Boek Lab#29 : de selectie van juni van Franse boekwinkels in Londen, Amsterdam en Barcelona (L.A.B)

Ons boek-LAB #29 biedt u de mogelijkheid om de selectie van juni van Franse boekwinkels in Londen, Amsterdam en Barcelona te ontdekken.

Clara lit Proust
Stéphane Carlier

 Ik ontdekte deze charmante (en, zoals we zullen zien, zeer nuttige) roman, gepubliceerd in 2022, toen hij deze maand in Folio verscheen. Mij wordt vaak gevraagd hoe je La Recherche kunt benaderen. Velen willen dolgraag Proust lezen, maar worden geïntimideerd door de stijl en de uitstraling van de kleine Marcel. Ik geef dan ook vaak adviezen en probeer diegenen die willen maar niet durven, te overtuigen om La Recherche te lezen. Dus, voor iedereen die wel wil, maar de stap niet durft te zetten, raad ik ten zeerste aan om de roman van Stéphane Carlier te lezen. Clara, een jonge kapster, werkt in een nogal ouderwetse salon in een klein provinciestadje. Ze raakt geïntrigeerd door de toevallige vondst van Du côté de chez Swann, in paperback, vergeten door een klant. Haar ontmoeting met La Recherche en Marcel Proust zal haar leven veranderen. Dit boek, ontroerend en vol charme, is een fijne en gemakkelijke manier om kennis te maken met dit grote werk. Stéphane Carlier laat Clara, door middel van zorgvuldig gekozen fragmenten, kennismaken met de humor, de relevantie en de universaliteit van deze roman; een genot, zelfs voor de doorgewinterde ‘Proustianen’. 

Pierre-Pascal Bruneau 
Le Temps Retrouvé (Amsterdam)

Messieurs, encore un effort… 
Elisabeth Badinter    

Helder, goed gedocumenteerd, Messieurs, encore un effort, is een meesterwerk. In de lijn van haar eerdere essays constateert, analyseert en concludeert Elisabeth Badinter: hoewel vrouwen in de 21e eeuw, in landen waar het recht op abortus en anticonceptie wordt erkend, de controle hebben over hun lichaam en “de baas in eigen huis zijn” (p. 53), is er nog een lange weg te gaan. Het directe gevolg van de emancipatie van vrouwen is dat zij steeds minder kinderen krijgen. De daling van de geboortecijfers, benadrukt de auteur, vooral in Europa, maar ook in Amerika en bepaalde Aziatische landen, is zodanig dat tegen 2050 het sterftecijfer hoger zal zijn dan het aantal geboorten. Elisabeth Badinter constateert: het geboortecijfer van landen met het recht op abortus en anticonceptie, maar die, zoals Italië of Zuid-Korea, traditionalistisch zijn, keldert. Daarentegen zijn de geboortecijfers in progressieve landen, zoals Frankrijk, het hoogst, ondanks een daling. Zoals de essayist stelt: “geen kinderen krijgen, of er minder krijgen, is het antwoord van vrouwen op het patriarchaat” (p. 81). Hoe kunnen we dus het dalende geboortecijfer tegengaan? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de emancipatie van vrouwen niet resulteert in een “revolutie-valkuil” die hen dwingt te kiezen tussen een carrière en kinderen? Hoe kunnen we vrouwen aanmoedigen om meer kinderen te krijgen? Elisabeth Badinter geeft ons het antwoord: het is aan mannen om “een extra inspanning” te leveren. De last van het opvoeden van kinderen en het regelen van het dagelijks leven moet gelijk verdeeld worden. Een compact, kort maar krachtig essay dat voor sommigen vanzelfsprekend zal lijken en voor anderen revolutionair. 

Pierre-Pascal Bruneau
Le Temps Retrouvé (Amsterdam)

La Vie Spectrale
Éric Sadin

De relatie tussen Hamlet en kunstmatige intelligentie is niet alleen moeilijk te bepalen, maar de schijnbare ongerijmdheid van een dergelijke vergelijking heeft er ongetwijfeld sterk aan bijgedragen dat niemand de vraag ooit stelt of heeft gesteld. Niemand… behalve Éric SADIN, filosoof, die zich niet tevredenstelt met het beschrijven van de wereld als een theater – wat een vervelende banaliteit – maar die zich interesseert voor de stemmen van spoken en geesten, dezelfde die, gehuld in het bovennatuurlijke, onderdrukte omstandigheden beschrijven die toch verifieerbaar en uiteindelijk geverifieerd zijn, en die de loop van het leven van de prins van Denemarken veranderen tot aan zijn ondergang. En zo is de vergelijking gemaakt. De kern van het boek wordt gevormd door de gevolgen van het opleggen van deze stemmen aan wie we tot nu toe bijvoorbeeld en waarschijnlijk onbezonnen onze commerciële e-mails, onze aankopen en onze routes toevertrouwen, totdat ze wellicht uiteindelijk ons leven gaan beslissen. Deze systemen zijn in staat om taken uit te voeren die tot nu beroep deden op menselijke intelligentie. In naam van het utilitarisme verwelkomen, promoten en verdedigen onze politici KI. Een filosofisch werk dat een deel van ongerustheid en zelfs angst met zich meebrengt, want de regulering van KI van bovenaf zonder massale mobilisatie van onderaf is een illusie, een alarmbel zou men zeggen, als het geproduceerde geluid niet eerder leek op dat van de doodsklok van een wereld en dat dankzij de genialiteit van Éric SADIN een puur moment van literaire gelukzaligheid is.

Montse Porta
Llibreria Jaimes (Barcelone)

Vivarium
Tanguy Viel

Het is mogelijk dat het midden van het leven van een schrijver het moment is waarop hij gedwongen wordt om zijn relatie tot het schrijven in vraag te stellen. Waarschijnlijk specifieker ten opzichte van fictie in het geval van Vivarium, het laatste werk van Tanguy VIEL. Overigens is “werk” een zeer praktisch, bijna reddend woord, want als men dit boek zouden willen classificeren, zou men geconfronteerd worden met grootste uitdaging. Waar gaat het dus over? Een deel van het antwoord is te vinden op pagina 9: “Al die zinnen die ons raken op momenten van bezoek”, laten we daaraan toevoegen: die schitteringen die, als ze niet geschreven worden, het risico lopen op een vorm van desintegratie. Het is lastig om te spreken over de zoektocht naar een vorm bij Tanguy VIEL, niet alleen omdat dit zou impliceren dat er sprake is van vallen en opstaan en besluiteloosheid, maar vooral omdat de vorm in kwestie zich met autoriteit opdringt in elk van deze paragrafen, of het nu gaat om de observatie van het landschap vanuit zijn raam, de betekenis of het doel van literatuur, Bretagne, Julien Gracq, Virginia Woolf… “De moeilijkheid ligt niet in het schrijven, maar om zo te leven dat het geschreven woord op een natuurlijke manier ontstaat”, zoals Philippe Jaccottet schreef en zoals Tanguy VIEL zo prachtig demonstreert, waarbij het “natuurlijke” het onderwerp is van een van zijn korte en vreugdevolle schitteringen. 

Christian Vigne
Llibreria Jaimes (Barcelone)

L’oiseau des francais 
Yasmina Liassine  

De auteur, geboren als dochter van een Franse moeder en een Algerijnse vader kort na de Algerijnse onafhankelijkheid en nu woonachtig in Frankrijk, gaat op zoek naar haar roots. Ze kijkt met precisie en nostalgie terug op een postkoloniale periode die niet alle beloften heeft waargemaakt. Een aangrijpende reflectie op de zwaarte van de geschiedenis en de gevolgen ervan die een diepgaande impact hebben op toekomstige generaties. Het is een hartverscheurend verslag van een getroffen land dat worstelt om weer op de been te komen, zijn wonden te helen en zijn identiteit te vinden.

Emma Liebert 
Librairie La Page (Londres)

Seuls resteront le vent et la poussière 
Tai-Marc Le Thanh

Aan het einde van de twintigste eeuw verlaat de zeventienjarige Vinh onder vreemde omstandigheden haar Aziatische koninkrijk Dai Nam. Met een prijs op haar hoofd belandt Vinh op de vlakten van het Amerikaanse Westen, te paard en met een bijl in haar hand, is ze vastbesloten wraak te nemen op degenen die verantwoordelijk zijn voor de dood van haar geliefde. Haar wraak is een bloedige belofte die ze hoe dan ook zal nakomen. Vinh wordt opgejaagd door gevaarlijke huurlingen die de machtige meester van de Dai Nam op haar afstuurt. Ondertussen treedt Kristopher Andersonn, een jonge journalist die schrijft over de immigrantenvolken van Azië, in haar voetsporen. Hij lijkt op een vreemde manier verbonden met het lot van Vinh, ook al heeft hij haar nog nooit gezien. Hij wil haar wraakzucht begrijpen. Vinh en Kristopher zullen veel ontmoetingen hebben, de meeste slecht, maar ook een paar goede die hun hoop levend zullen houden. Een westernroman, bloederig, wraakzuchtig en uitgesproken feministisch die het tweede deel zal zijn van een trilogie over het thema stof. 

Philippe Francoual
Librairie La Page (Londen)

Over

Le Temps Retrouvé
Amsterdam

Le Temps Retrouvé is opgericht in september 2014. De boekwinkel is gevestigd in een pand aan de Keizersgracht, in het hart van het historische centrum van Amsterdam. Le Temps Retrouvé is een algemene boekwinkel en de enige uitsluitend Franstalige boekwinkel in Nederland. Het aanbod bestaat uit romans, modern en klassiek, stripboeken en grafische romans, essays en biografieën, misdaadromans, fantasy en poëzie. Bovendien is er een afdeling volledig gewijd aan jeugdliteratuur. Le Temps Retrouvé organiseert vele ontmoetingen met Franse auteurs in samenwerking met de Stichting l’Échappée Belle en met de steun van het Institut français des Pays-Bas.

Librairie La Page
Londen

Sinds 1978 zorgt boekwinkel Librairie La Page ervoor dat alle francofielen in Londen hun favoriete Franse literatuur kunnen vinden, in het hard van de wijk South Kensignton. De boekwinkel vol cultuur en historie heeft zich ontwikkelt sinds 2015, door zijn winkeloppervlakte te vergroten en online verkoop mogelijk te maken, om aan alle behoeften van zijn klanten in het Verenigd Koninkrijk te voldoen. Librairie La Page heeft als missie om uitgevers, schrijvers en lezers te verenigen en oogt op een vernieuwde samenwerking tussen lokale Franstalige instituties, waaronder het Institut français, in het kader van de bevordering van de verspreiding van francofone literatuur en Engelse vertalingen.

Llibreria Jaimes
Barcelona

Llibreria Jaimes werd in 1941 opgericht door Jaume Arnau Pericàs, drukker van beroep en zoon van een drukker, en zijn vrouw Isabel. Hun liefde voor boeken bracht hen ertoe de boekhandel te openen in het midden van de naoorlogse periode. De nabijheid van het Lycée Français en het constante contact met de schoolhoofden, leraren en leerlingen leidden ertoe dat ze begonnen met het importeren en verkopen van school- en leesboeken van de school.

Partners

  • Georganiseerd door : Institut français NL ; Institut français Espagne ; Institut français du Royaume-Uni