Institut francais - Pays-Bas - Franse Instituut voor culturele zaken http://institutfrancais.nl/rss/ Het Instituut promoot de Franse cultuur in de breedste zin van het woord. Met o.a. taalcursussen, informatie over evenementen en ondersteuning van leerkrachten. U kunt bij ons terecht voor een zeer uitgebreide keuze van cursussen Frans, lezingen, workshop nl-nl <![CDATA[Plantu, Joep Bertrams enTjeerd Royaards van Cartooning for Peace ter gelegenheid van de feestelijke opening van de l'Alliance Française Amsterdam (17.01.18, OBAmsterdam)]]> 2018-01-18 17:44:07 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/om-terug-te-kijken/plantu-joep-bertrams-entjeerd-royaards-van-cartooning-for-peace-ter-gelegenheid-van-de-feestelijke-opening-van-de-l-alliance-francaise-amsterdam-17-01-18-obamsterdam.html Op 17 januari 2018 vond de feestelijke opening van de Alliance française d’ Amsterdam plaats in de OBA Amsterdam. Voor deze gelegenheid verschenen de Franse cartoonist Plantu, bekend van Le Monde, en de Nederlandse cartoonisten Joep Betrams en Tjeerd Royaards op het podium om vragen te beantwoorden door Pierre-Pascal Bruneau, boekhandelaar van Le Temps Retrouvé.  Tot hun groet genoegen konden zij van de gelegenheid gebruik maken om de tentoonstelling Tous Migrants te bekijken. Deze is geinitieerd door Cartooning for Peace – een vereniging van 162 cartoonisten afkomstig uit de hele wereld die zich inzet voor de vrijheid van meningsuiting en tolerantie.

 

Er hing een goede sfeer rond deze avond, die vooral werd gekenmerkt door humor – een geangageerde vorm van humor uiteraard waarmee  tolerantie en vrede wordt uitgedragen.

 

Met de steun van het Institut Français des Pays-Bas, de Alliance Française Amsterdam, de Alliance Française Den Haag, l'Échappée Belle en de Délégation des Alliances françaises des Pays-Bas.  

 

 

]]>
<![CDATA[Holland Dance Festival – 25 januari – 11 februari 2018 – verschillende locaties – Den Haag]]> 2018-01-17 17:15:08 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/podiumkunsten/holland-dance-festival-25-januari-11-februari-2018-verschillende-locaties-den-haag.html Franse programmering

 

Pixel – Choreografie Mourad Merzouki - Compagnie Käfig – Centre chorégraphique national de Créteil et du Val-de-Marne

 

Op het kruispunt van kunsten, lichamen en beelden fuseren tot een wereld van poëzie en droom te creëren. Pixel maakt gebruik van nieuwe technologieën en leidt hip-hop dansers en circusartiesten om het podium te delen om toeschouwers binnen te leiden in een wereld  waar werkelijkheid en virtualiteit niet te onderscheiden zijn.

 

30 & 31 januari  – 20:00 uur  - Zuiderstrandtheater – Den Haag

 

La Belle et la Bête – Choreografie Thierry Malandain – Malandain Ballet Biarritz

 

De choreograaf Thierry Malandain onderzoekt het thema van Belle en het Beest , met finesse en intelligentie, en mengt het modern karakter  met het  sprookje.

 

2 & 3 februari  – 20:00 uur – Zuiderstrandtheater  - Den Haag

6 februari  – 20:00 uur – Nieuwe Luxor Theater - Rotterdam

 

Met steun van het  Institut français des Pays-Bas

]]>
<![CDATA[Uitreikingsceremonie van het Franse ’brevet’-diploma (12.01.18, Lycée français Van Gogh, Den Haag)]]> 2018-01-16 18:47:22 http://institutfrancais.nl/nl/het-frans-onderwijzen/frans-in-het-voortgezet-onderwijs/uitreikingsceremonie-van-het-franse-brevet-diploma-12-01-18-lycee-francais-van-gogh-den-haag.html Op vrijdag 12 januari 2018 ontvingen de leerlingen van het Lycée français Vincent van Gogh de felicitaties van de Ambassadeur van Frankrijk voor het behalen van hun diploma voor het Franse ‘Brevet’ (examen aan het einde van de onderbouw).

 

Deze mijlpaal in hun opleiding was een groot succes: 96,4% van de leerlingen behaalden hun diploma en 90% kreeg een dikke voldoende!

 

De Ambassadeur herinnerde de leerlingen er aan dat de middelbare school niet alleen een plek is om te worden onderwezen, maar ook om samen te leren leven, een plek waar blijdschap en verdriet, twijfel en de slappe lach hebben, teleurstellingen en plannen maken elkaar afwisselen.

 

Op naar de volgende stap: het eindexamen. De resultaten van het Brevet examen zijn in ieder geval bemoedigend!

]]>
<![CDATA[Charlotte Gainsbourg komt naar Paradiso, Amsterdam]]> 2018-01-16 17:20:32 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/podiumkunsten/charlotte-gainsbourg-komt-naar-paradiso-amsterdam.html Sinds de jaren tachtig is Charlotte Gainsbourg verdienstelijk actief als filmactrice in zowel Frans- als Engelstalige films, waaronder pittige, bekroonde rollen in verontrustende Lars von Trier-films (zoals Antichrist, Melancholia). Maar de dochter van Serge Gainsbourg is ook muzikaal vlak een ster. Haar achternaam opende enkele deuren in 2006: met hulp van Air maakte ze haar debuut ‘5:55’, vol zwoel gezongen, elektronische droompop. Voor opvolger ‘IRM’ uit 2009 kreeg ze assistentie van niemand minder dan Beck, die haar fluisterende zang perfect wist te omlijsten met afwisselend poppy en dromerige liedjes, soms met een rauwer bluesaccent.

Voor 'Stage Whisper' werkte ze samen met Beck, Connor O' Brien (Villagers), Charly Fink (Noah and the Whale) en psychedelica-muzikant Connan Mockasin. Op haar meest recente album ‘Rest’ gaat het over haarzelf: een compromisloos zelfportret dat door de internationale pers geprezen werd. Een album met fijne popnummers om bij weg te dromen, maar die je net zo goed af en toe weer goed wakker schudden.

De kaartverkoop start vrijdag 12 januari (€31,21)

https://www.paradiso.nl/nl/programma/charlotte-gainsbourg/25023/?utm_source=shrtnr&utm_campaign=CharlotteGainsbourg&utm_medium=shrtnr

]]>
<![CDATA[FRAZZ speelt ‘Chanson in Jazz’ in Laren]]> 2018-01-16 15:39:14 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/podiumkunsten/frazz-speelt-chanson-in-jazz-in-laren.html FRAZZ uit Amsterdam brengt een jazzy ode aan het Franse chanson. 

 

Het jazzkwartet (zang/piano/contrabas/percussie) brengt het chanson weer tot leven, en vervangt de accordeon door een jazzy piano, een coole bas en swingende latin percussie. FRAZZ neemt jullie mee op een muzikale reis naar het Frankrijk van de jaren 60 en 70, en brengt originele bewerkingen van Yves Montand, Serge Gainsbourg, Georges Brassens, Barbara, Michel Legrand en vele anderen, en. 

 

In maart 2017 won FRAZZ tijdens het prestigieuze Concours de la Chanson Française in het Diligentia-Theater in Den Haag de Publieksprijs. Met zijn programma 'Chanson in Jazz'  treedt FRAZZ regelmatig op in theaters en op festivals. 

 

 

Theater aan de Brink (Brinkhuis), Brink 29, Laren.

Kaartjes (15,- EUR) verkrijgbaar via http://www.hartvanlaren.nl/

 

 

En hier een klein voorproefje uit het programma ‘Çhanson in Jazz’:

https://www.youtube.com/watch?v=o9pHW02QmgU

]]>
<![CDATA[Agreenium, l’Institut agronomique, vétérinaire et forestier de France propose des formations]]> 2018-01-11 16:06:50 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/studeren-in-frankrijk-2/campusfrance/agreenium-l-institut-agronomique-veterinaire-et-forestier-de-france-propose-des-formations.html Agreenium est l’Institut agronomique, vétérinaire et forestier de France. Il rassemble 14 établissements d’enseignement supérieur agronomique, vétérinaire et de paysage, et 4 organismes de recherche. En regroupant 16 800 personnels dont 6 800 cadres de recherche, 11 300 étudiants et plus de 300 unités de recherche qui accueillent 2 500 doctorants, Agreenium constitue l’un des tout premiers systèmes de recherche et d’enseignement supérieur au monde en agronomie et sciences vétérinaires. L’objectif d’Agreenium est d’assurer la visibilité de l’offre française pour les formations et la recherche dans les domaines de l'agriculture, l'alimentation, la santé animale, l'eau ou la forêt.

Offre de formation

Agreenium a développé un moteur de recherche multicritère permettant d’accéder à une liste exhaustive et détaillée des 225 formations diplômantes proposées par les membres. L’offre concernée comprend 18 cursus ingénieur, le cursus vétérinaire réalisable dans 4 écoles, 2 cursus paysagiste, 158 parcours de masters dont 22 cursus en anglais. Les formations sont décrites dans la langue d’enseignement.

Moteur de recherche : https://agreenium.fr/trouver

 « AgreenU » l’université numérique en agrobiosciences

Agreenium a lancé en 2017 une université numérique thématique en agrosciences, qui constitue le portail unique de l'ensemble de l’offre de formation numérique du système français de recherche et d'enseignement en sciences agronomiques et vétérinaires.

 

Plus d’informations : https://agreenium.fr/page/accueil1

]]>
<![CDATA[Leeuwarden, met Friesland, culturele hoofdstad van Europa in 2018]]> 2018-01-11 16:03:58 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/agenda/leeuwarden-met-friesland-culturele-hoofdstad-van-europa-in-2018.html Het openingsweekend is van 26 tot en met 27 januari en het hele jaar door staat er een veelheid aan evenementen op het programma. Er komen ook bijdragen uit Frankrijk: op 23 februari een concert van Barbagallo (ex-drummer van Tame Impala), van 17 t/m 19 augustus een optreden van het Franse straattheaterensemble Royal de Luxe in het centrum van Leeuwarden en in Franeker verrijst in de serie 11 Fountains een fontijn van Jean-Michel Othoniel.

Verder ook veel aandacht voor het Franse hoofdstuk in het leven van Mata Hari, geboren in Leeuwarden als Margaretha Geertruida Zelle. De tentoonstelling  “Mata Hari, de mythe en het meisje” in het Fries Museum duurt tot 1 april 2018.

Check hier voor meer informatie over Leeuwarden-Fryslân 2018:

www.2018.nl/11fountains

https://www.friesland.nl/nl/agenda/3808082755/barbagallo

https://www.friesland.nl/nl/culturele-hoofdstad/agenda/3661895951/mata-hari-de-mythe-en-het-meisje

www.2018.nl/dereuzen

https://www.friesland.nl/nl/culturele-hoofdstad

]]>
<![CDATA[Agreenium, l’Institut agronomique, vétérinaire et forestier de France]]> 2018-01-11 14:52:05 http://institutfrancais.nl/nl/studeren-in-frankrijk-2-2/campus-france/agreenium-l-institut-agronomique-veterinaire-et-forestier-de-france.html Agreenium est l’Institut agronomique, vétérinaire et forestier de France. Il rassemble 14 établissements d’enseignement supérieur agronomique, vétérinaire et de paysage, et 4 organismes de recherche. En regroupant 16 800 personnels dont 6 800 cadres de recherche, 11 300 étudiants et plus de 300 unités de recherche qui accueillent 2 500 doctorants, Agreenium constitue l’un des tout premiers systèmes de recherche et d’enseignement supérieur au monde en agronomie et sciences vétérinaires. L’objectif d’Agreenium est d’assurer la visibilité de l’offre française pour les formations et la recherche dans les domaines de l'agriculture, l'alimentation, la santé animale, l'eau ou la forêt.

Offre de formation

Agreenium a développé un moteur de recherche multicritère permettant d’accéder à une liste exhaustive et détaillée des 225 formations diplômantes proposées par les membres. L’offre concernée comprend 18 cursus ingénieur, le cursus vétérinaire réalisable dans 4 écoles, 2 cursus paysagiste, 158 parcours de masters dont 22 cursus en anglais. Les formations sont décrites dans la langue d’enseignement.

Moteur de recherche : https://agreenium.fr/trouver

 « AgreenU » l’université numérique en agrobiosciences

Agreenium a lancé en 2017 une université numérique thématique en agrosciences, qui constitue le portail unique de l'ensemble de l’offre de formation numérique du système français de recherche et d'enseignement en sciences agronomiques et vétérinaires.

 

Plus d’informations : https://agreenium.fr/page/accueil1

]]>
<![CDATA[Winternachten festival Den Haag :Verlangen naar wij-gevoel met Adriaan van Dis, Leïla Slimani, Alain Mabanckou, Mohsin Hamid, Efe Murad e.v.a. ]]> 2018-01-11 14:11:34 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/literatuur-conferentie/winternachten-festival-den-haag-verlangen-naar-wij-gevoel-met-adriaan-van-dis-leila-slimani-alain-mabanckou-mohsin-hamid-efe-murad-e-v-a.html Ruim tachtig schrijvers, dichters en jonge literaire talenten komen uit de hele wereld naar Den Haag: tijdens de vier sfeervolle dagen van het Winternachten internationaal literatuur festival Den Haag vertellen zij vanuit eigen perspectief en verbeelding over de opleving van collectieve idealen en geven ze er duiding aan. De 23e festivaleditie staat dan ook onder de noemer We the people in het teken van het verlangen naar wij-gevoel en sociale bewegingen.

Data, programma en kaartverkoop

Het festival vindt van donderdag 18 tot en met zondag 21 januari 2018 plaats in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag. Het volledige programma - alle optredens van schrijvers, dichters, filmmakers en musici - is vanaf eind november te vinden op www.writersunlimited.nl.

]]>
<![CDATA[La Maladie de la mort, Stadsschouwburg Amsterdam]]> 2018-01-11 13:42:58 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/podiumkunsten/la-maladie-de-la-mort-stadsschouwburg-amsterdam.html GENRE: TONEEL

SERIE EN/OF FESTIVAL: BRANDHAARDEN

UITVOERENDEN: THÉÂTRE DES BOUFFES DU NORD / KATIE MITCHELL

TAAL: FRANS (MET NEDERLANDSE BOVENTITELING OP 21, 22, 23 EN 24 MAART)

In Katie Mitchells handen wordt live cinema (een film die live wordt gemaakte op het toneel) een wonderschoon avontuur, zoals we al zagen in haar productie The Forbidde Zone (Brandstichter 2015). De Britse maakt bij Peter Brooks Théâtre des Bouffes du Nord een nieuwe voorstelling gebaseerd op Marguerite Duras' broeierige roman La maladie de la mort. In Nederland alleen tijdens Brandhaarden 2018 te zien

La maladie de la mort is een 'live cinema performance', een specialiteit van Mitchell. Terwijl de acteurs de voorstelling spelen, volgen de filmcamera's hen op de set en worden de filmbeelden geprojecteerd op groot doek. Het biedt ongekende mogelijkheden om dichterbij te komen, in te zoomen tot op de poriën van de acteurs en diverse oogpunten te bekijken. "Het is perfect mogelijk om meegesleept te worden door het verhaal en tegelijk de technische complexiteit en lef te bewonderen. Een verbluffende productie.", schreef The Stage in 2015 over Mitchells live cinema-productie The Forbidden Zone. NRC en Theaterkrant gaven vier sterren.

 

https://stadsschouwburgamsterdam.nl/voorstellingen/13243-la-maladie-de-la-mort

]]>
<![CDATA[Battlefield, Stadsschouwburg Amsterdam]]> 2018-01-11 13:39:40 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/podiumkunsten/battlefield-stadsschouwburg-amsterdam.html GENRE : TONEEL

SERIE EN/OF FESTIVAL: BRANDHAARDEN

UITVOERENDEN: THÉÂTRE DES BOUFFES DU NORD / PETER BROOK & MARIE-HÉLÈNE ESTIENNE

TAAL: ENGELS (MET NEDERLANDSE BOVENTITELING OP 20, 21, 22 EN 23 MAART)

"De Mahabharata stelt alle vragen en ze zijn nog steeds relevant en urgent." Dertig jaar na zijn onvergetelijke, negendelige Mahabharata (1985) keert Brook terug naar dit oorlogsepos en brengt het in een intieme, uitgebeende voorstelling terug naar zijn essentie. Voor Battlefield koos hij één cruciale scène: die waarin de overwinnaar uit wroeging vrede wil sluiten met zijn vijand. In Nederland alleen te zien tijdens Brandhaarden 2018.

De Mahabharata is het verhaal van een totale vernietigingsoorlog tussen twee familieclans, de Pandava's en de Kaurava's. Beide partijen gebruiken verschrikkelijke wapens, er vallen miljoenen doden. Als de Pandava's winnen, moet Yudishtira koning worden. Maar de koning wordt geplaagd door berouw. Hoe kan hij verder leven na dit bloedvergieten?

 

https://stadsschouwburgamsterdam.nl/voorstellingen/13246-battlefield

]]>
<![CDATA[Leeuwarden, met Friesland, culturele hoofdstad van Europa in 2018]]> 2018-01-11 12:04:40 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/leeuwarden-met-friesland-culturele-hoofdstad-van-europa-in-2018.html Het openingsweekend is van 26 tot en met 27 januari en het hele jaar door staat er een veelheid aan evenementen op het programma. Er komen ook bijdragen uit Frankrijk: op 23 februari een concert van Barbagallo (ex-drummer van Tame Impala), van 17 t/m 19 augustus een optreden van het Franse straattheaterensemble Royal de Luxe in het centrum van Leeuwarden en in Franeker verrijst in de serie 11 Fountains een fontijn van Jean-Michel Othoniel.

Verder ook veel aandacht voor het Franse hoofdstuk in het leven van Mata Hari, geboren in Leeuwarden als Margaretha Geertruida Zelle. De tentoonstelling  “Mata Hari, de mythe en het meisje” in het Fries Museum duurt tot 1 april 2018.

 

Met de steun van het Institut français des Pays-Bas

 

Check hier voor meer informatie over Leeuwarden-Fryslân 2018:

www.2018.nl/11fountains

https://www.friesland.nl/nl/agenda/3808082755/barbagallo

https://www.friesland.nl/nl/culturele-hoofdstad/agenda/3661895951/mata-hari-de-mythe-en-het-meisje

www.2018.nl/dereuzen

https://www.friesland.nl/nl/culturele-hoofdstad

]]>
<![CDATA[La Cinémathèque française de l'Echappée Belle (Januari-Februari 2018) - Het Ketelhuis]]> 2018-01-11 10:04:35 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/films-3/la-cinematheque-francaise-de-l-echappee-belle-januari-februari-2018-het-ketelhuis.html Ascenseur pour l'échafaud (1957)

Dinsdag 9 januari 19:00

Dinsdag 16 januari 15:00

 

La mariée était en noir (1968)

Dinsdag 23 januari 19:00
Dinsdag 30 januari 15:00


La Grande Illusion (1937)

Dinsdag 6 februari 19:00
Dinsdag 13 februari 15:00
 

Pépé le Moko (1937)

Dinsdag 20  februari 19:00
Dinsdag 27 februari 17:00

 

Reserveren kan via 020 684 00 90.
Of koop gewoon kaarten online.
 

De films zijn Engels ondertiteld, tenzij anders vermeld.

https://www.ketelhuis.nl/speciaal-programma/l-chapp-e-belle-cin-math-que-fran-aise/239

]]>
<![CDATA["Het franse seizoen" met Olivier Barrot is terug !]]> 2018-01-09 18:13:38 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/literatuur-conferentie/-het-franse-seizoen-met-olivier-barrot-is-terug.html 20/02/2018, Spui25, Amsterdam, 20:00

Pascal Ory, professor hedendaagse geschiedenis aan de Sorbonne, laat zich boven alles leiden door zijn nieuwsgierigheid. Als pionier van het onderzoek naar de donkere jaren van de nazi-bezetting vindt hij zijn bronnen steeds in zeer uiteenlopende en vaak verrassende cultuurhistorische niches; zoals bijvoorbeeld de gastronomie, het zonnebaden, stripboeken en wereldtentoonstellingen. In zijn laatste boek, Peuple souverain (Soeverein volk, Gallimard), richt hij zich op populistische uitwassen – naar het blijkt ook in Frankrijk een dankbaar onderwerp. Maar lees en beluister Ory eerst en vooral als schrijver.

 

 

© C. Hélie / Gallimard


21/03/2018, Spui25, Amsterdam, 20:00

Mona Ozouf is naaste medewerker van François Furet, historicus gespecialiseerd in de Franse revolutie. Deze bretonse feministe maakte lange tijd deel uit van de redactie van Le nouvel observateur, gaf les aan een Hogeschool voor sociale wetenschappen en publiceerde werk over de Engelse roman, vrouwelijke filosofen en haar jeugd in Bretagne. Haar autobiografische roman « Composition française » (2009) behoort inmiddels tot de klassiekers in de hedendaagse Franse literatuur.

 

© C. Hélie / Gallimard

 

17/04/2018, Lycée français Van Gogh, Den Haag, 20:00

De Franse journalist Olivier Guez, afkomstig uit de Elzas, ontving in november de Prix Renaudot voor zijn roman « La Disparition de Josef Mengele », die in het voorjaar in een Nederlandse vertaling verschijnt. Guez is europeaan in hart en nieren, reporter bij het tijdschrift Le Point en een gepassioneerd voetballiefhebber. Zo schreef hij een roman (L’Esquive) over de geniale Braziliaanse dribbelkoning Garrincha.

© JF Paga

]]>
<![CDATA[Otez-moi d’un doute van Carine Tardieu met o.a. François Damiens en Cécile de France]]> 2018-01-09 13:59:36 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/films-3/otez-moi-d-un-doute-van-carine-tardieu-met-o-a-francois-damiens-en-cecile-de-france.html
Trakteer uzelf op een luchtige, vriendelijke en charmante komedie over de zorgen van het vaderschap.

Synopsis

Erwan, een Bretonse mijnenveger, verliest plotseling zijn houvast wanneer hij er achter komt dat de man die hem heeft opgevoed niet zijn biologische vader is.

Erwan doet discreet onderzoek en vindt zijn vader....

Presse

François Damiens en Cécile de France maken ons blij in deze grappige en charmante komedie vol heerlijke teksten (Femme Actuelle).

Winnaar Publieksprijs - Film by the Sea Filmfestival


https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=1875YU-zxT0

]]>
<![CDATA[Appel à manifestation d'intérêt : Projet de constitution d’un GIS Réseau France-Flandre-Pays-Bas]]> 2018-01-08 19:42:48 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/appel-a-manifestation-d-interet-projet-de-constitution-d-un-gis-reseau-france-flandre-pays-bas.html Projet de constitution d’un GIS Réseau France-Flandre-Pays-Bas Réseau d'enseignement supérieur, de recherche et de coopération internationale

 

L’Université de Lille lance un appel à manifestation d’intérêt pour la création d’un groupement d'intérêt scientifique (GIS) « Réseau France-Flandre-Pays-Bas », toutes disciplines confondues. Son organisation en réseau permettra d’associer enseignants, chercheurs, professionnels de l’information scientifique, partenaires non universitaires issus de milieux économiques, politiques, diplomatiques et médiatiques et de soutenir la réalisation d’actions communes pour renforcer la coopération scientifique et universitaire essentiellement avec les Pays-Bas et la Flandre.

 

Ce GIS sera constitué à partir du Réseau Franco-Néerlandais de l’enseignement supérieur et de la recherche (RFN) déjà existant (www.nlfr.eu), réseau national financé par le MEAE, l’ambassade de France aux Pays-Bas, le MESRI et l’Université de Lille. Le RFN est rattaché au Service des Relations Internationales de l’Université de Lille. Le RFN gère actuellement les bourses Éole et le Prix d’Amsterdam, qui soutiennent la mobilité des étudiants en master et doctorat de France vers les Pays-Bas – nombreux sont les établissements d’enseignement supérieur français qui en bénéficient – et il organise des manifestations dont des rencontres thématiques franco-néerlandaises, les rencontres Jeunes Talents et des hackathons en collaboration avec son partenaire néerlandais la NUFFIC. Il réalise également une cartographie des échanges scientifiques et universitaires (diplômes en partenariat) entre la France et les Pays-Bas mise en ligne sur son site.

 

Les thématiques de travail communes pourraient par exemple être : les énergies renouvelables, l'intelligence artificielle, le design, l'architecture, les transports intelligents, les politiques migratoires, les cultures visuelles, les médias, l'avenir de l'union européenne, l'alimentation, la santé, la fabrique de l’histoire, la muséographie, la radicalisation, la recherche marine et maritime, la liberté et la sécurité, la formation tout au long de la vie, etc.

 

Plus d’informations : Thomas Beaufils, thomas.beaufils@univ-lille3.fr

 

 

http://www.institutfrancais.nl/uploads/eb2b19f07b074ae01996659049c93494.pdf
]]>
<![CDATA[Concert BALOJI, Paradiso Amsterdam]]> 2018-01-08 19:11:13 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/podiumkunsten/concert-baloji-paradiso-amsterdam.html  

Op 6 april speelt de Belgisch-Congolese artiest Baloji frofunk, soul, hiphop en freejazz in Bitterzoet in Amsterdam.

 

 

Baloji is een dichter, muzikant, en regisseur. Als hij het dan nog niet druk genoeg heeft, is Baloji ook nog eens creative director voor meerdere merken tijdens speciale projecten, en stond hij model voor Louis Vuitton, Burberry, KrisVan Assche and Edun+Diesel.

Het eerste solo album van Baloji, genaamd "Hotel Impala" verscheen in 2008. Zijn Congolese versie van dat project, genaamd "Succursale" verscheen in 2011 en kreeg van verschillende pers als de New York Times, Guardian en El Pais 4 sterren. 

Vervolgens verscheen in 2016 zijn EP 64 Bits & Malachite, en stroomt Baloji zich klaar voor zijn tweede album "Avenue Kaniama", dat in maart gepland staat om uitgebracht te worden. Dit gaat samen met de release van een gelijknamige film die geregisseerd is door... You guessed it; Baloji. 


Vanaf €12
Infos : https://www.paradiso.nl/nl/programma/baloji/24146/

]]>
<![CDATA[Arod Kwartet: Mendelssohn en Beethoven]]> 2018-01-08 18:53:02 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/podiumkunsten/arod-kwartet-mendelssohn-en-beethoven.html Het Franse Arod Kwartet won in 2016 de internationale ARD Competitie. Van ‘jong en veelbelovend’ groeide het de laatste jaren uit tot ‘jong en gearriveerd’. De Arod-heren zijn bovendien vermoedelijk het enige strijkkwartet dat een hond mee op reis neemt. Ze zijn nu te horen in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam.

Mendelssohn en Beethoven

Ook deze keer kiest het Arod Kwartet een van hun favoriete Mendelssohn-stukken. In hetVierde strijkkwartet, geschreven tijdens Mendelssohns huwelijksreis, zit enorm veel leven en energie. Het Arod Kwartet speelt daarnaast een nieuw werk van de Franse componist Benjamin Attahir. Het besluit met Beethovens Strijkkwartet in F. Grootschalig, duizelingwekkend virtuoos en contemplatief laat het werk alle kanten van Beethoven horen.

https://www.concertgebouw.nl/concerten/arod-kwartet-mendelssohn-en-beethoven/14-03-2018

]]>
<![CDATA[Chinese Man - Melkweg Amsterdam]]> 2018-01-08 18:45:14 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/podiumkunsten/chinese-man-melkweg-amsterdam.html
De Franse band Chinese Man tovert de Melkweg in Amsterdam om tot een hiphop, triphop en reggae podium.
 

Vanaf €17,50

Melkweg,
Lijnbaansgracht 234A,
1017 PH AMSTERDAM

 

https://www.melkweg.nl/nl/agenda/chinese-man-14-02-2018/

]]>
<![CDATA[Margot Dijkgraaf in gesprek met de Franse schrijver Alain Blottière]]> 2018-01-08 18:15:45 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/literatuur-conferentie/margot-dijkgraaf-in-gesprek-met-de-franse-schrijver-alain-blottiere.html In samenwerking met Athenaeum Boekhandel en Institut Français des Pays-Bas

Alain Blottière spreekt op donderdag 15 februari 2018 om 20.00 in SPUI25 over zijn met de Prix Renaudot 2016 bekroonde roman 'Comment Baptiste est mort'. Margot Dijkgraaf interviewt hem.

De deelnemers aan de leesclub Frans van Athenaeum Boekhandel kozen dit boek uit als beste van de vijf met de grote najaarsprijzen bekroonde titels van 2016 en Alain Blottière  zal op deze avond de Prix du Club de Lecture Français Athenaeum 2017 ontvangen.

Comment Baptiste est mort vertelt het verhaal van een Franse familie die door jihadisten wordt ontvoerd en enkele weken vastgehouden wordt in de woestijn. Baptiste, met 14 jaar de oudste zoon, is als enige vrijgelaten. Een man leidt de debriefing – onduidelijk of hij een agent is, psycholoog of van de geheime dienst – maar Baptiste, of Yumaï zoals hij door zijn ontvoerders wordt genoemd, kan of wil weinig vertellen. De dialoog van Baptiste met de man die hem vragen stelt, wordt afgewisseld met flash-backs van wat Baptiste heeft meegemaakt. Een indrukwekkend en ontroerend boek dat het verhaal achter de krantenberichten weergeeft, met een onvergetelijk einde.

Voertaal interview: Frans

Over de sprekers

Alain Blottière (Neuilly-sur-Seine, 1954) schreef een oeuvre van romans, reisverhalen en essays dat zich laat karakteriseren door de sterke invloed van exotische landen, zoals de titels van zijn boeken illustreren: SaadL’oasisL’enchantement of Si-Amonn.

Margot Dijkgraaf is literatuurcriticus, auteur en intendant literatuur & debat bij de Nederlandse ambassade in Parijs. Ze was de eerste directeur van SPUI25 en publiceerde boeken over Franse en Europese literatuur, Cees Nooteboom en Hella S. Haasse. Momenteel werkt ze aan Een literaire tour de France, een reeks portretten van Franse hedendaagse schrijvers, dat voor de zomer bij AUP zal verschijnen.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

]]>
<![CDATA[MyFrenchFilmFestival, 8e editie ! Het eerste online Franse filmfestival is terug van 19 januari tot 19 februari 2018]]> 2018-01-08 18:00:24 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/films-3/myfrenchfilmfestival-8e-editie-het-eerste-online-franse-filmfestival-is-terug-van-19-januari-tot-19-februari-2018.html Na het succes van 2017 – 6 700 000 bekeken films via de verschillende platforms, 450.000 bekeken films uit de selectie op MyFrenchFilmFestival.com, in meer dan 200 landen - biedt het festival dit jaar 30 nooit eerder vertoonde films met 6 thema’s, waarvan 10 lange en 10 korte films binnen de competitie, en 10 films buiten de competitie.

De selectie

 

Trailer https://www.youtube.com/watch?v=Aa-C3I3TV0A

]]>
<![CDATA[L'Autre Pays du Théâtre présente "Le Bois Dont Je Suis Fait", nouvelle création de la compagnie Qui va piano]]> 2018-01-08 12:27:22 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/podiumkunsten/l-autre-pays-du-theatre-presente-le-bois-dont-je-suis-fait-nouvelle-creation-de-la-compagnie-qui-va-piano.html Après "Dans la peau de Cyrano", la nouvelle création de la compagnie Qui va piano :
"LE BOIS DONT JE SUIS FAIT"
Réservation obligatoire : resalautrepaysdutheatre@gmail.com
Tarifs : 17 euros/ enfant et 25 euros/ adulte (accessible dés 12 ans)
Résumé
Une mère décide de réunir les trois hommes de sa vie, son mari et ses deux fils, afin de les réconcilier.
Une comédie sociale, où deux comédiens font naître et exister une galerie de personnages haut en couleurs, et vous entrainent dans une histoire sensible et drôle.​​
Presse

" Tous les personnages sont interprétés par les deux comédiens, d'une justesse époustouflante. Sans décor, seuls les gestes, souvent discrets mais efficaces, nous font passer du père au grand-père, de la mère aux belles filles, des émotions aux tensions, de l'affrontement à la tendresse "

TTT  La Théâtrothéque

" Un petit bijou de comédie familiale douce-amère, finement ciselé et interprété par Nicolas Devort et Julien CIgana" 

]]>
<![CDATA[Frankrijk is aantrekkelijk voor buitenlandse studenten]]> 2018-01-08 09:55:56 http://institutfrancais.nl/nl/studeren-in-frankrijk-2-2/campus-france/frankrijk-is-aantrekkelijk-voor-buitenlandse-studenten.html Voor de derde keer in zes jaar vroeg Campus France Kantar Sofres een kwantitatief onderzoek te doen om het imago en de aantrekkelijkheid van Frankrijk voor studenten te meten.

Net als de eerdere onderzoeken in 2011 en 2013 bestaat deze barometer voor 2017 uit vragen over het besluitproces, het niveau van tevredenheid over het verblijf en de voordelen van deze ervaring. In 2017 zijn nieuwe vragen toegevoegd over de impact van de Brexit, de verkiezing van de President van de Verenigde Staten, Donald Trump , en die van de Franse President Emmanuel Macron, en over de kennis over en interesse in het sociale netwerk van voormalige studenten en afgestudeerden uit het Franse hoger onderwijs “France Alumni”.

De kwaliteiten die worden toegekend aan Frankrijk en aan het Franse hoger onderwijs worden opnieuw bevestigd en groeien zelfs:

- 9 van de 10 buitenlandse studenten raden Frankrijk aan als studiebestemming (90% in 2011, 91% in 2013, 92% in 2017). 
- 9 van de 10 buitenlandse studenten zijn tevreden over hun verblijf in Frankrijk, waarvan 52% volledig tevreden (43% in 2011, 41% in 2013).
- Meer dan 88% van de buitenlandse studenten die in Frankrijk studeren of hebben gestudeerd zeggen tevreden te zijn over de waarde van de diploma’s en de kwaliteit van het onderwijs (meer dan 85% in 2011, meer dan 86% in 2013).

PRINCIPAUX RÉSULTATS DU BAROMÈTRE CAMPUS FRANCE KANTAR SOFRES 2017

Meer informatie : https://ressources.campusfrance.org/publi_institu/etude_prospect/kantar/fr/barometre_etudiants_etrangers_fr.pdf

]]>
<![CDATA[OBA Akademie : Alain Mabanckou]]> 2018-01-03 14:21:46 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/literatuur-conferentie/oba-akademie-alain-mabanckou.html  In romans als Verre cassé, African Psycho en Black Bazaar schetst hij zijn jeugd in Afrika en het leven van de Afrikaanse inwoners van Parijs, de stad waar hij in 1989 ging studeren. In 2012 keerde hij na 23 jaar terug naar zijn geboorteplaats Pointe-Noire. Zijn laatste roman Petit Piment (2015) kwam daar uit voort. 

Mabanckou doceert aan de University of California in Los Angeles. Hij schrijft in het Frans, zijn oeuvre is in veel talen, waaronder het Engels, vertaald. Petit Piment is de eerste roman die in het Nederlands verschijnt, onder de titel Prins Peper (De Geus).
Literatuurcritica Margot Dijkgraaf spreekt met Alain Mabanckou over zijn werk, zijn vele reizen rond de wereld, Afrika en Europa en zijn vele ontmoetingen met jonge mensen. Ook gaat hij in gesprek met Koen Peeters, die de ECI Literatuurprijs 2017 kreeg voor zijn roman De mensengenezer, en met Vamba Sherif, auteur van onder andere De zwarte Napoleon (2015).
De voertaal van deze avond is Engels.

Meer informatie en kaartjes: https://www.oba.nl/agenda.210392.html

NB voertaal is Engels.

]]>
<![CDATA[Concert Carla Bruni 16 januari - 20.00 - Koninklijk Theater Carré Amsterdam]]> 2018-01-03 14:11:43 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/podiumkunsten/concert-carla-bruni-16-januari-20-00-koninklijk-theater-carre-amsterdam.html Het voormalige supermodel Carla Bruni is sinds 1997 actief als songwriter en zangeres.

Afgelopen oktober verscheen haar nieuwe album "French Touch" met een aantal van haar favoriete Engelstalige songs.

Tijdens het concert zingt Carli Bruni nummers van haar nieuwe album, maar ook Franse en Engelse songs uit haar eerdere repertoire.

Meer informatie en kaartjes: https://carre.nl/voorstelling/carlabruni

]]>
<![CDATA[Call for applications - Rijksakademie van beeldende kunsten - Residency 2019]]> 2017-12-27 18:30:55 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/candidature/call-for-applications-rijksakademie-van-beeldende-kunsten-residency-2019.html During their two years’ residency,
emerging professional artists are stimulated
to reflect critically on their work and break new
ground.

They are offered artistic, theoretical
and technical support within a well-equipped
working environment.

Every year, about 23 studios become available.

Please take a look on the website for more

information. www.rijksakademie.nl

You can apply for the 2019 residency

by completing the online application form from

January 1, 2018.

!!!

Deadline for application is February 1, 2018.

 application@rijksakademie.nl

www.rijksakademie.nl

]]>
<![CDATA[Le Redoutable: Ciné Club]]> 2017-12-14 16:36:33 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/films-2/le-redoutable-cine-club.html Dinsdag 30 januari 19.30 uur Groninger Forum (Hereplein 73)

Parijs, 1967. Jean-Luc Godard, de belangrijkste cineast van zijn generatie, werkt aan zijn film La chinoise met de veel jongere actrice Anne Wiazemsky. Ze zijn verliefd en gelukkig. Met de studentenprotesten op straat lijkt de revolutie dichterbij dan ooit. Godard transformeert van gevierd filmmaker tot activistische maoïst. Even onbegrepen als onbegrijpelijk. Langzamerhand vervreemdt hij van Anne en zijn publiek.

Met Le redoutable brengt regisseur Michel Hazanavicius (The artist) een ode aan Jean-Luc Godard en de nouvelle vague. Acteur Louis Garrel (Mon roiSaint Laurent) geeft op fenomenale wijze gestalte aan de ontreddering van Godard. Actrice Stacy Martin (Nymphomaniac 1 & 2) maakt van Anne zijn muze en klankbord, maar uiteindelijk spreekt ook zij zijn taal niet meer. Le redoutable werd geselecteerd voor de officiële competitie van het Cannes filmfestival.

Regie: Michel Hazanavicius | Frankrijk | 2017 | 112 minuten | Frans gesproken, Nederlands ondertiteld | Met: Louis Garrel, Stacy Martin, Micha Lescot, Bérénice Bejo

]]>
<![CDATA[Le Fidèle: Ciné Club]]> 2017-12-14 16:27:58 http://institutfrancais.nl/nl/groningen/cultuur-en-films/films-2/le-fidele-cine-club.html Het is liefde op het eerste gezicht tussen de raadselachtige Gino "Gigi" Vanoirbeek en de veelbelovende autocoureur Bénédicte “Bibi" Delhany. Passionele, onvoorwaardelijke liefde. Maar Gigi draagt een geheim met zich mee. Het soort geheim dat levensbedreigend kan zijn, voor hen beiden en voor iedereen om hen heen. Gigi en Bibi zullen tegen noodlot, rede en eigen zwaktes moeten vechten om hun liefde te redden. Maar hoe lang kan je vechten voor iets dat misschien al lang verloren is?

Regie: Michaël R. Roskam | Frankrijk, België | 2017 | 135 minuten | Frans gesproken, Nederlands ondertiteld | Met: Matthias Schoenaerts, Adèle Exarchopoulos

]]>
<![CDATA[Je Franse cursus in Amsterdam - Experts in het Frans]]> 2017-12-12 15:44:35 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/literatuur-conferentie/je-franse-cursus-in-amsterdam-experts-in-het-frans.html De internationaal beroemde Alliance Française komt nu voor jou in de centrale openbare bibliotheek van Amsterdam als partner van de OBA .

 

De Alliance Française Amsterdam biedt het meest gevarieerde aanbod aan Franse cursussen voor individuele studenten, beroepsbeoefenaren, maar ook voor kinderen; op alle niveaus en  naar ieders behoefte. Alle cursussen zijn geschikt voor een internationaal publiek in Amsterdam.

 

Ontdek ons aanbod aan Franse cursussen:

-Algemene cursussen Frans voor beginners tot en met gevorderde taalgebruikers

-Groepscursussen| privé begeleiding| bedrijfscursussen

-Online cursussen & e-learning modules

-Cursussen voor kinderen van de voorschool tot en met de middelbare school

 

De eerste cursusperiode Frans begint in de week van 15 januari 2018

Welkomsaanbod:

Schrijf je nu in en profiteer van een korting van 10% *

Voordat je je inschrijft kun je je niveau testen met onze gratis plaatsingstest op internet of langs komen op een van onze open dagen.

*Dit aanbod geldt tot en met 11 december 2017 voor elke inschrijving op internet of per telefoon.

Open dagen:

Tijdens deze Open dagen (check onze data ) heb je de mogelijkheid een gratis niveautest af te leggen, antwoord te krijgen op al je vragen over onze cursussen/evenementen, een blik te werpen in de boeken en methodes die we gebruiken in onze lessen, je in te schrijven voor je favoriete cursus, kennis te maken met ons team en onze Franstalige bevoegde docenten te ontmoeten.

Volgende Open Dagen :

Maandag 11 december 2017 – 17.00 uur tot 20.00 uur

Dinsdag  9 januari 2018 – 17.00 uur tot 20.00 uur

 

Facebook Alliance Française Amsterdam | website  

]]>
<![CDATA[Lezing Cartooning For Peace met Plantu - Opening Alliance Française Amsterdam]]> 2017-12-12 13:43:43 http://institutfrancais.nl/nl/culturele-agenda/culturele-agenda-2/tentoonstellingen/lezing-cartooning-for-peace-met-plantu-opening-alliance-francaise-amsterdam.html Om de opening van de Alliance Française Amsterdam in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) te vieren, zijn wij ontzettend verheugd om in de aanwezigheid van de Franse Ambassadeur in Nederland, Philippe Lalliot, politiek tekenaar Plantu, tevens oprichter en voorzitter van Cartooning for Peace te mogen ontvangen, evenals politiek tekenaars Joep Bertrams en Tjeerd Royaards.

 

De expositie Tous migrants cartoons van de stichting Cartooning for Peace, zal u gepresenteerd worden als voorpremière door Plantu, en door Joep Betrams en Tjeerd Royaards. Zij zullen vragen beantwoorden gesteld door Pierre-Pascal Bruneau, van boekhandel Le Temps Retrouvé. 

De conferentie is in het Frans en Nederlands met simultane vertaling.

 

De avond wordt georganiseerd als samenwerking door Alliance Française Amsterdam, OBA, Alliance Française de La Haye, Cartooning for Peace, L’Institut Français des Pays-Bas, L’Échappée Belle en Délégation Générale Alliance Française Pays-Bas.

Prijs: 5 euros
Toegang gratis voor leden van Alliance Française (optie met OBA-pas). Wacht niet langer om lid te worden van de AFA!

Klik hier om u in te schrijven.

Start cursussen Frans in de week van 15 januari 2018. Ontdek ons volledige cursusaanbod en kom ons ontmoeten tijdens onze open dagen op 18/12/2017 en 9/01/2018. 

]]>