Crossing Border – In gesprek met Leïla Slimani

Leïla Slimani presenteert haar nieuwste roman Kijk ons dansen, waarin we haar moeder volgen die op een arme boerderij opgroeide, maar toch de eerste vrouwelijke gynaecoloog van Marokko werd.

Presentatie

Prix ​​Goncourt-winnares Leïla Slimani (1981) werd geboren in Marokko, dat ze op 17-jarige leeftijd verruilde voor Frankrijk om in Parijs politieke wetenschappen en mediastudies te studeren. Ze dacht erover om actrice te worden, volgde een acteercursus en kreeg bijrollen in twee films. Daarna koos ze voor de journalistiek. Ze werd gearresteerd in Tunesië terwijl ze verslag deed van de Arabische Lente, waarna ze freelancer werd en haar eerste roman schreef.

Met haar derde roman Mathilde veranderde ze van richting, zei Leila Slimani tijdens een Borderkitchen-interview twee jaar geleden: “Ik wilde het soort roman dat ik ging schrijven veranderen… Ik wilde iets groters, ik wilde de grote ruimte en het klimaat en lange jaren, ik wilde een personage volgen van zijn kindertijd tot zijn dood, waarschijnlijk omdat ik dat als lezer leuk vind. Toen ik een tiener was, was ik een grote fan van de Russische saga.” Het boek werd een enorme hit.

Haar nieuwste roman Kijk ons ​​dansen (18-10-2022) is gebaseerd op haar eigen familiegeschiedenis. Daarin volgen we haar moeder die op een arme boerderij opgroeide, maar toch de eerste vrouwelijke gynaecoloog van Marokko werd. Gepubliceerd met steun van het Institut français NL.

Spreker

Leïla Slimani

Moderator

Ronit Palache

Partner

  • Georganiseerd door: Crossing Border met steun van het Institut Français NL