Crossing Border – In gesprek met Mohamed Mbougar Sarr

Mohamed Mbougar Sarr vertelt over zijn schrijverschap waarin hij als jongste en eerste Afrikaanse schrijver de Prix Goncourt won, en zijn nieuwe boek De diepst verborgen herinnering van de mens, die later dit jaar verschijnt.

Presentatie

Met de Frans-Senegalese schrijver Mohamed Mbougar Sarr heeft Crossing Border een bijzondere auteur kunnen uitnodigen: de prijswinnaar van de prestigieuze Prix de Goncourt die Sarr (1990) vorig jaar won, voor zijn roman La plus secrète mémoire des hommes. Hij is daarmee een van de jongste schrijvers en de eerste schrijver uit Afrika die deze beroemde prijs in de Franstalige literatuur mocht ontvangen.

De vertaling van het boek met de titel De diepst verborgen herinnering van de mens verschijnt later dit jaar met het steun van Institut français NL.

Een recensent beschrijft het boek als een duizelingwekkende mix van ingrediënten. Het bevat buitenaardse mystieke krachten, reflecties over de twee wereldoorlogen, een kritiek op racisme, een verzonnen schrijver die beschuldigd wordt van plagiaat, stripclubs, een vrouwelijke Haïtiaanse dichter en een complex plot met Nazi’s. “Het is prachtig verteld en geschreven in prachtig Frans en overduidelijk verdiende het de Prix de Goncourt.” Sarr groeide op in Senegal als de zoon van een dokter. Studies brachten hem naar Frankrijk waar hij ging schrijven Hij debuteerde in 2014 met La Cale, een roman over de slavenhandel. Zijn Terre ceinte, een verhaal over een fictief stadje onder het bewind van een groep Islamitische jihadisten won drie prijzen. Vorig jaar zei hij tijdens een interview: “Ik verdedig het idee van een open literatuur, waarin alle soorten van voorstellingsvermogen hun plaats vinden.”

Spreker

Mohamed Mbougar Sarr

Moderator

© Fondation Louis Vuitton

Omar Ba

Partner

  • Georganiseerd door: Crossing Border met de steun van het Institut Français NL