Etel Adnan in het van Gogh Museum – Kleur als taal

Tijdens de tentoonstelling “Kleur als taal” gaan de werken van Etel Adnan de dialoog aan met het oeuvre van Vincent van Gogh.

Presentatie van de editie

Het Van Gogh Museum in Amsterdam presenteert een overzichtstentoonstelling van het werk van Etel Adnan (1925-2021), voor het eerst te bezichtigen in Nederland. “Kleur als taal” laat een dialoog ontstaan tussen de kleurrijke werken van Adnan en tien schilderijen van haar grootste inspiratiebron, Vincent van Gogh. De tentoonstelling is tot stand gekomen door een intensieve samenwerking met de kunstenaar: tot haar overlijden in november 2021 heeft het museum haar vaak gesproken over haar leven, haar werk en Van Gogh. De tentoonstelling wordt ondersteund door verschillende citaten. “Kleur als taal” brengt beide schilders samen en laat zien wat voor rol kleur en taal spelen in hun werken.

Over het evenement

In de tentoonstelling “Kleur als taal” zijn 78 werken te zien van Etel Adnan, waarvan 72 nog nooit eerder vertoond zijn in Nederland. Meerdere werken uit de jaren 60, zonder titel, illustreren haar beginjaren als kunstenaar. Deze schilderijen komen met name uit de collecties van het Lille Métropole Musée d’art modern, d’art contemporain et d’art brut en het Centre Pompidou en zijn typerend voor haar manier van uitdrukken aan de hand van kleur en vorm. Na haar debuut schilderde zij kleinere werken, vaak met het landschap als uitgangspunt.

Partners

  • Georganiseerd door: Het Van Gogh Museum
  • In samewerking met: Meerdere partners, waaronder het IFNL
  • Schilderij: Etel Adnan, ‘Untitled’, 2014, oil on canvas, 38 x 46 cm. Collection Jean Frémon. © The Estate of Etel Adnan. Courtesy Galerie Lelong & Co., Paris/New York