - Eerste celloconcert in a, op. 33

Fauré - Elégie, op. 24

Ravel - Oiseaux tristes (très lent) (uit 'Miroirs') (arr. C. Matthews)

Ravel - Daphnis et Chloé, Suite No. 2

Ravel – Boléro

 

Foto : Image : Andreas Brantelid © Sussie Ahlburg

 

]]>
<![CDATA[Jeu de boules toernooi 14 september 2019, 14.00 | Groningen]]> 2019-07-23 14:32:41 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/agenda/jeu-de-boules-toernooi-14-september-2019-14-00-groningen.html

Wilt u de beginselen leren, uw spel perfectioneren of de sfeer ontdekken die hoort bij jeu de boules spelen in Frankrjk? Op zaterdag 14 september organiseert het Institut français in samenwerking met de jeu de boules club Pres le But een jeu de boules toernooi in het Stadspark in Groningen.

 
In samenwerking met Près Le But en TV5Monde.
]]>
<![CDATA[Summer Dance Forever | 20-28 augusti 2019 | Amsterdam | Paris-Amsterdam Rendez-Vous 2019 ]]> 2019-07-22 15:55:15 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/podiumkunsten/summer-dance-forever-20-28-augusti-2019-amsterdam-paris-amsterdam-rendez-vous-2019.html Summer Dance Forever is een belangrijk urban dansfestival waar dansers uit de hele wereld samen komen in Amsterdam van 20 tot 28 augustus 2019.

Meerdere Franse dansgroepen zijn aanwezig:

• Cie Etra

• Cie Virgule – Monsters

• Cie Dyptik : Engrenages

• Ma Dame Paris

• Karim Khoudader

• Cie Phorm

• All 4 House - Queen Blood die de opening op de Uitmarkt zullen verzorgen

• Saïdo Lehlour 

• Cie Dyptik : De-Construction

• Cie Virgule, Pingouin (pour enfants)

Bereid u voor op negen dagen vol battles, theater, workshops en clubnachten ! Geniet van een internationaal dansfestival met dansgroepen die tot de actuele top behoren en de veelbelovende talenten van morgen. Het festival wordt georganiseerd op verschillende plekken in de stad (Paradiso, Melkweg, OBA, DeLaMar Theater, Internationaal Theater Amsterdam e.a.) en biedt een podium aan een gevarieerd aanbod van dans en theater van de hoogte kwaliteit.

Dit festival wordt gesteund door het Institut français des Pays-Bas.

voor meer informatie 


]]>
<![CDATA[Residencies programme | Institut français & Cité Internationale des Arts | 2020 call for application]]> 2019-07-09 10:35:17 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/candidature/residencies-programme-institut-francais-cite-internationale-des-arts-2020-call-for-application.html
The residency programme at the Cité Internationale des Arts is aimed at foreign artists who wish to undertake a research and creation project in Paris, for a period of three or six months, and who are supported by one or more cultural partners.
These partners associated with the artist may be establishments belonging to the French cultural network abroad (Instituts françaises, Cultural Services of French Embassies, Alliances françaises) and/or French or foreign cultural structures (art centres, associations, multidisciplinary laboratories, galleries, museums, contracting structures, theatres, production locations for dance and street arts, concert halls, foreign festivals, etc. In France, priority will be given to applications submitted by the Ministry of Culture.)
Call for applications open until 30/08/2019.

Terms and conditions

ELIGIBILITY CRITERIA

The artist must:

 • be engaged in professional life
 • speak French and/or English
 • provide evidence of previous work
 • be independent in the management of the residency
 • be free from professional obligations throughout the period of the stay

There is no age limit.

REQUIRED DOCUMENTS

 • A short summary of the project concerned
 • The artist’s contact information (postal address, e-mail, phone no.)
 • Details on the project in progress
 • Information on aid and residencies already obtained in the past
 • In an attached file, a CV and brief summary of the CV
 • In an attached file, an artistic file
 • A specific project for the residency, attached file (max. 5 pages)
 • 3 photographs of the project, as well as 1 portrait of the artist with captions and copyright
 • A copy of his/her passport
 • A signed statement ensuring that the works to be presented are by the artist
 • Links to audio or video websites for excerpts when needed
 • Press articles (optional)

 

The associated partner submitting the application must:

 • Commit in writing to handling the artist’s travel and/or living expenses, and possibly indicate the financial commitment of the other partners involved in the project;
 • Provide an explanatory note on the reasons why it is supporting the artist’s application, indicating explicitly how it intends to promote the winner’s work during and following his/her residency. 

 

CALENDAR

Submission of applications: until 30 August 2019, included

Selection committee: September 2019

Notification of Results: October 2019

Residencies will take place from the beginning of January 2020

 

SELECTION CRITERIA

Beyond the evaluation of the candidate’s professional career, particular attention is paid to the quality of the project, the necessity of spending time in Paris, the agreement for the work envisaged and contacts established in France with arts centres, cultural structures, artists, curators, critics, researchers etc. These figures will act as advisers, networking aids and a support system during and after the residency.   An advisory committee chaired by the Deputy Director General of the Institut français, composed of experts from the Institut français and representatives of the French Cultural Network abroad, the Ministry of Europe and Foreign Affairs, the Ministry of Culture, the National Centre of Visual Arts and the Cité internationale des arts examines all applications. The committee reserves the right to reject any project without having to justify this decision. Its decisions are final.    

 

APPLICATION SUBMISSION

Applications submitted directly by artists will not be considered. They must be submitted by the associated partners via the IF Prog platform.

 

CONTACTS

Fanny Rolland    fanny.rolland@institutfrancais.com

Mathilde Lajarrige     mathilde.lajarrige@institutfrancais.com

 

DISCIPLINES

Artists may present a research project on a topic/theme of their choice, within the disciplines mentioned here after: Architecture/Landscaping/Urban planning, Visual arts, Street arts, Street arts/Puppets, Digital arts, Comic arts, Cinema/Animated cinema/ Creation documentary        Exhibition curator, Design, Graphic arts, Literature/Children’s literature, Art trades, Current music, Classic & contemporary music, Music for film and video games, Virtual reality

 

TERMS OF RESIDENCE 

The Institut français provides the artists with studio housing at the Cité Internationale des Arts in Paris. The partner associated with the artist, in France or abroad, finances the artist's travel and/or living expenses and carries out the process of submitting the artist's application.

 

DURATION OF THE STAY 

3 or 6 months

]]>
<![CDATA[Laureatendag (27 juni 2019, Residentie van Frankrijk in Den Haag) ]]> 2019-07-04 16:05:49 http://institutfrancais.nl/nl/hoger-onderwijs-en-wetenschap/actualiteit/laureatendag-27-juni-2019-residentie-van-frankrijk-in-den-haag.html Op 27 juni 2019 vond de 2e editie van de “Laureatendag” plaats op de Residentie van Frankrijk. Deze dag bood zowel de beurs- en prijswinnaars als de taalassistenten de gelegenheid om bijeen te komen, elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

Remise des Bourses d’Excellence Descartes

De laureaten kwamen op 27 juni 2019 bijeen om het succes van iedereen te vieren, dat tot stand is gekomen dankzij de verscheidenheid aan mobiliteitsprogramma’s voor studenten en onderzoekers die worden aangeboden door de wetenschappelijke en academische samenwerkingsafdeling van de Ambassade van Frankrijk en het Institut Français des Pays-Bas. Degenen die uit handen van Philippe Lalliot, Ambassadeur van Frankrijk in Nederland, hun Descartes-excellentiebeursdiploma ontvingen, en de laureaten van het mobiliteitsprogramma PHC Van Gogh 2018 en 2019, waren zich allen bewust van hun rol als bevoorrechte woordvoerders van de Frans-Nederlandse samenwerking.

Zoals de Ambassadeur in zijn openingstoespraak zei, zal deze samenwerking bijzonder vruchtbaar worden dankzij de laureaten die aan de diverse programma’s meedoen: naast de laureaten van de 5 Descartes-excellentiebeurzen voor studenten die gaan studeren in een Franse onderwijsinstelling, en die van de PHC Van Gogh-mobiliteitsprogramma’s voor Nederlandse en Franse onderzoekers, waren Eva van Kemenade (Prix de Paris-laureaat) en Katell Lavéant (een van de twee laureaten van de Descartes-Huygensprijs) aanwezig om hun onderzoek te presenteren.

Ook het team dat de Creathon van Lille 2019 had gewonnen met zijn Edibox-project (@edibox_19 op Instagram) was aanwezig, evenals de leden van het team dat het reCup-project had ontwikkeld tijdens de Amsterdamse editie in 2019. Ze kwamen om met de andere aanwezige laureaten uit te wisselen en woonden de presentatie van de Taalassistenten Nederlands bij, die in Frans-Guyana lessen Nederlands hebben gegeven. De assistenten hebben op die manier hun ervaringen kunnen delen en kregen een certificaat van de Ambassadeur voor hun deelname aan dit verrijkende programma.


Daarnaast was een van de drie laureaten van het Procope-programma 2019 aanwezig, die zijn presentatie afsloot door te verwijzen naar het multidisciplinaire karakter van de professionele en academische achtergronden die tijdens deze bijeenkomsten worden belicht. Deze dag was wederom een schitterend voorbeeld van de rijkdom van en de verscheidenheid aan achtergronden van de laureaten. Het multidisciplinaire karakter stond centraal: zo waren er bursalen die een master in agro-ecologie volgen en er was ook iemand die een master in internationale veiligheid doet. Daarnaast waren er onderzoekers die zich bezighouden met geschiedenis, informatica, rechten en biologie. De laureatendag heeft iedereen in staat gesteld om hun ervaringen te delen. Het toekomstige France-Alumni Pays-Bas-platform zal de nadruk leggen op deze best practices.


]]>
<![CDATA[Public procurement of the Lycée français Vincent van Gogh | Services framework agreement IT services]]> 2019-07-03 12:12:13 http://institutfrancais.nl/nl/institut-francais/partners/public-procurement-of-the-lycee-francais-vincent-van-gogh-services-framework-agreement-it-services.html Adapted procedure awarded pursuant to Directive 2014/24/UE of the European Parliament and of the Council of 26 February 2014 on public procurement

The purpose of this Framework Agreement is to secure the services of an IT services company at the following sites:

– Lycée français Vincent van Gogh- Scheveningseweg 237- 2584AA Den Haag
– Ecole française d’Amsterdam- Rustenburgerstraat 246- 1073 GK Amsterdam
– Annexe école française d’Amsterdam- Lutmastraat 81- 1073 GP Amsterdam

The implementation of the procedure is subject to the technical conditions set out in the Special Terms of Contract by Deed of Commitment (STC-DC), which provides the detail of all services to be undertaken.

Information and documents to download : https://lfvvg.com/marches-publics/

]]>
<![CDATA[Le Lycée Vincent van Gogh (La Haye) recrute du personnel francophone pour son service de garderie !]]> 2019-07-02 18:35:14 http://institutfrancais.nl/nl/institut-francais/partners/le-lycee-vincent-van-gogh-la-haye-recrute-du-personnel-francophone-pour-son-service-de-garderie.html Pour le périscolaire, le lycée Vincent van Gogh (La Haye) recherche pour la fondation 2samen, du personnel francophone détenant un CAP petite enfance, ou diplôme permettant de travailler en garderie (par exemple : infirmière en pédiatrie) ou en formation petite enfance. Les diplômes peuvent être soit néerlandais soit français, dans ce cas il faudra prévoir une procédure de reconnaissance des diplômes.

Les candidatures pour travailler au sein de 2TomPouce sont à exprimer auprès de : werving@2samen.nl

]]>
<![CDATA[Expositie : Morpher III | Kévin Bray | 12 juli t/m 13 october 2019]]> 2019-07-01 16:22:34 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/tentoonstellingen/expositie-morpher-iii-kevin-bray-12-juli-t-m-13-october-2019.html Vernissage : 11 juli 2019

Foam (Keizersgracht 609, 1017 DS Amsterdam)

Info: http://bit.ly/322QwJD

Waarschijnlijk is er geen andere artiest die zoveel mengt en bij elkaar voegt als Kévin Bray (Franrijk, 1989). Opgeleid tot grafisch ontwerper aan L’Ésaab (Nevers, Frankrijk), vervolgens verbonden aan de afdeling Design van het Sandberg Instituut (Amsterdam, Nederland) en momenteel resident van de Rijksakademie van Beeldende Kunsten (Amsterda, Nederland), overschrijdt hij gemakkelijk de grenzen van verschillende disciplines. Zijn werk is een hybride van technieken, motieven en formele talen waarin hij schilderkunst, grafische vormgeving, beeldhouwkunst, video, 3D-fotografie en geluidsontwerp combineert.

Door de bijzonderheden van een medium te onderzoeken en vervolgens de visuele codes op te rekken, openen creatieve mogelijkheden zich en maken deze plaats voor onvoorspelbare vormen en een andere wereld die zo kenmerkend zijn voor Bray. Zijn werk bevat vele verwijzingen naar de kunstgeschiedenis, maar is ook apocalyptisch, alsof er sprake is van een decor voor een sciencefiction verhaal.

Image : 2019 © Kévin Bray

]]>
<![CDATA[Expositie : TERRANOVA | Natacha Mankowski | Tot 6 juli 2019]]> 2019-07-01 16:03:55 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/tentoonstellingen/expositie-terranova-natacha-mankowski-tot-6-juli-2019.html ISO Amsterdam (Isolatowerg 17, 10 14 AS Amsterdam)

Info: https://www.isoamsterdam.nl/program-item/terranova/

In Terranova bevraagt Natacha Mankowski haar positie als ontdekkingsreiziger, constant van de ene naar de andere plek reizende: van de stortplaats naar steden, van steengroeven naar de kust. Voor deze tentoonstelling presenteert ze een collectie van olieverf op doek, die als een botsing van landschappen verschijnen. Het is een overvloed aan bewegende massa’s, toegevoegde lijnen, roosters, knipsels die beelden van bergen samenvoegen, marmergroeven, lava, vulkanen in stedelijke gebieden, waaruit een zeer unieke omgeving ontstaat, een mengeling van alle aangetroffen landschappen.

]]>
<![CDATA[SAVE THE DATE | Film & Science Night : Duurzame en leefbare steden en gemeenschappen | 26 september 2019 | Groningen ]]> 2019-07-01 15:46:43 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/agenda/save-the-date-film-science-night-duurzame-en-leefbare-steden-en-gemeenschappen-26-september-2019-groningen.html In het kader van het “groene jaar” ter gelegenheid van de Europese Nacht van de onderzoek(st)er, organiseren de Franse ambassade en het Institut français des Pays-Bas op 26 en 27 september de tweede editie van de Film & Science Night in Amsterdam en Groningen.

De korte films die tijdens Film & Science Night worden vertoond zijn geselecteerd door het Parijse festival Le Temps Presse. Het thema is Duurzame en leefbare steden en gemeenschappen en de films willen de aandacht vestigen op de grote uitdagingen waar de metropolen over de hele wereld voor staan. Na de filmvertoning volgt een debat tussen vier onderzoekers en experts, onder leiding van Marc Obéron, de directeur van Le Temps Presse.

 

Donderdag 26 september, 18.00 uur

Rijksuniversiteit Groningen, Harmoniegebouw (Oude Kijk in Het Jatstraat 26, 9712 EK Groningen) 

Gratis toegang – Inschrijving verplicht --> https://filmandsciencenight.eventbrite.com

Korte films ondertiteld in het Engels. Debat in het Frans en Nederlands, simultaanvertaling.

De Film & Science Night is een samenwerking van het festival Le Temps Presse, de Rijksuniversiteit Groningen en de Green Office (RUG).

 

PROGRAMMA
18:00 / Welkomstcocktail en voorvertoning van de portretten vrouwelijke Nederlandse wetenschappers uit de fotoserie “Infinités Plurielles”.
18:30 / Openingstoespraak
18:45-21:00 / Vertoning van korte films en debat

SPREKERS 

Romain Mauger is postdoctoraal onderzoeker aan Groningen Centre of Energy Law van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is momenteel betrokken bij een H2020-project met de titel SMILE - SMart IsLand Energy Systems, dat als doel heeft het bestaande wettelijke kader in de EU voor slimme netwerken (die onder andere elektriciteitsopslag, energie/warmtecombinatie, micronetten etc. bevatten) te evalueren en verbeteringen voor te stellen.

Thomas Perrin, directeur van de Réseau Franco-Néerlandais (vanaf september 2019) en universitair docent ruimtelijke ordening en stedenbouw aan de Universiteit van Lille. Zijn onderzoek richt zich op regio's, regionalisme en territoriale samenwerking, cultuurbeleid en Europese integratie.

Marike Bontenbal adviseert over Unesco’s mandaat voor wetenschap en innovatie en het maatschappelijk belang van wetenschap voor een duurzame toekomst. Behandelt diverse wetenschapsdossiers zoals Samenleving en Innovatie, Open Science en Wetenschapsethiek, en coördineert de Unesco biosfeergebieden, geoparken en leerstoelen in Nederland, alsmede het Nederlandse L'Oréal-Unesco‘for women in science’-programma.

Gilles Bœuf is hoogleraar aan de Universiteit Pierre et Marie Curie, genodigde van het Collège de France om de leerstoel "Duurzame ontwikkeling, milieu en samenlevingen" te bekleden en voorzitter van de Wetenschappelijke Raad van het Franse Agentschap voor Biodiversiteit. Ook is hij actief als gastdocent op verschillende scholen in het buitenland, omtrent de thematiek biodiversiteit in de stad.

]]>
<![CDATA[Échappées Belles | Le Tour de France de TV5Monde]]> 2019-07-01 13:23:03 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/echappees-belles-le-tour-de-france-de-tv5monde.html Een heerlijke culturele ‘échappée’ door prachtige Franse regio’s. 

Ter gelegenheid van de Tour de France 2019 (7-28 juli) gaat TV5MONDE op reis door Frankrijk met gastronomische tussenstops, historische wandelingen en onverwachte ontmoetingen. Iedere maandag in juli om 21.00 uur.

]]>
<![CDATA[SAVE THE DATE | Het Franse Seizoen met Olivier Barrot : Marc Dugain | 8 en 9 oktober 2019 | Amsterdam et Groningen]]> 2019-07-01 11:16:24 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/literatuur-conferentie/save-the-date-het-franse-seizoen-met-olivier-barrot-marc-dugain-8-en-9-oktober-2019-amsterdam-et-groningen.html Het Franse Seizoen zal in 2019 schrijvers van verschillende genres ontvangen en zo de literaire stand van zaken in Frankrijk onder de loep nemen. Het programma is samengesteld en wordt gepresenteerd door Olivier Barrot, in samenwerking met het Institut français des Pays-Bas.

Schrijver, toneelschrijver en regisseur Marc Dugain is een avonturier, zowel in het echte leven als in zijn werk. Hij is oprichter van luchtvaartmaatschappijen en heeft een succesvolle dubbele carrière als schrijver en filmregisseur. Hij is gefascineerd door hedendaagse geschiedenis en maakte prachtig werk over uiteenlopende onderwerpen als de Eerste Wereldoorlog ("La chambre des officiers"), de Amerikaanse politiek ("La malédiction d'Edgar", "Ils vont tuer Robert Kennedy"), de Russische politiek ("Une exécution ordinaire) en de Franse politiek (L’emprise). In film en televisie is hij een echte acteursregisseur.

 

Dinsdag 8 oktober 2019, 20.00 uur 

Spui 25

Spui 25-27, 1012 WX Amsterdam

Woensdag 9 oktober 2019, 14.00 uur

Rijksuniversiteit Groningen

Expositiezaal (Harmoniegebouw)

Oude Kijk in ’t het Jatstraat 26 - 9712 EK Groningen

 

Na het gesprek is er een boekenverkoop en een signeersessie.

Inschrijving (gratis) via Eventbrite: « Marc Dugain | A French season with Olivier Barrot »

In samenwerking met Spui 25, Athenaeum Boekhandel en de Rijksuniversiteit Groningen;

 

Photo : Marc DUGAIN, 2017 © Francesca Mantovani - éditions Gallimard

]]>