Cross-creathon: 16 jongeren uit Frankrijk en Nederland onderzoeken de rol van stedenbouw in Parijs

16 jongeren uit Frankrijk en Nederland hebben de rol van stedenbouwkunde verkend tijdens de eerste fase van de cross-creaton 2021 in september in Parijs.

16 studenten en young professionals uit Frankrijk en Nederland hebben de rol van stedenbouwkunde verkend tijdens de eerste fase van de cross-creaton 2021 op 16, 17 en 18 september in Parijs.

Hoe kan stedenbouw minder energie en grondstoffen verbruiken, en tegelijk de algemene verbetering van onze levensomstandigheden bevorderen?

Parijs en Eindhoven behoren tot Europa’s meest prominente creatieve design hubs met een rijk erfgoed aan designtradities en innovaties die worden uitgelicht tijdens de jaarlijkse Paris Design Week en Dutch Design Week. Door de gezondheidscrisis zijn de beginselen van het samenleven in de openbare ruimte en de primaire roeping van het stadsontwerp, namelijk het waarborgen van de volksgezondheid, het welzijn en de hygiëne, ter discussie komen te staan. Gezondheid is een onmisbaar element gebleken van de menselijke relaties in de openbare ruimte, waardoor de vraag wordt gesteld hoe de stedenbouw duurzame en sociale oplossingen kan bieden.

De eerste fase van onze cross-creaton van 2021 vond plaats in het Collège néerlandais van de Cité internationale universitaire de Paris en de École nationale supérieure d’architecture de Paris-La Villette. 16 studenten en young professionals uit Frankrijk en Nederland werkten in internationale en multidisciplinaire teams aan innovatieve projectvoorstellen om stedenbouw sociaal en duurzaam te maken na de gezondheidscrisis.

Een reeks inspirerende conferenties, gepresenteerd door actoren van scholen, collectieven en platforms die actief zijn op het gebied van design en stedenbouw, zoals Urban Lab de Paris&Co, Plateau Urbain, Eau de Paris, École nationale supérieure d’architecture de Paris-La Villette of Villette Makerz, stelde de deelnemers in staat de kwestie van duurzaam en sociaal stedenbouwkundig ontwerp in een Frans-Nederlandse benadering uit te diepen.

Tijdens de Paris Design Week verkenden de deelnemers ook belangrijke stedenbouwkundige locaties en breidden zij hun professionele netwerk op het gebied van stedenbouw uit tijdens een netwerkevenement in het Pavillon de l’Arsenal, het stedenbouwkundige en architectonische centrum van Parijs en de Parijse metropool.

De deelnemers zullen hun voltooide projecten presenteren en het winnende team zal worden gekozen tijdens de tweede fase van 20 tot 22 oktober in Eindhoven, tijdens de Dutch Design Week.


Over

De Frans-Nederlandse cross-creathon van het Institut français des Pays-Bas is een innovatiewedstrijd die studenten en young professionals uit Frankrijk en Nederland samenbrengt om oplossingen te bedenken voor een actuele sociaal-ecologische uitdaging. Daarbij worden een Franse en een Nederlandse stad aan elkaar gekoppeld.

Partners van de editie 2021

  • Op initiatief van: Institut français des Pays-Bas
  • Mede-georganiseerd door: Institut français des Pays-Bas; Nuffic; Réseau franco-néerlandais
  • In samenwerking met: Bureau du Design, de la Mode et des Métiers d’Art de la Ville de Paris; Collège néerlandais; Design Academy Eindhoven; Dutch Design Foundation; Paris Design Week; Pavillon de l’Arsenal; Urban Lab de Paris&Co