Lezing: de Franse taal in het Midden-Oosten(1900-1990): tussen identiteit(en), onderwijs en culturele diplomatie

Presentatie

Door Karène Sanchez Summerer

De lezing onderzoekt de aanwezigheid van de Franse taal en cultuur in de landen in de “(État du) Levant”/ in het Midden-Oosten gedurende de 20e eeuw (tegenwoordig beslaat deze regio Libanon, Syrië, Jordanië, Palestijnse gebieden en Israël). Tijdens de lezing zullen we terugblikken op de dynamiek tijdens de hoogtijdagen van het Franse koloniale keizerrijk, in het bijzonder via het onderwijsstelsel/schoolsysteem en taal- en cultuurinstellingen. Deze instellingen vormden de basis van het immateriële keizerrijk van Frankrijk in een periode van rivaliteit tussen Europese grootmachten in de regio.

Het doel is om de notie van taalkundig en cultureel imperialisme te begrijpen, samen met de uitbreiding van een taal die als universeel geacht wordt, het concept van oriëntalisme en de Franse uitwerking daarvan, waar immers de oorsprong van de francofonie in de Arabische wereld ligt.

Vervolgens legt de conferentie de nadruk op de modaliteiten van de (post)koloniale dynamiek in een meertalige context, door middel van Franse artistieke producties in de betreffende regio’s, door middel van literatuur, film en muziek.

Over

Deze activiteiten zijn toegankelijk voor iedereen die hun mondelinge vaardigheden in het Frans verder wil ontwikkelen, hun woordenschat wil verrijken en hun kennis van de Franssprekende culturen wil verdiepen.

Spreker

Photo de Karène Sanchez Summerer, historienne du Moyen Orient qui donnera la conférence.

Karène Sanchez Summerer is geschiedkundige van hedendaags Midden-Oosten, directeur Midden-Oosten studies en codirecteur van het Research Centre for Historical Studies aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar onderzoek, en haar onderwijsinteresse, legt de nadruk op een culturele, sociale en relationele geschiedenis gelieerd aan het Ottomaanse Midden-Oosten en Palestijnse Mandaat, zowel als op christelijke Arabische gemeenschappen uit en in het Midden-Oosten, en, in bredere zin, op minderheden uit het Midden-Oosten.

Partners

  • Georganiseerd door : Institut français NL
  • In samenwerking met : Rijksuniversiteit Groningen