Spelers en consumenten: enkele voorbeelden van Frans-Nederlandse spellen in de 19e-eeuwse populaire beeldvorming 

Het Institut français NL biedt een uitzonderlijke tentoonstelling van een selectie 19e-eeuwse bordspellen, afkomstig uit de collecties van het Rijksmuseum.

Presentatie

Het bekijken van oude spellen leert ons veel over de rol van vrijetijdsbesteding in de geschiedenis. Negentiende-eeuwse bordspelen zijn in dit opzicht fascinerend, omdat hun rijke illustraties essentiële aanwijzingen geven over het dagelijks leven, de voorkeuren en de ideeën van de bevolking. Céline Zaepffel, onderzoekster op het gebied van kinderliteratuur en -media, nodigt u uit om een aantal van de bijna 400 spellen te ontdekken die bewaard zijn gebleven in de collecties van het Rijksmuseum. 

Deze tentoonstelling biedt deelnemers de mogelijkheid om de geschiedenis te ontdekken van een aantal populaire spellen die in Nederland zijn gedrukt in een tijd waarin technologische vooruitgang werd geprezen, en de belangstelling voor reizen, hobby’s en massaconsumptie werd aangewakkerd. Met deze tentoonstelling van bordspellen gedrukt in de 19e eeuw krijgen deelnemers inzicht in de bezigheden van kinderen en volwassenen uit die tijd, maar ook in de invloed die de Franse taal en cultuur hadden in Nederland in een paradoxale tijd waarin de internationale handel toenam en het nationalistische gedachtegoed zich verspreidde. 

Inschrijving

Het aantal deelnemers is beperkt tot 7 personen. 

Tarieven:

  • Normaal: 7 euro
  • Gereduceerd (studenten): 5 euro

Inschrijven:

Spreker

Céline Zaepffel is docente en onderzoekster op het gebied van moderne en hedendaagse literatuur aan de Universiteit Leiden. Haar onderzoek richt zich op literatuur en media voor jongeren, en meer specifiek op de ideologieën die in deze werken worden overgebracht op het jonge publiek. Het is in deze context dat ze gastonderzoeker is geweest bij het Rijksmuseum (2022-2023) om de collectie bordspellen te analyseren die tussen 1830 en 1914 zijn gedrukt, om te begrijpen in hoeverre deze hebben bijgedragen aan de verspreiding van de ideeën van de Industriële Revolutie. 

Céline Zaepffel

Partners

  • Georganiseerd door: Institut français NL

Informatie

  • Datum en tijd: 26 juni 2024, 15:00 – 16:30
  • Plaats: Rijksmuseum
  • Stad: Amsterdam
  • Taal: Frans
  • Toegang: Geregistreerde bezoekers worden op de hoogste gesteld van de ingang van het museum. Toegang tot deze workshop geeft geen toegang tot de zalen van het Rijksmuseum. 
  • Foto:  Reis door Europa per spoor, diligence, stoomtram en stoomboot, Amsterdam: Jan Vlieger, ca. 1885. Amsterdam, Rijksmuseum, RP-P-OB-201.562.